PDA

Pogledati punu verziju : pomoc off i on piste...

marsi
20.09.2009, 13:38
visok sam 186 i imam oko 105kg, skijam vec jedno 15tak godina i do sada sam uvek imao neke krs skije. ove godine planiram da malo vise vremena provedem na skijanju pa bih uzeo nove skije.
kontam da bih mogao da se iskombinujem da online kupim skije. EU ne bi trebalo da je problem, dok u USA imam drugara koji bi verovatno mogao da mi kupi i posalje, dok kontam da bi mu bilo preveliko cimanje da ih dovlaci avionom. pa ako je neko imao iskustva sa slanjem iz usa, bio bih mu zahvalan da mi malo pojasni sta i kako sto se tice slanja, cene i carine. takodje bih bio zahvalan na linkovima interesantnih online radnji.
sto se skija tice, obizrom da nisam bas u kondiciji i da su mi kolena problematicna, pozeljno je da ne umaraju mnogo. po stazi volim da nagazim skiju u sirokim zaokretima, dok sam po dubokom snegu jos pocetnik ali navucen samo tako...
i na kraju da kazem da sam totalni laik sto opreme tice, tj. ne znam ni odakle da krenem da gledam i trazim, tako da je svaki predlog, savet dobrodosao.

hvala.

marsi
22.09.2009, 09:05
posle malo duzeg razgledanja neta, nadjoh par modela koji mi se ucinise interesantno.

on piste:

Head iSupershape Magnum SW
Dynastar Contact 10
Fischer Progressor8+

heada jedva nadjoh u 177 duzini po nekoj normalnijoj ceni, ali je sa Freeflex Pro 11 vezovima za oko 540$, dynastar je sa px12 vezom za 440$ dok fischera jos nisam nasao.

off piste:

ovde mi se pre svega po ceni ucinise interesantni:

Head Mojo 94 sa Head Mojo 15 vezovima za oko 540$
K2 Seth 350$
K2 Kung Fujas 350$
Elan M999 380$

ovo je izbor manje vise po cenama samo, jer nesto mi se i ne daje 500+ dolara samo za daske.

sa druge strane nesto se razmisljam da mozda uzmem Elana M888 kao univerzalno resenje za sve uslove. nisam pametan. mythic rider mi se isto ucinio interesantno za 350$.

takodje nisam uspeo da se raspitam kakva je situacija sa slanjem iz usa sto se tice carine i sl., pa bih jos jednom zamolio ako je neko vec dobijao skije iz usa da podeli iskustvo.

Pejamachine
22.09.2009, 11:13
ma imas ljudi na novo forumu koji prodaju extra skije po dobrim cijenama a uz to dobro ocuvane skije...Eto malo si zakasnio ali Stekan je imao prave skije za tebe po extra cijeni al mislim da ih je prodao...

oggy
22.09.2009, 11:15
Eh sad kad si spomenuo M888/999 ima Flexon da umre od srece :D

A nisam bas skontao, je l' planiras uzeti jedan ili dva para skija? Nisam vozio nijednu od ovih sa tvog spiska, ali koliko sam upucen ove prve su strogo carveri, a ove druge su za metre neutabanog snijega. Ako mislis da kupujes samo jedan par, da li si razmisljao o nekoj srednjoj varijanti, npr. nekih 75-85mm u struku? I u kojim krajevima planiras da skijas?

wlad
22.09.2009, 11:56
Ako planiraš Elan 888/999 ili sl. bilo je po povoljnim cenama na http://www.planetbike.rs/...
(Ski/Board oprema - skije - skije bez veza - muške - Elan)

Imaš i od Volkla npr. Bridge kao all-mountain model, ili Mantra za FR..

marsi
22.09.2009, 16:27
@Pejamachine
dok sam ja ukpirao da mi rx8 zavrsava posao prodje voz

@oggy
prvobitna zamisao je da kupim 2 para skija, jedne za stazu a druge za dubok sneg... mada, se sad nesto razmisljam da mozda i neko univerzalno resenje tipa M888 ne bi bilo lose... ali opet kontam da je bolja varijanta 2 para, jer ove godine planiram malo vise vremena da provedem na skijanju. najvise kopaonik, verovatno jedno 7 dana jahorina, i nadam se jedno 15tak dana francuska... tako da bih zbog kopa najvise i uzeo skiju samo za stazu, mada je pitanje koliko se crna duboka i gvozdac mogu nazvati stazama...

