PDA

Pogledati punu verziju : koje skije za teskog pocetnika?

dr_kolew
01.09.2009, 22:27
visok sam 185,imam 107 kg,nosim 46-47br a imam salamonove pancerice 350mm iz 99 godine koje mi idealno leze.
Koliko dugacku skiju,sa kolikim radijusom i koje tvrdoce da budu?
to me posavetujte puno bi mi znacilo?
Od skijanja sam ove zime vozio dva dana
na kopaoniku salamon x screaming ili tako nesto ,
duzine 168cm i na tome sam silazio
sa pancicevog vrha i karaman grebena do podnozja
sa manje ili vise poteskoce.
Dajte savet o svemu sto mislite da ce mi pomoci
da savladam ono sto veoma zelim a to je skijanje za uzivanje?

UNAPRED SVIMA HVALA...

Flexon
01.09.2009, 22:57
sto se cizama tice bitno je da pasu jeste da su malo starije
ali ako pasu to je to jedino treba provjeriti da nema kakvih pukotina
ako je sa te strane sve u redu o cizmama nema sta da brines
sto se skija tice tu bih preporucio skije bez sistem veza u svakom slucaju
zbog fizicke konstrukcije potrebno je da imas sto bolji kontakt sa skijom
znaci sto bolji vez tu bih preporucio tyrolia ili vist
i to tyrolia u izvedbi din 15 jer su dosta solidiji nego nize din izvedbe startuju sa dosta niskim din vrijednbostima tako da mogu da pokriju od pocetnika do profesionalca
sto se vist vezova tice din 12 je sasvim dovoljno jer oni imaju istu solidnu konstrukciju u svim izvedbama barem je tako bilo kod 4frnt verzije kad sam ja kupovao
sto se skija tice elan 888 (solidna drvena konstrukcija sa 2 sloja titaniuma nema greske) bi bio moj apsolutno prvi izbor i to u duzini od 177 cm i ima da budes miran sa skijama dok ti ne dosade iste
jer kao sto rece zelis da uzivas u skijanju a za to je potrebna skija koja moze da podnese sve uslove a to je definitivno elan 888
tu dolaze u obzir isto neki volkl modeli nesto u ac kategoriji i nesto od fishera ali to ce vec stekan pomenuti
ali u svakom slucaju izbjegavaj system vezove jer ti vezovi nemaju
dovoljan kvalitet za supertesku kategoriju
jer stara skijaska poslovica kaze vez glavu cuva:dziveli:

Tadija_91
01.09.2009, 23:40
Za teskog pocetnika - teretne skije, naravno ;)
Slazem se sa Flexonom, osmice su pravi izbor

dr_kolew
02.09.2009, 10:27
zar nije prevelik radius na elan 888(21m),jer netreba nesto sa manjim radijusom?

dr_kolew
02.09.2009, 11:29
vidite ovako ja u izboru imam sledece koriscene skije:
dynastar exclusive 165cm,93 66 104,r16
salamon equipe 10t ,160cm,103 64 89, r15
salamon Xscream 179cm,106 68 96,r18
salamon eqiupe 10 3v,165cm,112 65 100,r13,2
elan slh(slx) 162cm,11 63 101,r11.5
KOJA BI OD OVIH NAJ VISE ODGOVARALA?

Flexon
02.09.2009, 15:12
radius nema apsolutno nikakve veze
neznam sta se tolika prasina dize oko radiusa
od navedenih skija ja licno neboh nijednu
ali kad bih bas morao x screem bi dosla najblize
no gledajuci na konstrukciju i godiste vrlo je vjerovatno da je ta skija
pohabana do bola
ako je budzet u pitanju onda se ovdje na forumu mogu naci bolje skije
barem ih je bilo tokom prosle godine i to dobrih ponuda
mozda stekan ima nesto cega bi se rijesio:dontknow:

Sapa
02.09.2009, 17:07
vidite ovako ja u izboru imam sledece koriscene skije:
dynastar exclusive 165cm,93 66 104,r16
salamon equipe 10t ,160cm,103 64 89, r15
salamon Xscream 179cm,106 68 96,r18
salamon eqiupe 10 3v,165cm,112 65 100,r13,2
elan slh(slx) 162cm,11 63 101,r11.5
KOJA BI OD OVIH NAJ VISE ODGOVARALA?

