Pogledati punu verziju : Atomic skija sa automatskim mjenjačem
Negdje sam u proljeće pisao kako je Atomic na sajmu opreme u Vegasu prikazao skiju koja u vožnji automatski mijenja radijus, te je par sati nakon prikazivanja novog čuda isto čudo uklonio sa sajma.
Evo, čudo se vratilo u dvije varijante:
- sa automatskom promjenom radijusa
- sa automatskom promjenom tvrdoće savijanja (flex-a)
Izgleda ovako: http://www.atomicsnow.com/doubledeck/#/en/Products/D2-Vario-Cut/-/D2-VARIO-CUT/
Na sajtu Atomic-a je nova serija skija dobila mjesto u izboru modela, ali je izbor neaktivan (što bi naš narod rekao: disabled), tako da pretpostavljam da nije još sve spremno za tržište: http://www.atomicsnow.com/
O skijama mogu samo jedno biti siguran: biće skupe.
Promo video: http://www.youtube.com/watch?v=i8cYcxZt0KM
Da nastavim sa monologom. Recitacija će ići kasnije.
Gledam danas prvu vožnju veleslaloma i vidim da neki takmičari koriste novu Atomic skiju sa D2 Vario Flex "hepekom". Možda zbog mog geografskog porijekla, ali ne mogu skontati kako "hepek" funkcioniše. Skija navodno "podešava flex prema jačini pritiska na skiju" kako to reče stručni saradnik voditelja na HRT-u. To valjda znači da kad se skija više savije, postaje tvrđa (obrnuto ne bi imalo smisla). Sve i jedna skija koju sam do sada pokušao rukama saviti je iz početka imala manji otpor, a što sam je više savijao trebalo je upotrebiti veću silu. Na osnovu toga zaključih da je nova tehnologija samo marketinški trik sa ciljem da se o njoj priča i parira "revolucionarnim" tehnologijama konkurencije. O Fischer-ovoj rupi se puno pričalo prošle sezone, pa je red ubaciti nešto novo.
A možda tu ima nešto šta moj mozak ne može skontati. Ako je ko skontao, neka mi javi. Ne volim živjeti u mraku neznanja.
Pejamachine
26.10.2008, 19:25
Da nastavim sa monologom. Recitacija će ići kasnije.
Gledam danas prvu vožnju veleslaloma i vidim da neki takmičari koriste novu Atomic skiju sa D2 Vario Flex "hepekom". Možda zbog mog geografskog porijekla, ali ne mogu skontati kako "hepek" funkcioniše. Skija navodno "podešava flex prema jačini pritiska na skiju" kako to reče stručni saradnik voditelja na HRT-u. To valjda znači da kad se skija više savije, postaje tvrđa (obrnuto ne bi imalo smisla). Sve i jedna skija koju sam do sada pokušao rukama saviti je iz početka imala manji otpor, a što sam je više savijao trebalo je upotrebiti veću silu. Na osnovu toga zaključih da je nova tehnologija samo marketinški trik sa ciljem da se o njoj priča i parira "revolucionarnim" tehnologijama konkurencije. O Fischer-ovoj rupi se puno pričalo prošle sezone, pa je red ubaciti nešto novo.
A možda tu ima nešto šta moj mozak ne može skontati. Ako je ko skontao, neka mi javi. Ne volim živjeti u mraku neznanja.
Ja sam to nekako ovako shvatio...sto je vise savijas,skija se pri vrhu sve vise i vise siri i sa time mijenja radijus...Podesava radijus prema jacini pritiska na skiju...
ovo sa tim flexom ni meni nije jasno
ono sa radiusom razumijem toje lako uradivo ali glupo
ali sa flexom mi nije nikako jasno
neznam ni sta je svrha
logicno je kod svake skije da sto vise upires imas tvrdji flex
osim ako ne mijenja molekularnu strukturu sa promjenom vanjskih uslova
(temperature, vlaznosti, pritiska itt)
ili da imaju oni umetci kao na rossi od prosle godine
sa onim plasticnim hepecima naprijed i nazad ili ona sajla kod volkla
Pejamachine
26.10.2008, 20:42
http://www.youtube.com/watch?v=2Q1uDPt-EyY&feature=related
evo ako ko francuski zna...
evo link atomic-ovog sajta
http://www.atomicsnow.com/doubledeck/#/en/Technology/D2-Vario-Flex/-/OPTIMIZED-FLEX/
Tadija_91
27.10.2008, 00:31
@pejamachine
Postoje dve "reklamirane" skije : jedna sa promenljivim radijusom(i za zguzvane elanke je bila ista reklama) i one normalne tj one sto pruzaju veci otpor kad ih vise savijas...
Ps mislim da bi bilo revolucionarnije da su napravili struk koji se siri i skuplja...evo ga domaci za atomic :)
Sad sam malo zatečen, ali zar se ne skraćuje radijus svake karving skije kad upreš malo više u nju? Možda kod ovih skija to sve zapravo isto radi, samo je potrebna manja sila - slično sam skapirao da funkcioniše i waveflex kod elana, ne vidim što je ovo drugačije, sem što se drugačije zove. Prosto skiju je lakše saviti, prema potrebi, u pravcu skije, a da u isto vreme ostane maksimalno čvsta torziono.
Meni se čini da je ovo jedna rupa na saksiji pod drugim imenom.
Šarena laža... ti je ližeš a ona se topi... ti je nagaziš a ona promeni geometriju...
Svašta...
Pejamachine
27.10.2008, 16:02
@pejamachine
Postoje dve "reklamirane" skije : jedna sa promenljivim radijusom(i za zguzvane elanke je bila ista reklama) i one normalne tj one sto pruzaju veci otpor kad ih vise savijas...
Ps mislim da bi bilo revolucionarnije da su napravili struk koji se siri i skuplja...evo ga domaci za atomic :)
Hvala druze tadija... sad znam... :dziveli:
za razliku od ovoga waveflex ima funkciju i lako je razumljivo
waveflex daje meksi flex a zadrzaje torzionalnu tvrdocu
a ovo atomic cudo radi sve isto kao i svaka druga skija
koliko ja mogu da skontam
Ja sam siguran da tu ima nešto, samo ne možemo skontati šta.
Ja sam siguran da tu ima nešto, samo ne možemo skontati šta.
Probat ču je posudit kod čika Joachima...vidio sam kod njega u radnji da ima nove novcate (oba modela) za rentanje.....:sm018: Skiman
Blago tebi. Nadam se da ćeš nakon testiranja sa nama podijeliti iskustva.
Tadija_91
09.11.2008, 22:32
Cudi me da ih cika Pera jos uvek nije dohvatio
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.