Pogledati punu verziju : -idealna duzina-
-pozdrav svima-
-skijam rekreativno,do sada sam uvek iznajmljivao opremu pa sam tu uvek bio u zabludi koja je idealna duzina skija za mene, visok sam 1,84cm tezina 80kg, Jel bolja sto kraca skija ili duza ? Kupio bih neke polovne,ocuvane da vise ne iznajmljujem sve i svasta.
milos_pg_91
04.01.2009, 23:13
-pozdrav svima-
-skijam rekreativno,do sada sam uvek iznajmljivao opremu pa sam tu uvek bio u zabludi koja je idealna duzina skija za mene, visok sam 1,84cm tezina 80kg, Jel bolja sto kraca skija ili duza ? Kupio bih neke polovne,ocuvane da vise ne iznajmljujem sve i svasta.
Hm.. idealna duzina ..Pa, sve zavisi, kakvo skijanje preferiras itd.. Detaljnije malo.. :)
Tadija_91
04.01.2009, 23:23
Nesto oko 160 do 165 ako skijas samo po stazi, a ako volis offpiste onda sky is the limit ;)
Ja sam tvojih gabarita, skijam sa 160cm skijama.
garcia_kg
07.01.2009, 23:28
Moja skija je duzine 163cm, na moju visinu 180cm
Molila bih vas da mi kazete koja je idealna duzina skija za mene koja sam 168cm visoka i 70kg teska? Ukoliko je stari tip skija u pitanju, a koja ako su karving?
Hvala vam u napred,
Iva
Da ne otvaram nov topic u dilemi sam. Imam 194/100kg, srednji skijas, skijam sa kracim zavojima. Za all mountain skiju mislim se izmedju 2 velicine 170 i 176.
Problem je sto skiju koju hocu ovde mogu da nadjem samo u 170, druga opcija je da je kupim kad odem u austriju na skijanje, mada je tamo skuplja, a i voleo bi da imam skiju pre odlaska. Dakle, dal da uzmem 170 ili cekam da nadjem 176, nisam pametan sta ciniti.
Inace u pitanju je Fischer Fuse 73.
Tadija_91
17.01.2009, 14:20
Ja sam malo visi od tebe, a tezina je otprilike ista. Skijao sam na fischer amc 70(sada fuse 70) duzine 170, i nisam imao nikakvih problema...Bas se lepo ponasala skija.
Ne verujem da je tolika razlika izmedju te dve duzine, morao bi da probas pa da vidis sta ti vise odgovara.
PS pogledaj i oglas za mnooogo dobre skije (http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=2082)
sa tom visinom i tezinom ja nebih isao ispod 180
lakse je utjerati nesto ekstra duzu skiju neocekivano u zavoj ako za to dodje potreba nego pronaci ekstra stabilnost u kratkoj skiji
ja licno preferiram duze skije to vec i ptice na grani znaju
ali meni licno se desilo da se zamjenim sa nekim za skije na liftu
i obicno zavrsim na nekim ultra kratkim skijama
i nije nikakav problem da se voze cak sta vise ulazi se u zavoje sa lakocom
mozes da radis sta hoces mozes da koristis samo radijus skije
cijeli dan bez da upotrijebis ikakvu snagu
ali kad ti se desi da uletis na neravnu stazu vecom brzinom i nenadano naletis na hupser skije odjednom izlete ispod posto je rep skije nedovoljno dug i zavrsim na ledjima sto mi se ne desava sa duzim skijama
ili jos gore sta se moze desiti je da samo odletis preko vrhova skije
tu stabilnost kratka skija ne moze nadomjestiti
a vecina skijasa ovdje smijem glavu dati ne dovodi sebe u situaciju
da su tako neophodni uski zavoi da se sacuva glava tako da kratka
skija nije toliko neophodna
ja uvijek glasam za duzu skiju
za mene je mjera moja visina +
ali posto se ovdje niko sa tim ne slaze rekao bih da duzina skije ne ide
ispod brade skijasa:dontknow:
Slažem se da ne bi trebalo da ide ispod brade. Ja imam 184 i 189cm dužine skija (visok sam 189) ali to nije neko merilo - tako sam navikao (a i ova druga skija je freeride). Ja prosto ne volim da napravim 3 zavoja na 2 metra - taj stil vožnje me ne ispunjava..
Ako neko uzima slalomsku skiju za po stazi, i skija taj stil, mrdoguz (šala) onda je naravno bolje da uzme kraću skiju - pošto slalomska skija veće dužine nema smisla.
Skijao sam ja i sa 160cm (ženine skije) i to OK, navikne se čovek, ali što se tiče stabilnosti pri većim brzinama / različitom terenu to ne može da se poredi..
Bitna napomena, kraća skija manje umara - ako je to nekome bitno ;).
Uf, pa onda meni odgovara ta kraca. Ja skijam taj mrdoguz stil :), ne volim brzinu i da se zalecem, vise volim kad je strmija staza pa cik-cak, dakle ni nemam nesto prilika da naletim u brzini na hupser. A iskreno nije da sam Majk Felps sa kondicijom, idem u februaru na skijanje a 2 meseca nisam potrcao zbog povrede pete.
pa to je to onda uzimaj neke 160-ke i uzivaj
:dziveli:
Pozdrav, danas sam kupio Atomic SX9.. dužina je 150 cm, a ja sam visok 180 i težak 81 kg.. tip u radnji mi je rekao da je to tvrda skija i da je preporucivo da bude kraća! skije mi dodju otprilike do (ili malo ispod) brade.. sve mi se cini da su prekratke, da li grijesim?problem je da nemaju vecu duzinu... btw, da li je 200 eura za ove skije dobra cijena?
SX9 je koliko se sjecam stvarno malo tvrdja skija, ali nema to puno veze sa duzinom, na tvoje gabarite 150cm stvarno dodje malo kratko - pogotovo sto je to skija za jurcanje. Al poslije j***** nema k*****, vozices se sasvim lijepo i na njima, a drugi put prvo pitaj pa kupi :)
200E za nove SX9 sa vezovima se cini kao dobra cijena.
Moj sin od 13 godina, napredni rekreativac visine 168 cm i težine 50 kg je prethodnih dana u idealnim uslovima naizmjenice probavao dva para skija Fischer AMC70 u dužinama 152 i 158 cm. Na kraju se odlučio za 158 cm.
Evo jednog primjera kako izgleda idealna dužina skija za skijaša (a ujedno i idealan izbor modela):
2484
znaci uvalili su mi.. ma problem je u tome da sam ja sinoc ugovarao i dogovarao 154 cm, pazario i ostavio skije na stelanju vezova! jutros sam otisao po njih i zamisli, neko u toku noci obio radnju.. u svoj toj frci nisam stigao pogledati šta su mi dali! kad sam ih donio kuci vidio sam da su 150.. zvao sam radnju i tamo su mi rekli da nemaju 154! da li da vratim i uzmem nešto drugo ili da se pomirim sa situacijom?bolje reagovati sada nego se muciti kasnije.. osim toga, skije sam kupio da ih imam bar 3-4 godine! skije sam kupio u sport-box u banja luci..
Zaboravih napomenuti da je skijaš sa gornje slike sa kacigom i u pancericama ukupno visok oko 210 cm.