@wlad
gledao sam ponudu planetbike-a, ali koliko videh nista od tih modela nemaju na lageru.
vidim da si za proslu sezonu narucivao setha iz usa, koliko ukapirah iz usa su skije islo kod nekog tvor ortaka u svicu, pa onda busom za srbiju, tako da pretpostavljam da nisi imao dodirnih tacaka sa carinom?
takodje vidoh da si pre par meseci otvorio temu za jos jedne skije slicnog tipa, jel si opredelio za neku varijantu?

stekan
22.09.2009, 20:22
Ako igraš na jedan univerzalan par skija, prijedlozi su:
Dynastar Sultan 85
Dynastar Contact 4x4
Kästle FX84 (ove bih mnooogo volio da probam)
Fischer Watea 78 (može i 84)
Blizzard Magnum 7.6
Elan Magfire 78 Ti

wlad
22.09.2009, 21:37
Seth sam uzeo u Nemačkoj (kod prijatelja sportaša ;)), iz USA ti je poštarina za skije prilično velika stavka.. U USA sam uzimao skinove i sl. ali to nije išlo poštom nego "ručno".

Uzeo sam RX8 od Stekana za stazu, tj. kada nema dovoljno snega van nje...

marsi
24.09.2009, 13:27
Vidim Stekan uzima dynastar contact 9, fina im i cena 375$ sa px12 vezovima, lepa skija a lepa i cena... mada i contact 10 nije mnogo skuplji....

za off piste cu najverovatnije (90%) uzeti Setha za 350$...

wlad
24.09.2009, 17:04
Dobro si odabrao za off-piste :), Seth je odličan za van stazu ali je vrlo dobar i za stazu. Za sve osim led (može i tu, ali mora da se "stisne") i slalom karving ;). Naravno, ne valja Seth ako volis lagane / mekše skije, pošto traži "rad".

Ako uzmeš seth i uzimaš drugi par skija onda uzmi neki čist on piste karver ili sl. All-mountain model kao drugi par pored Setha ti ne treba - pošto je Seth Freeride + all-mountain model...

stekan
24.09.2009, 17:50
Vidim Stekan uzima dynastar contact 9, fina im i cena 375$ sa px12 vezovima, lepa skija a lepa i cena... mada i contact 10 nije mnogo skuplji....
Contact 9 je jeftiniji i bolji i od 10-ke i od 11-ke, isto kao što se RX8 pokazao bolji od RX9 za većinu skijaša.

marsi
03.12.2009, 20:26
obziorm da nisam uspeo da iskombinujem kupovinu skija u Usa sa sigurnoscu 100% (ovaj moj drugar jos nije siguran dal dolazi za novu godinu), odoh danas do sajma u nadi da cu naci nesto interesatno...

kako sam se obradovao kad sam video da ima supershape magnum po ok ceni, ali se ubrzo smorih jer ima samo 168cm duzina... mislim da mi je ovo kratko.. (186cm, 105kg)... jos me lik gleda bledo kad ga pitah za 177cm, u fazonu pa ko to kupuje???

u odgovarajucoj duzini videh:

head supershape speed sa freeflex 14 vezovima, mislim da je model 2008...

a od freeride modela jedino interesantno sto videh je:

head mojo 90 sa mojo 15 vezovima, model 2008.... ovo moze i bez vezova....

obzriom da mi se ne rizikuje sa ovim mojim iz usa, jel ima neko nesto protiv ovih modela ili da ima neki bolji predlog?

nije mi frka da sad uzmem ova 2 para skija, pa da kasnije uzmem i Setha ili Gotamu ako ovaj moj dolazi iz usa...

stekan
03.12.2009, 20:37
Mojo 90 je odlična skija za jurnjavu u svim uslovima. Radijus je 20m na 176cm.

Uz takvu skiju drugi par bi trebao biti sa radijusom ispod 15m, a Supershape Speed to nije.

marsi
03.12.2009, 21:41
ovaj mojo 90 je u duzini 193cm.... i cena samo za daske je nesto preko 100e (nove)... tako da kontam da za ovu cenu ne mogu da pogresim sa njima... tj. obzirom na cenu cini mi se da se isplate pa makar ih vozio samo 4-5 dana....

vise me ovaj supershape speed muci... 260e su, lepa cena, rekao bih skoro pa duplo jeftinije od magnuma... mada nekako sam se bas nameracio na magnum... opet sa druge strane sumnjam da ce mi veci radijus smetati, obzirom da bas i nisam ljubitelj kratkih zavoja...

