PDA

Pogledati punu verziju : sta kupiti

lector
18.12.2008, 19:51
Amater/pocetnik sam u skijanju. Bio sam prosle godine prvi put na Kopu i totalno poludeo za skijanjem - dakle jos jedan ludak je vrbovan u sektu :ski:

Iznajmljivao sam opremu i spustao se prvo niz masinac (tanjir) a posle sa karamana (valjda se tako zove - cetvorosed odmah pored konaka) na kojem je bila samo jedna kratka deonica koja je problematicna gore pri vrhu. ostalo sam prolazio ok. pao sam nekih 4-5 puta (jednom ko' u akcionom filmu ostalo, nista strasno) za 7 dana skijanja. toliko o tome koliko znam da skijam.

Ove zime me ubedio prijatelj da idemo na Goliju/N.Pazar jer je dosta jeftino i valjda ima jedna blaga i jedna teza (za mene) staza.

1. Je li bio neko tamo i moze li mi reci kako je - strmina te druge staze - uporediti sa ovim cetvorosedom na Kopu.

Nadalje, isti jaran mi rece da u Josanickoj banji, takodje nedaleko od N.Pazara ima bruku polovnih skija i opreme za male pare.

2. Imam 189cm visine, 120kg visine, siroko stopalo, broj 45 cipela i ne preteranu zelju da se lomim po stazi. Sta mi preporucujete da kupim (spore skije) tj. kako da prepoznam ono sto mi treba jer veze nemam sta je dobro a sta lose. Kupio bih skije sa vezovima, stapove i cipele.

Pomagajte ljudi, ko Boga vas molim!!!

Bata Bane
18.12.2008, 23:06
Joj pa ti bas imas problem, imas i visinu i tezinu za sumo rvaca, al samo guuuuraj i ja sam tako poceo, padao, padao, padao pa se navukao. Na Goliji nisam bio, ima tamo u ostalim ski centrima verovatno je neko pisao o tom ski centru.
A sto se tice opreme na tu tvoju tezinu i visinu bi trebalo da uzmes malo tvrdju dasku pa polako brate malo po malo, pa sledece zime neku race i pravo na crnu Duboku:ok: :ok:

lector
19.12.2008, 10:02
hvala Bata Bane. A znam da sam se nalozio na pogresan/mojim dimenzijama neodgovarajuci sport :sm022:ali sam se toliko nalozio da nema popustanja i predaje.
Jedina muka pored nepoznavanja opreme mi je neznanje i trikovi koje treba znati u datim situacijama tipa, na vecoj sam nizbrdici, leda dosta, ubrzao sam poprilicno, skije su prave paralelne, plug se ne usudjujem da napravim a zbog moje tezine samo jos vise ubrzavam. Sta onda? Ovo se desilo kada sam tresnuo filmski - probao sam plug, jedna skija je proklizala na ledu i jbg bi sta bi:hair: .

Kako usporiti a ne bacati se na ledja ili u stranu pre nego uletim u sumu ili napravim masakr - djule od 120kg pri full speedu uleti medju grupu ucenika na stazi:eek: , no to nije tema ovog threada ali bih svakako bio jako zahvalan ukoliko bi mi to neko odgovorio, makar na PP.

Bata Bane
19.12.2008, 11:25
hvala Bata Bane. A znam da sam se nalozio na pogresan/mojim dimenzijama neodgovarajuci sport :sm022:ali sam se toliko nalozio da nema popustanja i predaje.
Jedina muka pored nepoznavanja opreme mi je neznanje i trikovi koje treba znati u datim situacijama tipa, na vecoj sam nizbrdici, leda dosta, ubrzao sam poprilicno, skije su prave paralelne, plug se ne usudjujem da napravim a zbog moje tezine samo jos vise ubrzavam. Sta onda? Ovo se desilo kada sam tresnuo filmski - probao sam plug, jedna skija je proklizala na ledu i jbg bi sta bi:hair: .