Enkkara, otiđi u prodavnicu i probaj zamijeniti za neki od Dynastar modela koje su imali po super cijenama, ako je šta ostalo, naravno.
znaci uvalili su mi.. ma problem je u tome da sam ja sinoc ugovarao i dogovarao 154 cm, pazario i ostavio skije na stelanju vezova! jutros sam otisao po njih i zamisli, neko u toku noci obio radnju.. u svoj toj frci nisam stigao pogledati šta su mi dali! kad sam ih donio kuci vidio sam da su 150.. zvao sam radnju i tamo su mi rekli da nemaju 154! da li da vratim i uzmem nešto drugo ili da se pomirim sa situacijom?bolje reagovati sada nego se muciti kasnije.. osim toga, skije sam kupio da ih imam bar 3-4 godine! skije sam kupio u sport-box u banja luci..
Kratko i jasno, prekratke su ti, vrati ih!!
Reci da nisi to kupio i da to ne želiš, iako su ti i 154 cm (mada je vrlo čudna dužina??) prekratke.
Nemoj da te pokoleba riječiti vlasnik ili neko od prodavača. Da si kupio polovne za 100 KM moglo bi proći ali dati 200 Eura za nove neodgovarajuće skije je totalni zajeb.
150 pa to je djecija duzina cak i na ovom forumu
vracaj to ako mozes ikako
za tu skiju 160 i kusur i nekako ali 150 :hair:
i usput da priupitam nevezano za temu stekane kakvi su gunj utisci
i usput da priupitam nevezano za temu stekane kakvi su gunj utisci
Još se nisam raspakovao i umoran sam od puta. A o Gunju ću u Freeride temi čim se baterije popune. Ukratko: :sm019: :yay: :dziveli:
steta skije su mi se bas svidjele.. imali su atomic sl seriju.. da li da gledam to ili dynastar, naravno ako budu htjeli zamijeniti...
zloglasni
18.01.2009, 07:11
Skije ne znaju koliko ste visoki znaju samo koliko ste teski.
steta skije su mi se bas svidjele.. imali su atomic sl seriju.. da li da gledam to ili dynastar, naravno ako budu htjeli zamijeniti...
Atomic SL serija je fenomenalan izbor ako si aktivni sportista sa odličnom kondicijom i imaš odličnu karving tehniku. U protivnom su patnja za noge, tj. može se voziti, ali na nečemu "pitomijem" bi sigurno više uživao.
Naravno, Atomic ima svoju neprikosnovenu vrijednost pokazivanja na i van staze. Atomic je nešto kao Golf. Moja pokojna baba nije pojma imala o autima, ali je znala da je Golf odličan auto, iako nije znala ni kako izgleda. (Očekujem reakciju Skimana po pitanju Atomica i Tataratire po pitanju i Atomica i Golfa :bootyshak )
Od Dynastara sam tamo vidio čini mi se Omecarve 9 i 10, kao i Crosscarve 9 (ili tako nekako). Skije sigurno nisu lošije od SX9, a vezovi (Look) su nekoliko klasa bolji. Ja bih na tvom mjestu sigurno išao na Dynastar. Posebno, jer su cijene bile fenomenalne.
Pa ako si trazio nesto drugo, onda i uzmi nesto drugo, nek jedu govna.
Od SX-ova sam vozio SX7 al je bila tupa pa je tesko dati kakvu ocjenu, a od SL-ova samo stari SL11:12 od 150cm. Dobra skija, ali stekan je u principu u pravu, Atomic uglavnom pravi malo tvrdje skije u odnosu na konkurenciju, pa ako nemas dobru tehniku i kondiciju bolje gledaj negdje drugo. Al na ledu zato drzeeee :)
Nazalost nisam nesto primijetio da npr. imam vise uspjeha kod zena otkad sam kupio Atomica. Mozda bi bilo bolje da sam zivio kad i stekanova baba :dontknow:
Dynastar nisam vozio tako da ne mogu da uporedim iz prve ruke, ako ti sta znaci Francuska ih je puna. Ali Francuzi su nacionalisti (Dynastar je francuski).
E da, kad smo vec kod duzine, nicim izazvana opaska... sad sam na zimovanju vozio Voelkl Racetiger GS od 185cm. Hebote zivot skijetine, sa onoga je gotovo nemoguce pasti :) Mada sam se iznenadio da i njoj plesu vrhovi u spustu kad se bas momacki zaletis...
zakljucili smo da definitivno trebam zamijeniti ove skije, iako me trgovac uvjeravao da je meni, obzirom da je moj nivo skijanja za rekreativca na skali do 5 recimo 3 i uzevsi u obzir da su skije prilicno tvrde, dobar izbor i da mi nisu kratke.. on je slicnih gabarita kao ja i kaze da je skija na ovim skijama..ja se poluaktivno bavim sportom, 2 puta sedmicno fudbal, 2-3 puta teretana, a prije sam se aktivno bavio fudbalom! izvinite ako sam dosadan, prvi put kupujem skije i ne bih htio napraviti gresku! zahvaljujem svima na pomoci! danas cu opet svratiti u trgovinu pa cu vidjeti sta se moze uraditi! ocekujem odgovor u vezi atomica (golfa) :)
Sa 2x sedmicno fudbalom i 2-3x teretanom u boljoj si kondiciji od mene, izduraces ti i malo tvrdje ogibljenje :D
Pazi za duzinu je sve individualno, moja skija je 178cm (na mojih 187cm/85kg), ali uzivao sam i na skijama od 160 i na skijama od 185. Opet na tvom mjestu ja bih uzeo nesto oko 160cm.
Prednosti krace skije:
-laksa je da je vrtis kad otklizujes
-ima kraci radijus pa se vise deformise kad je polozis na rubnike
Ukupno, kraca skija je mnogo laksa za voziti, sto se posebno osjeca sa slabijom tehnikom.
Problemi sa kracom skijom:
-kad ti pobjegne iz centralnog poilozaja, tj. kad ti teziste ostane previse na vrhu ili repu skije imas dobre sanse da zavrsis na ledjima ili na nosu
-nestabilnija pri vecim brzinama
-zabada se u dubok snijeg ili nesredjenu stazu
Skije ne znaju koliko ste visoki znaju samo koliko ste teski.
Pa skije definitivno ne znaju koliko si visok :D, ali fizika poznaje ;).
Visina mora uticati, bar malo na dužinu, jasno je (valjda) da je visočijem čoveku i centar mase visočiji od niže osobe.
Sad, nisam neki fizičar :D, ali logično je da visočije težište na kraćim skijama mora biti nestabilnije. Ukratno, sa kraćim skijama i većom visinom skijaša veća je verovatnoća da pri gubitku stabilnosti osoba završi na leđima / nosu.
Nisam u pravu jedino ako postoji neka relativnost u svemu ovome ;).
Kao i uvijek, istina je u sredini, ali mislim ipak nešto više na strani težine. Osnovno pravilo je: probati pa svako za sebe da izabere.
Sto ljudi - dvjesta skija, sto žena - dvjesta s..a
Ipak sam ostao pri ovim skijama, jedan od razloga je to što nisu imali ništa drugo za ponuditi osim dynastar omegacarv 10 dužine 152 cm, a drugi je što su me uvjeravali da ću na ovoj skiji više uživati na domaćim stazama koje su kratke, uske i često ledene.. uz njih sam uzeo i LANGE concept 65 pancerice.. također njihova preporuka! navodno zbog tvrdih skija je bolje da uzmem mekšu pancericu...
