Prijavite se

Pogledati punu verziju : Tignes

Strane : 1 [2]

wlad
13.01.2012, 11:34
Skijaše u FR u narednoj nedelji očekuje sunčano vreme sa sibirskim temperaturama :ok:

SnowBeliever
14.01.2012, 19:59
Evo navatali wifi...samo da javimo stigli smo za 23h, danas oko 14h, vreme sunvano neki su i danas skijali vec... Veliki pozdrav od moje malenkosti i Plageton

sasacg
14.01.2012, 23:58
Samo uzivajte :)

Puno sunca,snega i max -5 stepeni vam zelim :ok:

sunCica
15.01.2012, 21:04
Evo brzog i kratkog opisa mog putovanja: Tinj (Tignes) 31.12-06.01.2012.

PUT: Otego se ko gladna godina. Granice smo prošli bez problema ali da i zbog preoslave Nove Godine ili zbog namernog izazivanja lavina, 20km ispred poslednjeg skretanja ka Tinju smo putovali 5 sati. Ljudi su poludeli u busu, počeli da piju i naravno čim smo krenuli, na svakih 15min neko traži da stanemo jer mu se baš tad ide u WC, a pre 15min kad smo stajali nije znao da će mu se ići iako je popio 4l piva. Na putu OBVZ svratiti do Abervilla u nabavku (valja kupiti sve od toalet papira do jaja , brašna i nutele), višestruko se isplati.

SMEŠTAJ: Smeštaj je katastrofalno mali. Imali smo sobu u kojoj je osim kreveta bilo još slobodnih 3m/kv, onda hodnik kroz koji se može proći jedino na kant i malu sobu sa kuhinjom i kupatilo sa tuš kabinom, a nas 4. Generalno soba je bila dobro opremljena i čista, ali stvarno premala i svi su se žalili na minijaturan smeštaj, to je odlika Tinja. Zamerku mogu staviti jedino na grejanje, bilo je baš slabo.

MESTO: Puno zgrada koje se donekle i uklapaju sa ambijentom stenja i beline snega. Nezgodno je to što sve zgrade imju neke senzore, šifre (koje često ne otvaraju vrata) i ostale gluposti. Bili smo u Val Claretu i to u hotelu koji je bio na samoj stazi. Hoteli uglavnom imaju skijašnicu samo njeno korišćenje nije uključeno u našu cenu aranžmana. Imaju i mesto na kom se hvata džaba internet, može tu u turist birou i da se zasedne i otkuca mail, mada je preko dana katastrofalno spor net zbog previše ljudi, a uveče je solidno brz za one koji imaju živaca da se smrzavaju na klupici ispred biroa. Imaju Sherpu i obilje kafića i barova i naravno busić koji ide do Le Lac dela gde imamo i bazen i turist centar u kome može da se plati 2evra i da se čovek poslednjeg dana lepo istušira. Od Val Clareta do Le Laca i dalje do ostalih delova vodi bus koji je dž.

Novogodišnje veče u Tinju. Može se uporediti sa dance arenom na exitu, samo smo bili toliko umorni da nisamo imali snage za bilo kakvo slavlje više smo obišli arenu čisto da se “zapljunemo“. Brdo pijanih francuza koji su napadno veseli i mene mnogo smaraju i došlo mi je da ih podavim, kad mi se keze i unose u facu, „Bonn Annee“, i gomila ništa treznijih, ali malo manje napadnih engleza.

SKIJALIŠTE: Vrlo je interesantno, raznoliko i zabavno. :ski:Staze za nijansu teže od onoga što se očekuje, ali taman da se čovek ne opusti. Obeležavanje ne mora uvek, da na pravi način oslikava težinu staze. Bilo je par plavih koje su rangu kopaoničkog Krčmara (na jednom delu blage, a posle, taman kad se čovek opusti ide sunovrat). Crvnih i crnih staza koje nisu ništa posebno strme, samo su dosta uske. Uzela sam ski pass za ceo Espace Killy, mada zbog očajnog vremena ni pola nisam videla. Samo mogu reći da je sneg mnogo bolji u Val d Iseru nego u Tinju. Obeleženost staza i žičara je solidna. Žice su sve novije i vrlo brze.Međutim, iznenadilo me je da je jednog dana kad je vejao sneg na polaznoj stanici jedne od centralnih žica bila istaknuta tabla na kojoj je nečitkim rukopisom na francuskom pisalo koje staze rade koje ne (nešto tako jadno kao tabla ispisana rukom i to samo na francuskom mi je bila skroz bzvz). Što se doga tiče Kop je stvarno na vrhunskom nivou.

OPŠTI UTISAK: Stigli smo 31.12 posle 29 sati puta i dok sam onda pomogla oko smeštaja u sobe već je bilo 24h. Od 6 dana koliko smo mogli da skijamo, evo bilansa:
1 - fenomenalan
3 - podnošljivo, jak vetar, magla i sneg, ali podnošljivo
1 - radila u Tinju samo jedna žica , a dole u Lacu, gde je niže su radile neke
1 - samo za entuzijaste i međede, u celom Tinju je radila samo jedna staza (zato su svima koji su imali ski pass za taj dan davali i besplatan sutrašnji, vrlo fer i korektno s njihove strane), vetar je tako jako duvao i zabadao ledene iglice u lice da sam posle 3 žice odustala.

Nije loše, smeštaj je očajan, staze su interesantne. Volela bih da ga posetim ponovo i da me zadesi bolje vreme pa da obiđem celo skijalište (vreme je bilo zaista očajno mislim da sam za tih 6 dana ostarila u licu najmanje 20god). Sobe jesu užasno male, Tinj više forsiraju u ponudu kao mesto za lud provod i noćni život, do čega meni iskreno ni najmanje nije stalo.

SUMA SUMMARUM: Opet bih htela u Tinj!!!

SnowBeliever
15.01.2012, 21:53
Posto je suncica dala bas detaljan opis, ja kecu da vas smaram, evi vatam wifi u nekom kagicu pored naseg apartmana u Tignes La Lavachet...i nas apartman je takodje mali i u predsoblju se prolazi takodje ja kant ;op (o austrijo majko mila) no to nije bitno jel smo ovde sbig skijanja, danas smo odvozali prvi dan i vreme je fenomenalno, prognoza kaze da nas prati sunce sve do petka kad se nesto malo navlace oblaci no videcemo...danas smo obisli skoro celo tignes skijaliste, i mogu da kazem da sam odusevljen, staze odlicno pripremljene i dobro drze nema hupsera...jedino krajnja gondola ka gleceru grande motte nije radila...sutra se spremamo za val d'isere...i da najbitnije je nema uospte guzve, nigde se neceka na red....evo i par slikica, na zadnjoj slici mladenci skijasi...koji skijaju sa svatovima...fenomenalnoooooooo.... ;opppp

sunCica
16.01.2012, 00:07
Sneg u Val d Izeru će te oduševiti razlika između onog snega tamo i svuda ostalo je kao da skačeš po zemlji i po asvaltu, prosto osećaš kako sneg upija svaki tvoj impuls.

SnowBeliever
16.01.2012, 17:08
Evo nas sad na pivu, vratili se iz disera...ostvarno je prejako tamo.... Odlican dan smo imali danas

djolea
18.01.2012, 18:21
Al je ocrnila Suncica Tignes:((( Pa nije sve bas tako crno bilo:) Sve je bilo BELOOOOOOOOOOOOO

sunCica
18.01.2012, 19:31
Al je ocrnila Suncica Tignes:((( Pa nije sve bas tako crno bilo:) Sve je bilo BELOOOOOOOOOOOOO

Šta je crno kad sam lepo napisala
"Sve je super ponovo bih išla tamo, skijalište je jako interesantno, samo je smeštaj tesan i grejanje nije radilo baš najbolje". Tako je svuda, tako je bilo i kod ostalih gostiju u svim zgradama. Znači ne treba očekivati puno od smeštaja, ono zbog čega se tamo ide najbolje ski staze, a zbog toga se valjda i ide na skijanje!!!

axxe
01.02.2012, 01:17
moguce da gresim,ali nema one "vatre" koja nas sve hvata pre skijanja, u Suncicinom rezimeu.inace mene ne cudi, posto sam i ja vise ocekivao od Tignesa.bili smo smesteni u Val Claretu na samoj stazi (Borsat),put je bio fantastican,tajming,ma bukvalno sve i onda sok...posto je subotom zabranjeno za bus-eve od parkinga do app. 500m vuci stvari.dva puta smo morali da se vracamo po ledu, pa izracunajte to u km.sve agencije (strane)imaju mini bus koji razvozi po app.nedopustivo i sramno!muka mi je bila i od same pomisli na dan povratka.inace staze bez neke zamerke,sem nelogicnog obelezavanja,po gleceru nismo skijali jer gondola jos nije ufunkciji.vreme fantasticno,app.trosoban sve ima samo moras prvo sve da izreklamiras i onda dodju i poprave (cak smo i receiver za tv dobili dzabe).mesto simpaticno,Sherpa ima monopol i samaraju samo tako,u Le Lac-u Spar jos gori.po meni je V.C. na boljem polozaju od L.L.sto se tice veza sa zicarama. sve u svemu ocekivao sam vise,cak i nijansu vise od Val Thorens-a(sa L2A da ga poredim mi nekako ne ide)medjutim V.T je jaci u svakom segmentu(moje subjektivno misljenje).

sunCica
01.02.2012, 01:35
Definitivno važi za Tignes i Paradiski, da je najbolje snabdeti se svime pre penjanja na planinu u Burgu ili Abervilu.

Da nisam pomenula i mi smo tabanali sa stvarima do zgrada, ali nešto manje, međutim nigde nije ni moglo da se prođe od nanosa, a bus se zaglavio i tamo dokle nas je dovezo.

Ma ja sam oduševljena Tinjem, nisam bila na puno skijališta, ali mnogo i se sviđa Tinj kao skijalište. Nadam se da ću ukačiti neke slobodne dane za Uskrs da opet odem tamo.

sasakv
01.02.2012, 11:57
Malo mi je nejasna informacija da su sve agencije imale mini buseve koje razvoze do apartmana. Kada sam ja bio tamo (7-14. januar ove godine), nisam video ni jedan mini buis koji je imao agencijsku funkciju razvoženja putnika do apartmana. Naprotiv, na glavnom parkingu koji je u VC, parkirani su svi autobusi i odatle su svi putnici, bili oni Englezi (bilo ih je ubedljivo najviše, najveseliji i najopušteniji su), Hrvati, Rusi ili Srbi, sami nosili svoje stvari do apartmana, ma gde oni bili. Daleko od toga da je to prijatno i lako, naročito posle više od 24h puta pri čemu nas je Tinj dočekao zatrpan snegom koji je još uvek padao, ali je to neminovnost sa kojom se moramo pomiriti i to prihvatiti kao realnost. Neki manji autobusi koji dođu u Tignes, pod uslovom da nije ogromna gužva i da nema previše snega, uspeju svoje putnike da približe što više apartmanima ( mislim na one koji su u gornjem delu VC), ali ne uspevaju to uvek. Jedini autobusi koji non-stop prolaze kroz Tinj su njihovi lokalni autobusi koji opet ne idu kroz celo mesto (ne idu u više delove VC) nego samo utvrđenom putanjom koja je na najnižem delu VC i povezuju ga sa Le Lackom). Što se kretanja autobusa agencija koje dovode putnike tiče, lokalna policija je jako rigorozna prema njima i odmah se hvataju za papirić da naplate kaznu. Mi smo pokušali u Le Laku da izvršimo prebacivanje stvari iz autobusa većeg u manji, kako bismo pokušali da razvezemo putnike koji su u višem delu, ali nam to nisu dozvolili i onda je dobronameran pokušaj bio iskomplikovan. Znači, nije do agencija koje dolaze i dovode putnike, nego do njihovih rigoroznih (za nas često nerazumnih) zakona i do rigorozne primene istih ( što je opet za nas naviknute sve zakone da kršimo, nerazumno). Zašto ne bi neko razvezao putnike do apartmana ako je to moguće i na taj način prikupio pozitivne bodove?
Što se broja prodavnica i van skijaških aktivnosti tiče, Tignes je fenomenalan ski centar i za zabavu i za uživanje, ali je tačno da su prodavnice nešto skuplje. Ali to nešto skuplje nije ništa alarmantno ako se porede cene po drugim turističkim mestima( pa i našim). Ono što je čudno je da je u istim prodavnicama ( mislim na isti lanac prodavnica) cenovnik drugačiji, tako da se u Šerpa prodavnicama koje su u različitim delovima VC različite i cene, kao i u Šerpa prodavnicama koje su u Le Lacu. Tačno je da su usputni mega marketi isplativiji, što je i kod nas slučaj, jer nije ista cena robe u megamarketu i u maloj prodavnici. Što se samih staza tiče, meni su se više svidele staze u Val d Isereu, nego one u Tignesu, nekako su bolje sređene i više mi odgovaraju. Naravno, sve je stvar ukusa, stila skijanja i onoga što očekujemo i želimo od jednog skijališta i staza na njemu. Takođe mi se više sviđa ovo skijalište (računam espace killy regiju) nego Val Thorans, ali se nisu baš svi složili sa tim mojim mišljenjem. Nepobitna činjenica je da je, ma za koji da se opredelite, vrhunsko skijanje zagarantovano. Naravno, ako budete imali sreće sa vremenoim, kao što smo mi imali 6 sunčanih dana. I ako ste krenuli da skijate, a ne da lovite greške i nelogičnosti, što jako može da pokvari uživanje, jer će toga (grešaka i nelogičnosti) uvek biti.
Najupečatljiviji utisak mi je ostavila grupa Engleza koja je prvog dana stigla zajedno sa nama. Parkirali smo autobuse jedan do drugog i krenuli natovareni torbama kroz smetove snega prema apartmanima. Dok smo mi Srbi psovali sve živo (najviše agenciju naravno, koja uz to nije kriva što je Tinj zatrpan snegom i što je bilo nemoguće proći autobusom bilo gde osim utvrđene putanje) i pominjali da za te pare treba da imamo i nosače (a zaboravljamo da samo ski pas za tu oblast košta 228e), Eglezi su pevali, smejali se i uz sve stvari koje su imali, SVAKO od njih je vukao i po pakovanje piva u kartonskoj ambalaži. Došli ljudi da se opuste, skijaju, uživaju i ništa im to ne može pokvariti, pa ni prvi i poslednji dan koji su uvek najstresniji i najgori deo putovanja. Ali sa tim treba da se pomirimo i to da ukalkulišemo pre polaska.
Izvinite na malo dužem opisu nekih stvari, ali se nadam da će nekome to pomoći