Kako usporiti a ne bacati se na ledja ili u stranu pre nego uletim u sumu ili napravim masakr - djule od 120kg pri full speedu uleti medju grupu ucenika na stazi:eek: , no to nije tema ovog threada ali bih svakako bio jako zahvalan ukoliko bi mi to neko odgovorio, makar na PP.

I tomba ima preko 100 kila pa skija brate pa ubija, poradi malo sa nekim instruktorom da ti objasni bar neku osnovu skijanja, i ako imas bar malo motorike u nogama skapiraces vrlo brzo. Sa srecom i nema predaje:yay:

plageton
19.12.2008, 14:21
Tesko je dati takav savet iz mesta. Napisi koliko para bi potrosio, da li vec imas u vidu neke modele koji su ti ponudjeni... U svakom slucaju, nemas preterane zahteve i nije tesko pronaci za tebe nesto, ali to ne znaci da ne mozes da pogresis u izboru.

lector
21.12.2008, 00:55
Bio sam u jednoj prodavnici ski opreme u Podgorici i lik mi tamo rece da si kupim skije koje na sebi nose broj 8.1 i da po mogucnosti nadjem i cipele sa istim brojem. Kaze, taj broj oznacava tvrdocu/elsticnost/debljinu skija i da ako uzmem veci broj, bice mi teze za upravljanje a ako uzmem manji, bice lakse za upravljanje ali obzirom da sam tezak kao omanji kombi, savijace se mnogo pa nece valjati. Pokazao mi je elan flow 8.1 sa vezovima – kostaju djuture 245 ajvara i objasnio da manji brojevi skija predstavljaju tanje skije a veci deblje - teze.
Da zlo bude vece, odem ja danas u Josanicku Banju kod nekog ratnog profitera i uvali mi lik Rossignol Power Cobra (nigde ne vidim ni X ni S – koje ste komentarisali ranije u forumu) stare ko moja baba - znam da pise da imaju vibration absorbing system, ali nigde nije bilo broja na njima. Jedino mi lici da ima broj 21 na dasci ali ispod one shine gde je vez axitec 105 ftx, ali sudeci po debljini skije, izgleda mi kao ona elanova sa pocetka ove price. Jedini link gde sam ih (i onblik i boja) nasao na netu je ovaj http://www.allegro.pl/item499924757_narty_rossignol_power_cobra.html#gal lery I sa njega skinuo slike koje sam prilozio. Sve me ovo nervira jer mi ovo lici da sam uspeo da kupim neku zescu egzotiku.
Uvalio mi je i cizme na kojima pise Recco Alpin MS1 (poprilicno ruzne) koje imaju samo dve kopce – nekako se rastvore od pete pa navise ubacis nogu pa uguras kaiscice u neke manje kopce pa zatezes nazad iznad pete. Ni njih ne mogu da nadjem na netu nikako. Jedino su mi ove bile fine – bas onako kako sam citao u uputstvima ovde na site.
Zna li neko nesto, jesam li se ispalio? Stekane?

stekan
21.12.2008, 12:08
Taj Rossi sa linka je iz sezone 2000/2001. Ako je dobro očuvan i ako si ga sitno platio, poslužiće ti za početak.
Jedine pancerice sa manje od 4 kopče koje cijenim su Dalbello Krypton.

Lik iz prodavnice ti je ispričao priču za malu djecu po pitanju brojeva na skijama i cipelama. Vjerovatno je njemu ta priča servirana. Ali ti je preporučio odličnu skiju za prosječnog do vrlo dobrog rekreativca.

lector
21.12.2008, 17:00
Hvala na odgovoru. Izvini sto sam te prozvao, ali morao sam obzirom da nisi odgovarao na moj thread a video sam u dosadasnjoj pretrazi foruma da imas dosta postova i da svaki zlata vredi. No, dosta sam ti se slihtao.

