PDA

Pogledati punu verziju : krojenje "koža"

wlad
02.01.2009, 04:08
Što bi rekli braća Englezi "Trimming Skins" ;). Pre jedno pola godine sam drugu Flexonu obećao da ću da okačim sličice i da opišem proceduru kada to budem radio..

Večeraš sam "krojio kože" za Elan Mantis M12, to su mi sekundarne skije, ali ih koriste i ukućani, "elem", na njima sam se vežbao - pipav posao, pa rek'o da ne zabrljam na važnijim skinovima.

S' reči na dela, da krenemo redom, pa ću na kraju da dodam šta se setim - a ako bude bilo pitanja, da se neki detalj razjasni - a vi slobodno pitajte - sve sam odradio i mislim da sam uradio ispravno :ok: .

2327

"radni stočić", sve je na njemu složeno za posao

2328

RTFM, iliti, pročitaj uputstvo pre posla ;), uputstvo je OK, ali video tutorijal je još bolji, tj. slikovitiji:

http://www.youtube.com/watch?v=-yvuX53M8C8

2329

prvo zakačiti zadnji kraj, tačnije, moj skin je STS, pa ima taj gumeni zadnji kraj sa zakačkom, tu postoji jedna mala razlika iz video uputstva i papirnog, papirni kaže da se stavi zakačka na 4 rupicu (tako sam ja uradio) a u video uputstvu 3.5 inča.

2330

kada se zakači kraj, skin treba "zalepiti" na skiju, skin kada se dobije ima papir na njemu (kao sličice) koji se naravno skine. lepiti pažljivo da skin "legne" na sredinu, tj. da bude centriran.

2331

kada se "metne" skin, onda dolazi na red prednji kraj, staviti prednju "alku" na vrh skije (treba da se "srednje" navuče, dakle ne ni premalo, ni previše, to se reguliše okretanjem "alke" - ona je na jednom kraju šira, a na drugom uža). Kada se stavi alka, flomasterom ili sl. obeležiti njenu poziciju, tj. deo "žice" gde će se skin presaviti.

wlad
02.01.2009, 04:20
2332

sada je na redu rezanje "šablona", ovaj šablon će se koristiti da se napravi prednji deo skina / preklop. reže se tako što širi deo treba da bude u širini tip-a / kože, dok uži treba da bude u širini alke.

2333

sada se linija presavijanja skina, koja je obeležena na šablonu (vidi se poprečna linija) poklopi sa oznakama na skiji (koje smo uradili u pretprošlom koraku). kada se stavi šablon, pažljivo se flomasterom obeleže tri strane šablona, gornja i dve sa strane. prvo treba iseći gornji obeleženi deo, zatim ova dva sa strane (sekač se dobije sa BD skinovima).

2334

kada se to lepo iseče po šablonu, provuče se alka do oznake i presavije skin, kako je on naravno "lepljiv" sa te strane, presavije se i zalepi na unutrašnji.

2335

kad smo završili i vrh, treba skinuti ceo skin, zatim navuči alku na vrh, i ponovo zalepiti skin na skiju, na kraju naravno zakačiti zadnji kraj. ponovo voditi računa da skin bude centriran što je moguće tačnije. kada se zalepi skin kao na slici, sekačem treba odseći "višak" skina sa jedne strane, to se radi tako što se krene od vrha skije, drži se sekač uz rub, i povlači ka kraju. PAŽNJA: nemojte zakositi sekač ka rubu (kao ja prvi put) da bi rezali skin što bliže rubu, tako sečivo dolazi u kontakt sa rubom i jako se brzo istupi. Prosto držite vertikalno sekač i vodite ga kao da hoćete da sečeta prema skiji.

2336

kada se iseče jedana strana skina, potrebno je skinuti ceo skin, i ponovo ga postaviti kao na slici - da je uvučen u unutrašnji deo skije za oko 4mm (dupla širina ruba). Čemu to služi? Pa kada se tako odbije od ivice, i posle odseče druga strana - kada se postavi ponovo skin, on će pokrivati celu kliznu površinu - ali će rubovi ostati nepokriveni - ovo je jako bitno (da rubove skin ne pokriva).

wlad
02.01.2009, 04:44
2337

ovako izgleda skin kada se iseče sa obe strane i postavi na sredinu - gotov je jedan :dziveli:

2338

detalj kraja m12 skije, kraj je baš urađen da se na njega zakači zadnja zakačka skina - i u to udubljenje savršeno "legne".