Ipak sam ostao pri ovim skijama, jedan od razloga je to što nisu imali ništa drugo za ponuditi osim dynastar omegacarv 10 dužine 152 cm, a drugi je što su me uvjeravali da ću na ovoj skiji više uživati na domaćim stazama koje su kratke, uske i često ledene.. uz njih sam uzeo i LANGE concept 65 pancerice.. također njihova preporuka! navodno zbog tvrdih skija je bolje da uzmem mekšu pancericu...
Imaju oni nešto drugo da ti vrate, pare. Fore o fiskalnim računima i nemogućnosti vraćanja love nemoj da popuušiš.
Nećeš uživati, prekratka je, ako nisi expert bićeš vrlo često na guzici ili nosu.
Tvrde skije i meka pancerica je jedna od većih gluposti koje sam čuo a vezane su za skijanje.
Traži pare nazad, ljubazno objasni da nećeš te skije i ne daj se nagovoriti. To je fina prodavnica pa me stvarno čudi njihovo, u ovom slučaju, bezobrazno insistiranje da ti skija odgovara.
Sto ljudi - dvjesta skija, sto žena - dvjesta s..a
Dopunio bih ovo:
Sto ski prodavnica - pedeset glupih preporuka prodavaca
također njihova preporuka! navodno zbog tvrdih skija je bolje da uzmem mekšu pancericu...
Očigledno su dobri trgovci, ubedili su te za obe stvari da ih kupiš.. Skijati na tvrdoj skiji nema smisla ako imaš mekanu cipelu.
Razmisli logički, da li to znači da su tvrde / race cipele namenjene za mekane / početničke skije? Tvrdo ide sa tvrdim (napredniji skijaši) a meko sa mekim (početnici), dok većini treba "nešto izmeeđu".
Narodski rečeno, oni su tebi uvalili ono što su imali, i za sve su našli neki izgovor, i za tvrdoću, i za dužinu, i za mekoću. Nadam se samo da ti nisu prodali cipele broj veće da možeš da ih obuješ sa 3 para čarapa...
ma i kod pancerica je bila brzina.. žena me pitala koji broj nosim, ja rekao 42, ona mi izvuče pancerice 37 i kaže da je to broj! probao sam ih i čini mi se ok, ali u desnoj ima malo lufta! recimo da nogu mogu gurnuti još 0,5 cm da bih dohvatio vrh pancerice u običnim čarapama! lijeva mi se čini ok jer u stojećem stavu dodirujem vrh pancerice, u skijaškom ne! ja sam uistinu laik i prvi put kupujem opremu!oni su mi rekli da su te pancerice meni odgovarajuće.. nadam se da još i na njima nisam popušio foru! trgovci mi se čine onako prilično upućeni.. nadam se da to nije samo politika da prodaju!
Jedino rešenje,sve nazad u prodavnicu,keš u džep:sm019: .
Pa jarane sto si nas pitao ako si sve kupio sto ti daju :D
Kako ti je izvukla 37 broj, mozda jedino 27 (mondo point, duzina u cm). Ako si vec uzeo tvrdju skiju, bilo bi logicno da uzmes i tvrdju cipelu. Jesu kod nas kratke i uske staze, al su cesce razvaljene i neuredjene nego ledene.
27.. na naljepnici i na kutiji, a na čizmi piše 27,5 :)
vala zajebali su te da grdje nisu mogli
uvalili ti pro model djecije skije i amaterske pancerice flexa
meksih carapa kad vec moram da dam ovako brutalan komentar (izvinjenje)
uzimaj pare nazad pa se raspitaj
10X bi prosao bolje da si uzimao opremu ovdje na forumu
ali stan ja znam i ko mene pita
:sm022: :glavaozid
sve i da ih vratim, ima li sta u ponudi za 200 eura?
ima ovdje na forumu dobrih skija na prodaju
samo pogledaj oglase
bolje polovna dobra nego losa nova
vladimir
25.01.2009, 20:06
Zdravo svima,
Vec sam postovao svoju dilemu u originalnom thread-u koji sam zapoceo ali kako je u pitanju duzina skije, ovaj thread je mozda bolje mesto za tako nesto. Dakle, dvoumim se da li je Elan SLX Fusion Pro i Fischer RC4 Race SC od 165cm predugacko za mene. Visok 178cm, tezak 78kg , vozim prilicno agresivno. Prethodna skija Atomic sl11, visine 164 cm. U petak palimo u Austriju pa moram sto pre da se odlucim.
Unapred zahvalan,
Vlada
ako atomic nije bio predugacak onda fisher sigurno nece
i nekako mi 165 i predugacko ne ide jedno sa drugim
pa taman da se radi o dvije zeljeznicke sine
a ne o skijama :dontknow:
Isto mislim. Posebno jer su slalomske skije sa manjim radijusom
Vladimire, dao sam svoje mišljenje o tvojoj dilemi u drugoj temi. Tamo nisi spomenuo Austriju, tako da je to dodatni razlog da ideš na 165 cm, a ne kraće.
zloglasni
25.01.2009, 23:39
E ja cu da kazem ako niko drugi nece : SVE ISPOD 165 JE ZA ZENE I DECU
Mislim da sve ovo što je flexon rekao oko dužine apsolutno stoji. Ne bih da to ponavljam, samo da potvrdima da sam imao ista iskustva, ako to može da pomogne. samo da znate, skije za takmičarski spust su i do 2m i 20 cm duge...
Flexone, bravo za komentar o dužini (skija):ok:
Fala Bogu da neko ceni dužu dasku, meni bre dosadilo da se ubeđujem sa ovima u radnjama kojima su isprali mozak da ti uvaljuju razne priče, a 70% njih nije stalo na sneg nikad. Ja sam 173 cm visok, uvek vozio skije od 176. Sve sam mogo sa njima i sitan slalom i da se muški zaletim u spust i veleslalom.:yay:
Evo da izvestim, prelomio sam i uzeo Fischer Fuse 73 od 170. 7og Feb idem u Zell am See pa cu napisati kako su se pokazale. Tx na savetima :)!
Evo da izvestim, prelomio sam i uzeo Fischer Fuse 73 od 170.
Kolika je bila cena koštanja?
Daska 21.000 cini mi se i vez FS11 7.500.
Puno mislis? Meni se ucinilo da je jeftinija za par hiljada nego na samu?
Pa ne znam koliko je bila na sajmu, pitam onako... upoređujem nešto...
Vratio sam se sa skijanja juce, iz Zell am See-a i utisci skiji su odlicni. Lagana ko pero, jako lagano ulazi u karv, ne zahteva kondiciju uopste, u dubokom lepo pliva iako sam ja uglavnom na pisti, mada tih par puta se lepo ponasala. U svakom slucaju jako sam zadovoljan, najvise jer je lagana ko perce i lako ulazi u zaokret. Tx svima na savetima :)
hvala svima na odgovorima, sto se tice '"idealne duzine".
Freestyla
27.02.2009, 05:46
Pozdrav svima,
Planiram uskoro (ako bude još snega) da premijerno odem na to zimovanje.Pa reko' da pojurim neke polovne skije za početak, što jeftinije za mene bolje :lol
Obzirom da nikad nisam skijao na "pravim" skijama (ne dužim od 90cm, sa ovima sam se snalazio solidno), koje dužine i kakvog tipa mi savetuje da pojurim skije obzirom da sam totalni početnik (nikad obuo pancerice,ali sam se dugo godina skijao na "improvizovanim skijama" tako da imam neko iskustvo barem osećaj ako ništa drugo :)))
A da visok sam oko 190cm i težine oko 90kg,tako da je to verovatno presudan faktor za izbor dužine.Meni lično kao laiku se što kraće skije čine kao bolji izbor,ali vidim po postovima ovde da ima to i dosta mana a i po neku prednost kad je skija kraća...
