Pogledati punu verziju : Kako da odaberem kacigu za skijanje
Prosle zsime sam bio u Italiji. Vecina skijasa je imala ski kacige (i savko dete - pod moranje). Mislim da je to kao i vezivanje pojaseva u kolima. Nadam se da ce i kod nas od ove zime biti obaveza, bar za decu.
Resio sam da ove godine kupim kacigu. Treba mi pomoc. na sta treba da obratim paznju kad kupujem kacigu za skijanje. Da li treba da ima "lufta" ili mora da bude knap. Da li se kaciga nosi sa nekom kapom ispod ili bez kape. Svaka pomoc mi je dobrodosla. Unapred hvala!
P.S. Milsim da ima jos ovakvih kao ja ali nesmeju da se "eksponiraju".
fantommacan
01.12.2008, 23:25
evo da ti se pridružim u istom pitanju.pozdrav
Ja kupio proljetos, jos nisam probao. Pa bitno je valjda da ti ne seta (dakle knap), da mogu da ti stanu cvike, i da ti ne dodiruje vrat kad zabacis glavu skroz unazad. Dobro je da ima sto bolju ventilaciju (sto vise rupa) jer ce ti veci problem cesto biti da se rashladis nego da se zagrijes, al opet da mogu da se zatvore ako sta pada. Imas one tanke kape koje mozes da stavis ispod ako bas zahladi. Dobro je da ima i one "usi" koje se mogu skidati, za toplije dane.
Tako mi rekose, pa ako su lagali mene, i ja lazem vas.
Uradi search po forumu, ovo što je rekao Oggy je uglavnom to.
Kapa ti ne treba za ispod - pošto ne može da ti bude hladno za glavu ispod kacige, ono što ti treba je ultra-tanka fantomka - ako je inače koristiš kada je jako hladno (ne za glavu, nego za lice ;)).
Ja imam mogućnost skidanja "ušiju", tj. tog dela, ali to nikada nisam radio, ne znam koliko treba da bude vruće pa da mi bude vruće za uši ;).
Obrati pažnju dakle: da bude knap, da bude udobna (kacige se prave za različite oblike glave, moraš da nađeš odgovarajuće) i da ima dovoljno otvora za ventilaciju (koji se regulišu - otvaraju/zatvaraju).
Na mojoj kacigi je postava pricvrscena cicak trakom, sto je veoma zanimljivo resenje, posto se lako skida i pere kad se zaprlja od "masne" kose i znoja :eek:. "Usi" se takodje skidaju i bio sam par puta u prilici da skijam po toliko toplom vremenu da mi je bilo veoma prijatno kad sam ih skinuo.
Najbolje je ako si u prilici da kacigu kupis na sajmu posto je veliki izbor i mozes sve lepo da probas, pa da vidis koja ti najvise odgovara i koja ti je najudobnija posto ces je pretpostavljam nositi po vise sati dnevno na skijanju. Takodje obrati paznju da skuplja kaciga uopste, ponavljam UOPSTE, ne mora biti bolja od neke jeftinije, pa zato probaj sto vise modela i sam oseti koja ti bolje i udobnije lezi na glavi pa posle pitaj za cenu.
Imas ovde http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=12895 clanak o izboru skijaske kacige.
Pozdrav
Edi
dobra ventilacija je najvaznija
jos mi se nije desilo da sam trebao nositi bilo sta ispod gacige
zbog hladnoce
iako sam skijao na ispod -20C
Puno sam informacija dobio u ovih par dana. Hvala svima koji su mi zaista pomogli
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.