SnowBeliever
01.02.2012, 22:36
Evo i ja sam konacno sredio utiske, i naravno, red je i da ja napisem koju...posto sam pre puta svasta pitao ovde...
Naime, isli smo preko SkiBus-a u terminu od 14-21.januara, sto se tice same organizacije puta, kao i najjacih ski vodica, tu nemam ni jedne zamerke.I generalno za SkiBus imam samo reci hvale... Putovali smo tacno 23h i u to vreme uracunate su sve pauze, kao i ona duza od prvobitno obecanih 2h30min u Albertvillu, no pauza se produzila na 3h zbog nekih drugara koji su kasnili kao i moje malenkosti, jel na kasi opusteno nemaju kese, a mi napunili kolica, pa je tu nastao totalni haos, trazeci kese i raspravljajuci se sa francuzima koji ne govore engleski.... oko 14h stizemo u Tignes, mis smo bili smesteni u prvom delu Tignesa La Lavachet, autobus nam je stao na bukvalno 30m od apartmana tako da nosenje stvari nije predstavljalo nikakav problem. Znam da ekipa koja je bila smestena u Val Claretu se malo cimala(kao sto smo i 7 dan videli strance koji se cimaju i staju u red za onaj veliki lift koji izvlaci do gradica(red je biuo kao 90ih za hleb :op) Apartmani su se zvali Home Club, i sta reci...francuski standard, s obzirom da mi je ovo prvo skijanje u Francuskoj, zadnjih par godina sam bio u Austriji, sa austrijskim apartmanima znaci ni pod razno ne mogu da se uporede, naravno u korist austrijskog smestaja.... ono sto je suncica napisala oko grejanja i ja bi se slozio, cak sta vise ja uospte nisam zimogrozljiv, ali jednostavno u 3 ili 4h ujutro sam se malo budio i primetio kako je sveze.... sad o samom skijalistu ne bih preterano smarao, dovoljno je vec receno....meni samom, se skijlaiste jako dopalo, ima staza za svakoga, i mogu da se spajaju neke jako duge varijante. Imali smo srecu da je prvih 5 dana bilo suncano bez i jednog oblacka, 6 dan je bio katastofa, ja sam pokusao jednom samo da se spustim i to je bilo to, rikverc u apartman, pa po kafanama sa ekipom, bila magla, vetar ti nosi skije na sedeznici...ma grozno...7 i zadnji dan skijanja je bio malo bolji kako kazu oni koji su skijali, medjutim od nase velike ekipe negde polovinma se odlucila opet za kafane... Ono sto me je najvise negativno iznenadilo u francuskoj su cene i po prodavnicama i naravno po kaficima....znatno znatno vislje nego u austriji...ali smo nekako i to izgurali...3-4 puta smo svratili na kraju ski dana i do La Folie Douce, tamo je tvarno dobro zeanje, i onda jurnjava na zadnju zicu u 16:30 prema tignesu... sve u svemu, upoznala se jako jako dobra ekipa skijasa, a to je mozda i najbitnije pored samog skijanja, i naravno Francusku cemo opet ponoviti....sad bi mozda gurao na 3 Doline....ili paradi ski.... Veliki pozdrav svim Ski Dragudavcima :oppp evo i par slikica

wlad
02.02.2012, 00:47
Glavno je da ste imali super vreme i odlično skijanje :ok: a za ostalo ćemo lako :)

Ono sto me je najvise negativno iznenadilo u francuskoj su cene i po prodavnicama i naravno po kaficima....znatno znatno vislje nego u austriji...

Znači nisi uspeo da nađeš ono pivo od 3 i po eura :sm021:

sunCica
02.02.2012, 00:52
Evo i ja sam konacno sredio utiske, i naravno, red je i da ja napisem koju...posto sam pre puta svasta pitao ovde...

Najzad neko shvata poentu foruma:sm017::sm017::sm017: Nije jedini i hvala svima koji nisu lenji da napišu, gde su bili, kako je bilo i utiske sa skijanja, savete o izboru opreme itd.

1)... ono sto je suncica napisala oko grejanja i ja bi se slozio, cak sta vise ja uospte nisam zimogrozljiv, ali jednostavno u 3 ili 4h ujutro sam se malo budio i primetio kako je sveze....

2)sad o samom skijalistu ne bih preterano smarao, dovoljno je vec receno....meni samom, se skijlaiste jako dopalo, ima staza za svakoga, i mogu da se spajaju neke jako duge varijante.

Nema laži nema prevare:
1)Sobe su vrlo male, opremljene dobro, ali ipak premale. Nešto su omanuli sa grejanjem ove zime.
2)U Tinju je skijanje zaista tako dobro i staze su takve da ima za svakoga. Žice su brze, staze pripremljene.

... sve u svemu, upoznala se jako jako dobra ekipa skijasa, a to je mozda i najbitnije pored samog skijanja, i naravno Francusku cemo opet ponoviti....sad bi mozda gurao na 3 Doline....ili paradi ski.... Veliki pozdrav svim Ski Dragudavcima :oppp :ok:

sasakv
02.02.2012, 09:49
Da, znao sam da sam nešto preskočio (a onoliki tekst napisao): grejanje!
Sunčice i SnowB... i upravu ste i niste upravu. Imao sam prilike da obiđem 15ak apartmana i u VC i u LL, od trokrevetnih do šestokrevetnih. Bilo je onih gde su sami skijaši isključivali radijatore jer je bilo previše vruće, a bilo je i onih koji su ipak bili nezadovoljni temperaturom, pa čak i onih koji su tražili (i dobijali) dodatne radijatore. Što se opet veličine apartmana tiče i tu su utisci različiti. Moj apartman je bio premali (trokrevetan), gde sam kroz hodnik prolazio češući se o krevete, dok je bilo i onih ogromnih gde je samo dnevna soba imala veličinu celog mog apartmana. Bilo je i prelepih, ukrašenih apartmana, punih detalja, dok je bilo i običnih, sa osnovnim elementima... Takođe je bilo apartmana koji su na 50m od žičar(e)a, a bilo je i onih koji su na 200-300m od njih. Znači, kako vam se zalomi, jer je previše apartmanskih zgrada u kojima se smeštaju putnici, a sam Tinj, u celosti posmatran, je veliki. Ali, ipak je sve čisto i opremljeno svim stvarima koje nam trebaju, a mi smo, ruku na srce, tamo zbog skijanja i vremena provedenog napolju, unutrašnjost nam je bitna da prespavamo i da spremimo hranu. Bar meni.

SnowBeliever
02.02.2012, 10:03
nego, ja opet da se vratim na grejanje...nesto razmiljam, i vracam film unazad, iz iskustva sto mojih sto tudjih sa raznih putovanja po evropi, mislim da smo se mi malo razmazili na nas sistem grejanja, da bude25 ili ca negde i po 28 stepeni po stanovim, mislim da u evropi generalno malo stede energiju i greju do nekih 20č-21 stepen...tajko da grejanje mozda i nije bilo slabo, jbg pokrijmo se i sa cebetom i sa jorganom..heheh

i da dodadm jos jednu stavku, mozda i to nekoga bude zanimalo, ko ne zeli da se cima autobusom(mada je meni bukvalno proletelo vreme) 2 drugarice su isle kombinacijom avionom, znaci povratna karta BG-Wien-Geneve-Wien-BG plus povratna karta busem Geneve-Tignes-Geneve, zajedno sve staje oko 300 i nesto jura....

p.s. hvala suncice na podrsci... naravno da razumem poentu foruma :op

sunCica
02.02.2012, 10:05
... ruku na srce ...

Zato smo i rekli da bi ponovo otišli tamo, jer kad se premeri sve opet bi!:ski:

andrijapajic
02.02.2012, 10:17
U Isoli su iskljucivali grejanje, uz povremeno ukljucivanje preko noci taman da dogreju minimalno, sto se mene tice nedovoljno, ne zato sto sam zimogrozljiv, nego naprotiv, legnem u toplom i izguram pokrivac tako da pokrijem samo donju polovinu tela, a onda kad zaspim rashladi se pristojno i ja se probudim hladan i izgubio gomilu energije od hladnoce umesto da sam se naspavao. Onda bolje da drze na 15 stepeni sve vreme, akimatizovacu se za pola sata, ionako sam u zatvorenom prostoru uglavnom samo u majici kada je temperatura +, ali nece biti takvih problema. I imali smo tiganj u apartmanu. Imali smo 2 tiganja!

SnowBeliever
02.02.2012, 10:25
Znači nisi uspeo da nađeš ono pivo od 3 i po eura :sm021:

naravno da nisam...u to nisam ni sumnjao, najjeftinije pivo koje smo poili po kafnama, je bilo odmah u komsiluku u Lavachetu, u pubu Brasero, i to u vremem trajanja happy hour-a od 16-18h tada dobijes litar piva u bokalu za nekih 10-11 jura, zavisno koje....Hoegaarden moj favorit...

a sto se tice opremljenosti kuhinja, to nije lose, ali opet kazem da ne moze da se uporedi sa opremljonosti istih po apartmanima u Austriji, makar je moje takvo iskustvo....

sunCica
02.02.2012, 10:31
Što se grejanja tiče, možda smo ratmaženi, ali ipak mi smo Srbi dosetljivi kad oćemo da budemo. Evo mog sistema kako sam ispala i dobra i brižna devojka i skijašica, a i zgrejala se baš fino:

1)Čim smrznuta uđem u sobu, često još u pancericama uključim ringlu;
2)Svi smo posle dana na skijama smrznuti i gladni ki kurjaci i valjalo bi spremiti, SKUVATI, nešto toplo. SUpu obvz i makarone, špagete ili palačinke. Najbitnije je RIGLA MORA DA RADI (oko nje lepo mogu da se zagrejem);
3)Dok ja kuvam ostali iz sobe se istuširaju;
4)Kad je jelo već gotovo i ja sam se zgrejala oko vrelog šporeta, mogu ja da uđem u kupatilo i na miru, bez žurbe se istuširam dok oni postave sto;
5)KRKANJE :sm021:

I ja zagrejana i skijaši siti!!:sm003: Bilo je hladno, ali može se sve srediti.
NE VOLIM JA TOLIKO DA KUVAM KOLIKO VOLIM DA MI JE TOPLO, zato je najbolje koncentrisati se oko ringle, a bzvz je da stojim tu besposlena. Ovako em se zgrejem, em pošto kao ja kuvam imam neke bonus usluge, neko sredi, otrese moje skije i uzbaci ih na terasu, stavi pancerice na sušač. Sve se da lepo iskombinovati, pa bude još i zabavno!!!

Imali smo i mi tiganja dva, ali ja sam navikla na moj!

sasakv
02.02.2012, 10:34
Da, SnowB... sve je do naših navika. Ko je navikao na temp oko 22-3stepena njemu je ok, ko je navikao na višu, njemu će verovatno biti hladnije. Inače, to se najbolje vidi u autobusu. "Majstore, može li da se smanji grejanj?", onda posle kratkog vremena: "majstore, smrzosmo se, uključi grejanje"... a razlika u temp je 2 stepena. Ali vrhunac je bio tip koji je došao u kratkim rukavima do vozača i tražio da se pojača grejanje. Ono što nam generalno nedostaje je osećaj da u grupi nismo sami.
Andrija, to što pominješ za Isolu je isto i kod mene u apartmanu bilo, sami iključuju i isključuju grejanje u pojedinim periodima, ali srećom pa nama to nije smetalo jer je bilo jako toplo. Možda što je mali apartman :-)
Ne pomenuh bazen. Za nas koji smo bili u decembru u Snoviku, bazen je bio prosečan sa hladnom vodom u velikom bazenu, dok je za one koji nisu imali sreću da idu u Snovik, bazem fenomenalan. Meni je lično smetala niska temperatura vode u velikom bazenu, ali dobro, ipak je pozitivno iskustvo. I da ne zaboravim, može da se kupa u šorcevima, jer sam ja imao tu dilemu poučen iskustvima iz Orela gde to nije dozvoljeno.