Najbolje je da uzmeš prvo cipele, a skije da iznajmiš - pa da vidiš koja ti dužina i model najviše odgovara. Kao "početniku" najbolje je da uzmeš dužinu 170-175cm (na tvoju visinu/težinu).
slazem se sa wlad-om, za pocetak iznajmljuj skije, duzinu ti je napisao, s obzirom da si pocetnik ne zaleci se sa kupovinom.
Freestyla
28.02.2009, 00:07
Pa zato sam vas profesionalce i pitao.Da ne kupim nešto pa da posle kukam.Inače kapiram da mi je kao početniku dok ne savladam to kako treba bolje da imam neke krš skije.A polovne skije na buvljacima mogu da nabavim već od 15-50 evra u zavisnosti od stanja,dužine,marke naravno bez vezova i cipela. E sad ako bih iznajmljivao profi skije svih 10 dana za te pare već mogu da kupim neke polovne čisto da imam za početak za vežbanje.Pa ako bude dobro išlo mogu lako da kupim neke bolje.Naravno opet po preporuci.
Kao što rekoh lično volim kraće skije ali cenim da na pravoj ski stazi za moju visinu od preko 190cm mora da budu što duže skije bar 170cm?
hvala svima na odgovorima, sto se tice '"idealne duzine".
a da li treba da obratim paznju na radijus, jel bolje (ili lakse) voziti skiju sa vecim ili manjim radijusom ?
E da, kad smo vec kod duzine, nicim izazvana opaska... sad sam na zimovanju vozio Voelkl Racetiger GS od 185cm. Hebote zivot skijetine, sa onoga je gotovo nemoguce pasti :) Mada sam se iznenadio da i njoj plesu vrhovi u spustu kad se bas momacki zaletis...
-e ovo sam i ja premetio,sad sam na KOP-u vozio Vollki od 160cm (slika),kad sam vozio spust skija mi plese, zasto ?
milos_pg_91
28.02.2009, 10:21
Pa jer je skija kraca, vjerovatno je i radijus manji. Stabilnija je u kracim zavojima, dok je u duzim i spustu nestabilnija(kao sto si rekao, u spustu ti plesu skije).
-e ovo sam i ja premetio,sad sam na KOP-u vozio Vollki od 160cm (slika),kad sam vozio spust skija mi plese, zasto ?
Zato što su oba ruba skije u relativno malom radijusu. Kad voziš spust, skije su cijelom površinom na snijegu, ali s obzirom da staza nije idealno ravna, u jednom momentu lijevi rubnik "hvata" snijeg više od desnog i skija krene skretati lijevo, a u slijedećem momentu desni rubnih "uhvati" bolje, pa skija krene malo desno. I tako dalje, i tako bliže...
Zato se karving skije uvijek voze na rubovima. Umjesto spusta pravo se skije lagano nagnu na jednu stranu i vozi se široki zavoj, pa onda na drugu stranu itd.
funyrace
07.03.2013, 19:48
Pomoć oko izbora skije za offpiste visina 185cm/95kg napredni rekreativac skijam sve staze uključujući i crne bez problema. U odličnoj kondiciji i dobre tehnike (stare i nove). Vez za skiju Tyrolia ld12 wide brake 115mm zahvaljujući mom dragom prijatelju Stekanu:dziveli::dziveli::dziveli:. Koliko sam uspio shvatiti iz prethodnih postova skija bi trebala biti visa od 5/10cm.:hair::hair: u zavisnosti koliko s dobro snalazim u cjelcu.
Pomoć oko izbora skije za offpiste visina 185cm/95kg napredni rekreativac skijam sve staze uključujući i crne bez problema. U odličnoj kondiciji i dobre tehnike (stare i nove). Vez za skiju Tyrolia ld12 wide brake 115mm zahvaljujući mom dragom prijatelju Stekanu:dziveli::dziveli::dziveli:. Koliko sam uspio shvatiti iz prethodnih postova skija bi trebala biti visa od 5/10cm.:hair::hair: u zavisnosti koliko s dobro snalazim u cjelcu.
Duzina zavisi i od cambera ili rokera ili kombinacije kamber roker...
Ukoliko je kamber klasican ja bi ti preporucio nesto tvoje visine ili koji cm gore-dole. Ukoliko ima roker onda duze bar 10cm.
Ja sam npr visok oko 188cm i dok sam bio laksi za skoro 10 kila vozio sam 180cm a sad imam nekih 92+kg i vozim 190cm tradicionalni kamber Gotama skije.
Potpuno se slažem sa Grimanijem. Ako će se skija koristiti i na uređenoj stazi, i radijus može igrati ulogu (manji radijus - duža skija). Nedavno vidjeh skije od 180cm, struka 94mm i radijusa 14m !!! Riječ je o Movement Mosquito skijama.
Dragan KŠ-Ni
09.03.2013, 23:03
HEAD Cyber XP 100 N all mountain expert E 122 67 107 13@177 $1,075.00
Jel probao neko ovu skiju model iz 2001, doduse ja sa svojih 176cm vozim ovu skiju od 170cm i radijusa 12m, godinama sam je trazio i najzad naso naravno polovnu iz rente...
Ova skija se stvarno razlikuje od svega sto sam do sada vozio, pa me bas zanima iskustvo jos nekog skijasa (iskusnijeg) koji je probao ovo.
Duzina zavisi i od cambera ili rokera ili kombinacije kamber roker...
Ukoliko je kamber klasican ja bi ti preporucio nesto tvoje visine ili koji cm gore-dole. Ukoliko ima roker onda duze bar 10cm.
Ja sam npr visok oko 188cm i dok sam bio laksi za skoro 10 kila vozio sam 180cm a sad imam nekih 92+kg i vozim 190cm tradicionalni kamber Gotama skije.
U koliko je kombinacija klasicni kamber sa rokerom onda skija moze da bude u visini njenog korisnika ili nesto duza, (nije nikakvo pravilo da bude barem 10cm duza) to naravno zavisi od konstrukcije, sto roker tj luk u kom je skija uvijena prema nebu veci to pozeljnija veca duzina skija, i obrnuto, ali nema pravila razlicito je zavisi od modela do modela. Big mountains se u pravilu nabavljaju duze nego BC modeli, ali i to je stvar licnog izbora. Duzine se svakako ne treba plasiti, ali nema potrebe za pretjerivanjem.
Bas se spremam da napisem recenziju o nedavnim intimnim iskustvima sa mojom novom ljubimicom u allmountain kategoriji maca 187cm dugacka, a 131-112-128 prsa-struk-kukovi. Ja sam 184,5cm 77kg. Od slucajne ljubavnice za 6 dana koristenja postala supruga, zivotni partner od kojeg se ne odvajam 7/24 :sm011:
Pejamachine
10.03.2013, 10:40
Nedavno vidjeh skije od 180cm, struka 94mm i radijusa 14m !!! Riječ je o Movement Mosquito skijama.