2339

Posle odrađene jedne skije, pauza za vino i marketing :D.

2340

Evo kako izgledaju obe skije sa gotovim i montiranim skinovima.

2341

ostaje još deo oko "pakovanja". Prijatelji Englezi to zovu "cheat sheets", na našem "mrežica", kao na slici, dobije se u pakovanju (ne morate dodatno da je poručujete - kao ja ;)). Dobije se oko 2m, presečete je na 2 komada oko 1m.

wlad
02.01.2009, 04:53
2342

ta 2 isečena komada (po 1m) se iskoriste za oba skina. Mrežica se stavi na (lepljivi - donji) deo skina, prvu polovinu, druga polovina se prezavije i nalepi na kontra stranu. Ova mrežica služi da se skin sav ne "ulepi", i da lepak traje duže, lepak je zaista jak i ja ne znam kako se na početku pakuje skin bez mrežice..

2343

kada se tako presavije i ulepi sa mrežom, skin se smota.

2344

smotani skinovi se stave u vreću koja se dobije, zatvori i to je to - posao je završen :cug: .

wlad
02.01.2009, 04:58
U pakovanju za BD (Black Diamond) STS skinove se dobija:

2 x skinovi
2 x zadnje zakačke
2 x prednje alke
1 x sekač
1 x cheat sheet
1 x vrećica u koji se pakuje skin

Dakle, kada kupite skin, barem BD, ne treba vam ništa pored njega.

Ono što vam u eksploataciji još treba je:

vosak za skin - kada se namaže skin sa njim, sprečava da uđe voda u njega i da se napravi led - bolje kliza skin
"lepak" - kada skin izgubi lepljivost posle dužeg korišćenja - treba ga ponovo premazati lepkom (prvo se makne - pa stavi)

Eto, oprostite mi ako ima nekih speling grešaka, kucam jako kasno pa ne znam gde udaram :D. Takođe, slike su lošeg kvaliteta pošto je slikano mobilnim, ali mrzelo me je da tražim fotoaparat ;).

Sad je ostalo još da skrojim skinove za Seth, i da ih isprobam, posle neke malo veće ture javljam se sa izveštajem :cug: .

Za dodatna pitanja: tu sam :)

Tadija_91
02.01.2009, 13:09
Kao prvo svaka cast za odradjen posao:ok:. Ne verujem da bih se ja snasao sa ovim:dontknow:...
E sad, imam nekoliko pitanja:
1.Imas 2 para skinova?(jedan za seth, a jedan za m12)
2.Za m12 si nabavio alpine trekker ili sta?
3.Odakle ti majica, bas super izgleda
4.(a nema veze sa skinovima) Kad stizu nalepnice?(pitanje za Zokija, sad me podseti ova majica)

wlad
02.01.2009, 13:39
Hvala Tadija! :)

Da, imam 2 para, za Seth treba danas da ih skrojim, na m12 sam uzeo skinove zato što ih i drugi koriste - pa da možemo u grupnu šetnju :). Nemam na m12 alpine trekker, za sada bez spec. veza - možda uzmemo neki lagani vez za ture. Koliko sam čitao, trekker i nije baš neko rešenje, to je više za iznajmljivanje/probanje, košta oko $100, a za malo više para čovek može da uzme pravi turni vez.

Za 3/4, prijave/poručivanje kod Zokija na admin PP :).
(majca ima super dizajn - pravi new-skoool look :))

Chikoo
02.01.2009, 18:57
Wlad mestre al si ih iskroio,ko da si volonotiro u "MONI".:dziveli:

Nego nisam shvatio onaj deo,kad ih seces uz kant,kako to izvedes da rubnici ostanu "goli",tj.koliko sam shvatio da koza pokriva samo voskirani deo skije do rubnika,jel tako?

wlad
02.01.2009, 19:59
Čiko :), lako, videćeš u jednom koraku kako je koža uvučena prema unutra 2x širina ruba.

