PDA

Pogledati punu verziju : Breathability - PRODIŠNOST

plageton
16.11.2009, 08:34
U nedostatku domaće reči koristimo englesku - breathabilty - za osobinu materijala da omogućava oslobađanje toplote bez zadržavanja vlage. Neki to još zovu i nanotehnologija, NASA-materijal itd. a poenta je u tome da se omogući znojenje a da ostanete suvi.

Mi za to reč nemamo, ali Česi imaju - prodišnost. Česi inače imaju prilično rezvijenu industriju odeće bazirane na toj tehnologiji. Predlažem da odsad pa na dalje i ubuduće usvojimo ovu češku reč, što smo inače uradili i u mnogim drugim slučajevima samo što to ne znamo jer nam češke reči uglavnom ne zvuče tuđe. Brethabilty - prodišnost.

bobo
16.11.2009, 10:04
... a poenta je u tome da se omogući znojenje a da ostanete suvi. ...

Moje iskustvo govori sljedeće - nema tog izuma koji će na suncu i + 2-3 °C odvesti ili izvući tu količinu znoja koju ja uspijem stvoriti. Imam "first layer" majice HH, Nothland i Etirel, jakna je kao prodišna ali ja sam svejedno mokar.
Na nekome ko se znoji u normalnim granicama to možda i funkcioniše, kod mene, na žalost, ne.

plageton
16.11.2009, 17:19
A zamisli tek kako bi znojav bio da jakna nije prodisna. :)

stekan
16.11.2009, 18:35
Koža prodiše čim skineš neprodišnu jaknu. A i dišajnim organima je lakše. :sm022:

Dišite! To je zdravo!

DRAGON
17.11.2009, 13:05
Postoji neka teorija po kojoj bi posle first layera (aktivnog) trebalo obuci obicnu pamucnu majicu. Ona navodno skuplja znoj koji propusta aktivni ves, a kasnije on izlazi kroz jaknu.

Nisam probao, ali cini mi se da sam citao pozitivna iskustva na skijanje.hr.

plageton
17.11.2009, 15:03
Ako nadjes link, daj ga.

U principu, koliko sam se ja obavestio, to tako ne bi moglo da radi. Naime, kada se znoj jednom kondenzuje, on vise ne moze napolje jer su otvori u tkanju spoljnjeg sloja toliko mali (zato se valjda i zove nanotehnologija) da cestice vode ne mogu da izadju. Ali vodena para moze.

Ali, djavo ce ga znati, ima nekoliko tih sistema, nisu svi isti.

DRAGON
18.11.2009, 10:38
Evo, nasao sam post:

Bok, da se i ja nadovezem na otvorenu temu...

Ja u svojem posjedu imam HH DRY (majica i duge gaće) i Beti Term (samo majica).

Jedan dobar savjet za još brže sušenje prilikom skijanja:

- na vašu tehničku majicu obucite pamučnu majicu (kratki ili dugi rukav, ovisno kolko ste zimogrozni http://www.skijanje.hr/forum/sm009.gif ) koja će sa base layera pokupiti vlagu i tako zadrzati suhocu/toplinu/osjećaj ugode na koži.
Jel ako imate samo teh.majicu i preko nje jaknu onda će se vlaga duže zadržavati na teh. majici i ispada da ćete pola dana skijati mokri (bar je takvo moje iskustvo http://www.skijanje.hr/forum/sm016.gif ).
Provjereno radi i ovim putem se zahvaljujem našoj dragoj sport6 na ovom otkriću koji nam je onomad predložila.

Toliko od mene, pozz http://www.skijanje.hr/forum/sm018.gif

plageton
18.11.2009, 10:43
Pretpostavljam da ovo vazi samo u slucajevima kada spoljnji sloj (jakna) nema to breathability svojstvo tj. kada nije prodisna. Inace, valjda bi se tog efikasnog sistema za cuvanje suvoce setio i neko pre Sport6. :)

DRAGON
18.11.2009, 11:55
Da, sigurno mu jakna nema dovoljnu prodišnost - :)

Tadija_91
18.11.2009, 13:25
ja imam neki prvi sloj marke cherish ili tako nesto, .ebem li ga, uglavnom nista poznato, mislim da je iznutra(do koze sintetika) a spolja pamuk. Mogu da kazem da sasvim solidno funkcionise.