Pogledati punu verziju : Modeli skija za sezonu 2008/09
Zloglasni je već dao link na modele Rossija, Atomica i Fischera koji su u ponudi u USA: http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=1854
Evo i evropske ponude za Elan (http://www.bhski.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=400&Itemid=2), Völkl (http://www.bhski.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=426&Itemid=2) i Fischer (http://www.bhski.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=388&Itemid=2) sa BHski.ba (http://www.bhski.ba), kao i za Head (http://www.univie.ac.at/USI-Wien/ski/inf/Overview_Ski_GZD_071130.pdf).
Razlike u ponudi za Evropu i USA su uvijek postojale, jer je preko bare uglavnom zastupljeno skijanje kakvo drugovi Sapa i Flexon preferiraju i skije sa strukom užim od 75 mm se vrlo slabo prodaju. Tako npr. sledeće sezone u USA neće biti u prodaji Ficherova RX Fire serija (osim modela RX8), Fischerova Fuse serija (preimenovana AMC serija), kao ni Elanove Speedwave serije (iako ih na američkim forumima izuzetno hvale). Iz istog razloga se u USA proteklih sezona nikad nije prodavala Rossijeva skija Oversize 8S koja je u Evropi izuzetno popularna. Vjerovatno će sličnih razlika u ponudi u USA biti i kod drugih proizvođača. Ne vidim u Atomic ponudi za USA Metron seriju.
Na nedavnom sajmu zimske opreme u Las Vegasu je Atomic predstavio D2 Doubledecker skiju koja mijenja geometriju tj. radijus u zavisnosti od pritiska na skiju: http://www.youtube.com/watch?v=IHRGxd7xMrM. Međutim, nakon nekoliko sati, Atomic je prezentaciju nove skije uklonio sa sajma uz obrazloženje da je potreban dodatni rad na razvoju proizvoda.
Interesantno je (ber meni) i da je Head za sledeću sezonu izbacio iz ponude model XRC 800 koji je do sada bio jedan od popularnijih.
Sto je meni em milo em drago kad vidim ovu gijometriju u Stekanovim licnim :obrvajedn :D :party: :kez: podatcima:
Skis/Snowboard: 122/90/115 & 118/73/105
Length/Radius: 185/21 & 170/15
Bindings: 311 & 311
Boots: 31
Imam osjecaj ko da ga nisu amerikanci ponukali na ovakve drasticne korake u njegovoj ski-karijeri nego bas bas ja.
Cini mi se da je trend (pre)sirokih skija, mekog flexa jedini XXL-trend iz USandA na koji sam se potpuno primijo.....God Bless Jamerikance za ovo, a sto se ostalog tice mogu da g. ....!!!
EXTRA mi je drago sto je prominenti drug i clan ovog foruma za jednog od sponzora izbarao istu firmu za koju i ja vozim.
Ameri su mozda i poceli trend, ali ipak Viva France !!!!
Nedavno napisah 'slobodni sastav' o freeride skiji, koju je ova Stevina direktno nasljedila; Legendarni Pocekt Rocket. Skija koja je svojom gijometrijom i flexom i twitnipom BC-skijanje priblizila svima nama amaterima i rekreativcima.
Druže Sapo, magare moje malo. U životu je bitno imati prave uzore. Činjenica da si ti tamo, a ja ovdje je čist dokaz ko je pametniji i ko koga treba da slijedi.
kakva je to pala tajna nbavka 1080 gun skija
ili ja to mozda haluciniram od bolova :hair: :hair: :hair:
u slucaju da je istina cestitam :sm019:
Ništa tajno. Moja stara prijateljica Carla Bruni mi se preko svog najnovijeg muža (neki Sarkoni, ili tako nekako) sredila nekoliko pari francuskih skija. Nemanjus i ja smo se ponovili.