ni ja ti ne bih preporucijo ni jednu od gore navedenih skija (dynastar exclusive nemam pojma o cemu se radi), vecina modela za provejane ljubitelje carving tehnike i vjerovatno stari, dotrajali modeli. x-scream....:dontknow: ...al ako je tebi odgovarala...

nesto mi ta 888 malo prevelik zalogaj za covjeka koji kaze da je apsolutni pocetnik.
Imal' brate kakih polovnih (a malo koristenih) skija tipa fischera; amd 73 ili 76 ili kako se to medjuvremenu zove fuse ili slicno? to mi se cini vise nego odlicno za pocetak karijere; neka duzina izmedju 170 i 176.

Flexon
03.09.2009, 00:34
ma 888 je dovoljno civilizovana da pocetnik moze da je vozi
ali zato kasnije kad malo uznapreduje nema potrebe za mjenjanjem skija
no ni to sa amc nije losa ideja a mozda neko na forumu ima kakve polovne
posto je to bila cesto vidjana skija na diskusijama

hehehe
03.09.2009, 09:38
Sa Fischer AMC modelima dužine 170-175 cm nećeš pogrešiti garantovano... pre par godina je jedan AMC 73 od 165cm (visok sam 180cm) savršeno nosio mojih tadašnjih 110 kila... skija je laka, pitoma, dobrih rubnika, lepog radijusa... vrlo brzo ćeš napredovati s njom... Podržava više nivoa skijaškog umeća pa nećeš morati da je menjaš par godina...
Toplo preporučujem :)

dr_kolew
03.09.2009, 17:17
puno vam hvala svima koji ste mi dali savete, ocekujem da ce jos neko izneti svoje misljenje i iskustvo.:dziveli:

Sapa
05.09.2009, 12:34
Eto vidis, brat Avsenije ne samo da je poboljso tehniku na AMC skijicama nego i skino dobrih 20 kg;
Da ne ispane kordinisana marketinska podvala; vidi sam kako tu skiju ocjenjuju u internacijonalnim testovima (a vidi i sta o njima pisu ovdje na forumu, posjeduje ih nekoliko forumasa), mislim i da bi ti u duzini od 1.70cm amc73,76 pasovale perfektno.

U svakom slucaju, za tvoj 'pocetnicki uzrast' ne uzimaj nikakve skije niskog flexa (tvrde), kao sto su race-skije i ne pre mekane (zbog tvoje mase), a sve ostale rekreativne alround-skijice ce da budu oke za pocetak.

stekan
06.09.2009, 15:09
Dr_Kolew, s obzirom da si početnik, od modela koje si naveo jedino bih možda mogao preporučiti prvi, ali nedostaje kompletna oznaka modela, tj. broj. Ja sam svašta probavao, ali nisam Dynastar, pa sam se zagrijao da nabavim jedan da probam.

...ako je budzet u pitanju onda se ovdje na forumu mogu naci bolje skije
barem ih je bilo tokom prosle godine i to dobrih ponuda
mozda stekan ima nesto cega bi se rijesio:dontknow:

Ja maknem par dana na odmor, a vi bi odmah moje skije rasprodali. Tako i treba. Ne valja kvariti tradiciju stalne zamjene skija.

Nisam se još odlučio, ali razmišljam o prodaji ova dva Fischera: http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=2082
- Ni jedan od ova tri para nije bio na snijegu više od 40 sati.
- Ukupan broj krupnih ogrebotina klizne plohe (sva tri para) = prazan skup
- Sitne ogrebotine = isto kao krupne
- Bilo kakva druga oštećenja (rubnici, gornja ploha) = isto kao prethodna dva navoda
- Broj servisa kliznih ploha = opet isto
- Broj oštrenja rubnika brusnom trakom ili ručnim alatima = i opet isto
- Broj finih oštrenja na Wintersteiger mašini = Fischer-i po jednom, Salomon ni jednom

Da li ću prodavati jedan ili oba Fischera (a možda ni jedan), još ću prokontati. O cijeni nisam razmišljao, ali ću i to skontati.

Zaboravih napomenuti da su ovo modeli daleko od početničkih, ali su pitomi dovoljno da neko ko zna osnove brzo napreduje.