Flexon
03.12.2009, 22:16
uzmi jedan dobar par skija i dobar par vezova
sto se vezova tice mislim da ti je tyrolia najbolja opcija
i to verzija din 15 i preko ispod ne idi (najbolja i najekonomicnija varianta)
sto se skija tice
moj prvi izbor bi bio m999
mojo 90 je isto odlicna opcija pogotovo za tu cijenu
dynastar lp 184 cm duzine 190 je dosta tvrdja
k2 kung fujas
armada arv
...

Flexon
03.12.2009, 22:30
sto se slanja iz amerike tice ja sam slao nekoliko puta
za srbiju i to najjeftinije moguce jer nije bilo nista sto mora da stigne
u odredjenom vremenskom periodu i nikada nije uzelo duze od 8 dana
sto se carine tice u srbiji nekoliko paketa nije bilo niakakve carine
osim jednom na paketu koi je bio najmanje vrijedan neko je to odoka ocijenio 50 eura (bez otvaranja paketa:dontknow:predpostavljam da su u pitanju bile parapsiholoske moci odredjivanja tarifa)

svaki put je sve doslo bez problema
nista nije falilo paketi nisu bili otvarani

Tadija_91
03.12.2009, 22:31
Uzmi taj mojo 90 pod obavezno, da me ne bi dovodio u iskusenje :D
ali ozbiljno
eeeej 193 cm, to meni treba

marsi
03.12.2009, 23:14
@flexon

**** me to slanje iz amerike, jer su iskustva vrlo razlicita... ti si cak i prvi koji ima pozitivna iskustva... neko vec rece da je postarina velika za slanje skija... mislim meni bi najvise odgovarala varijanta da mi ortak posalje skije, ali se po malo i plasim... pre svega mogucnosti da te skije nestanu na nasoj carini, pa onda carine koju odredjuju proizvoljno i na kraju same postarine... mnogo je to nepoznanica da bih dao 700-800e...
inace dok sam gledao na netu skije, odlucio sam da uzmem supershape magnum za stazu, jer cu provesti sigurno jedno 20tak+ dana na kopu, osudjen na skijanje po stazi... takodje i contact 9 kao stekanov mi je u izboru, pre svega zbog lepse cene...
za van staze sam manje vise resio da uzmem setha ili gotamu...
e sad je nastao problem sto ovaj moj drugar nije siguran da li ce doci, a ja moram da kupim skije... ovih modela nema kod nas, kao ni k2, armade i slicnih...koliko videh sem elana nista drugo i nema kod nas...

wlad
04.12.2009, 12:51
Da li si proveravao na štandu PBa imaju li Gotamu sa testa?? Prošle godine je otišla jedna Gotama a valjda ove godine imaju novu sa testa... Takođe su imali Elan 999, 888 itd, u svakom slučaju ti predlažem da proveriš kod njih za freeride modele.

Mojo 90 je super izbor, vez 15 je valjda Tyrolia (head) takođe odličan izbor... Jedino ti je možda dužina veća?

trendo
04.12.2009, 13:54
@flexon

**** ovih modela nema kod nas, kao ni k2, armade i slicnih...koliko videh sem elana nista drugo i nema kod nas...
Proslu godinu dok sam surfao naisao sam da u Pristini ima ducan koja prodaje K2. Sada sam probao da potrazim i nisam pronasao, ali ima u Sofiji
http://k2skis.com/dealers/search

marsi
04.12.2009, 15:45
uzeh danas oba para skija, nisam mogao da odolim cenama...

ostaje mi da namestim vezove na mojo 90, ne znam dal da idem malo unazad sa montazom, ili da ih stavim na sredinu... obzirom na duzinu skija mozda i nema potrebe da idem unazad???

nesto se razmisljam da mozda i pancerice uzmem, trenutno imam salomon x wave 8 iz rekao bih 02/03, koje moram da otkopcam svaki put kad sednem na zicu...

marsi
04.12.2009, 15:58
Da li si proveravao na štandu PBa imaju li Gotamu sa testa?? Prošle godine je otišla jedna Gotama a valjda ove godine imaju novu sa testa... Takođe su imali Elan 999, 888 itd, u svakom slučaju ti predlažem da proveriš kod njih za freeride modele.

Mojo 90 je super izbor, vez 15 je valjda Tyrolia (head) takođe odličan izbor... Jedino ti je možda dužina veća?

