Pogledati punu verziju : Kako resiti problem pritiska cipela na cevanicu
filip181
28.04.2008, 21:09
Ove godine na zimovanju i devojka i ja smo imali problem sa cipelama, cevanice su nas otkidale, devojka je cak morala i kod doktora koji joj je stavio nesto belo, kao flaster(koji po doktorovim recima prebacuje opterecenje sa cevanice na gornji deo noge) na to da bi se smirilo i taj jedan dan nije mogla od bolova da skija. Posle toga smo nekako trpeli ali bol je stvarno bio jak.
To je bio prvi put da smo skijali, i to je bila iznajmljena oprema
I sad se pitamo sta da radimo kada sledeci put budemo isli na skijanje. Opremu cemo verovatno opet iznajmljivati a i da je kupujemo opet ne bi bila garancija jer su nam i ove cipele ceo prvi dan savrseno odgovarale, bolovi su poceli tek sledeceg dana.
Doktor nam je rekao da je nagnjecenje cevanice cest problem kod skijasa ali nam nije rekao kako se to sprecava. Imate li vi neki savet, kako vi iskusni skijasi to resavate?
I jos nesto... Ako ipak odlucimo da kupimo cipele, po cemu mozemo da znamo da nas nece zuljati kasnije, jer cisto sumnjam da ce nam dozvoliti da ih ceo dan isprobavamo:)
Hvala unapred
Pitanje je prilično generalno, a odgovor nije jednostavan (a i nezahvalno je odgovarati ;)) pošto je odabir cipela za dosta ljudi prilično problematičan.
Iznajmljivanje cipela najčešće povlači neudobne, hladne cipele.
Ono što bi ti bilo rešenje je da probaš "search" opciju na ovom forumu, ima jako mnogo tema vezano za cipele. Takođe u tim temama ima mnogo linkova na druge sajtove a na temu izbora cipela (skijanje.hr, bootfitters itd.).
Puno sreće u potrazi.
mislim da je rijec o predubokim cipelama
Veliki brat
29.04.2008, 09:06
Moguce je da vas je nazuljala i carapa , ja ti preporucujem da kupis skijaske carape koje su od kvalitetnog materijala , nece se pomerati tokom skijanja i koje po pravilu na cevanici imaju zadebljanje .
Imadoh u decembru slično iskustvo. Tad sam prvi put koristio nove Salomon X-Wave 9 koje su zamijenile Salomon Crossmax 10. Kako se X-Wave 9 razlikuje od Crossmax 10 samo po boji i paru dodatnih vijaka iza zgloba, i s obzirom da mi je Crossmax savršeno "ležao", smatrao sam da mi nikakvo dodatno prilagođavanje ne treba. Treba napomenuti da su pancerice sa vrlo tvrdim fleksom.
Prvi dan izlaska na snijeg u 3 Doline i ja veselo pritegnem kopče i otisnem se u snježna prostranstva. Pred kraj dana sam osjetio da se nešto dešava na cjevanici desne noge, ali nisam obraćao pažnju. Kad sam se vratio u apartman, vidim sažuljana koža. Ostale dane sam morao preko rane stavljati hansaplast, gornje dvije kopče manje stezati, a prvih pola sata u pancericama sam osjećao bol.
Ostatak sezone nisam imao nikakvih problema, a prvo skijanje nakon 3 Doline sam preventivno nosio hansaplast.
Dva su razloga:
- Materijal "jezika" pancerice se nije bio prilagodio obliku noge pa je pritisak bio najveći na mjestu ranjavanja
- Koža još nije bila očvrsnula, tj. nije se privikla na pritisak i trenje u predjelu cjevanice
Da sam preko ljeta zagrijao uložak i onda držao pancerice na nogama 20-tak minuta, vjerovatno se ovo ne bi desilo. A bio sam i previše stegao kopče. Čovjek se uči prvih 100 godina, a onda umre u neznanju.