Dakle, prvo sečenje kože ide uz sam rub (kantnu) - tako da koža leži do ivice - onda skineš celu kožu - ponovo je postaviš - ali je smakneš / uvučeš ka unutra (kada je lepiš) za 2x širina ruba - ~4mm. Drugo rezanje isto radiš uz rub - ali faktički rezultirajuća koža ti je 4mm uža od širine skije.

Kada skineš takvu kožu - i montiraš je na skiju centrirano - onda sa obe strane imaš 2mm - taman da ti rubnici vire van kože.

Dobro si shvatio - da koža treba da pokriva samo podlogu skije - taj deo koji se voska.

Ne znam da li sam ovaj put bolje objasnio taj deo (kako se dobije da se rubovi "vide") - ako nisam - javi pa da probam ponovo :ok: .

Tadija_91
02.01.2009, 20:34
super, sad je jasnije:ok:
nego, zasto je vazno da rubnici budu "goli"...mislim neces valjda carving uzbrdo po dubokom snegu :D
PS kupi bolji telefon :D

wlad
02.01.2009, 21:47
Kada ideš u turu, može da se desi (lako ;)) da imaš i deo koji ide nizbrdo, lepa je stvar što sa skinovima možeš i da se spuštaš. Naravno, podrazumeva se da ideš malo nizbrdo, lagano - da ne upališ iste :D.

Takođe, ako ideš bočno uz kosu, i ako je tvrda podloga, pomaže ako imaš rubove. Za ovu situaciju služe i kramponi koji se montiraju na vezovima...

Flexon
03.01.2009, 05:33
odlicno wlad svaka cast
e sad se zapoceto mora zavrsiti
nema druge nego turni vez na m12
uh to su odlicne skije za proljeca
a i nisu preteske...

Chikoo
03.01.2009, 13:05
Evo i ja sam danas nesto kroio neku kozu.....:ok: Evo par faza:sm023:
1.slika"skin"
2.slika secenje koza
3.secenje oko kanti
4.pripremljeno za probu..

wlad
03.01.2009, 16:54
Sinoć sam pokušao da skrojim i za Seth kože, ali se ispostavilo da ove "alke" koje idu na vrh - da su uske za Seth, treba da nabavim / napravim neke šire, ova može da se navuče ali samo na vrh - mora neka šira da upadne dublje...

@Flexon: 10x, na Sethu imam Duke, tako da ću prvo sa njim da testiram na snegu, samo da se vratim sa skijanja (i nabavim šire alke - pa da krojim ;)).

@Čiko: udavi skin u prelivima :D.

hehehe
04.01.2009, 19:44
....

Pa posle kažu Stekan folirant...

hehehe...

Tadija_91
04.01.2009, 19:57
hehehe...
jel ovo potpis?
hehehe

hehehe
04.01.2009, 20:27
Ne bre, smejem se...

perop
17.02.2009, 13:24
jeste isli negde na turno skijanje ove zime? U alpinistickom odseku beograda iam dosta ljudi koji se time bave... mozda mozemo da razmenimo iskustva i idemo zajedno na ture ;)

wlad
18.02.2009, 00:26
Ja za sada nisam, idem pored žice, ali bi bilo lepo ako / kada bi postojala informacija kada vi idete u ture - da mogu da vam se prodružim (iz Novog Sada sam)....

perop
18.02.2009, 00:47
pa jedna ekipa ide sad za vikend na babin zub, doduse ne na turno skijanje nego da drzi kurs alpinizma, ali svi cemo svakako biti na turno skijama...
,islim da idemo i iduci vikend (opet kurs) a posle toga... nemam pojma daleko je, ali bice nesto, javi se pa cemo se dogovoriti.

wlad
18.02.2009, 01:09
Super je što idete često u ture :), javljam se..

Tadija_91
22.02.2009, 20:30
Videh pre neki dan dva lika na vrhu gvozdca sa tim kozama. Naravno, razmenio sam par reci sa njima...kazu da su se tog dana popeli iz brzeca do gore:eek:(sreo sam ih oko 1 posle podne)...Jedan je imao diamir fritchi vezove a drugi komplet dynafit(vezovi + cipele)...