Ne znam koliko mogu da kazem jesu ili nisu ocuvane. ne vidim da imaju brazde (ostecenja) po kliznoj povrsini ali su po gornjoj strani izgrebane kao da su cuvane u zbunu shipka. Kada ih okrenem da se dodiruju kliznim povrsinama, ne deluju asimetricno i na sredini (tu gde su vezovi) su udaljene nekih 1.5cm jedna od druge.

Kad kazes da su dobre ako su u dobrom stanju, mislis - dobre za mene neznalicu ili dobre generalno za ljude koji znaju da skijaju? Nisam spomenuo da su duge 167 cm.

Cizme imaju samo dve kopce i imaju zglob, znaci savijaju se lagano napred kada legnem unapred ali me nervira to sto svuda gde sam gledao po prodavnicama sve su cizme imale makar po 4 kopce.

Cizme, stapove i skije platio 100 ajvara. trazio je 130.

Tadija_91
21.12.2008, 17:28
trazio je 130.
to neki bezobrazan cika?

stekan
21.12.2008, 17:43
Teško je ocijeniti očuvanost skija. Uglavnom se to radi na osnovu stanja gornje površine skija i debljine rubnika. Rubnici su ključ procjene. Ako su vrlo tanki (poredeći sa novim skijama), to znači da su mašinu za oštrenje vidjele mnogo više puta nego što su trebale. Kliznu plohu u servisu dotjeraju da bude kao nova, pa makar bila tanka pola milimetra.

Pokušaj da staviš fotografiju cipela da vidimo o čemu se radi.

100 ojra nije strašna cijena, mada sam u prethodnom postu razmišljao da li da napišem da je prihvatljivo za sve dati do 80€.

lector
21.12.2008, 19:02
Evo fotki cizme

stekan
21.12.2008, 19:16
Djeluju očuvane. I vrlo stare (dvadesetak kuka). I vrlo mekane.

Ako ti se noga u njima osjeća OK, poslužiće za prve korake, ali će ti pancerice biti prva sledeća investicija u opremu.

lector
21.12.2008, 19:30
Hvala na odgovoru. Treba sada jos da nadjem nekoga da mi ih podesi za moje gabarite. Vezovi su valjda DIN 3-11. Sta mislis koliko bi ih trebalo podesiti? Ovo mi je vazno cisto da vidim da lik koji mi ih bude podesavao zna sta radi.

stekan
21.12.2008, 19:38
Evo link: http://theloginovs.wtr.ru/equipe/bidings/iso.htm

Podesi klizače za visinu, težinu i dužinu đona pancerice, te izaberi jednog od skijaša:
- plavi = početnik
- crveni = solidan rekreativac
- crn = sportski nastrojen skijaš

Rezultat koji dobiješ je jedini ispravan, jer je po standardu ISO 11088. Serviseri uglavnom uproste proceduru i zanemare uticaj dužine đona (u fizici se to zove dužina kraka sile).

lector
22.12.2008, 00:26
stekane jos jedno pitanje. na ovom linku vidim da daje vrednost (na slici) za prednji deo veza. da li treba da nastelujem i zadnji deo veza na istu vrednost?

wlad
22.12.2008, 03:05
Nisam stekan, ali rek'o da dobiješ odgovor što pre: da (isto podesiš sva četiri šarafa :)).

designbvr
22.12.2008, 12:41
Sto neko ne kaze choveku da to ni sluchajno nisu cipele za tolikog choeka
da ce teshko ono sto on zove kopche (a to nisu), da mu sachuvaju glavu, tj. na skijanju mnogo vaznije delove, kao recimo kolena.
Mozda je pametnije da ih vratis istom od kojih si ig uzn'o i da trazis cipelke sa barem 4 kopche (a mozda i chichak pride)

plageton
23.12.2008, 11:19
Ma poslužiće sezonu-dve dok se ne uhoda, a posle i tako predstoji nabavka novih. A nisu ni placene carevo blago.
Malo me podsecaju na jedne Salomon sto sam nekad imao. Nisu bile lose.