Filipe, pancerice su najvažnji dio skijaške opreme i moj savjet je da ih kupite. Kupite i štapove, jer nisu skupi, a u rentalima niko ne obraća pažnju na štapove, pa često "uvale" ili prekratke ili predugačke. Skije iznajmljujte.
Svi kvalitetniji modeli pancerica su sa materijalima koji omogućavaju prilagođavanje obliku noge nakon zagrijavanja. I pred prvo skijanje ih nosajte po stanu nekoliko dana bar po pola sata, da se i noga privikne, tj. da koža na cjevanici malo očvrsne.
A pitanje koje pancerice izabrati je jedno od težih. Par osnovnih savjeta za izbor:
- isprobati što više modela raznih proizvođača.
- obavezno sa 4 kopče i sve 4 metalne sa mikro regulacijom.
- da nisu uspravne, tj. da imaju osjetan nagib naprijed. U protivnom ćete skijati u sjedećem položaju sa težištem na repu skije i nećete moći napredovati.
- da se noga u njima osjeća prijatno i nakon 15 minuta nošenja u prodavnici.
- pritisak na nogu mora biti ravnomjeran, tj. bez tačaka u kojima se osjeća pritisak (npr. palac, zglob), jer je dobra šansa da se vremenom tu pojavi bol. Noga mora biti čvrsto fiksirana unutar pancerice, ali prsti moraju imati malo prostora.
- uložak će već nakon par dana skijanja da se prilagodi nozi (tj. da se stanji na kritičnim mjestima), tako da će pancerice postati veće nego što su bile u prodavnici. U prodavnici trebaju da su knap. Možda čak i da ravnomjerno stišću više nego što ste navikli.
- da nisu ni pretvrde ni premekane. Ako su sa 4 metalne kopče sa mikro regulacijom, sigurno neće biti premekane, jer je to već napredniji model. Ako se mogu bar malo savijati naprijed, nisu ni pretvrde.
- da nisu "takmičarske", jer su takve pretvrde, preskupe i imaju tanak uložak, tj. u njima zna biti hladno.
- marka, model i boja su nebitni.
mislim da je rijec o predubokim cipelama
Flexone, prije bih rekao da su bile preplitke. Što su pancerice više, veća je i površina dodira, a samim tim i manji pritisak (p=F:S).
ja sam pomislio da je uboj bio direktno ispod koljena
zato sam rekao da je cipela preduboka
i da dolazi do zuljanja kod skroz ispravljene noge
ali sve u svemu cipela je najvazniji dio opreme
tu nema posebnog recepta uzmi sto pase
zloglasni
30.04.2008, 01:44
Evo resenja !!!!
Uzmes lepo staklenu flasu od koka-kole i drljas po cevanici doklte god mozes.Postupak ponavljati dok ti cevanica neotupi na bol :sm022:
Veliki brat
30.04.2008, 09:11
Evo resenja !!!!
Uzmes lepo staklenu flasu od koka-kole i drljas po cevanici doklte god mozes.Postupak ponavljati dok ti cevanica neotupi na bol :sm022:
Ma uzmes rende i rendas cevaninicu do krvi ... hahahaha .... posle pozoves hitnu i odes na bolovanje :couto:
filip181
01.05.2008, 14:28
Wlad, tacno je da su mojoj devojci cipele bile hladne ali ona i inace ima zimi problema sa smrzavanjem prstiju na nogama. Neki ljudi koje smo upoznali su imali iste te cipele iznajmljene i nisu imali vece probleme.
Mislim da nije problem u carapama jer smo kupili one prave skijaske, sa zadebljanjima.
Stekan, hvala na opsirnom odgovoru. Inace devojka ima uska stopala i list i definitivno mora jako da zategne cipelu. Sto se kupovine tice za to trenutno nemamo mogucnosti a i mislim da 15 minuta u njima nista ne bi znacilo jer smo prvi dan na skijanju u iznajmljenim proveli 7 sati i nismo imali skoro nikakve bolove.
Posto ocigledno necemo imati puno mogucnosti izbora, da li znate nesto sto moze da se stavi na cevanicu ili cipelu da ne zulja? Nesto kao taj flaster koji je doktor stavio, ali ne znamo gde to moze da se nadje.
Ja sam za rođendan dobio 2 para nekih specijalnih Salomon čarapa. Prvi put u životu nemam plavu crtu na cevanici, nezavisno od cipela koje nosim. :)
Loša strana cele priče je što je jedan par 2000 dinara. Sebi čarape za tolike novce u životu ne bih uzeo, ali sad kad sam imao prilike da ih dobro pretestiram, moram da priznam da ne koštaju džabe toliko.
Naravno, podrazumevam adekvatnu cipelu.
plageton
05.05.2008, 00:59
Mogu da preporučim nadasve banalno ali dosta delotvorno rešenje. Kupe se gumirani steznici (mislim da im je originalna namena da se navlače na povređeni butni mišić) i navuku se na potkolenicu preko čarapa. U težim slučajevima moguće je predvojiti steznik i tako udvostručiti efekat.
Treba voditi računa da se na stezniku ne stvaraju nabori.
Inače je apsolutna preporuka da se cipele nabave sopstvene. To istina nije garancija da neće žuljati cevanicu, ali da iznajmljena pancerica žulja, to je jos malo pa sigurno.
Viđao sam čarape sa jastučićem na cevanici, ali mislim je steznik efikasniji, a u svakom slučaju jeftiniji, jer je dosta par steznika, a čarapa moraš da imaš više.
U svakom slučaju, neka te ovi žuljevi ne obeshrabre. Meni svakog proleća treba po mesec dana da zarastu rane zato što ne slušam svoje sopstvene savete. Žulj boli prvih na snegu pola sata (što reče Stekan), a onda prestane, ali je rana zato sve veća i veća.
@Stekan. Racunam da svaka cipela ima zadatak da te drzi u nagibu, ali imas li neku spacijalnu preporuku? Ja licno imam utisak da bi mi odgovarala i neka malo dublja cipela, mozda zato sto sam visok?
plageton
05.05.2008, 01:04
I da, za mikroregulaciju mislim da je to sminka i foliranje. Ako na cipeli nije dovoljna regulacija, ni mikroregulacija nece da pomogne. Kazem to kao neko ko ima cipelu sa mikroregulacioom.
@Stekan. Racunam da svaka cipela ima zadatak da te drzi u nagibu, ali imas li neku spacijalnu preporuku? Ja licno imam utisak da bi mi odgovarala i neka malo dublja cipela, mozda zato sto sam visok?
Ima cipela sa neznatnim nagibom. Gledao sam hrpu ljudi na skijama kojima je težište nad repom skije, tj. kad pokušaju da se spuste u niži stav, gornji dio tijela saviju, a potkoljenica i dalje ostaje uspravna. Kao da skijaju sjedeći. A "sjede" jer ne mogu da "čučnu" zbog uspravnih pancerica.
Po pitanju visine tj. dubine pancerica, iz vlastitog iskustva ti mogu toplo preporučiti Salomon, jer su modeli duboki. U opisu X-Wave 10 na http://www.bootfitters.com/07_reviews.htm piše "Beware: Cuff rises high on leg. Short skiers could have stance issues.", tj. niski skijaši mogu imati problema sa tim i sličnim modelima.
Oni koji vole niske cipele, ili su niski rastom, treba da pogledaju šta nudi Tecnica (iz opisa modela Diablo Magma Hyperfit 07/08: "Con: Cuff is low. Taller skiers may feel a need to work foot steering hard.").
I da, za mikroregulaciju mislim da je to sminka i foliranje.
S obzirom da osim svojih zakopčavam i dječije pancerice (modeli su za odrasle), mogu samo reći da mi je mikroregulacija spas. Može se bez nje, ali je sa njom mnogo lakše.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.