Prijavite se

Pogledati punu verziju : Koliki je radni vijek skija?

stekan
09.02.2010, 21:23
Jednom prilikom sam na prezentaciji novih modela od predstavnika jedne fabrike skija čuo da se današnje skije proizvode sa očekivanim vijekom trajanja od oko 100 dana skijanja. Nije precizirao, ali se to sigurno odnosi samo na kvalitetnije modele.

Švrljajući bespućima cyber skijaškog svijeta naletjeh na recenziju Kästle modela za sezonu 2010/11. Manje je bitno što su i tu (kao i na mnogo drugih mjesta) Kästle skije ocijenjene superlativima, već je bitno što je drug amerikanac pisao o trajnosti skija. Tvrdi da su Kästle skije pravljene od vrhunskih materijala i mogu izdržati preko 200 dana skijanja, te da je trajnost skija većine drugih proizvođača mnogo manja. Spominje i jedan par skija visoke klase koji je pod svojim (pretpostavljam punačkim na američki način) gazdom ispustio dušu nakon 40 dana skijanja. Šokantno ako je tačno, jer šta onda očekivati od modela sa brojnom oznakom manjom za 8? Više detalja ovdje: http://www.epicski.com/forum/thread/91675/2011-kastle-ski-review-lineup

Čitajući ovo mi na pamet padoše skije iz evropskih rentala koje završiše na našim prostorima. Gledao sam nedavno neke fotografije sa takvim skijama i vidjeh modele i iz sezone 2002/03 (šifra: Vertigo). Vjerovatno ima i starijih. Koliko dana skijanja one imaju "u nogama"? Manje od 200? Možda.

Tadija_91
10.02.2010, 01:12
"istrosena skija"=istroseni rubovi ili promenjena konstrukcijska svojstva?
Uplasih se za guna , posto su vec kruzile price da nije trajan.

stekan
10.02.2010, 18:56
"istrosena skija"=istroseni rubovi ili promenjena konstrukcijska svojstva?

Istrošena skija = Mnogo korištena skija = Skija koja je izgubila svoje vozne karakteristike usljed zamora materijala (http://hr.wikibooks.org/wiki/Knjiga_pojmova_u_zrakoplovstvu/F/Zamor_materijala).
Izgubljene vozne karakteristike = Skija se ne ponaša u vožnji kao nekada = Smanjena elastičnost i torziona tvrdoća

Vanjski znakovi istrošenosti mogu biti (ali i ne moraju) istrošenost rubnika i izgrebanost gornje površine.

Nemanjus
10.02.2010, 19:40
Šta raditi sa skijama koje imaju okruglo 50 dana skijanja? :)

skiman
10.02.2010, 20:55
Jao, a šta tek raditi sa skijama koje imaju oko 230 dana? Al još idu, baš sam pre neki dan ludo uživao na njima...jedino me strah da mi pukne rubnik...:hair:
Ozbiljno moje GS11 iz sezone 2005/06 broje tolike dane i još uvjek skijam na njima. Baš idu kao druge skije samnom u Dolomite ovih dana....:ok:

skiman
10.02.2010, 20:56
Šta raditi sa skijama koje imaju okruglo 50 dana skijanja? :)
Skijaj na njima dalje...:ok:

stekan
10.02.2010, 21:01
A možda se pod pojmom "dan skijanja" podrazumijeva 24 sata skijanja, tj. 100 dana = 2400 sati skijanja.

Tadija_91
10.02.2010, 22:34
mozda za armirani beton ne vazi zamor materijala
(http://hr.wikibooks.org/wiki/Knjiga_pojmova_u_zrakoplovstvu/F/Zamor_materijala):D

zloglasni
11.02.2010, 00:51
Imajuci u vidu da i cipelkama posle 100 dana opada flex znaci da ako u proseku imamo 30 dana godisnje na skijama mirni smo 3 god sto je skroz ok.Naravno vecina nema ni blizu toga tako da nema sta da brinu sem ako mi neki majstor ne oljusti par godina u jednom ostrenju :dziveli:.sinoc palo 16 incha ovde u okolini L.A -a odo da skijam malo pa vam prenosim utiske

Z_L_I
11.02.2010, 12:20
zanimljivo...;-D
elem, nesto sam skoro pricao sa prijateljem koliko
puta imamo fore rubnik da ostrimo
(rucno odnosno u servisu)...
nesto mi se ucinilo da je brojka koju je on procitao negde povelika?
dakle sta kazete,koliko je to u stvari?

zloglasni
12.02.2010, 01:22
trebalo bi da je negde oko 20

drug suri
12.02.2010, 14:37
Ima tu jos jedno zanimljivo pitanje,koliki je neradni vek skija ,a i cipela?Hocu reci,da li smo osteceni bilo sta ako kupimo skije ili pancerice koje su lezale u nekom magacinu 3,4,5, godina i svake godine dovlacene u prodavnicu sa nadom da se prodaju...pa opet vracane i tako...

CrazyKong
12.02.2010, 15:51
trebalo bi da je negde oko 20

Najviše zavisi od toga ko ih oštri i kako ih oštri...ali mislim da je neka prosečna brojka možda nešto manja...