lector
24.12.2008, 00:49
dobre vesti su da sam nasao jednog boljeg ratnog profitera i da lik ima mnogo bolje/novije/ocuvanije skije i pancerice. Ima i nove i to bruku. Videh danas dosta atomica, volkla, rossija, salomona i svasta nesto drugo. za 5 dana idem ponovo sa ovim tarabama mojim i sa jednim jaranom koji se dosta razume a i zna ovog sa pocetka price. mozda uspem da mu uvaljam ove moje i doplatim za nesto valjano. javljam se sa vestima uskoro. videcu i da slikam pa cu da postam ovde. mozda bude tu necega i za vas. Ono sto mi je zapalo za oko su pancerice Nordica, nisam uhvatio model, ali sam ih u Podgorici gledao za 175 ajvara - ovaj lik je imao nove za 130. Znam da imaju 4 kopce, da nisu mnogo nagnute napred i da gore pise comfort fit. pretpostavljam da su za mene ko budali samar.:sm019:

designbvr
24.12.2008, 07:27
Gde ti je taj ratni profiter ? :dontknow:

lector
24.12.2008, 11:40
selo Mur (ako se ne varam) na nekih 5-10km od Novog Pazara. Lik donosi robu iz Austrije.

lector
24.12.2008, 20:52
e da, imam jos jedno pitanje.

Kako se zovu skije za mene tj za pocetnike koji bi da nauce kako da se spuste niz uredjenu stazu tako sto ce lagano ici levo desno sve dok me padina ne dovati i onda atomski s leva ili desna pa u sneg?

ovo pitam apropo nazivima freeride, freestyle, allround, nordic i jos nekih tipova skija koje srecem na sajtovima proizvodjaca.

plageton
26.12.2008, 13:32
Od ovog sto si nabrojao uzems allround i neces da pogresis. Jedino nikako ne bi valjalo da uzmes nordic. :-)

lector
01.02.2009, 00:26
...i evo mene ponovo...

Otisao, zamenio one tarabe i uzeo Fischer Cool Heat 170cm i Atomic B-Tech pancerice kojima nikako da provalim flex ali su crveno-bele, imaju dole dve kopce sa micro srafovima a gore obe kopce imaju ono podesavanje sto se pritisne dugmence pa zubi za kopce klize levo-desno i imaju cicak pride :sm004:.

Bio sam na Kopu dva puta (1+6 dana), na Goliji jednom (1 dan) i na Turjaku 3 dana od kako se nisam pojavljivao ovde i naucio stosta. Moram da se pohvalim da sada ne samo da znam da se zaustavim i usporim kada shit-hits-the-fan nego vise ne pluzim nego otklizavam paralelnim skijama i tako usporavam/idem u zavoje :sm019:. Jos sam postao "pametan" pa sam neke neznalice kao ja od pre mesec dana poducavao kako da se zaustave/uspore plugom:jester:.

Momci hvala Vam na savetima - svi su bili jako korisni.

Sledece godine idem za Bugarsku - dosadilo mi vozikanje na Kopaoniku - kratka staza a zica spora. Rece mi neko dok smo dokolicarili na cetvorosedu ka Karaman grebenu da u Banskom ili Borovcu ima staza od 12 ili 15 km:yay:.

Zna li neko da li je u pitanju Borovec ili Bansko?

DRAGON
01.02.2009, 11:34
Bravo za tebe, vidi se da si se primio na skijanje...

Crveno-beli B-tech...koliko sam video, proizvodile su se u flexu 80, 90 i 100, verovatno zavisno od sezone.

plageton
01.02.2009, 19:01
.

Zna li neko da li je u pitanju Borovec ili Bansko?

Bice da je Bansko. Nije bas 15 a ni 12. Cini mi se da je 9, bar po prospektima. Ali nije to glavni kvalitet Banskog. Te duge staze dobre su samo za turisticke kataloge. Ali druge staze u Banskom su zato dobre.

lector
01.03.2009, 21:07
imam jos jedno pitanje za drugove iskusnije.

poslusacu Stekana da kupim nove pancerice i nosim se mislju da kupim Atomic B80 ali nisam siguran da li da idem na toliki flex. Dakle pitanje je:

Koliki flex uzeti za mene 120kg, 189cm, iskusnog pocetnika :cool: sa tabanom kao deciji grob?

lector
16.06.2009, 21:50
Posto mi ne rekoste nista prosli put, kupih na svoju ruku pancerice sa slike. Kupio sam ih na Kopu u Beosportu na nekom kako oni rekose katastrofalnom snizenju i kostale su me 150 ajvara. Ono sto me buni je to da su mi rekli da im je flex 85 a na atomicovom sajtu stoji da u toj boji ima samo 70, tj model B70. Ima li neko ideju o cemu se radi?

stekan
16.06.2009, 22:18
Valjda negdje na njima ili na kutiji piše oznaka modela. Zaključujem da si ih kupio nove. Ako nisu nove, mnogo si ih platio.

lector
17.06.2009, 00:58
nove jesu, ali nisu imali originalnu kutiju jer su bile izlozene u prodavnici a kutija me nije mnogo interesovala jer sam ih odmah navukao i skijao ceo dan.
dali su mi kljuc za kantovanje iz kutije drugih pancerica sto govori o sudbini originalne kutije. na samim pancericama osim "atomic" i B-tech nista drugo nisam nasao sto lici na oznaku modela.

DRAGON
17.06.2009, 14:11
B-tech je ranijih sezona uvek imao ispisan flex, ali ovo je iz nove serije 2008/09.
Ako su bukvalno iste kao ove sa slike, onda je flex 70. Posto si ti prilicno tezak, mozda bi valjalo da su malo tvrdje.

Medjutim, opisao si se kao pocetnika tako da ti je i ova pancerica OK. Najbitnije je da se ti osecas udobno u njoj.

lector
17.06.2009, 15:04
sto se udobnosti tice, kao banja su. Jedino sto sam ukapirao skijajuci je to da imam spustene svodove tabana - dakle nit ravni nit normalni. Posle sat-dva skijanja osecam pritisak na unutrasnjem delu noge, tacno iznad svoda, sa strane a izmedju pete i prstiju. Neko mi rece da je to upravo zbog spustenih svodova te noga koja je u neprirodnom polozaju a time i nenormalnom polozaju sto se pancerice tice, trpi pritisak i time boli. Nije mnogo strasno ali nije bas da sam srecan. Za sada sam to resavao tako sto odem na caj/vince, skinem pancerice, odmorim malo noge i posle 10-15 minuta na skije. Da napomenem da je isti slucaj sa svim pancericama koje sam do sada nosio.

Mislim, a ispravite me ako gresim, da bih morao da ubacim neke ortopedske uloske u njih. Imam sada neke uloske za normalne cipele ali ne znam samo da li da te/takve ubacujem u pancerice ili za to treba uzeti posebne za tu svrhu. Ovde bi Stekan - the Tzar of improvizacija mogao da pomogne ja verujem.

stekan
17.06.2009, 17:26
Mislim, a ispravite me ako gresim, da bih morao da ubacim neke ortopedske uloske u njih. Imam sada neke uloske za normalne cipele ali ne znam samo da li da te/takve ubacujem u pancerice ili za to treba uzeti posebne za tu svrhu. Ovde bi Stekan - the Tzar of improvizacija mogao da pomogne ja verujem.

Sve zavisi od jednog čisto filozofskog pitanja: da li ti trebaju ulošci za noge ili za pancerice. :smoke:
Ako je ovo prvo, onda odgovaraju i ulošci iz cipela. Naravno, uz uslov da mogu stati, ali tu je Grunfova antologijska misao: Ništa nije predugačko ako se dobro skrati.

Šalim se malo. Isprobaj i znaćeš na čemu si.

DRAGON
18.06.2009, 13:38
Imam isti problem. Nije strasno, ali razmisljao sam i ja da pokusam sa nekim uloscima dodatnim.