PB ima jedan 888 i jedan bridge sa testa, oko 25k kostaju cini mi se... male duzine za mene u svakom slucaju... takodje imaju i jedan par 999 novih, za 45k takodje kratke za mene...

marsi
06.12.2009, 19:59
ne izdrazah i uzeh krypton cross danas... sad jos samo vezove da namestim pa odoh da cekam prvi sneg na kopu...

trendo
06.12.2009, 22:00
marsi cestito na skijama i cipele da ti dobro sluze

Ako igraš na jedan univerzalan par skija, prijedlozi su:
Dynastar Sultan 85
Dynastar Contact 4x4
Kästle FX84 (ove bih mnooogo volio da probam)
Fischer Watea 78 (može i 84)
Blizzard Magnum 7.6
Elan Magfire 78 Ti
Stekane aj prosvetli nas sa tim Kästle FX84
Da budem iskren, iz znatizelje prosurfao sam i dosao do sajta Kästle i mogu da kazem da sam se zaljubio skoro pa u celu njihovu ponudu :sm021:,
ali zaljubljen sam i u Moniku Beluci :obrvajedn, ali dzaba, nemam ja Moniku a tesko i do tog Kästle FX84
mada sta znas sta zivot nosi :dontknow:
Ukratko sto je tako poseban

Flexon
07.12.2009, 03:49
cestitam na kupovini sto se tice mojo 90 sigurno se neces pokajati
a o krypton i da ne pricamo samo ako pasu
sto se montiranja tice ja bih isao 2cm sa vezovima unazad u svakom slucaju jer su to prilicno tvrde skije (zbog radi boljih performansi u potencijalnom puderu):dziveli:

stekan
07.12.2009, 08:27
Stekane aj prosvetli nas sa tim Kästle FX84...
Ukratko sto je tako poseban

Na onom sajtu gdje se plaća pristup testovima skija je čika Pera toj skiji dao peticu iz svih 8 kategorija, a skiju je opisao ovako:
"Fantastic ski, perhaps in some ways Kästle's most versatile. Developed as a back country ski but a superb performer even on hard groomed and ice. Quick, stable and exceptionally smooth, the ski was judged by some of our testers to be an even better all mountain ski than the 88. It falls into our category of Big Mountain Carvers, and scored as high as is possible—perfect 5's. We recommend this ski to anyone seeking a vastly versatile 1-ski-quiver."

marsi
07.12.2009, 16:44
cestitam na kupovini sto se tice mojo 90 sigurno se neces pokajati
a o krypton i da ne pricamo samo ako pasu
sto se montiranja tice ja bih isao 2cm sa vezovima unazad u svakom slucaju jer su to prilicno tvrde skije (zbog radi boljih performansi u potencijalnom puderu):dziveli:

da da najverovatnije vezovi idu 2cm nazad...

probah juce vise proizvodjaca/modela pancerica sa flexom preko 80, i ni jedne mi nisu bile udobne kao krypton, cak mi je krypton dosta udobniji od npr. axiona 8. a o drzanju pete i da ne govorim... mada mozda je i odredjena doza autosugestije bila prisutna... inace ne pasu mi bas idealno, ali mi mnogo bolje pasu nego ostali modeli sto sam probao. kontam da i noga treba malo da se navikne na nosenje pancerica, kao i da ce se ulozak malo razgaziti posle par znojenja, a i uvek je lakse otkopcati 3 nego 4 kopce :dziveli:

trendo
07.12.2009, 19:49
@Stekan
Stevo sta misli cika Pera pod tim em Big Mountain em Carver.
Dobro mislim da razumem coveka ali ovo bi trebalo biti dva razlicite kategorije, ne?

@marsi
zaboravih da te pitam oko cipela
koliko te je kostao krypton cross (ako nije tajna),
jel stvarno tako uzak kao sto kazu (mada nema razloga da im ne verujem)
i u kojoj velicini ga je bilo
pretpostavljam da si ga uzeo na sajmu ili??

stekan
07.12.2009, 20:01
Vasil, skija je super karver, a dimenzije 122/84/110 (18m na 176cm), pa je samim tim i Big Mountain.

trendo
07.12.2009, 21:53
Ma znam Stevo, proceljao sam sajt Kästle-a, i video sam da u sustini je to odlicna turno skija koja se odlicno snalazi i na stazi , a ona MX serija ima isti DUAL RADIUS ko i progresor Fisherov
cika Pera za "to be an even better all mountain ski than the 88" misli na MX88, samo sam se nasalio u koju ju je kategoriju svrstao "Big Mountain Carvers" sto verovatno oce da pokaze njenu veliku svestranost
Obicno proizvodzaci turno skija pisu i tezinu skija (a ovi se hvale da je stvarno laka) ali podatak o tezini nema.
Nego da nije ovo firma cerka Fishera??? (vizavi DUAL RADIUS and light) :smoke:

Flexon
08.12.2009, 01:43
da ne otvaram novi thread
kontam da postavim ovdje
http://www.intuitionliners.com/freeride_page.htm
ovo je stranica za intuition liners vrijedi pogledati
najbolji lineri definitivno

sto se krypton cizama tice nemoj da zaboravis mogucnosti podesavanja
cijela cizma moze da se rastavi na proste faktore bez ikakvih problema
pozadi ces primjetiti crni klin koi daje nagib cizmi moguce ga je staviti u cetri razlicite pozicije bez klina kako ja drzim sto je gotovo bez nagiba
i omogucava mi lakse stajanje u liniji za ski lift bez da moram stajati u polucucecem polozaju sto je dobro za nas sto skijamo u superteskoj kategoriji 100+ kila
zatim sa malim klinom za malo vecei nagib onda sa vecim klinom za jos veci
i kombinacija malog i velikog za najveci nagib
zadnji dio cizme moze da se odvoi skroz tako da mozes pomjeriti srednju kopcu tu se ima izbora izmedju dvije pozicije sto je za mene spas
pa onda mogucnost stavljanja tvrdjeg jezika i automatski dobijes skroz druge cizme
a da ne pricamo o tome da su svi djelovi zamjenjivi i sto je najvaznije
da mogu da se kupe
u svakom slucaju odlican izbor cizme
samo steta sto ne nude dalbello intuition liner koi je napravljen za ovu cizmu ....

marsi
08.12.2009, 07:26
@marsi
zaboravih da te pitam oko cipela
koliko te je kostao krypton cross (ako nije tajna),
jel stvarno tako uzak kao sto kazu (mada nema razloga da im ne verujem)
i u kojoj velicini ga je bilo
pretpostavljam da si ga uzeo na sajmu ili??

platio sam ih oko 270e sa popustom 10%...
ne znam koliko sam relevantan da odgovirm oko sirine uloska, ozbirom da imam uzu nogu po mom misljenju. nisam primetio da je nesto neobicno uzak ulozak. uzi od ostalih modela jeste, ali je meni makar mnogo udobnija pancerica nego bilo koja koju sam probao slicnog i manjeg flexa (nordica, head, atomic, salomon itd.), tj. pokusavam reci da jeste uza ali da nisam osetio da mi to smeta. imam utisak da je ulozak dosta meksi od ostalih, i da nekako nema tvrdih delova u koje bi noga udarala... znaci oseti se da je uza ali se ne oseca pritisak na nogu zbog udobnosti/mekoce uloska...interesantno je jos da mi ova cipela deluje dosta meka, pise da cipela ima flex 90-120 (ne znam na koliko je trenutno podesena, prodavac je rekao na tvrdji flex ali ja nesto ne verujem), i da ne znam koji je model u pitanju rekao bih da ima flex oko 50-60... makar tako ja osecam... videcemo kako ce se pokazati u realnim uslovima. inace imam salomona x wave 8, koji je sira cipela, ali sam morao da izvadim ulozak da mi noga ne bi trnula bas zbog bocnog pritska kopci, takodje ih stalno otkopcavam kad sednem na zicu...
uzeo sam ih na sajmu u PB, broj 29.5. nosim 45.5 patike (nike). bilo je 3 velicine, 28.5, 29.5, 30.5, ostao je samo 28.5.

marsi
08.12.2009, 07:41
@Flexon

definitivno razmisljam u tom pravcu, mada nema linera kod nas... za pocetak cu videti kako mi cipela odgovara u realnim uslovima, pa ako budem zadovoljan mozda ujurim i pro model na nekoj akciji krajem sezone sa sve linerima.
jedno pitanje vezano za velicinu linera, posto su moje cipele 29.5 a na ovom sajtu sto si ostavio link ima samo celih brojeva, kontam da je 29 broj linera za moju cipelu?

sto se podesavanja i zamenljivosti delova tice to je jedan ogroman + za ovu seriju... nisam ih jos rasturao za divno cudo, ali pretpostavljam da cu ici na najveci nagib, i verovatno tvrdji flex nego sto je sad. mada jos nisam siguran kako se flex podesava...

wlad
08.12.2009, 11:42
@marsi: koliko ja znam za cross je najveći broj 29.5, jedino ako nisu za sezonu 2010 napravili i veće brojeve...

Flexon
08.12.2009, 13:37
nema potrebe da uzimas pro
to i jeste ljepota krypton serije
razlike su samo u nijansama treba ti samo liner da dobijes pro model cizme
ja licno imam rampage model i stavio sam intuition liner i dobijem automatski pro model
recimo na kraju prosle sezone sam vidjeo na netu intuition linere za 45 dolara samo treba paziti
i na ovoj strani sto sam ja ostavio su isli za negdje oko 100:dontknow: