Prijavite se

Pogledati punu verziju : Pitanje oko duzine pancerica?

Bax
03.02.2009, 11:19
Posto imam neke Alpina stare pancerice na kojima ne pise duzina, ali koliko sam merio to je 330mm.
E sad kad vez podesim na 330 mm, mnogo lako uskocim u vez.
Posle dana skijanja primetim da se malo vise pojela ona plastika pozadi na pancerici, ko da cizma malo zvace.

Kad skinem na sledecu duzinu veza, od valjda 326 bez problema uskocim u vez, douse cizma bas knap prodje kroz vez.

Moje pitanje je da li se meri gornja ivica cizme, ili ona donja ivica koja je malo kraca? Tj. da li je bolje da cizma knap udje u vez?

fregata
03.02.2009, 13:39
Posto imam neke Alpina stare pancerice na kojima ne pise duzina, ali koliko sam merio to je 330mm.
E sad kad vez podesim na 330 mm, mnogo lako uskocim u vez.
Posle dana skijanja primetim da se malo vise pojela ona plastika pozadi na pancerici, ko da cizma malo zvace.

Kad skinem na sledecu duzinu veza, od valjda 326 bez problema uskocim u vez, douse cizma bas knap prodje kroz vez.

Moje pitanje je da li se meri gornja ivica cizme, ili ona donja ivica koja je malo kraca? Tj. da li je bolje da cizma knap udje u vez?

gornja ivica se mjeri,bolje je drzi je na 326 samo pripazi na to zvakanje kako ti rece ipak je to stara pancerica i nemoj se iznenadit ako se jednostavno raspadne ovo se zna desiti (zamor materijala ) cuvaj noge drug:)

Bax
03.02.2009, 13:58
Hvala na savetu.:)
Skijam ja sa tim cizmama vec 3 godine, bar 50 dana skijanja, nego sam promenio skije, pa sam provalio da se sa tim novim, pojela malo cizma za jedno popodne...
Skinucu ga na 326, udje glat, onako knap, ali udje, nista se ne nateze. Verujem da nece biti nekih problema.
Da li ima neki pokazatelj da je vez prekratak?

I jos jedno pitanje me muci, ima li leka za ulozak koji je postao dosta prljav, da nekazem dismr :)

Cuo sam za hemijsko ciscenje, jel neko radio to?

stekan
03.02.2009, 21:58
Ako je vez nov, skala za dužinu đona bi trebala da bude tačna. Ako je međutim neko pomjerao zadnji vez (npr. kod Tyrolia/Fischer veza se "hepekom" iza veza može pomjeriti samo zadnji vez), tad ni skala više neće biti tačna.

Po pitanju uloška koji dismr, pretpostavljam da topla voda i sapun mogu čuda da učine.

Bax
04.02.2009, 09:20
@stekan
Skije su potpuno nove Elan, vez je Eld 11, inace sistem je kao na MagFire 8 skijama, ona plastikica sto se digne, onda se namesta duzina.

Meni je problem sto na pancerima nema nikakve oznake, te kad merim lenjirom deluje da je 330, a kad na vezu postavim 326 tj sledeci korak, i to udje bez problema, a na ovih 330 kao da pancerica malo zvace, tj jede se plastika pozadi na cizmi.

A sto se tice uloska, nije problem da ga operem, nego sam se poplasio, da ce onda kao da se nesto pojede te da pancerica izgubi formu.
Na kraju ako ne pomogne tretman susenja i prskanja asepsolom, ima da ih krnem u lavor pa sta im bog da :)
BTW nece da ih prime na hemiskom ciscenju.

CrazyKong
04.02.2009, 12:31
Pa drzi vez na duzini koja odgovora pancama...bez obizra sta pise :)
Inace, mislim da ne bi trebalo da duzina bude premala...tj da pance jedva ulaze u vez posto to moze da utice na funkiconalnost izbacivanja veza...

Bax
04.02.2009, 12:49
Pa da pojednostavim pricu, brojeva nema.
Kako da provalim koja je prava duzina, ima li neka odokativna metoda?
Znaci imam pred sobom skije, i pancerice bez broja, i nije mi lenjir pri ruci :)?

wlad
04.02.2009, 15:39
Ono što mogu sigurno da ti kažem je da Elan Fusion vezovi, po njihovoj skali (koja je merodavna ;)) - cipela ne upada "knap", znači ostane bar 3-4mm između pete i zadnjeg veza...

Ovaj razmak je naravno kada ti peta "prolazi" kroz vez (dok nije "zaključan).

Bax
04.02.2009, 15:45
E to Wlad, dakle ima vajintra gde imam tih 5mm, i gde ih nemma tj bude bas knap, znaci ipak sam ja dobro premerio da je cipela 330, a ne 326...

elannsad
04.02.2009, 22:35
Peta veza svakako mora da ima određenu napetost da bi vez funkcinisao kako treba, ako možeš svrati do nekog servisa pa reši dilemu.
Npr Yeti Pančevo

Bax
05.02.2009, 08:58
Evo jos jednom sam cekirao lenjirom, i definitivno je to ipak 330.
Ali sad imam novu enigmu, na nekom drugom rental vezu Felkl skija cak i nema 330 vec ima nesto recimo 227, pa sledeca vrednost 333.
Ipak je to sve verovatno malo vise okvirno, nego sto sam ocekivao.
Ostavicu ga ovako da ima lufta tih 3-4 mm, pri upadanju, pa sta mu bog da, ako se pojede do kraja taman cu kupim nove cizme ;)

Hvala svima na savetima.

hehehe
05.02.2009, 09:26
Jednom je meni jedan folirant sa ovog foruma objasnio da ako na vezu ne postoji mera koja odgovara cipeli, treba ga namestiti na prvu manju meru. Naime, veli taj folirant, bolje je kad je vez "tesan" za cipelu nego da "lufta". To ima veze sa mehanikom zadnjeg veza u vezi sa otvaranjem u kritičnim situacijama.
E sad, neki modeli imaju na zadnjem vezu imaju "prozorić" sa nekom crtom gde se očitava napetost opruga u peti veza... ta crta treba da bude u sredini "prozorića" kad je cipela u vezu. Ako "prozorića" nema onda je logika da će tesniji vez napeti opruge taman koliko treba. Pogledaj sa strane zadnjeg veza ima li tog "prozorića" ili ne.
Što se tvojih cipela tiče, cenim da ćeš lakše kupiti druge cipele nego druge noge.
Ne zezaj se s tim stvarima, ako ti je posle svih ovih postova ostalo nejasno, svrati do prvog ski servisa da ti majstor to podesi. Ma koliko neuk bio, to bi trebalo da zna.

Flexon
05.02.2009, 13:10
nisam citao o kojem vezu se radi
tyrolia i look/rossi imaju prozorcic
i crtica mora biti na sredini i to je ispravan pritisak na vez
a sto se markera tice moja tehnika je uvijek bila
zategnem koliko je to moguce a da cipela moze da udje
tako sam imao najmanje problema sa istima
:dontknow:

Bax
05.02.2009, 13:34
Pa ovde i jeste fora sto ja mogu vez ELD11, koji je isti ko na Magfire skijama, da spustim opusteno na jednu dizinu manje od one koliko je dugacka pancerica.
Lepo je Wlad napisao da sa tim vezom prilikom zatvaranja, pancerica prolazi sa 3-4mm lufta, prva sledeca duzina veza je opet oko 4-5mm kraca.
Cipela i tada glat ulazi, jer je zulja samo oko 1mm veza.

E sad, ako opet vazi "folirantovo" pravilo bolje da zulja nego da ljulja, onda Elan nije uradio dobru skalu.

Popodne cu da potrazim prozorcic, to su valjda Tirolia Vezovi.

wlad
05.02.2009, 13:49
Da, to ti je Tyrolia (Elan Fusion).. Proveri prozorčić, a bogami proveri i podešavanje veza (da li si koristio kalkulator?)...

Bax
05.02.2009, 14:01
Koristio sam kalkulator, ja sam na nekih 5.5 - 6.

codemaster
09.02.2009, 21:16
Izvinte,hocu i ja da koristim kalkulator:-)
gde kako to?
Imam 86kila

wlad
09.02.2009, 21:37
Unesi težinu, visinu, dužinu (spoljnja mera) cipele & tvoje skijaško umeće:

http://theloginovs.wtr.ru/equipe/bidings/iso_11088_opt.swf

P.S.
Search opcija na forumu je čudo ;)

codemaster
20.03.2009, 18:43
I ja sam imao isti problem sada na skijanju.
Imam EL10 fusion vezove.

I mislim da je stvar u jako ostroj usni zadnjeg veza koja se useca u pancericu pozadi.
Ne znam sta bi radio s tim.
Mozda je i u kombinaciji sa meksom plastikom na zadnjoj strani pancerice?

U drustvu na skijanju nas je bilo desetorica, na svakom od razlicitih vezova koje smo imali ta usna veza, ta ivica, nije bila tako ostra kao na mom...

Cipela je prilicno ostecena. Nova je, a i vezovi, nadam se da ce to zvakanje prestati posle izvesnog nivoa.
Sta vi mislite?

Flexon
21.03.2009, 00:18
problem je u pancerici previse mekana plastika
ja koristim tyrolia vez din 17
i nema nikakvih tragova na cizmi
ali nebi bilo zgoreg malo isturpijat ivicu veza ja bih pokusao to mozda:dontknow:

nidza
21.03.2009, 12:03
Zanimljivo, ja sam na mom Fusion vezu podesio baš šta piše na cipeli (Lange Fluid), čak mislim da sam postavio prvi sledeći veći broj, a ne manji, pošto su zubi na po 5.

Bax, promeni te pancere iz '73, uopšte se ne čudim da imaš probleme sa novim skijama. :D

Bax
22.03.2009, 19:51
One su negde iz 90, ali su mi drage, jer su autenticne :).
Skijao sam jos 10 dana, jesu se malo okrnjile pancerice, ali nista strasno.