Pogledati punu verziju : Kako zastititi kolena
codemaster
11.02.2009, 22:59
Jel koristi neko nekakvu zastitu,neke bandaze i slicno?
Od čega misliš da štitiš kolena? Ako imaš neku povredu od ranije onda OK, da malo stegneš koleno. Ako pak nemaš, ne znam nikoga da koristi štitnike - a skijaš je.....
Koljena se naj bolje stite koristenjem skija veceg flexa (a mozda i pancerica nizeg flexa).
codemaster
12.02.2009, 09:56
Skije veceg flexa=mekse skije?
Jel tako logicno.
Ove moje su deklarisane kao meke.
E pa hvala.
A ti bandazi i slicno?
Prosle godine sam leteo trideset metara sa levom skijom na nozi,koja je orala po onom uscu crvene i crne duboke,i odtad kao da mi je drugaciji osecaj u levom kolenu,nista naglaseno.
Pa rekoh da se raspitam malo.
Jeste, veci flex meHsa skija.
Mislim bolje se posavjetuj sa fizijoterapeutom, ja nazalost poceh i nikad ne zavrshih te studije. (primili me a ja odusto...:sm022: ).
Ali fakat je da je opterecenje na koljena puno vece kad se skija na tvrdim/ 'krutim' skijma.
PS
Tvrde skiju su svakako za piste-fanatike koji nemaju osjecaj za suptilnu voznju :)) (sad ce da se jave skiman, tataratira i slicni...).
Znam da zvuci kao klishe, ali radi vezbe za koljena, meni ove godine jako pomoglo, jer i ja nakon par dana osjecam prilicne bolove unutar koljena od naprezanja, hebiga ne pripremljen. U predsezoni redovno radijo quikung i taichi vjezbice, poslje toga skijo jako intenzivno ozbiljne terene i da cuknem vo drvo...nikakav bol. Sigurno je jedno ako te mrzi da redovno gimnasticiras (i ja sam ljen), pokusaj barem da koljena zagrijes jedno pola sata pred izlazzak na skijanje. Cucnjeve one sa ispravljenim ledjima i slicne fore...vjeruj da pomaze.
codemaster
12.02.2009, 12:02
Te sam mere vec preduzeo hehe mozda budem trazio neke stitnike can't be too carefull with those things kazu oni koji su ostali bez prednjeg ukrstenog
tataratira
12.02.2009, 19:50
no flex no fun :o)
kod mene koljeno ko u kamile
vozi biciklo preko ljeta i zaštićen si,
samo pazi da ne padneš sa bicikla
andrijapajic
12.02.2009, 21:37
Ja vozim bord i koristim neke stitnike za kickbox, iz Magam sporta, nisu preterani, ali taman malo utegnu oko kolena i napred imaju sundjer pa stite od udara, i ima razlike dok vozim. Inace sa jednim kolenom imam problema, ako ga jace udarim boli, ali cim je utegnuto stitnikom ili steznikom ili makar zavojem, uopstenije problem da udarim, kao da to sto utegnem ne dozvoljava da se nesto pomeri od udara. Ima u tempu nekih sportskih steznika, 300 din/kom otprilike, to koristim na laktovima za svaki slucaj, mislim da je ok jer u nekim slucajevima moze da spreci zglob da izleti od udara ili tako nesto.
Sto se tice bike-a leti i zagrevanja kolena laganom gimnastikom sa time se u potpunosti slazem ali sa stitnicima NE. Svaki stitnik bi ti pomogao sa direktnim kontaktom sa betonom od iscasenja i oderotina ali ne i na snegu. DakleM predlazem kao i neko od forumasaha pre mene,prvo kod lekara zato sto mozda imas neki problem sa tim kolenom a onda samo dobar steznik da lepo fixiras i mislim da ce tvojim problemima doci kraj.
andrijapajic
17.02.2009, 10:31
U principu 90% zavrsava is teznik, ali svaki stitnik pomogne i u direktnom kontatu sa ledom, a pomogne i kada treba ustati posto to radim tako sto se oslonim kolenima uzbrdo pa se uspravim i svaki put je direkt pritiska na koleno.
codemaster
18.02.2009, 11:31
Kakve steznike preporucujete?
Gde ih uzimate....
andrijapajic
21.02.2009, 17:09
ja za laktove koristim neke steznike iz Tempa - bele/svetlo sive, recimo 300-400 dinara komad.
codemaster
22.02.2009, 19:01
Naisao sam na tri varijante,
-sa zglobljenim šinama sa obe strane,
-sa čičak mehanizmom
-i one koji se samo navuku na koleno.
Ne znam sta bi bilo od toga najbolje uzeti?
Mozda ovaj treci?
Samo uzmi onaj sa sinama sastrane!
To jedino radi posao......
Sve sam probao.
Zove se ortoza.
Taj steznik sa sinama sa strane (ortoza) je za ljude koji su imali operacije kolena (neko opasno iskakanje, ligamenti...), u ostalim slucajevima obican steznik bi trebalo da zavrsi posao, ako je u opste neophodan, tj ako je covek imao nekih problema. Ukoliko nije bilo nekih problema bespotrebno nosenje steznika (bandaziranje) moze da ima kontraindikacije. U svakom slucaju kao sto Sapa rece najbolje konsultovati sportskog lekara..
@codemaster: posto vidim da si u ns imas u apotekama steznike (najjeftinija je Jankovic), u varijanti 2 i 3, samo obrati paznju na obim kolena, od toga zavisi velicina steznika
pogledaj na spensu,na ulazu od limana odmah sa desne strane;)
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.