Ivan Bgd
02.02.2012, 15:59
Meni prosle godine u Tinju sa smestajem u Val Claret-u bilo extra grejanje.
Svaki cas bila otvorena vrata od terase koja je gledala ka gleceru.
Mozda stigla kriza i u Tinj pa stede ove sezone na grejanju.
poz

wlad
02.02.2012, 16:42
@SnowBeliever: to je ta cena, 5-7eura kao što sam ti i rekao :). Što se tiče apartmana u FR razlikuju se po principu koliko para toliko i muzike.

Mi smo sada išli u 3D (Val Thorens) i brat i ja (standardna ekipa za skijanje :ok:) smo uzeli četvorokrevetni apartman za nas dvojicu, u spavaćoj sobi dva normalna ležaja a u dnevnoj onaj na razvlačenje - komocija maksimalna (mrzim da spavam na krevetima na razvlačenje - nema tu odmora). Prošle godine smo putovali nas trojica i uzimali petokrevetne apartmane i isto komocija na sve strane - jeste skuplje ali se dobije super odmor. Ako nešto ne radi u apartmanu (nama npr. nije radio dobro radijator u spavaćoj sobi) zovneš recepciju, poslali majstora za 5 minuta koji je zamenio radijator i namestio termostat na max :)..

SkiBus isto nudi mogućnost doplate ako 4krevetni apt. koristi 3 ili 2 osobe, nešto skuplje izađe ali komocija se plaća ;).

donthinktwice
03.02.2012, 09:02
Cek, nije mi jasno... Zar niste imali one konvektorske elektricne radijatore koje sami palite/gasite/podesavate? Ja gde god sam bio u Fr, i oba puta u Tignes-u bili su ti radijatori

SnowBeliever
03.02.2012, 09:38
ne, kod nas u Home Club apartmanima u Lavachetu/Tignes su bili normalni radijatori, centralno grejanje...

acafcrs
03.02.2012, 16:50
Znate li ko jos, sem ski bus-a, organizuje Tignes krajem marta?

zex
07.02.2012, 21:15
Evo malo slikica i od nas (na -15)...
U Val Diser-u smo inace naleteli na snimanje Top Gear-a :)

sunCica
07.02.2012, 23:38
U Val Diser-u smo inace naleteli na snimanje Top Gear-a :)

Joj ne bi mogli da me odlepe sa vetrobrana dok se ne slikaju sa mnom:sm022:

dzoninho
07.02.2012, 23:54
Znate li ko jos, sem ski bus-a, organizuje Tignes krajem marta?

Ski Fun, Matico, Odeon Travel, EuroJet

ecentar
09.02.2012, 19:30
E ovako, planiram da idem u Tinj i Val d' Izer preko Ski Busa 24 april - 1 maj. Pošto bih išao kolima sa ženom, da li bi još neko dvoje išlo sa nama kolima, da podelimo troškove puta. Računica je ovakva, Ski Bus redukuje cenu za 60€ po osobi ukoliko se ide sopstvenim prevozom, cena puta kolima do tamo i nazad je po mojoj računici oko 470€ (vozim Ford Focus 1.6 benzinac). 470-240=230/4= 57.5 ~ 60€ više po osobi za put kolima nego što bi bilo busom, a stiže se neuporedivo brže i komfornije. Već sam putovao ovom relacijam, a inače jako često putujem na duge pruge, pa mi vožnja od 1300, 1400, 1500 km u cugu nije problem, naravno ne bi bilo na odmet ako bi neko od saputnika bio iskustan vozač sa kojim bih mogao da se menjam tokom vožnje, pošto mi supruga inače nije neki Fanđo, ali nije uslov.

sunCica
09.02.2012, 19:40
Moj pozdrav za kombinaciju. Moja ekipa je isto tako nešto razmišljala za eventualno sledeeću godinu. Put je dobar, malo je komplikovanije samo pri kraju jer ima dosta serpentina,a uspon je veliki i put uzak. Međutim, za prosečnog vozača ništa strašno!

ecentar
09.02.2012, 19:46
Negde sam pročitao da se naplaćuje parking u celoj oblasti Tinja 75€ za nedelju dana i da je to obavezno? Jel to istina?

SnowBeliever
09.02.2012, 20:09
mislim da je istina, tako mi je pricao vodic iz ski busa, i sto je jos gore, ne sme auto da se ostavi u gradu, nego je taj parking par kilometara(ako ne i 10ak) ispod tinja, kao dodjes kolima ostavis stvari, i onda kola odvezes na taj parking....stvarno ti francuzi izmisljaju svasta

@ ecentar
tako da obrati i paznju na taj podatak oko parkinga, raspitaj se negde koliko tacno staje parking za nedelju dana i gde je taj parking tacno..pozdrav i srecan put :op

ecentar
09.02.2012, 20:25
Sada sam našao podatak da ima i besplatnih parkinga. Evo linka http://xgames.tignes.net/en/infos-pratiques/car-parks-742.html
Naplaćuju se u
- Tignes le Lac: one covered car park (1255 spaces)
- Tignes Val Claret : one covered car park (945 spaces) and one open car park (750 spaces)
- Tignes le Lavachet : one covered car park (325 spaces).
A džabana je u:
- Tignes les Boisses
- Tignes les Brévières

E sad ne znam u koje selo vodi Ski Bus, ali ako je dozvoljeno da se uđe kolima do smeštaja da bi se istovarile stvari, onda je to meni sasvim dovoljno. Auto mi ionako ne treba tih 7 dana. A vidim da ski šatlovi voze non-stop kroz ceo ski centar, pa nije problem da se auto ostavi daleko na parkingu, a da se busom vrati do sela.

zex
09.02.2012, 20:44
Dozvoljeno je da istovaris stvari tj da na kratko parkiras ispred apartmana. Kao sto si i sam naveo u svakom mestu imas parking.
http://www.tignes.net/en/practical-info/where-to-park-852.html

ecentar
09.02.2012, 20:48
Odlično, to smo rešili :-) sada samo da nađem saputnike!!!

wlad
09.02.2012, 23:25
Neki smeštaji imaju i svoje parkinge, mi kada smo išli bili smo parkirani u garaži ispod apartmana (cena je ako se dobro sećam 10e/dan).. Raspitaj se gde ideš preko SkiBusa pa vidi koji je najbliži parking ili ostavi auto na besplatnom parkingu ;).

SnowBeliever
13.02.2012, 17:50
evo od mene jedan snimak, kako je nasa ekipa dozivela Tignes u januaru 2012, preko Ski Bus-a... pozdrav

http://www.youtube.com/watch?v=Q06yzRlIyQE

clip traje 55min, izmontirao sam malo sa moje action camere, malo od ostalih iz ekipe...

axxe
14.02.2012, 16:40
extra!!! davno nisam video tako nesto kvalitetno.mada steta sto nisi ubacio neki kratak deo o samim mestima.video sam ja tamo nekog lika sa kamerom na stapu i bio mi je zanimljiv.mada ne secam se da je bio tako "zivopisno" obucen. i daj bre prestani vise da kukas za Tirolom.i ja sam obisao AT (da se ne ponavljam), ovo ti je druga galaksija.

SnowBeliever
14.02.2012, 17:24
eee....nasmeja me...neznam ja i dalje kazem da mi je Tirol nekako poseban smek....i ljudi i sama mesta, i pivo, hehe...mada ne kazem da sam sad u Tinju imao mozda najludje skijanje....i naravno druzenje...ma treba sve skijati...
i da, hvala na lepim komentarima za filmcic :op

Gazza
16.02.2012, 01:10
Nisam nameravao da ove godine idem u inostranstvo na skijanje ali mi se ucinila primamljiva ponuda za Tinj 26.4 - 2.5. Pretresao sam celu temu i samo jedan clan je pisao da je isao u tom terminu ali nista detaljno. Nasao sam i neki album koji ne daje los utisak ali ipak rec je rec. Ako je neko isao tamo za Prvi maj mogao bi da napise ako mu nije tesko iz licnog iskustva nekoliko stvari:

1. Koliki deo skijalista je otvoren s obzirom na doba godine i da li je moguce skijati bar na vestackom snegu na donjim delovima skijalista oko 1800 m (znam da Val d` Isere zatvara 1.5.) i uopste iskustva sa kolicinom i kvalitetom snega
2. Neko rece da su staze koje silaze u sama mesta prilicno strme i nisu za pocetnike ali vidim na mapi skijalista da do svakog mesta vodi barem jedna plava staza pa mi to nije bas najjasnije
3. Posto cu vec oko 1.4. skinuti zimske gume sa kola pretpostavljam da necu morati da ih vracam zbog eventualnog odlaska tamo tj. da nece biti snega na putevima u to doba i potrebe za zimskom opremom
4. Postoji li ikakva BUS veza izmedju Tignes-a i Val d`Isere-a da bi se moglo otici eventualno uvece posle skijanja

Odgovori na ova pitanja pomogli bi mi da donesem odliku (naravo, pitanje br. 1 je kljucno). Ne znam da li je bolje otici na Kopaonik kako sam planirao u martu kada vec sigurno ima snega kao nikada i kao nikada rade svi liftovi ili ici u Tignes za Prvi maj. Bojim se da ne prevalim toliki put i na kraju ne bude to ono pravo.

Milanpop
16.02.2012, 10:13
@Gazza
Pa ti , mrtav ladan, poredis Kop sa Tinjom i EK. Kakav si ti Kralj, doduse ne krunisani (to molim te da nisi vise u radio) :sm022:
Bio sam u tom terminu pre 2 godine.
1.Tada su radile sve staze u Tinju (150km) a nesto oko 20% staza nije radilo u D' Zeru.
Posle 12 sati pri dnu staze postaju meke ali onda ides u srednji deo skijalista ili na glecere, povezne staze su bile korektne i posle 12 h
2. Lako se silazi do mesta gde si smesten ali pri dnu je kacamak u 16h
3.Asvalet u selu je bio suv ko barut i po mom misljenju ne treba ti zimska guma
4. Ski bus je tamo, od svih skijalista u kojima sam bio, najbolje organizovan ali nisam siguran da li ide i za D' Zer. Vrlo je moguce mada tu bi te put smorio i to dobro (sigurno preko 1h bi bilo puta)
5. Licni zakljucak: veoma toplo (opekotine dobijas po licu dok si rekao keks), u selu stalno preko 3 stepena ( preko dana do 8), sneg se vec dosta istopio u selu pa ono nije bas ni vise tako lepo ( pogotovo u D'Zeru), sunce zalazi u 19h (a ja nisam navikao na to u skijalistima). Ponovicu to skijaliste sigurno jer mi je najbolje u kom sam bio (bolji mi je i od Zekija) ali u terminu najkasnije 1. nedelja aprila

Gazza
16.02.2012, 11:08
@Milanpop

Hvala ti puno na informacijama. Da ne bude zabune, nisam uopste poredio Kopaonik i Tignes. Samo sam se plasio da u tom terminu ne budu uslovi za skijanje ispod nekog iole prihvatljivog kriterijuma sa npr. zatvorenih vise od pola staza i kacamakom na onma sto je otvoreno. Ako je to slucaj samo sa donjim delovima staza koji sluze za povratak u selo popodne onda je to prihvatljivo. Moja logika je da se ne isplati prelaziti pola evrope da bi se skijalo po bljuzgavici pa makar se radilo i o najboljem evropskom skijalistu vec se zadovoljiti onim sto pruza Kopaonik koji je pred nosom i ima snega kao nikada. U skladu sa onom "Kad nema kise dobar je i grad".

axxe
16.02.2012, 15:29
a sto u tom terminu za KOP ne idesu Tignes!

axxe
16.02.2012, 15:34
po meni je to bolja varijanta,a ima snega kao nikad(cak odprosle god.).mislim da ti skijanje po bljuzgavici i nije neka zanimacija .

Gazza
16.02.2012, 16:31
Razlozi su cena i daljina. Posto sam vec bio za novogodisnje praznike u Svajcarskoj, prilicno sam se istrosio a i ne mogu da se nakanem da vozim opet u kratkom roku toliki put. Do Prvog maja racunam da ima jos podosta pa bih nekako prikupio volje i snage. Privukla me je u ponudi i besplatna ski skola u tom terminu posto imam i jednog pocetnika. Zbog toga mi se ucinilo da se treba nekako skrpiti i platiti malo skuplje ali nesto neuporedivo bolje. Znam da se Kopaonik ne moze porediti sa ovim skijalistem ali su ove godine dali popuste kao nikad do sada a i ima snega kao nikad do sada. Nisam racunao ali cini mi se onako na prvi pogled da po ceni Tignes-a u martu mogu platiti Kopaonik u martu i da mi ostane para za tri dana skijanja na nekom blizem gleceru u Austriji za Prvi maj.