Kuda te skije prodju, ratrak ne mora...:)
Kazu da duzina nije bitna... samo tehnika :P
Kazu da duzina nije bitna... samo tehnika :P
Pa i ja se tim tjesim ;)
funyrace
16.03.2013, 09:50
http://www.ebay.com/itm/Head-Skis-Richie-102-193cm-Big-Mountain-Freeski-Powder-Alpine-Downhill-NEW-/230889326358?pt=Skiing&hash=item35c2138716
Evo ovo pronađoh na ebay-u došle bi eventualno u septembru za sljedeću sezonu. Molim iskusnije skijaše off-piste za komentar ili sugestiju.
Lijep pozdrav
Ne poznajem doticnu, ali nema se razloga sumnjati u neke od navedenih recenzija; na brzinu preletih, kolko vidim klasicni kamber, sa ovim geometrijom skija za sve uslove, u sustini bi trebalo da se radi o izuzetno stabilnoj skiji, koja nije prevashodno svorena za duboki cjelac, naravno da i to moze, ali nije roker, kosto nije ni carve skija za staze. Znaci ako trazis nesto 'za surfanje' onda bih ja licno trazio u drugom segmentu, ali ponavljam ima dovoljno sirine ( a pomenuse i onaj ekstra mekani vrh skije) da ti skijanje u cjelcu ucini veselijim i laksim. S druge strane za mene je offpist skijanje, skijanje na svakoj vrsti snjega koji nije utaban i nemora prevashodno da bude duboki cjelac. Skija ove konstrukcije upravo ima prednost nad reverse camber/rocker konstrukcijom kad se radi o takvoj vrsti terena(razrovano, smrzlo, oguljeno, dzombasto, kasasto...jednom rijecju belaj, ali i nevidjen uzitak skijanja van staza ;) ).. Ako trazis curu za sve a ne samo za dubok snjeg, ovo zvuci kao dobar izbor. Ne znam kolko imas iskustva sa sirim skijama, ali ako nemas ne brini nista, ova sirina ce te samo ugodno iznenaditi, moje nove skije su 1cm sire od ovih, i vjeruj da se na stazi ponasaju sasvim zadovoljavajuce. Na crnoj tvrdoj stazi odlicno manevrisale, na hangovima se ponasale pristojno bez da se ima osjecaj da ti trebaju 3 hanga dok promjenis pravac, a moja skija za razliku od tvoje ima izraziti roker i u vrhu i u repu, plus je naravno twintip.
Sto se duzine tice, ja licno nebih isao (puno) preko tvoje visine!. Camber, relativno tvrda sendvic konstrukcija...Stvarno nema potrebe ici ''preko glave'' sem ako ne planiras voziti 'big mountain-big lines' u super G zavojima, u sta sumnjam. Meni se po karakteristikama ova skijica i cini kao neka umjerena verzija tzv big mountain modela
Au, tek sad vidim da je 193cm, iskreno junacka duzina, u odnosu na tvoju visinu, vec napisah moj stav o tome u prethodnom postu. Da je neka rocker tehnologija, ja bi ti rekao No problem, samo pici. Ovako mi ovo zvuci podugacko za klasicnu skiju koja nije ni makar semi-twin tip. Ne znam vidi, pitas za savjet ja bi licno sto se duzine tice ipak trazio dalje.
:dontknow:
funyrace
16.03.2013, 14:08
Super hvala na pomoći zaista nemam nikakvog iskustva sa ovom vrstom, a big mountain lines ne planiram voziti sigurno. Potražit ću u međuvremenu nešto novo. Niti ja sebi ne bih poželio naparaviti problem od nečega što bi trebao biti užitakl. Puno si mi pomogao.
S poštovanjem Funyrac.
Jos jednom obrati paznju na razliku izmedju klasicno modelirane daske (camber) i nppr daske sa klasicnim kamberom koji ima rocker/early rise (ekstra uvijna daska na gore) u prednjem i eventualno zadnjem dijelu tj repu, u odnosu na vezove. ne mora biti twin tip, a moze. Ovakve skije, daju na upeglanoj, ravnoj stazi, osjecaj kao da se skija na puno kracoj skiji, to zbog tog uvijenog prednjeg/zadnjeg dijela koji ne dodiruje snjeg, znaci da skija ima manju 'korisnu duzinu', zato je modele pravljene u pomenutoj tehnologiji pozeljno imati u vecoj duzini (tih pomenutih, famoznih 5,10 ili vise centimetara). S jedne strane daju stabilniji osjecaj 'onpist', a sa druge strane imaju vecu i plovnost i stabilnost offpist. Mozda je tebi ovo sve poznato, ali ako nije onda sam ti ovim valjda malo pomogao da skontas kod kojih modela je stvarno pozeljno nabaviti skiju ±5,10cm od svoje visine. Mozda nisam naj bolje objasnio
:dontknow:
Evo zanimljiv clanak (http://www.blackdiamondequipment.com/en-us/journal///how-rocker-affects-ski-length), postoji tabela na kojoj pise kontaktna povrsina i po tome mozes odrediti da li duzu ili kracu skiju uzeti. Imam negde pdf fajl od Line skija gde je isto upisana duzina kontaktne povsrine, duzina rokera/early rise kao i visina istog. Lepo se vidi da sa vecim rokerom skija iste duzine moze da ima manju ili vecu kontaktnu povrsinu. U clanku pise sto agresivnije skijas uzmi vecu duzinu i kaze ako imash sumnje uzmi duze :D
http://www.blackdiamondequipment.com/uploads/black-diamond/images/Rocker-Profiles.jpg
evo dole "blueprint"(nadam se da lektori spavaju) mog nekog modela sa early rise + tradicionalni kamber
Lepo se vidi da sa vecim rokerom skija iste duzine moze da ima manju ili vecu kontaktnu povrsinu. U [B]clanku pise sto agresivnije skijas uzmi vecu duzinu i kaze ako imash sumnje uzmi duze :D r
Dobar ti ovaj pregled. A ovo gore podebljano se podrazumjeva, osim sto bi uz agresiju pomenuo i brutalnu snagu. Dzaba mi agresija ako nema kondicije u nogama ;)
funyrace
17.03.2013, 09:31
:ski::ski::ski::ski:Hvala puno na više nego iscrpnoj pomoći puno stvari će mi biti lakše za tražiti sada. Sapa i Grimani samo nastavite ovako loše objašnjavati.
kad god vidim ovaj naslov ja se prvo trznem pa tek onda se setim da se prica o skijama :sm022:
funyrace
17.03.2013, 16:37
:hair::hair::hair:
kad god vidim ovaj naslov ja se prvo trznem pa tek onda se setim da se prica o skijama :sm022:
pa ova moja tema postade i popularna, davne 2009 sam postavio pitanje a evo i dalje je aktuelna, "idealna dužina" hm
pa ova moja tema postade i popularna, davne 2009 sam postavio pitanje a evo i dalje je aktuelna, "idealna dužina" hm
samo sto se te davne godine prepiralo oko toga koliko skija treba da bude kraca, a sad je tema koliko skija treba da bude duza u odnosu na visinu skijasa. naravno u pitanju je drugi segment sto se materijala tice, ni danas nikom ne bih preporucio da nabavlja atomic gs + 5,10 cm. ;-)
Elan na svom sajtu ima ovaj ski-selector (http://elanskis.com/en/skiselector.html), koji čak ni za "čačkalice" ne preporučuje mnogo kraće od visine skijaša (cca 5cm).
Fischer slične stvari (-5,-10) preporučuje ovde (http://www.fischersports.com/en/Alpine/Products/Product-Finder) s tim što u obzir uzima i vrlo bitan faktor starosti skijaša.
Možda bi trebalo da revidiramo svoja razmišljanja o idealnoj dužini/kratkoći skija :)
ja od sad samo 175cm, kraću nikako....
Možda bi trebalo da revidiramo svoja razmišljanja o idealnoj dužini/kratkoći skija :)
Cika Arso, cika Sapa vec jedno desetljece revidirao vlastite svjetonazore, jos od 2001 ne vozi nista ispod 180 cm.
mislim da sam te godine zadnji put stao na neki iznajmljeni Rosinjol Vajper od 168cm ;)
ps
iskreno mislim da ne treba pretjerivati, osim kad se stvarno radi o izrazitim roker i twintip modelima, voziti klasicni camber preko svoje visine je cak i meni kao liberalnom tipu to malo too much; inace trka za duzinom ispade ko nabavka pistolja dugih cjevi, ogromnih automobila, cesto je velicina/duzina omiljene igracke obrnuto srazmjerna duzini one neke druge alatke za licnun upotrebu) :D
Cika Arso, cika Sapa vec jedno desetljece revidirao vlastite svjetonazore, jos od 2001 ne vozi nista ispod 180 cm.
Ma ti si navučen na beli prah... ti moraš tako... a ima i ono "ako je debela, mora biti visoka" :)
Ove Elanove preporuke za čačkalice su mi bile čudne pre 6-7 godina kad sam istraživao opremu... od tada sam promenio 3 para skija ali nikad se nisam usudio da kupim preporučenu dužinu već uvek 165cm... sve kontam ako je kraća-upravljivija je, a to ne mora da bude 100% tačno... sasvim lepo sam vozio pozajmljene skije od 175cm... čak mogu reći i da sam ih vozio lakše nego svoje krateže.
Planirao sam da sledeće koje budem kupio ne budu kraće od 170cm a ni duže od 175cm pa ćemo videti...
Te daščurine koje terate ti, Tadija, wlad i još poneki momci odavde, nisu za moje ostarele kosti :)
macak011
20.03.2013, 18:17
Heh, nikad nije kasno za pravu ljubav.
Evo ja krenuo ponovo sve duze i duze, pre par sezona SL 165, kao da pa mora samo ta duzina, pa jurcao sa njima sve brze i brze, nestabilnije i nestabilnije - ponovo smo se druizili u subotu i nedelju posle dve godine...pa malko procitao, pogledao, probao, pa presao na GS 175 vec dve godine non stop na njima, jurcam ali stabilnije. Evo sad se vratih sa debelom 88-icom od 184 visine sa Kop-planine i ide bucka bez problema, cak i brze iako je pitoma. Lele, cak i brzo vijuganje mi krenulo zadnji dan! :D
Uvek me podseti Tadija na ono "Jarane, pa ti to vozis laminate!"
Imao sam prilike da vidim Tadiju kako vozi karving sa laminatima po stazi sa 125mm ispod cipele, a vi vid'te! :D :D
@Sapa, kako sam krenuo sve duze, ona licna alatka izgleda sve kraca u pm! :sm022: :sm011:
Eh, da visok sam oko 178, pa uporedjujte - svaka skija je bila baj d buk po visini za mene.
A ako jos nabavis Range Rover garantovano prelazis na pishanje cuceki :D
macak011
20.03.2013, 20:30
Uf, za Rovera bi i uloske stavljao! :D
Uf, za Rovera bi i uloske stavljao! :D
Hahaha, odlican!:ok::D
Pri izboru optimalne dužine skija Rossignol za sezonu 2013/14 ide sa logikom: "Selecting the optimal ski length is typically determined in the following order: ability, weight, strength and height", a za prošlu sezonu je bilo "Optimal ski length is typically determined by the following order: weight, ability, height, aggressiveness".
U prevodu, pri izboru dužine skija kriterij visine skijaša im je zadnja rupa na svirali.
Tabela sa sugestijama za dužine po modelima je ovdje (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.rossignol.com%2Ftzr%2Fscripts %2Fdownloader2.php%3Ffilename%3DLABELS%2FPICTO%2Ff 5%2F30%2FUS.4jwtr9igynv9&ei=tLY6Ute-OMmRtQbt4IDYCA&usg=AFQjCNFs50OqMOw13LCBABYGINHfFNVOAw&bvm=bv.52288139,d.Yms&cad=rja). Iza linka se krije PDF fajl bez PDF ekstenzije.
FreeRider
05.10.2013, 23:20
Nakon mnogo godina pauze vraćam se skijanju . Imam nove Elan A 04 , 176 cm koje sam kupio i stojale su u ostavi toliko godina. U međuvremenu sam vozio snowboard , ali nakon operacije diskusa se moram malo primiriti i padove svesti na minimum .
Visok sam 190 cm i težak 90 kg. Kakvo je vaše mišljenje ili još bolje iskustvo o pomenutim skijama. Dok se malo ne podsjetim skijao bih skoro početnički , ili rekreativno ...
Postovani skijasi, zelim da kupim skije, a imam opasnu dilemu. Do sad sam najcesce vozio SL skije i nekako ih najvise volim. Ili bar nisam probao nesto sto mi srcu milije. :) Skijam od malih nogu, sad imam 25 i rekao bih da spadam u naprednije rekreativce. Fino se snalazim i sa starom i novom tehnikom. Ali opet nista posebno. :) Visok sam 193 cm i imam 93 kg, u solidnoj kondiciji. U dilemi sam da li da uzmem Atomic D2 SL ili Atomic edge SL. Da li je duzina skije od 170 cm odnosno 171 cm prekratka za ovolikog konja? :) Mislim, duze sl ne postoje. Da li mozda ja nisam za sl skije uopste? Sta mislite?
@Mikeli
Elan A04 je stari model za početnike i za početak ti može poslužiti, ali se bojim da će ti vrlo brzo postati prepreka u napredovanju.
@Civan
Imam određenih iskustava po pitanju visine skijaša i načina skijanja, s obzirom da sam 9 cm viši od tebe i par kg teži. U prevodu, ako si ti konj, ja sam žirafa :sm022:.
Fizika nam ne dozvoljava da imamo pokrete kao neko visok 160 cm i moje iskustvo je da skije radijusa 12 ili 13 m ne možemo iskoristiti za sitno vijuganje na isti način kao niži skijaši, a takav radijus nam ne pomaže u vožnji većim brzinama. Moj drugi problem je što imam averziju na Atomic, ali je to u posljednje vrijeme popustilo, otkad je Head marka broj 1. Sad ne volim Head.:smoke:
Skije koje si predložio me podsjetiše na tekst koji svojevremeno napisah na drugom ski forumu. Nije primjenjivo na tebe, jer za tebe jesu skije od bar 170 cm i ta dužina ti za takvu vrstu skija i skijanja nije kratka.
Evo teksta:
"Vozim se ovih dana višesjedom na jednom BiH skijalištu i gledam kako ekipa (njih četvoro) heklaju svako za sebe sitni vez niz stazu: hop, hop, hop, hop... Lijepo ih vidjeti, što jes', jes'.
Spustim se, pa opet na višesjed. I opet gledam ekipu: hop, hop, hop...
Skijam čitav dan i vozam se višesjedom, al' oni stalno samo: hop, hop, hop...
I skontam! Pa drugo ni ne mogu kad su im skije kratke 150 ili 155 cm (kod skija preko 160cm se mjeri dužina, a kod kraćih se mjeri kratkoća). Radijus nije veći od 11 m, a možda nije ni 10 m. Jadni. Htjeli bi skijati, al' im skije ne daju. Ne vidjeh da ih neko tjera, al' sigurno ih je neko natjerao na tako kratke skije. Jednom riječju: robija. Skijaška robija. Paćenici. Baš mi ih je žao bilo. A staza široka i savršeno sređena, prirodnog snijega k'o u bajci, nema gužve... I oni cijeli dan: hop, hop, hop... "
:sm021: bas me nasmeja vas odgovor :) Sve mi je jasno i hvala vam puno na odgovoru. Pazaricu ipak D2, pa sta bude. Ako ne bude kako treba, bice jedan par skija vise u oglasima. :dontknow:
Samo da znaš, ja ovdje bijem svakog ko me persira. Jedino me u firmi još par kolegica i dalje persiraju, pa sam shvatio da kod ženskih osoba efekat postoji samo ako ih bijem po golom dupetu, što kod njih nisam realizovao (bar ne do sada). :dziveli:
dzoninho
09.10.2013, 09:30
Ja ne znam postoji li pozitivnija i opicenija osoba od ovog Steve u celoj skijaskoj javnosti hahahahahaha. Njegove postove citati, to je neprocenjivo jer su uvek puni humora a opet i korisnih saveta (mislim ovo za gola dupeta)... Civane, ja bih ti ipak iskreno preporucio da probas nesto malo drugacije, ako ceo zivot vozis SL, sad uzmi neki AllMountaine kao recimo ovako nes:
http://www.kupujemprodajem.com/Scott-crusade-179cm-95mm-struk-extra-7958481-oglas.htm?filter_id=41891799
Cisto da imas neku predstavu, ova skija na ovu duzinu i ovolii struk ima radijus 15m sto je za samo 3 metra vise od skije koju ti gledas. Ako vec zelis da probas nesto novo pa da prodas ako ti se ne svidi, bolje probaj ovako nesto veruj mi :)
Hfala na nježnim riječima Džoninho!
P.S. Ovo "hfala" sam nedavno patentirao, jer rješava problem zamjene riječi "hvala" i "faliti" (nedostajati), jer se danas može čuti kombinacija u stilu "hvali mi još 5 evra, a tebi fala što si mi pomogao...". Mnogo je ispravnije: "hfali mi još 5 evra, a tebi hfala što si mi pomogao...".
Civane, podržavam Džonijev prijedlog. Skija koju predlaže mi je do prije par mjeseci bila prvi izbor za nabavku. To je nasljednik ovog Scott Punishera kojeg sam vozio 3 sezone!!! Sticajem (povoljnih) okolnosti sam umjesto Crusade-a uzeo još širu skiju (Rossignol Soul 7, 188cm, 137/108/127, R 18m). Sad imam dva para od kojih su uske skije u struku uske 90mm, a i one će vjerovatno na prodaju čim probam Soul 7.
Pejamachine
09.10.2013, 13:36
Postovani skijasi, zelim da kupim skije, a imam opasnu dilemu. Do sad sam najcesce vozio SL skije i nekako ih najvise volim. Ili bar nisam probao nesto sto mi srcu milije. :) Skijam od malih nogu, sad imam 25 i rekao bih da spadam u naprednije rekreativce. Fino se snalazim i sa starom i novom tehnikom. Ali opet nista posebno. :) Visok sam 193 cm i imam 93 kg, u solidnoj kondiciji. U dilemi sam da li da uzmem Atomic D2 SL ili Atomic edge SL. Da li je duzina skije od 170 cm odnosno 171 cm prekratka za ovolikog konja? :) Mislim, duze sl ne postoje. Da li mozda ja nisam za sl skije uopste? Sta mislite?
Ja sam visok 190 oko 90kg po zadnjem mjerenju i vozim 165cm skiju sa R13 i i odlicno mi lezi..vozio sam i R12.4 na isto 165cm i na njoj sam se cak i najbolje osjecao..I na visu skiju ne bih ni presao..A cini mi se da smo slicni po skijaskom znanju...
Najbolje bi bilo, podjes na neko skijaliste probas (rentiras, pozajmis) vise skija pa koje ti se svide takve kupuj...
Hfala na paznji :sm017::sm022:
Poslednje sto sam probao je fisher progresor 800 (175 cm) i nije mi lezala kao Atomic SL ti (170cm). Nekako mi je troma, takav osecaj imam. A ove Scott i taj tip skije za sad ne volim ni da vidim :sm022: Zezam se, probacu da rentiram par modela u decembru ukljucujuci i neki od AllMountaine dasaka, pa u martu sa novim skijama u francusku. :ski: Hvala puno na savetima, a Stekanu se izvinjavam sto sam dao na znacaju njegovim godinama :sm021:
dzoninho
09.10.2013, 19:10
Naravno da ne moze da se porede 800 i sl, jer je progresor rekreativna skija koja je MNOGO meksa u odnosu na SL skije :) To je kao da poredis u brzini Reno Clio i Reno Megan Sport F1 :)
... a Stekanu se izvinjavam sto sam dao na znacaju njegovim godinama :sm021:
Don't worry. Ja samo statistički imam 50 kuka (šta ću, nakupilo se), a realno sam star negdje oko 28 godina, tačnije u fazi kasnog puberteta.
koji bi skije meni odgovarale za visinu 180cm i tezinu 95kg od ova dva head modela pocetnik sam
HEAD PEAK 74 170 cm flr+pr 11 mod
HEAD ICON TT40 164CM
početniče... zašto pitaš za prvi model dali ti odgovara ako iste prodaješ ?
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=7840
po?etni?e... za?to pita? za prvi model dali ti odgovara ako iste prodaje? ?
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=7840
zato sto sam dobio u zameni 2 para pomenutix skija i ne znam koje mi odgovaraju,procitao sam na sajtu da moraju da mi budu do brade za moju visinu 180cm i tezinu oko 95kg i shodno tome ne trebaju mi ove od 170cm zadrzao bi icon tt 40 od 163cm ispravite me ako gresim?
dzoninho
17.10.2013, 13:15
ako ces tako, treba da bude izmedju brade i nosa, tako da sto se duzine tice, ne bi pogresio ni sa jednom ni sa drugom ali ja bih pre zadrzao Icon TT jer ces na njoj vise napredovati.
ako ces tako, treba da bude izmedju brade i nosa, tako da sto se duzine tice, ne bi pogresio ni sa jednom ni sa drugom ali ja bih pre zadrzao Icon TT jer ces na njoj vise napredovati.
da kapiram,steta ove peak 74 mi se vise svidjaju a i drvene su,nekako mi se cini da su bas teske da kad bi stao sa njima na sneg ne bi mogao da se pomerim? Mada sam gledao review peak 74 na nekom forumu i fantastican je,znaci peak 74 nije all mountaine skija i teze ce mi biti upravljati sa njom i skretati nego sa icon tt 40?
dzoninho
17.10.2013, 14:03
Nikad nemoj da gledas skiju na izgled. Obe skije su da kazem vise rekreativne skije, imaju slicne radijuse tako da sto se voznje tice, vozio bi i jednu i drugu, 170 nije dugacko za tebe ali mislim da ces bolje da savladas tehniku na kracim TT40 i mislim da je mozda bolji izbor ako si sasvim pocetnik. Nisam vozio ni jednu ni drugu, takodje nisam neki ljubitelj Head-a pa bi mozda i neko drugi mogao da da konkretniji komentar :)
Za skijaša sa 95 kg ne bih išao ispod 170 cm. Od ova dva modela bih uzeo širi u struku. Vidim da je TT 40 u dimenzijama 116/67/100, a Peak 74 je 121/74/107. I po dužini i po širini moj glas za Peak 74.
znaci da se drzim peak 74 onda hm ok poslusacu savet
Za skijaša sa 95 kg ne bih išao ispod 170 cm. Od ova dva modela bih uzeo širi u struku. Vidim da je TT 40 u dimenzijama 116/67/100, a Peak 74 je 121/74/107. I po dužini i po širini moj glas za Peak 74.
stekane kako da saznam jel ova head peak 74 jel tvrda ili meka skija?nema na netu informacija
dzoninho
24.10.2013, 22:14
peak 74 je skija za rekreativce, nije tvrda, nije ni premekana. Dakle neka sredina.
stekane kako da saznam jel ova head peak 74 jel tvrda ili meka skija?nema na netu informacija
kako nema,covece?
evo ti jedan od mnogobrojnih linkova
http://www.levelninesports.com/Head-2012-Ipeak-74-Skis-Whead-Pr-11-Bindings
i gde pise tu koja je tvrdoca skije? mislim koja je vrednost za tu tvrdocu kako se izrazava u brojevima
i gde pise tu koja je tvrdoca skije? mislim koja je vrednost za tu tvrdocu kako se izrazava u brojevima
Pogledaj ovdje: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=3383
dakle,ne postoji medjunarodno priznata jedinica za tvrdocu skije:sm022::sm022:
kod pancerica postoji flex index kao merna jedinica ali (po recima iskusnijih) razlikuje se od proizvodjaca do proizvodjaca,na primer,subjektivni osecaj kod nekih ljudi sa kojima sam pricao je da Salomon daleko tvrdja cipela od Nordice i Dalbella istog flexa...
Ok,probao sam par nordica i salomon pancerica ove nedelje,i moj zakljucak je da meni salomon mnogo vise lezi i udobnija mi je sto puta od nordice,e sad nasao sam neku pancericu salomon energizer sa flexom 70 pitam se jel mi taj flex dovoljan na 103 kile tezine
dzoninho
29.10.2013, 00:14
uf, nikako :)
uf, nikako :)
jel?ispod kog flexa da ne idem 80,90?
dzoninho
29.10.2013, 00:22
ispod 80 nikako, ja imam 75 kg i vozim 85 flex i ove godine planiram da uzmem bar 100. Zavisi od tvog nivoa znanja, ali na tvojih 100 kg, ja ne bih isao da ne kazem ispod 100 :) ako uzmes 80, brzo ces da prevazici, sto tvrdja pancerica, jeste neudobnija ali prenosi mnogo bolje na skiju ono sto ti kolenima zadas... Sto meksa pancerica, udobnija je ali i sam odaziv na skiju ce biti sporiji i tromiji...
ispod 80 nikako, ja imam 75 kg i vozim 85 flex i ove godine planiram da uzmem bar 100. Zavisi od tvog nivoa znanja, ali na tvojih 100 kg, ja ne bih isao da ne kazem ispod 100 :) ako uzmes 80, brzo ces da prevazici, sto tvrdja pancerica, jeste neudobnija ali prenosi mnogo bolje na skiju ono sto ti kolenima zadas... Sto meksa pancerica, udobnija je ali i sam odaziv na skiju ce biti sporiji i tromiji...
pa dobro sta je najbolje da uzmem 90 ili 100? Nivo znanja od 1do10 mi je 1
dzoninho
29.10.2013, 00:40
Onda bi ti mozda bilo najbolje da za prvu godinu iznajmis neku 80 flex pancericu i da vidis sta i kako. Ti mozes da uzmes 80 flex ali ces je za god ili dve menjati na veci flex to ti garantujem. Moj savet ti je, prvo iznajmi, vidi kako ti se svidja i lezi, pa ces lako onda kupiti sta ti odgovara...
Ja sam sad u fazi kupovine kompletne opreme i ne bix da je menjam bar 7 god :) tako da cu uzeti onda 90???
dzoninho
29.10.2013, 00:49
ako neces da menjas 7 godina uzmi 100... Mada iskreno, tesko je ne menjati opremu 7 godina... Menjaces je ti za 2-3 videces :)
ako neces da menjas 7 godina uzmi 100... Mada iskreno, tesko je ne menjati opremu 7 godina... Menjaces je ti za 2-3 videces :)
pa dobro to sam fig. Rekao znaci stotku a,dal cu izdrzati 7 dana skijanja na njoj kad je tako tvrd flex haha ako se stvarno oprema menja na par godina, zasto onda ne uzeti udobniju cizmu
dzoninho
29.10.2013, 01:13
pancerica nije napravljena da bude udobna vec da cuva nogu od povreda. Mozes ti da uzmes 80 flex, bice ti udobniji malo ali ce za godinu dana biti premekano i trazices 100. Zato kazem da bi ti najbolje bilo da iznajmis 80, odes na Kop na vikend i sve ces sam videti... Pocetnicima se uvek preporucuje manji flex tako da bi i tebi za pcetak odgovarao 80 ali brzo ces ga prevazici, obzirom i na tvoju kilazu, cim udjes u fazon i krenes da napinjes pravilno pancericu i skiju, shvatices da ce ti trebati jaci flex. Ne zaleci se, to nisu male pare da bi ih bacio a da ne budes zadovoljan, bolje iznajmi na dan dva pa onda odluci sta ces...
Milos011
29.10.2013, 09:03
Treba reći i da flex nije univerzalna mera, već se razlikuje od proizvođača do proizvođača.
sto znaci svaki put se kupuje macka u dzaku
Evo jednog primjera kako izgleda idealna dužina skija za skijaša (a ujedno i idealan izbor modela):
2484
da Vas vratim na temu a to je "idealna dužina skija"
Meni ovo Stekanovo uopšte ne izgleda idealno, različite dužine skija na levoj i desnoj nozi a još i različit model :sm006::sm006::sm006: :sm022:
Wlad, toga se još niko nije dosjetio: u jednu stranu kratki, a u drugu široki zavoji!
BTW, kraće skije su 170 cm, iako tako ne izgledaju.
Pejamachine
29.10.2013, 12:51
kraće skije su 170 cm, iako tako ne izgledaju.
Ili su skije iskosene ili si ti visok 2,30m...:)
dzoninho
29.10.2013, 13:02
2 metra stevo, da vidite na fejsu sto ima par slika pored neke dece, kao div haha
2 metra stevo, da vidite na fejsu sto ima par slika pored neke dece, kao div haha
Misliš na Ski Magarce? :sm004:
Visina 1 m i 102 cm neto. Sa pancericama i kacigom oko 210 cm.
stekane sta mislis o ovim pancericama
Dynafit TITAN TF-X turno
Aman ljudi ;), gledajte gde postavljate pitanja. Pa zar je tema "idealna dužina" idealna za postavljanje pitanja o cipelama?!?
Dynafit TITAN TF-X turno
Ja sam od onih koji uz brdo vole sjedežnicom ili gondolom, tako da me walk opcija na cipelama previše ne tangira. Izgledaju dobro. Dynafit je nekada davno bio jedna od vodećih proizvođača pancerica, ali su malo promijenili oblast djelovanja.
Wlad, vezano za temu mogu reći da je idealna dužina pancerica za mene 31.:dziveli:
Dynafit TITAN TF-X turno
:sm023::sm023::sm023: baš si uporan @furious.....
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.