PDA

Pogledati punu verziju : debljina kantni



Shonke
05.12.2009, 22:07
Koliko bi trebalo da budu kantne min. tj ispod cega ne vredi ni gledati polovne skije koje se kupuju?
Pitanje moze i da se preformulise koliko se debljine kantne skine svakim ostrenjem

Hvala

Tadija_91
05.12.2009, 23:45
Dobra tema. I mene isto zanima.
I da li se debljina kantne gleda sa strane ili gledajuci na bazu?

wlad
06.12.2009, 00:12
Obično je kod "stručnjaka" rub tanji kada se gleda sa strane. Ne zato što je skija mnogo oštrena, nego zbog toga što "išlajfuju" celu donju površinu (krš) skije i onda izgleda "k'o nova" :sm008:

Zato one skije iz stranih renti (kojima uzmu dušu ;)) a koje kod nas prodaju kao "malo korištene" - kada se gleda podloga izgledaju "bolje od originala" (zato što stručnjaci skinu dobar deo podloge zajedno sa rubom - stručan naziv ;) šlajfovanje :D)) a ruba nema ni 0.5mm (posle takve operacije).

Shonke
06.12.2009, 10:17
Juce sam gledao neke bas takve, sa sve rental znackom, cena dz, a odozdo kao nove.
Nisam se setio da gledam sa bocne strane, nije mi palo na pamet to "slajfovanje" :sm022:

stekan
06.12.2009, 11:19
Ima tu još jedna bitna činjenica. Kako se tvrdoća čelika dobija termičkom obradom u narodu znanom kao kaljenje, rubnik je najtvrđi na površini i sve mekši u dubinu materijala.
U prevodu: što se više brusi tj. stanjuje, dolazi se do mekšeg materijala.
Rezultat: naoštreni rubnici se brže zatupe.
Zbog toga fabričko oštrenje novih skija najduže traje.

Z_L_I
02.01.2010, 17:26
koliko ja znam,gleda se sirina u odnosu na plocu tj.podlogu...jer kad se skija
ostri onda se skida sloj rubnika spolja ka unutra...(ne da ga objasni,nego sam ga otkinuo)...
ako gresim,molim da mi neko kaze jer onda zivim u zabludi godinama...
sa strane nikada nisam gledao rubnik,mada ima logike da kada se previse radi podloga(slajfuje) onda se isti skidai istanjuje(gledano sa strane).
poz

ivancar
02.01.2010, 18:14
A da li postoji neki način da se odredi oštrina kantne? Da li se to može odrediti recimo prelaskom prstom preko kantne?

stekan
02.01.2010, 18:38
Noktom lagano preko oštrice. Što je rubnik oštriji, ostaće više "strugotine".