Lella
17.02.2012, 15:35
Da li je neko mozda putovao avionom na skijanje? Koliko mogu da vidim najbolja varijanta je do Zeneve, pa onda busevima koji vode do ski centara. Na kraju to izadje 300 evra pa i vise.:( thanks.

SnowBeliever
18.02.2012, 00:29
Informacija iz prve ruke :op putovale su dve drugarice, iz nase ekipe,sad u januaru, isle su upravo tako Preko Geneve, tacnije Beograd-Beč-Ženeva i karta ih je stajala 200eur, a bus iz Ženeve do Tinja 100eur. Naravno obe karte su povratne...

sasacg
18.02.2012, 01:20
Sa skijama u avionu ili su iznnajmile tamo?

Ne znam kako se skije racunaju za prtljag?

SnowBeliever
18.02.2012, 09:58
skije su iznajmile u Tinju, moze i sa skijama u avion, e sad ne znam koliko naplacuju...

volcom
19.02.2012, 18:19
Iz mog licnog iskustva sa Luthansom / Austrian bilo je da samo da sam tim skijama ne dodjesh do 23 kg , mozda je drugacije ove godine da je free i da se ne vezuje sa kilazom prtljaga.

plageton
19.02.2012, 23:50
Mislim da skije u avion nisu realna opcija. Ko putuje avionom taj iznajmljuje skije. A SnowBeliever ne zna da je njegovim drugaricama koje su išle avionom do Ženeve Austrian izgubio prtljag i vratio tek sutradan uveče, tako da i to treba reći. :sm004:

SnowBeliever
20.02.2012, 01:12
hehe..pa dobro ostala im bundica za skijanje...hahahah

axxe
20.02.2012, 15:42
kakve bahanalije?!jel Fifi kuca stigla na skijanje?

volcom
20.02.2012, 21:03
@Snowbeliver Sreca u nesreci da im je bundica stigla :)
@Plageteon Pa zbog toga i nije realna opcija , ja sam svega isao 3 puta tako
Mada do francuske je konza bus,lako se potreci vreme :)

SnowBeliever
21.02.2012, 01:08
ja iskren da budem...meni je ovo bilo prvo skijanje u FR, i imam sve reci pohvale za prevoz busem...znaci, ne da mi je proletelo vreme nego je to strasno...a nisam mnogo spavao....kad smo stigli bas smo pricali da mi se cini da smo tog jutra krenuli, a ne prethodnog dana...mada smo i mi imali srece, put nam je trajao 23h, znam da to moze mnogo duze da traje

volcom
21.02.2012, 17:45
Meni isto tako trajalo do tri doline :)
Bukvalno sve to sto si rekao i kod mene bilo
Zadnji red smo imali 3 nas

SnowBeliever
21.02.2012, 23:32
nama je stvarno ekipa bila ludilo...prica prica, smeh, pa pauza, pa pivo, pa prica prica smeh, pa pauza, pa TIGNES...heheheh

ivancar
20.09.2012, 19:01
Pozdrav skijaši, kako se bliži nova sezona, tako izlaze i novi aranžmani. Zapao mi je za oko jedan koji vodi u Tignes od 15. do 22. decembra. Interesuje me, kakva su vaša iskustva sa skijanjem u tom terminu (da li ima dovoljno snega, koliko staza radi, itd.)

Ivan Bgd
21.09.2012, 09:38
Pozdrav skijaši, kako se bliži nova sezona, tako izlaze i novi aranžmani. Zapao mi je za oko jedan koji vodi u Tignes od 15. do 22. decembra. Interesuje me, kakva su vaša iskustva sa skijanjem u tom terminu (da li ima dovoljno snega, koliko staza radi, itd.)

tamo zimi uvek ima snega, pitanje je samo da li ces naleteti na prsic ili ne.
Tako da o tome uopste ne brini.
Ja preferiram poslednji termin u Januaru(12-19.01.)
:sm018:

brazilijana
04.11.2012, 20:23
jedno pitanje,
kada je bolje ici,u januaru ili februaru?

SnowBeliever
04.11.2012, 21:12
u februaru su dosta skuplji termini zbog skolskih raspusta sirom evrope, s tim su i vece guzve...s obzirom da espace killy skijaliste ima obecavajucu nadmorsku visinu, sneg ti je zagarantovan i u januaru i februaru... nasa udruzenja mislim i da nemaju ture u februaru....ja bi izabrao januar...e sad ako je dobra zima, i mart je xtra, zbog malo duzeg dana... mi smo prosle godine bili od 14.januara do 21. i imali 6 sunacanih dana, sedmi dan je bilo neko nevreme..medjutim cini mi se da je grupa pre nas oko bozica, imala jako lose vreme, magla sneg vetar...sve ti je to lutrija...

dzoninho
04.11.2012, 22:25
Ne mozes to da znas nikako unapred... Ali budi siguran da i u januaru i u martu ima dovoljno snega u Espace killyu...

brazilijana
05.11.2012, 16:21
ok za sneg,znam da ce ga biti...ne znam zbog vremena.ima termin od 02.02. ista cena kao i od 12.19.26. 01.

I jos jedno pitanje.Da li je neko bio ili zna kakav je smestaj u Apartmani Residences Skifun Tignes?

dzoninho
05.11.2012, 16:24
Koji god termin odaberes, neces pogresiti... Ja bi ili 26.1. ili 2.2. ali zavisi i od tvog slobodnog vremena :) Za vreme, niko ne moze nista da ti kaze ovoliko unapred...

BRKA
05.11.2012, 22:06
Prosle sezone smo isli prvi termin u januaru, mislim da je bio 6. jan. u Tignes, sa Skibusom, naravno.
Vreme je bilo kako se samo pozeleti moze. brdo snega, a svih 6 dana suncano.
snega ne moz` da fali, pa to ti je.
Tignes je ekstra

Ivan Bgd
06.11.2012, 09:33
Jes vala, Tinj je super extra, toliko da sam jedva prelomio da ne idem i ove sezone tamo vec da vidim malo i komsiluk tj. L2A i La Grave i AdH.
Valjda ce ova tri da mi adekvatno nadomeste Tinj :)

Poz

BRKA
06.11.2012, 20:43
Vala jes, svaka ti je kao da sam ja pisao, i da je Tinj super extra, i da ove sezone idem u L2A, i verujem da ce nadomestiti!!!

axxe
07.11.2012, 16:55
pa da vam ne bude malo mnogo!ja ne znam sta vi zamisljate ,gde idete!?u neki manji ski centar?bio sam u pomenutim ski centrima i jos mnogo ,mnogo, mnogo vise od toga i imam svoje misljenje o istom.za mene je V.T. bolji od Tignesa ,ali to je stvar ukusa(recimo).moguce je nesto i procitati o ski centrima ,i van ovog foruma,posto nisu sva misljenja validna.ima ovde i dosta neznanja i pausalnog ocenjivanja ski centara.ali zato cu od odredjenih clanova ovog foruma uvek procitati njihove sugestije.zahvalan sam im , posto ja ne moram onda puno da pisem ( samo da dodam).mislim da nemate predstavu gde idete pa cu samo napomenuti da je naziv za L2A " Las Vegas u Alpima".i moci cete stvarno da skijate na gleceru (sto u Tignes-u nije slucaj).a sto se tice jos ona dva ski centra koje navodite.pa to bi bilo smesno porediti sa takvim ski cetrom kao sto je L2A.srecan put ,usvakom slucaju.

dzoninho
07.11.2012, 17:16
Ja nisam bio ni u jednom od pomenutih ali na osnovu ljudi koje poznajem a bili su u svim navedenim centrima, 3 doline i Espace Killy su dva najbolja skijalista u FRA pa tek onda L2A. Kad kazem najbolja skijalista, mislim na velicinu (km staza) i na to koliko su brze i moderne zice... Ali iskreno, mislim da sve centre treba posetiti a meni su prva dva upravo 3 doline u koje idem ove god i Tinj u koji bih voleo da idem sledece a tek onda L2A...

CrazyKong
07.11.2012, 17:43
Prosle sezone smo isli prvi termin u januaru, mislim da je bio 6. jan. u Tignes, sa Skibusom, naravno.
Vreme je bilo kako se samo pozeleti moze. brdo snega, a svih 6 dana suncano.
snega ne moz` da fali, pa to ti je.
Tignes je ekstra

Ako se dobro sećam,termin pre toga skoro da nije moglo da se skija posto je padalo i duvalo ko blesavo :eek:

Ja nisam bio ni u jednom od pomenutih ali na osnovu ljudi koje poznajem a bili su u svim navedenim centrima, 3 doline i Espace Killy su dva najbolja skijalista u FRA pa tek onda L2A. Kad kazem najbolja skijalista, mislim na velicinu (km staza) i na to koliko su brze i moderne zice... Ali iskreno, mislim da sve centre treba posetiti a meni su prva dva upravo 3 doline u koje idem ove god i Tinj u koji bih voleo da idem sledece a tek onda L2A...

A Paradi SKi ?
Sto niko ne pominje La Plagne i Les Arc...kad su najmanje uz rame EK i 3V, ako ne i bolji

axxe
07.11.2012, 21:27
u pravu si i za jedno i za drugo.i ja sam bio u terminu posle i isto sam i cuo i pratio na web kamerama (sto se da lako proveriti ,ukucas datum na history i nema prevare).a za Paradiski, pa niko ga nije spominjao.ma dosta je i ovo za pocetak.e sad da li je bolji ili losiji od V.T. i Tignes-a,to je za jednu opustenu opservaciju.samo hteo da podvucem da je L2A legendaran ski centar,i kao mesto(gradic) najvece u FR,a i sire.

dzoninho
07.11.2012, 22:06
Ako se dobro sećam,termin pre toga skoro da nije moglo da se skija posto je padalo i duvalo ko blesavo :eek:

A Paradi SKi ?
Sto niko ne pominje La Plagne i Les Arc...kad su najmanje uz rame EK i 3V, ako ne i bolji

Jel mi verujes da sam se setio i Paradiski-a kad sam zavrsio post... Iskreno, mene najmanje je privukao L2A, ne znam zasto ali najvise me privlaci 3V i EK. Ali svakako cu obici i L2A.

CrazyKong
08.11.2012, 11:12
Jel mi verujes da sam se setio i Paradiski-a kad sam zavrsio post... Iskreno, mene najmanje je privukao L2A, ne znam zasto ali najvise me privlaci 3V i EK. Ali svakako cu obici i L2A.

ParadiSki nije baš popularan kod nas pošto ga slabo ima u ponudi udruzenja/agencija pa ljudi i ne idu tamo mnogo.
Ali svakako je uz rame 3V i EK, a po broju nocenja je prvi :sm017:

Mi planiramo da ga overimo 15.12, ima još mesta, pa ako je neko zainteresovan može da me cimne na PP. :ski:

urosn
16.11.2012, 19:02
Postovanje,

Nov sam na forumu a i u ski svetu. Razmatram odlazak ove zime u Francusku, Tignes konkretno. Vidim da ovde postoji puno znalaca pa bih zeleo da postavim par pitanja.

1. Da li u Tignes postoji nekakva skola skijanja, i kao da li se moze rentirati skijaska oprema (vezovi i skije)? Ako postoji skola i moguce je rentiranje, kolike su cene?

2. Kolika je cena rucka/vecere u restoranu, robe u prodavnici, kao i soka/caja na stazi? Dosao bih autobusom tako da nisam siguran da bi mi bila od koristi varijanta da prethodno negde stanem i nakupujem sve sto mi treba, osim ako ne postoji to u planu puta.

Slobodno budite opsirni, i napisite sve sto mislite cak i ako nije direktno povezano sa pitanjima.

Hvala na odgovorima,
Uros

wlad
16.11.2012, 21:35
1) mnogo ti je jeftinije da rentiraš opremu kod nas (i poneseš) nego na stranim skijalištima

2) 30tak eura ručak/večera s' tim da veoma često dobiješ (na stazi) bezvezariju od hrane ;), sve agencije/udruženja kod nas kada idu za FR prave pauzu negde pri kraju puta za kupovinu hrane za apartmane (npr. u Albervilu)

urosn
18.11.2012, 15:39
wlad, hvala na odgovoru.

Obzirom da sam pocetnik u skijanju, mozes li mi reci da li u Tignes postoji skola skijanja za odrasle osobe i koliko se okvirno krecu cene?

wlad
18.11.2012, 16:00
U svakom ski centru imaš nekoliko škola skijanja, predlažem ti da pogledaš malo po netu koje su cene, ESF je (koliko ja znam) najraširenija škola skijanja u FR:

http://www.esftignes.org/ski-school-tignes-val-claret/index.jsp

Ima naravno i drugih, npr.:

http://www.evolution2.com/tignes/en/ski_tig/ski_tig.htm

Za cene nemam predstave pošto nisam nikada uzimao privatne časove :).

S' obzirom da si početnik možda i nisi izabrao najbolji ski centar za učenje (mali je izbor plavih staza u Tignesu), možda je bolji izbor Les Menuires (u 3D) ili sl. Nisam bio u Isola-i ali koliko sam shvatio trebalo bi da je laganiji centar za početnike.

Ivan Bgd
18.11.2012, 16:26
@urosn
Proveri kod skibusa mislim da oni u aranzmanu za Isolu i Auron imaju ski skolu(vode instruktore iz Srb) i to besplatnu za pocetnike.
Poz

urosn
18.11.2012, 16:50
Necu da manipulisem ovu temu, ali ovde na sajtu pise da oni na SVIM lokacijama organizuju skolu skijanja samo, koliko shvatam u Isoli i Auronu je besplatna?

Shusha
18.11.2012, 18:35
Skill Store se zove skola koja radi u tignesu i koja ima nase instruktore, super rade!

amater
10.12.2012, 00:53
Da li neko može da podeli iskutva vezano za cene opreme u Tinju.
Ono što me interesuje je da li se može naći oprema povoljnije nego u BGD.

Hvala.

Nemanjus
10.12.2012, 07:28
Bojim se da si našao pogrešno mesto, kad je u pitanju kupovina opreme! Ali zato skijanje, nikad bolje :sm021:

SnowBeliever
10.12.2012, 10:40
ako ides preko nekih od ski organizacija, obicno pre penjanja u alpe, svi prave pauzu u Albertvillu, bas u velikom shoping centru, e pa tu imas Decathlon, oni su manje vise ok sa cenama, ali i nemaju neki siroki izbor, drze samo te neke njihove brandove(ja sam prosle godine kupio ranac kod njih, sa kojim sam prezadovoljan) pogledaj na njihovom sajtu sta imaju, neznam konkretno sta te i zanima...

dzoni_ski
10.12.2012, 14:51
E ja sam prosle godine bio u Tinju i iznenadio sam se da cene nisu uopste vise nego u bg cak stavise jeftinije je bar je bilo ono sto sam ja trazio plus imas veliki izbor plus mozes da radis i povracaj poreza tako da mislim da se isplati pogledati tamo.Konkretno trazio sam bio nordica firearrow f3 koje su kod nas bile cca 40000 a tamo u intersportu 379 e plus je imao tax refound i da na djonu je pisalo MADE IN ITALY a na ovima kod nas made in HUNGARY tako da mislim da se svakako isplati cak iako je skuplje.Nadam se da sam ti pomogao:sm018:

amater
10.12.2012, 20:05
Hvala na pomoći, konkretno me interesuje Columbia, Spyder ili the north face jakne, a i ovako ako se nađe nešto jeftino.

Hvala na pomoći...

SnowBeliever
10.12.2012, 21:08
Da taxfree, je super fora, obavezno cuvaj racune, sve preko 100eur podleze povracaju...e sad ako ides kolima, raspitaj se tamo gde kupujes, imas vise tih tzv. Udruzenja, koja rade povracaj, npr. Na granici slovenija/hrvatska, funkcionise Blue Global, i odmah dobijes kes na ruke, u protivnom moras da se cimas iz srbije, tako nekako...

brazilijana
12.12.2012, 17:01
Rezervisao Tinj za 12.januar...pa sta mu bog da...

SnowBeliever
12.12.2012, 22:19
mi smo prosle godine isli 13.januara, i bilo nam je xtraaa vreme...ali bas bas...

amater
12.12.2012, 23:18
a ja sam 6og gore ....

Nemanjus
13.12.2012, 07:20
Rezervisao Tinj za 12.januar...pa sta mu bog da...

A šta misliš da može da da??? :sm022:

brazilijana
13.12.2012, 17:45
Pa mislim sunce...sunce..

amater
25.12.2012, 00:19
Može li neko od dobrih ljudi da mi odgovori na sledeće:

Da li ima noćno skijanje u Le Lac?
Gde mogu da saznam radno vreme ski liftova?

Hvala

wlad
25.12.2012, 10:51
Ne znam da li ima noćnog skijanja, ali verujem da je minus toliko debeo po mraku da vam neće baš leći noćno skijanje ;).

Jako često je teško pronaći radno vreme žica zato što im je različito. Sve kreću u 9h, neke kreću i ranije (gondole) a završetak svaka žica ima različito, što je važnija za vezu to kasnije zatvara. Možeš računati da je (sada) radno vreme 9-16h.

CrazyKong
25.12.2012, 13:10
Ne znam da li ima noćnog skijanja, ali verujem da je minus toliko debeo po mraku da vam neće baš leći noćno skijanje ;).

Jako često je teško pronaći radno vreme žica zato što im je različito. Sve kreću u 9h, neke kreću i ranije (gondole) a završetak svaka žica ima različito, što je važnija za vezu to kasnije zatvara. Možeš računati da je (sada) radno vreme 9-16h.

Mislim da na planu skijalista pisu vremena zatvaranja zica, bar onih glavnih...
Inače na svakoj žici piše kada se zatvara, na saticu iznad ulaza ili na tabli pored ulaza kredom.

wlad
26.12.2012, 16:05
Da, piše na svakoj žici, pretpostavljao sam da je pitao da bi znao kada da izađe na stazu ;).

amater
26.12.2012, 19:00
Da, piše na svakoj žici, pretpostavljao sam da je pitao da bi znao kada da izađe na stazu ;).

Bas tako. A nestrpljiv sam da se popnem gore pa da saznam.

Sapa
26.12.2012, 19:35
Bas tako. A nestrpljiv sam da se popnem gore pa da saznam.
pravi die hard se ustaje i krece ujutro sa zicarima; odstoji pola sata ispred gondole dok ne proradi, a vraca se na skijama u selo tek kad sunce mine za padinu, a zice odavno prestanu sa radom; i ne pita se uopste kad je pocetak, a kad kraj radnog vremena :D

sasakv
26.12.2012, 20:12
Koliko se sećam, ni jedna staza nije radila uveče, niti sam video da je neka osvetljena i pripremljena za noćno skijanje.

Ivan Bgd
27.12.2012, 11:44
pravi die hard se ustaje i krece ujutro sa zicarima; odstoji pola sata ispred gondole dok ne proradi, a vraca se na skijama u selo tek kad sunce mine za padinu, a zice odavno prestanu sa radom; i ne pita se uopste kad je pocetak, a kad kraj radnog vremena :D

bas tako :ok:

amater
14.01.2013, 11:58
Aeroski pocinje sa radom u 8:45 a Palafour završava u 16:45 a u međuvremenu sve ostalo...

alexa
31.01.2013, 20:53
Divna sedmica u TIGNES-u. Prvi dan malo magle, ostali dani savrseni! Malo ujeda -22C, ali potkapu na glavu i to je to! Evo par slika sa po meni najbolje regije u EU.

adwarf
01.02.2013, 12:49
Fenomenalno izgleda! Ja odoh 9. marta da se licno uverim i to sto svi pricaju za Tignes.

Inace, imamo jedno slobodno mesto u 5-okrevetnom apartmanu u tom terminu, pa ako je neko raspolozen moze da nam se pridruzi.

axxe
01.02.2013, 16:57
Tignes je u samom vrhu ski centara ,ali ga vi preterujete.to cak ne moze da se nazove ni stvar ukusa.

alexa
02.02.2013, 15:40
Nesto bolje??? Nije ukus nego kilometri, sadrzaj, povezanost, uredjenost, visina duzina.....
Je ne videh bolje! Mozda je ukus los, ali nisam probao - poneo nesto hrane.

axxe
02.02.2013, 16:39
a sta cemo sa 3V i Paradiski?pa ako mi sami nemamo ukusa,ima svetskih autoriteta da postave sve na svoje mesto.ne mislim na to da treba slepo slusati sta o tome drugi pisu,ali ako se poklopi da ono sto pisu je objektivno i ja odem tamo i uverim se da je tako ,onda tu mesta diskusiji nema.naravno ne mislim na forume kao sto je ovaj,na neke svetske autoritete,ali uvek uvazim misljenja nekih clanova foruma pogotovo ako seispostavi da o necemu imamo isto mosljenje,a da nije subjektivno.

amater
03.02.2013, 15:32
ko nađe bilo kakvu zamerku espace killy taj ga stvarno preteruje.
sve je savršeno povezano i toliko je raznovrsno da za svakoga ima nešto.

axxe
03.02.2013, 17:24
nije zamerka,nego postoji nesto sto je bolje,pa makar to bile i nijanse.a verovatno da od ovih skijalista, isto tako postoji mogucnost da postoji jos nesto bolje.

alexa
04.02.2013, 11:14
Cenim tudja misljenja i ne komentarisem ih niti ih menjam, nemoj ni ti kritikovati niti menjati moje kakvo god da je. Za nekog je mozda Divcibare najbolje skijaliste na svetu. OK. Treba li ga proglasiti ludim? On je nesto nasao tamo i to je to.
"Svetski autoriteti" nek imaju svoje misljenje i kriterijume, cenim i postujem, ali ovo je MOJE. Komentari: .."preterujes".., stvar loseg ukusa.., postoji bolje.., ..mesta diskusiji nema.... - neumesni su! Imaj svoje misljenje, necu ga kritikovati, pokusati da ga menjam.. Znam ljude koji secere pasulj, vole maljave zene, misle da je Yugo najbolji auto, da je najcistije more u Becicima..... Neka ih to je njihovo, ne sudi im !!!!!!!!

axxe
04.02.2013, 16:35
vidi nesto,suvise malo godina imas u skijanju da bih raspravljao ne o nekim nego o mnogim stvarima vezanim za skijanje.ja postujem tvoje divljernje Tignes-u,ali upravo zato i postoje "opste prihvacena pravila" da ne bi svako tumacio sve na svoj nacin.pa ti sad tvrdi da je FORD bolji od PORSCHE-a.ja jesam za toleranciju i za konstruktivnu raspravu,ali nisam za prihvatanje gluposti i povrsnosti.

alexa
04.02.2013, 17:41
E sad ga pretera! Jesi li vidovit pa znas koliko godina skijam? Ako si vidovit reci mi sutrasnje brojeve koji ce biti izvuceni na lotou. Ne verujem da si vidovit ali da si nevaspitan to jesi (....malo godina imas da bi raspravljao o mnogim stvarima... !??!!).
"..Opste prihvacena pravila.." u mom zatvorenom svetu odredjujem ja i naravno da cu na svoj nacin da tumacim ono sto vidim (uprotivnom smatrao bih sebe blesavim). Izneo sam i iznosim na ovom forumu svoje impresije i zapazanja iz mog zivota vezanog za skijanje. Takodje citam i tudje tekstove i misljenja drugih ali im ne solim pamet, ne cenzurisem i ispravljam zato sto ne misle kao ja.
Nikakvu "konstruktivnu raspravu" ne podrzavam ako ide ka tome da se ubedi neko da odustane od svog misljenja. Napisi svoje misljenje, vidjenje bilo cega i ja ga necu korigovati, nemam na to pravo. Reci da je Karleusa lepa i je te necu demantovati. Imas pravo da smatras da je lepa, da je najlepsa. A ako mislis da je tudje misljenje "..glupost i povrsnost.." jer se kosi sa tvojim vidjenjem, onda to govori o tebi. Dobro je da nas ima raznih i to daje kvalitet nacinu zivljenja.

axxe
04.02.2013, 23:55
demokratija NIKAD ne podarazumeva anarhiju!citiram tvoje reci:ko ima zamerke na Tignes...ja ne videh bolje.. nije stvar ukusa..
ti ili nisi video nista bolje i ne demagogisi sa tolerancijom.slazem se da je to tvoje vidjenje i sreca da je samo tvoje.inace primeri koje si dao, koje ti tolerises, su vrlo primitivni i okruzenje ti je zaista zabrinjavajuce.pozdravi Karleusu(ali ne od mene) i necu vise da smaramo ove ljude(skijase I bordere).

alexa
05.02.2013, 12:03
Ako ja ne videh bolje to znaci da ja ne videh bolje. Otkud ti pravo da kazes: nisi video dobro, nije ti to najbolje, pogresno gledas, ja cu da ti kazem sta je najbolje!?!? Ja na ovom forumu iznosim samo svoja misljenja a nisam umobolan da virim iza coska i zaskacem ljude koji idu svojim putem i druge ne diraju. Opet govoris sam o sebi kad kazes da sam primitivan i da mi je okruzenje zabrinjavajuce. Drago mi je zbog toga, jer zamisli da nemas primedbe na mene. To bi bio znak da smo isti, a to bi mi bio dovoljan povod za samoubistvo. Koje ti probleme imas da zaskaces ljude koji te nisu prozvali? Jesu te zlostavljali kad si bio mali? Sta ti rade ukucani, kolege...? Voleo bih te da te vidim da li si bas onakav kakvim te zamisljam. Okani me se na obostrano zadovoljstvo.
Nije tebi lako. Molicu se za tebe i pokusati da te razumem. Ziv mi bio i drzi se!

Nemanjus
05.02.2013, 12:08
Ima nas još koji smo malo proskijali u životu, te takođe smatramo da je Tignes najbolje skijalište, usudiću se da kažem samo od onih na kojima sam ja skijao. Raznovrsnost staza, visinska razlika, relativno nova infrastruktura, pristupačnost offpiste skijanja, dužina skijaške sezone... Mogao bih da nabrajam još, ali da ne smorim. Ne postoji mnogo skijališta u Evropi koje imaju toliko staza na 2000+ m, te da je kvalitet snega vrhunski i u aprilu. Da ne govorim da imaju možda i jedan od najboljih glečera u Evropi... Bla bla bla...

Za one koji smatraju da treba bilo koga da prevaspitavaju ovde na forumu, prijatelju, otvori sebi forum pa postavljaj pravila! :ok:

ogi86
05.02.2013, 13:09
Potpuno se slazem, umesto prazne price moglo bi da napisete prednosti i mane Espace Killy-a i poredjenje sa drugim centrima! poz

Nemanjus
05.02.2013, 13:18
Ogromna je tema, možda je već neko o tome pisao, ali mana je zaista malo. Možda je jedna od mana to što nema baš previše "plavih staza". Skijalište bi se moglo svrstati u ona za ipak malo iskusnije skijaše. Na primer, na povratku iz Val d'Isere-a u Le Lac ide samo jedna crna staza, koja je na jednom delu dosta uska. Isto tako, da bi se doguralo do gondole u Le Lac-u treba se pustiti u "jaje" na najcrnjem delu staze, ili sledi lang lauf od 100-nak m :).

Koliko god razmišljao, ne znam šta da izdvojim kao realnu manu, možda što se tiče smeštaja, možete naleteti na studio za tri osobe, koji je bukvalno kao kokošinjac, mada toga ima po svim francuskim skijalištima...

axxe
06.02.2013, 01:25
momci,ja sam i rekao da je i meni Tignes u samom vrhu svih centara(ne samo u FR)koje sam obisao.bio sam smesten iza Club MED u Val Claret-u,znaci na samoj stazi.ipak mnogo vece impresije su na mene ostavili 3D i Paradiski.L2A ne bih poredio kao skijaliste,ali kao mesto je nuporedivo bolje,nego oba dela Tignes-a.(za mene)kad se tome doda da imam u razgovoru sa ostalim skijasima koje poznajem i koje sam upoznao,potvrdu identicnog misljenja,i pritom dodam razne recenzije svetskih medija,sta ja imam tu da dodajem i da pametujem.normalno da prvenstveno imam svoje misljenje,a ako se to jos poklopi sa relevantnim ciniocima,imam potvrdu da mi ukusa u skijanju ne manjka.

dejan
06.02.2013, 09:58
Cekajte ljudi meni sad nije bas najjasnije, da li to i Karleusa voli da skija?

Ivan Bgd
06.02.2013, 12:34
Ogromna je tema, možda je već neko o tome pisao, ali mana je zaista malo. Možda je jedna od mana to što nema baš previše "plavih staza". Skijalište bi se moglo svrstati u ona za ipak malo iskusnije skijaše. Na primer, na povratku iz Val d'Isere-a u Le Lac ide samo jedna crna staza, koja je na jednom delu dosta uska. Isto tako, da bi se doguralo do gondole u Le Lac-u treba se pustiti u "jaje" na najcrnjem delu staze, ili sledi lang lauf od 100-nak m :).

Koliko god razmišljao, ne znam šta da izdvojim kao realnu manu, možda što se tiče smeštaja, možete naleteti na studio za tri osobe, koji je bukvalno kao kokošinjac, mada toga ima po svim francuskim skijalištima...

Ih sad na najcrnjem delu staze, dovoljno je bilo samo do pred kraj da kazemo strmog dela staze da krenem spustic i dodjem do stepenica za gondolu.
Inace najcrnji deo te staze je gore gde izvlaci gondola pa ispod zice, tu pored i helikopter slece.

Poz

Bratko
06.02.2013, 13:45
Pravo je vreme za podsećanje na ovogodišnje "planinarenje" :sm021:

amater
06.02.2013, 22:08
baš tako je bilo .....

Nemanjus
07.02.2013, 10:06
Ih sad na najcrnjem delu staze, dovoljno je bilo samo do pred kraj da kazemo strmog dela staze da krenem spustic i dodjem do stepenica za gondolu.
Inace najcrnji deo te staze je gore gde izvlaci gondola pa ispod zice, tu pored i helikopter slece.

Poz

Misliš na ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=jl9Apk9LV2s

nenadmak
07.02.2013, 13:07
Ja takodje ne videh bolje, a proskijao sam dosta toga....
Prosle godine sam vodio diskusiju protiv hvalospeva koji se po mom misljenju bezrazlozno daju Zermatt+Cervinia skijalistu i prednost sam dao EK...

Ivan Bgd
07.02.2013, 14:10
Misliš na ovo:

Pa skoro, tj. malo više levo gde je helli pista pa pravo dole.
Prvo ide mali vertikalan pad pa tek staza :)

Ovo gde je snimano je pored i mislim da se ta neuredjena staza zove Grizzly isto OK :)

poz

Milos011
07.02.2013, 14:15
Ja mislim da se ova staza zove isto kao i video - Trolles.

Ivan Bgd
07.02.2013, 16:26
evo da ne mislimo vec da pogledamo mapu i snimak pa da utvrdimo:dziveli:
Da bude Trolles nemere nikako.:dontknow:
Nature staza iznad trolles je Paquerettes i nastavlja na Trolles i da se tu spuštao gondola bi mu bila sa desne strane, el tako, tako je. :)

A, pošto mu je na snimku gondola sa leve strane i vide se stapovi crno-žute boje koji obelezavaju nature staze u ovom slučaju Grizzly nema sumnje.
Takođe i stena veca sa leve strane pored skijasa a pre gondole to dokazuje, kao i drvena ograda na pocetku snimka što znači da se spustio malo niz stazu Cretes ispod izlazne stanice Tommeuses-a.
Helli pista je bukvalno ispred silaska sa korpe Tommeuses i sa druge strane Helli piste je izlazna stanica gondole Aeroski.
Sa leve strane od te stene se prolazi kada se krene ispod helli piste iliti kada siđes sa Tommeuses-a oma desno u strmopizdek i slican je nagib samo sto je na početku mali skoro vertikalan pad.

Poz:sm018:

Milos011
08.02.2013, 07:59
Na ovoj mapi koju sam ja gledao, ova staza nije ni ucrtana pa sam kontao da se zove isto kao i njen donji deo.... ma Francuzi i njihovo obeležavanje i davanje naziva stazama.....ludilo.

Ivan Bgd
08.02.2013, 10:04
ma bitno da su im staze i nestaze odlicne !!!:ski:

:sm018:

oggy
08.02.2013, 20:10
Misliš na ovo:

Sad bi vam rekao "*ebo vas Tignes", ali necu, previse sam kulturan :D

Dobar ti kamerman...

Milos011
08.02.2013, 20:43
Kamerman je pokazao kulturu malo kasnije u obližnjem kafiću...

....imamo i klip o tome.... kako "isparava"

oggy
08.02.2013, 21:20
Ih ako cemo sad o tome gdje je sve kamerman pokazivao kulturu, morali bismo otvoriti novi thread :D

Markoos
08.02.2013, 23:29
Nemojmo o kulturi po FR skijalistima molim vas, da vam Vuju ne bih pozvao odmah :)

amater
07.06.2013, 20:20
Obratih pažnju na web kamere i primećujem da Aeroski gondole više nema. Negde pročitah da su je razmontirali jer je odradila svoje i više nije toliko pouzdana ...

Nisu sačekali ni sneg da se otopi a počeli su sa radovima ...

Damir
12.01.2014, 14:59
Bio u Tinju od 4.01.-11.01. preko Ski Fun-a, vreme odlicno, svaki dan sunce, tepmeratura oko nule i u blagom plusu, ali pomalo razoaran uredjivanjem staza (puno hupsera cak i u prepodnevim satima), velika guzva na stazama - mravijak od skijasa i bordera. Iako na papiru pise da ima preko 300km staza, u realnosti je po mojoj proceni daleko manja kilometraza staza, plave staze u Tinju i Val Dizeru su jako lepe i siroke, crvene isto ok ali ne previse strme, infrastruktura ok, ima nekoliko gondola, dva tri voza do vrhova, puno sestosedesnica i osmoedeznica, ali vecina zica je starijeg datuma proizvodnje ...... Prosle godine am bio u Rosioulu koji je daleko manji, ali bar sam se tako naskijao jer nije bila prevelika guzva na stazama, a ovde je bilo uzasno ..... pogotovo na stazi Henri u Tinju i stazi M u Val Dizeru ....uzas.....

chaghaboo
12.01.2014, 18:49
Sinoć smo se vratili iz Tinja i utisci su fantastični. Iako se čak i u ovoj regiji oseća da snega ima manje nego obično skijanje je fenomenalno. Sneg na stazama pri dnu popodne bude mokar, a poslednih par dana na nekim stazama su isplivali i kamenčići ali sve u svemu skijanje je odlično. Vreme je bilo sunčano svih 7 dana, da li se radi o regiji gde ima dosta sunčanih dana ili nas je potrefilo tako lepo vreme ne znam, u svakom slučaju fenomenalno se sve pogodilo. Eventualno je za off piste falilo da padne svežeg snega ali dobro, ne može baš sve.

Smena u kojoj smo bili spada u jeftinije i stvarno kada uveče prošetate vidite po broju upaljenih svetala da je popunjeno možda 30% smeštajnih kapaciteta ali opet na stazama je dosta ljudi. Daleko od toga da ne može da se skija ali se pitam kako je u terminima kada su kapaciteti popunjeniji. Na sreću pa i ovde važi pravilo da je mnogo manje ranoranilaca pa je prvih sat dva ujutru pravi užitak voziti.

Prvi put skijamo ovu regiju i moram da naglasim da je Val d'Isere pokupio simpatije cele ekipe. Kada to kažem mislim na konfiguraciju terena i staze, a ne na skupe restorane i prodavnice u samom mestu. Tu je i jedan apres ski kafić, na vrhu gondole Daille, zaboravio sam mu ime, ali je tu svakog dana poštena žurka koja počinje negde oko 14.30. Na ostalim delovima se mogu naći restorančići i cene su manje više iste. Čaj, sok, pivo 3-4€, pomfrit 6-7€. Na početku žičare Cascades express, na Glacier de Pisaillas, nalazi se restoran koji srdačno preporučujem za predah (obavezno probajte bruskete sa sušenim paradajzom, kozijim sirom, orasima i medom). Iako se nalazi u Val d'Isere domenu vrlo je korektan što se tiče cena (čaj je 2€), pruža predivan pogled a tu je naravno i terasa za one koji bi malo da se osunčaju.

Smeštaj smo našli sami u Les Brevieres, i kako se mesto nalazi na samom desnom kraju ski domena u početku je postojala bojazan koliko će nam trebati da se ispnemo na staze međutim iz samog mesta kreće gondola nakon koje vam treba još jedna žica da bi se našli u Tignes 2100 (Tignes le Lac). Od Brevieres do glečera u Val d'Iseru treba nekih sat ipo dva jahanja, ali i to je ok. Onih dana kada smo skijali Val d'Isere išli smo kolima do Le Forneta, mesta koje se nalazi na potpuno suprotnom kraju u odnosu na Les Brevieres. Kolima do tamo treba 15tak minuta a odatle ste očas posla na vrhu.

U svim mestima koja se nalaze u dnu Espace Killy, kao i u gornjim delovima (Tignes le Lac, Val Claret) domena postoje parkinzi koji se plaćaju nekih 6-8€ za ceo dan (od 9 do 5-6), dok u Le Fornetu uz samu gondolu postoji parking koji se ne plaća. Većina parkinga je ograničena na vozila do 2 metra visine. Mi konkretno smo imali problem jer nam je jedno vozilo bio kombi koji je sam 1.9 metara visok a pri tome je imao i kofer što nam je ograničilo pristup na većini parkinga.

Radnji sa ski opremom imate na sve strane i izbor opreme je dobar. Nisam obilazio radnje ali ono što sam usput video možda nije bilo preskupo ali nije bilo ni povoljno.

Da se vratim na Les Brevieres, koji je nama bio jedina opcija za smeštaj kakav smo želeli po razumnoj ceni, kao što sam prethodno rekao nije zabačen kao što smo se plašili već je sasvim ok kao polazna stanica za skijanje pri čemu nudi znatno komforniji smeštaj za iste pare u poređenju sa ostalim naseljima. Simpatično mestašce sa osnovnim sadržajem koji vam je potreban i ničime preko toga. Tu je jedna mala Sherpa koja ne nudi veliki izbor ali imate sve što vam treba. U većini smeštaja vam svako jutro donose hleb (bagete) i po prvi put smo u Francuskoj imali u cenu uključene peškire, posteljinu i finalno čišćenje. Pored Sherpe tu su Skiset i Intersport za iznajmljivanje i kupovinu opreme. Dva paba i 6-7 restorančića. Cene u restoranima se kreću od 11 do 15€ za pice, dok su glavna jela koja uključuju od nekih 22 do 35€. Supe i čorbe oko 6€. Pivo u pabu 4-5€.

Što se puta tiče, računajte da vam treba nekih 15h sa stajanjima za gorivo i odlazak u toalet. Putarine su bile oko 260€ u oba smera. Gorivo je u Francuskoj 1.4 dizel, 1.6 benzin, Italiji 1.7 dizel, 1.9 benzin pa dopune rezervoara u Italiji treba po svaku cenu preskočiti ako je ikako moguće. Neposredno posle tunela Frejus, kada se ide u smeru ka Tinju, se nalazi mesto Modane u kome možete napuniti rezervoar po korektnim cenama, a tu je i jedan veliki Intermarche za nabavku namirnica.

Savet 1: kupite skipas online jer tako ćete za 250€ da dobijete skipas (240€) i loyaliti card (10€) koji vam omogućava pristup bazenu i klizalištu, i koji važi dve godine što znači da ćete svaki sledeći put moći da kupite skipas po ceni od 240€. Inače ako ga kupujete na licu mesta skipas za 6 dana za Espace Killy regiju košta 252€.

Savet 2: ako iznajmljujete opremu u Fr iznajmite je online jer ćete na taj način uštedeti i do 50%. Pogledajte sajtove Intersporta, Alpin resorts i Skiset. Cena rente opreme srednjeg nivoa (crveni) za pancerice i skije je oko 80€, a samo skija oko 60€.

Jedan dan nas je posetila ekipa koja je preko Skibusa išla u Paradiski a koju pozdravljam ako ovo čitaju i koji su imali jednako dobre utiske o Paradiskiju u istom terminu. To je sve što mi sad ovako na brzinu pada na pamet, ali ako imate nekih pitanja tu sam.

Peja01
13.01.2014, 22:49
Bio u Tinju od 4.01.-11.01. preko Ski Fun-a, vreme odlicno, svaki dan sunce, tepmeratura oko nule i u blagom plusu, ali pomalo razoaran uredjivanjem staza (puno hupsera cak i u prepodnevim satima), velika guzva na stazama - mravijak od skijasa i bordera. Iako na papiru pise da ima preko 300km staza, u realnosti je po mojoj proceni daleko manja kilometraza staza, plave staze u Tinju i Val Dizeru su jako lepe i siroke, crvene isto ok ali ne previse strme, infrastruktura ok, ima nekoliko gondola, dva tri voza do vrhova, puno sestosedesnica i osmoedeznica, ali vecina zica je starijeg datuma proizvodnje ...... Prosle godine am bio u Rosioulu koji je daleko manji, ali bar sam se tako naskijao jer nije bila prevelika guzva na stazama, a ovde je bilo uzasno ..... pogotovo na stazi Henri u Tinju i stazi M u Val Dizeru ....uzas.....
Dodao bih i stazu Les Lanches (Tignes) u drugom delu dana prevelika gužva (oba puta išli smo u prvoj ili drugoj nedelji marta), na dnu suženje zbog red bull takmičenja. Mi smo 2010. i 2011. godine imali toplo vreme u Tignesu, niži delovi staza nisu ličili ni na šta.

Tadija_91
14.01.2014, 03:55
Changaboo, super recenzija i korisni saveti :ok:
drago mi je da ste se lepo proveli:ski:

2d2f
29.01.2014, 02:31
Bravo Changaboo!
Krecemo u 5ak za Tignes. :)

Bratko
03.02.2014, 16:25
Sa zakašnjenjem, evo ga kratak izveštaj iz prve sedmice januara 2014. sa par fotki.
Kao i prosle, i ove godine od 4. do 11.januara se iskijasmo "za sve pare" ;). U ovom terminu je gužva na stazi misaona imenica :). Ne kažem, možda je i bude na ukrštanjima ili pri silasku u naselje (staza M u ValD'Isere, staza Henry u ValClaretu), ali naspram ostatka skijališta ta "gužva" je 1 promil! A koliko sam čuo od ortaka koji je bio i u februaru i u martu, a sada sa nama, on će od sada ići samo u ovom terminu ;).
Jedan savet: ko ne voli iznenađenja, neka ne ide na Sasch ;). Zanimljiva i dugačka staza, ali izgleda zbog "neposećenosti" da je ne sređuju kompletno.
Vreme..hm, kako se zalomi. Prošle godine je bilo do -5C, a ove toplije, oko 0C, čak na momente i u nižim delovima (LesBreviers i ValD'Isere) i neprijatno toplo (+10C).
Sve u svemu, odlična regija i odlično skijalište!

13258

13259

13260

13261

Smallville013
05.02.2014, 20:09
Da li je neko isao u Tignes u aprilu ?

Razmisljamo da uplatimo poslednju nedelju aprila , 26.04-03.05 .

Brine me da li ce biti snega tada :(

Milanpop
05.02.2014, 20:52
Snega ima dosta ali i kacamaka :sm021:. Pre podne nize, poslepodne vislje :ski:

jopopo
09.03.2014, 19:21
Da li ide neko od 21.marta možda u Tinj?

tedi
09.03.2014, 20:33
Ja idem i jedva cekam

jopopo
30.03.2014, 14:01
Vratih se sinoć iz Tinja (Val Klaret) i prepun sam utisaka. Ovo je moje prvo skijanje u Francuskoj i ubedljivo najbolje do sada ako poredim 30-tak austrijskih i 2 italijanska skijališta gde sam uglavnom skijao prethodnih sezona.

Da krenemo redom dok je sveže; ponoviću već iznešene utiske a to su:
- staze su za nijansu teže od boja kojima su obeležene jer zelene jesu najblaže i najšire, pojedine plave imaju zahtevne nagibe a to se vidi i po hupserima već oko podneva koji početnici prave plašljivim otklizavanjima.
- staze su lošije pripremljene nego u austriji, rade se samo noću a postoje staze koje se ne rade po par dana, recimo na glečeru Pisailas koji je bliži Val Dizeru, mada sve to daje neku draž i poseban izazov, ko voli (ja volim :) )
- Staze koje gravitiraju oko Val Dizera i prema glečeru su dosta manje opterećene ali je i dosta veštačkog snega, u dolinama se i topio svakog dana.
- Staze oko Val Klareta mnogo raznovrsnije, mnogo brži žice, mnogo više zabave u vidu snežnih parkova za bordere, za skijaše, veliki jastuci za skokove (kao Arials, samo se dočekaš mekano), mnogo bolji sneg!!!
- Raj za vožnju vaz staza!!!
- Cena kafe i čaja 2-2,5 evra, hrana skuplja i ne baš kvalitetna (već rečeno više puta)
- Smeštaj čist, uredan, topao ali nekih 18m2 na 4 osobe baš mizerno.

1. dan neću ni da opusujem pošto je bilo nevreme i gusta magla pa smo se mučili po dubokom snegu do 15h kada je krenulo da se vedri ali smo i umorni bili pa nismo dugo ostali.

2. dan smo obilazili staze oko Val Klareta. Imena žica i staza ću pisati u originalu jer čuo sam kako sve izgovaramo i akcentujemo francuske reči ;) Bili smo smešteni 70m od žice TUFS (baš kod tunela koji vodi ski-put do podnožja i žica FRESSE, LES LANCHES i voza GRANDE MOTTE) i njome smo kretali. Tu je i TRANSCORDE kanap koji ide u krug i služi da se dovučete do žice TICHOT ili sa parkinga ako ste kolima došli. Inače, žica FRESSE/BOLLIN ima isti ulaz i istu žicu samo BOLLIN ide samo nekih 200m i besplatna je!!! Zvao sam je žica sa dispečerom pošto se korpe automatski odvajaju za levo ili nastavljaju pravo ka vrhu. TUFS izvlači na Toviere vrh pa odatle kombinacijom Creux-Edelweiss na žicu MARMOTTES koja izvlači na jedan od glavnih vrhova Rocher De Bellevarde. Odatle ide dosta odličnih staza, preporuka za Orange, Coupe De Monde "OK", Diebold, ove staze idu paralelno pa je moguće i kombinovati ih. I naravno crna adrenalinska (FIS) staza Face De Bellevarde. Za zagrevanje, meni omiljena Fontaine Froide. Zanimljiva je staza Santons, kategorisana kao plava ali jako uska i u vidu "halfpipe" za bordere. Može se i skijama probati zaokreti i super je. Ovu stazu koriste početnici za vezu ka Val Dizeru pa je često gužva i dosta odrana već oko 10h. Probali smo i SKI TRANQUILLE, zelenu oblast koja je raj za početnike, ima finih staza gde može dobra brzina da se postigne. Kako je glečer bio zatvoren odskijali smo stazu Prariond preko BORSAT žice mada može i pomenutom FRESSE. i prebacili se na drugu stranu žicama TICHOT i GRATALLU. U podnožju GRATALLU je tanjir COL DU PALET koji vuče u zabavni park gde je ski kros staza sa rampama za 4 takmičara, vredi probati! Staze Gratallu i Carline koje mogu da se voze izcela su odlične i široke. Na toj strani mi se svaka staza svidela i Lac, Centauree, Perce-Neige, Ancolie, Cyclamen, sve se voze u jednom dahu. I naravno Bleuets i čuvena Sache koja je do pola odlična a donja polovina je kako kad ali je dovoljno duga za uživanje.

3. dan smo vrteli malo Henri, malo Trolles i ponovo Orange, OK i staze na toj strani. Zatim otišli do Grande Motte glečera FINICULAIRE vozom. E tu smo otkrili Descente fenomenalnu crnu stazu, pošto je crvena Glacier uvek oštećena zbog atrakcije glečera i svi dođu da se spuste pa smo rešili da zbog gužve se spustimo "bezbednijim" putem. Dobre su i Leisse i naročito Dahu/Face koja je na donjem delu široka sigurno 100m i više. Double M je takođe super ali je uvek bila gužva, na stotine skijaša koji nenormalno grebu onaj lep sneg i bore se da se spuste do dna. Stvarno mi nikada neće biti jasno zašto ne unarpede veštinu i pruže sebi veće uživanje. Ali to je što je.

4. dan smo se prebacivali na drugi glečer Pissaillas i našli stazu Arcelle koja je meni ostavila najbolji utisak za svih 6 dana. Široka, dosta promena tempa, dosta prelomnica i skokova, tvrda sa pravim snegom. Vozio sam je dva puta za redom bez stajanje i vredi svake pažnje. Odlične su na tom delu skijališta i Piste M, Glacier. Ka glečeru Vallon ali staza vodi ka prastaroj gondoli VALLON koju izbeći po mogućstvu jer je jako spora. Na glečeru je padao sneg (dok je svuda bilo sunca) i bilo je hladno. Staze su bile neuređene, malo sam i ja uživao u svilenom snegu, prvoklasan doživljaj. Staze Moraine i Cascade kao i Roches vredi odskijati, pogotovu ako imate debele daske ili bord.

5. i 6. dan smo kombinovali

Za početnike i srednje skijaše je sasvim dovoljno biti u Tinju i ne morate doplaćivati za Espace Killy ski-pas jer su staze zahtevnije a može se sasvim lepo uživati u ostatku skijališta.

Bazen u Le Laku je radio do 21h i uz ski-pas je moguć jedan ulaz dnevno (besplatno). Autobusi idu na 10-15 min a pešice treba 15-tak minuta (nizbrdo)

Ostalo:
Dosta sporih skijaša, nenormalno zaustavljanje na sred staza i to u horizontalnoj liniji gde se boriš da u brišućem letu ne udariš nekoga (videće se i na snimku koji ću da napravim ovih dana) da li kočenjem ili prolaženjem između, prezadovoljan ponašanjima bordera (mada je većina van staza) ali se vidi da su na mnogo višem nivou od skijaša.

Što se tiče ovog termina (23-28 mart) dosta je bilo stranaca (engleza i skandinavaca) i kao da je neko pustio francusku gerijatriju (ne želim da zvuči uvredljivo, samo da opišem situaciju) na nedelju dana! Prvog dana je padao jak sneg i bila je jako loša vidljivost ali da nije pao sledeće 3 dana ne bi bilo kvalitetnog skijanja. Poslednjeg dana je bilo 14 stepeni i sneg se lagano topio, planine nisu više bile bele već braon i kamenje se ukazivalo. Bilo je u 4 povreda i to sve borderi koji su poslednja dva dana po toplom vozili van staza.

I hvala svima (u autobusu) koji su se deklarisali kao odlični i iskusni skijaši, sada znam da sam i ja odličan a svrstavao se u solidne :ski:

Generalni utisak 95%, kada bi promenili par žica koje su stare i sporije i vode ka vrhovima (recomo Grand Huit, Aiguille Percee i sl.) utisak bi bio kompletan ili 99% ;)

ski&sun
04.11.2014, 19:47
Poz, da li je neko isao u Tignes pocetkom decembra?
Najverovatnije idem 6-og dec...za mesec dana.... Vidim na FB da je glecer otvoren jos pre mesec dana, a da se celo skijaliste otvara krajem novembra.....

Pozdrav.

alexapi32
05.11.2014, 18:31
Da li se moze doci obicnim ski pass-om do onog mesta gde se skace na onaj vazdusni jastuk?

amater
12.11.2014, 01:37
Da li se moze doci obicnim ski pass-om do onog mesta gde se skace na onaj vazdusni jastuk?
Prvo definsi gde ti je taj jastuk za skakanje. Ako je između Val D i Tignesa mislim da ti je bolje pitanje da li možes da se vratiš sa Tignes ski passom u Tignes :-).

S "one" strane Toviere-a jedino je TOMMEUSES u Tignes ski passu. Ako se spustiš ispod te žice onda imaš problem. Mada je grehota otići tamo i ne uzeti pass za celu regiju.

Ivan Bgd
12.11.2014, 10:13
ako se dobro secam jastuk je bio blizu val claret-a , tj. dovoljan je ski pass samo za Tinj. ( ako to pitas )

poz

alexapi32
12.11.2014, 19:43
U pitanju je ovo: https://www.youtube.com/watch?v=JrHqZovzO-s , premotati na 6:12.

Dvoumim se izmedju ovog skijalista i L2A za mart... Skijanje vecinom na stazi

Milanpop
12.11.2014, 20:49
Obidji oba. Meni je EK za klasu iznad L2A

amater
13.11.2014, 00:52
Da bi stigao do ovog airbaga potreban ti je samo Tignes ski pas.

Ja bih pre isao u L2A nego u Tignes.

EK jeste ekstra ali imam utisak da se gubi previse vremena da bi se prebacio sa jednog na drugi deo skijalista. U L2A se možeš vratiti kući bez presedanja iz skoro svakog dela skijalista. Plus imate i mogućnost za jednodnevi izlet do AdH koji je vrh.

plageton
13.11.2014, 11:15
Da bi stigao do ovog airbaga potreban ti je samo Tignes ski pas.

Ja bih pre isao u L2A nego u Tignes.

EK jeste ekstra ali imam utisak da se gubi previse vremena da bi se prebacio sa jednog na drugi deo skijalista. U L2A se možeš vratiti kući bez presedanja iz skoro svakog dela skijalista. Plus imate i mogućnost za jednodnevi izlet do AdH koji je vrh.
Gubi se previše vremena u EK da se prebaciš iz jednog u drugi deo, to je tačno, gubi se naravno kada je EK veći skoro tri puta od L2A.

boris
13.11.2014, 22:54
Pa ljudi šta je sporno u prebacivanju sa jednog kraja skijališta na drugi? Pa ne idete na rukama. Uživajte...:dziveli:

jopopo
02.02.2015, 18:42
U pitanju je ovo: https://www.youtube.com/watch?v=JrHqZovzO-s , premotati na 6:12.

Dvoumim se izmedju ovog skijalista i L2A za mart... Skijanje vecinom na stazi
Ja sam ponovo odabrao 21.3. i Tinj, neću da menjam :) Tako da preporučujem. Uvek je bolje ići u veći ski-centar i naći "kutak" za sebe.

Doplata za EK ski-pas je oko 30 evra, zavisi od agencije (u mom slučaju 28). U opisu prethodnog boravka pomenuo sam bazen u Le Laku ali sam tek sada saznao da je jedan besplatan ulaz dnevno u bazen moguć samo sa EK ski-pasom. Ako je nekome bitna ta informacija čisto da zna.

ogi86
10.03.2015, 12:31
Pozdrav svima, krecam u petak vece za Tignes kolima pa imam jedno pitanje, da li moze da se ide ka ovoj destinaciji nekom drugom rutom osim one klasicne kojom idu autobusi, Torino-Frejus-Albertvil...?
Viamichelin mi predlaze put preko Aosta-e, taj put je nesto kraci i zaobilazi se tunel Frejus?
Ili preko Torina pa se pre tulena iskljuci desno i ide se preko nekih prevoj(ovaj put deluje manje verovatno da je otvoren zimi)?
Hvala unapred.

donthinktwice
10.03.2015, 13:38
Moras ili kroz Frejus ili na Aostu pa kroz Mon Blan. Mislim da je taksa ista za oba tunela.

Sve druge varijante koje izgledaju krace su zatvorene - ova koju navodis i ona preko prevoja San Bernard.

Via Michelin predlaze, kao i vecina auto navigacija Aostu pa San Bernard. Ne radi 100% u ovo doba godine

ogi86
10.03.2015, 22:06
Hvala hvala, tako sam i mislio, ali reko u svakom sl da proverim.
Pretpostavljam da je Albertvil najbolje mesto za nabavku na putu ka Tignes-u?
I da li znate koliko kosta prolaz kroz tunel Frejus(povratna ili najpovoljnija karta)?

Rossignol 8s
11.03.2015, 08:35
http://fdeas.com/Dokumenter/TMF/180215Frejus.pdf

trebalo bi da ti je povratna oko 54 evra.

Ivan Bgd
20.10.2015, 13:35
https://vimeo.com/88602614

naleteh na ovaj lep snimak, pa resih da ga podelim sa svima koji razmisljaju o Tinju, tj. EK.

:)

alexlex
23.10.2015, 21:25
uhhh kao da sam tamo,ulepsao si nam dan ... valjda cu se vratiti jednog dana

Bratko
27.10.2015, 17:26
http://fdeas.com/Dokumenter/TMF/180215Frejus.pdf

trebalo bi da ti je povratna oko 54 evra.

Pravac iz Italije (zeleno) je 55,20 eur, a iz Fra (plavo) je 54,30 eur,
i vazi do ponoci sedmog dana (od kupovine).

alexlex
18.11.2015, 16:51
bookiran tignes ,prva nedelja februara ... uleci Grimani

Ivan Bgd
18.11.2015, 20:41
Gde ste smesteni u Tinju?

Ivan Bgd
19.11.2015, 09:27
Hajde Grimani, da pravimo sto vecu OFF grupu.
Trebalo bi da je jos slobodan 6 krevetni apartman u vrhu Val Claret-a, total ski in ski out !

Grimani
19.11.2015, 09:34
Hajde Grimani, da pravimo sto vecu OFF grupu.
Trebalo bi da je jos slobodan 6 krevetni apartman u vrhu Val Claret-a, total ski in ski out !
Nesto smo odustali od Tinja ali josh nismo odlucili gde cemo. Taj termin nam je najpozeljniji tako da nista nije gotovo :D
UHH!

Ivan Bgd
19.11.2015, 13:33
Ja vise ne menjam taj termin, samo biram kod skibusa skijalista u tom terminu I nadmorskom preko 3000
Kada sam bio davne 2011 u Tinju sredinom januara prsica ni za lek, uzas.
Januar je postao visoko rizican za powder.
pozz

Ivan Bgd
19.11.2015, 13:36
Admin,
ako te ne mrzi prebaci ovih par postova pod Tinj
Izvini za :sm023:
pozz

heliski
01.02.2016, 10:22
Moze li neki info iz prve ruke (staze, sneg) od ekipe koja je u Tinju od 31.jan-6.feb.

zark0
11.02.2016, 15:50
Može li neko da potvrdi da li su ski kacige neophodne u Tinju?
Čuo sam da su neophodne za decu, a za odrasle ne.
Slažem se da je pametno nositi kacigu i da se jedino mi razlikujemo na skijalištima po tome što ne nosimo kacige. Ovo pitam za ostatak društva koji nemaju, ja sam ove sezone uzeo sebi. Hvala unapred.

zlitic
11.02.2016, 16:05
Opušteno ko kako hoće i nismo samo mi bez kaciga ali 90 % nosi kacigu

zark0
11.02.2016, 16:12
Hvala za info:ok:

wlad
07.03.2017, 12:34
Ove godine nekoliko incidenata na Tignesu sa lavinama, danas još jedan:

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/07/tignes-avalanche-several-people-buried-snow-french-ski-resort/

Milos011
07.03.2017, 12:46
Još ovaj drugi na prometnoj stazi. Izgleda da u ovoj drugoj ipak niko nije stradao. Sreća

Bratko
07.03.2017, 14:57
Oba posle jačih padavina. Prvi je bio na off-piste iznac LeLavacheta (palo 1/2m za dan, avelanche risk 3/5) a ovo danas na "plavoj" stazi Carline koja spusta u ValClaret (palo 1m za par dana, danas je risk 4/5). Izgleda da je vecina skijalista, zbog jakog vetra, jutros bilo zatvoreno..osim Carline. Sreća, svi su živi.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4289206/Numerous-skiers-buried-avalanche-French-ski-resort.html?ito=social-twitter_mailonline

wlad
07.03.2017, 15:00
Palo metar snega, pa nije čudo :D

snowglisser
07.03.2017, 17:34
Prava sreca da niko nije nastradao.
U prvoj lavini su nastradali otac i 2 sina + snowboarder instruktor (!) koji ih je ladno odveo na Lavachet wall , pri riziku 3/5!

Nekoliko dana nakon sto sam se vratio iz Monterose, i tamo bila lavina, troje ljudi nastradalo.
Juce lavina u Italiji, srecom bez zrtava, ali je u njoj nastradao helikopter :D

http://m.trentinocorrierealpi.gelocal.it/trento/cronaca/2017/03/05/news/elicottero-precipitato-a-campiglio-escluse-vittime-1.14981021?refresh_ce

Ljudi se ne paze, jurcaju za puderom, pa smetnu s uma da je vazno preziveti, kako bi mogao da skijas puder i sutra...

zarkovicbogdan19
08.09.2017, 13:20
Da li je neko isao u Tignes preko ski busa, kakvi su utisci, smestaj da li vredi uplatiti ski pass za celu oblast?

Nemanjus
08.09.2017, 13:40
Preko Ski busa nisam išao, ali ako ideš u Tignes, nema nikakvog smisla da ne skijaš i u Val d'Isere-u. Jedino ako si apsolutni početnik...

Grimani
09.09.2017, 12:53
Isao sam sa ekipom pochetak marta 2016 preko Skibusa bilo je fenomenalno i korektno od udruzenja. Vreme, sneg bazen sve...obavezno skipass za celu regiju. Bili smo smesteni u naselju Val Claret bash ski in i ski out a terasa nam je bila iznad staze(odlicna lokacija mislim da su se smestajne jedinice zvale Borsat... Bazen je bio 3 stanice busem ali prijalo je malo setkanja svaki dan. Do tada nisam praktikovao bazene i te spa varijante. Bazen je ffree uz ski pass.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=h4zeLvWHDqQ

Video playlista po danima... (https://plus.google.com/collection/gVxagB)

admin
07.10.2017, 03:15
Glečersko skijalište Grande Motte u Tinju (Tignes) je nakon letnje pauze ponovo otvoreno od subote 30. septembra 2017.

Praktične informacije:
- Radno vreme od 8:30 do 14:45 h.
- Cena dnevnog skipass-a: 32 €
- Rade žičare: ski voz-funicular "Perce-Neige", gondola-téléphériqu "Grande Motte" i ski lift "Champagny".
- Otvorene ski staze: Glacier (za sve skijaše), Descente (rezervisan za timove), Stades de Champagny (rezervisane za klubove) i nordijska skijaška staza Boucle.

16137

CrazyKong
07.10.2017, 19:25
Mislim da vise nema "malog" ski pasa za 6 dana...samo EK.

Bratko
08.01.2018, 17:26
Prema info sa sajta tignes.net, zbog ogromne kolicine snega koji je padao, skijaliste nije radilo 3. i 4. januara,
a od ortaka sa lica mesta info da ne radi ni danas 08.januara...jer pada k'o ludooooo bez prestanka 48h!!!:sm021:
1641316414

adwarf
09.01.2018, 10:29
https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2149756575247432/

adwarf
09.01.2018, 10:49
Ima dosta izvestaja iz toga dela Francuske na stranici: https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/pcb.2149749478581475/2149749358581487/?type=3

adwarf
11.01.2018, 09:19
http://rs.n1info.com/a233051/Svet/Svet/Lavina-u-francuskom-ski-centru-Tinju.html

Milos011
11.01.2018, 09:36
http://rs.n1info.com/a233051/Svet/Svet/Lavina-u-francuskom-ski-centru-Tinju.html Vest iz marta 2017.

adwarf
11.01.2018, 13:16
Moja greška, video share-ovanu vest na fb, pa samo prosledio ovde. Nisam obratio paznju na datum..

zarkovicbogdan19
15.01.2018, 22:44
Da li neko ko je isao u Tinj ima iskustva da li postoji wi-fi u tim apartmanima ili ne?

Bratko
15.01.2018, 23:46
Ne postoji free wifi u app.
Plaća se, msm 40€ za 7 dana, pa se nakačite na hotspotove koji su rasporedjeni na nekoliko lokacija po mestu. Treba proveriti gde je smeštaj i najbliži hotspot, da ne bi cupkali na ulici ispred ulaza ;).

Milos011
16.01.2018, 09:16
Da li neko ko je isao u Tinj ima iskustva da li postoji wi-fi u tim apartmanima ili ne? Pogledaj ovu temu. Ima korisnih informacija http://skijanje.rs/forum/showthread.php?8950-Francuska-sim-kartica

UrosB
27.02.2018, 16:37
Usled nekih neplaniranih odustajanja imamo 2 ili eventualno 3 mesta u sestokrevetnoj sobi pa ako je neko zaintersovan da ide u Tinj od 9.3. do 18.3. nek se javi ovde porukom za vise informacija.