Čestitam na debeljucama :sm018:
svaka cast cestitam :dziveli:
vidim doslo je i vrijeme da Stekan mijenja tehniku skijanja heheh
jer jednom kad stanes na iste gotovo je nema nazad
oooooooo vidim da se visoko kotira u CKF:sm017:
da to nije kakav 1080 gun sa drvenim jezgrom:hair: :hair: :hair:
Hvala na čestitkama.
Jeste Teneighty Gun, ali sa pjenastom jezgrom. Model je 05/06, direktni nasljednik Pocket Rocket-a. Noviji model je nešto širi (6 mm) i lošije ocjenjivan na testovima. Na njih montiram Vist 311, jednako kao i drugo magare koje je zbavilo iste daske. Treće magare (nek' se sam prijavi) planira da vrlo uskoro nabavi daske, a već je nabavio Marker vezove. Epidemija zavladala.
Tadija_91
13.04.2008, 19:17
Treće magare (nek' se sam prijavi) planira da vrlo uskoro nabavi daske, a već je nabavio Marker vezove.
pa da se prijavim :D...evo pokusavam da organizujem transport
Tadija_91
13.04.2008, 20:30
ja sad bas nesto gledam i srce mi se cepa kad skije odlaze za 80ak evra a ja nemam nikog gore...jel ima neko rodjaka da mi pozajmi :D
Da se vratimo malo na temu.
Evo nove vrste skija: http://www.microski.de/.
Otprilke su 3 cm duže od mojih pancerica. Primjena izgleda ovako (http://www.microski.at/movie.avi).
Evo još jedne novosti u klasičnoj varijanti:
1792
I u (polu)karving varijanti:
1793
Najnovije modele ski odjeće možete vidjeti ovdje: http://www.skiingthebackcountry.com/?asdf/blogs/Tourist_Appreciation_Day.php
Ispod "ekrana" treba izabrati prvi april, tj. 04/01/08 sa natpisom "Crazy Fun Happy Ski Time". Meni se posebno sviđa model sa početka filma.
Tadija_91
13.04.2008, 23:55
Da se vratimo malo na temu.
Evo nove vrste skija: http://www.microski.de/.
Otprilke su 3 cm duže od mojih pancerica. Primjena izgleda ovako (http://www.microski.at/movie.avi).
ih...izmislili toplu vodu...ja sam slicne pravio od gajbica...i generacije pre mene...izgleda da se niko nije setio da zastiti patent :D
Evo još jedne novosti u klasičnoj varijanti:
1792
I u (polu)karving varijanti:
1793
(ne) znam zasto, ali ovo mi izgleda kao fotomontaza
Napokon nađoh skije po svojoj mjeri: http://www.heidiskis.com/html/the_one_and_only.html
Grafiku rade po mojoj želji, a cijena je tričavih 3800€, osim ako ne utroše više od 30 sati na farbanje. Svaki dodatni sat je 90€. Vezovi izgleda nisu uključeni u cijenu, a može se birati između Vist i Salomon vezova (kao da tu može postojati ikakva dilema između te dvije marke).
Egzoticno zvuci, smjesna im ona podjela po vrstama: Freeride i Freeride-carve....ili allmountain-carve. Ma ima ovi vaki sto prave po zelji kolko osh, oni u jamerici zaboravih ime firme.
Nego otvori PP.
Ne znam da li je već bilo:
http://www.biglines.com/blarticles/3864/SIA_Las_Vegas-_Next_Year's_Gear_and_More
Evo, da obznanim......kod mene je pala odluka za nabavku novih skija za sledeču sezonu.......
A šta ste mislili??:smoke: :sm018: Skiman
Lijepe (lepe). Šarene. Ali to je stari (07/08) model.
Uzmi ove:
1816
Ali stavi na njih kakve prave vezove:
1817
ili:
1818
Mogu se montirati ovi vezovi. Provjereno! A i boje se slažu.
Ako to uradiš, postaćeš moj idol.
Bilo bi previše da tražim da staviš ovo:
1819
Tad bih tvoju sliku držao na zidu.
[quote=stekan;29157]Lijepe (lepe). Šarene. Ali to je stari (07/08) model.
Uzmi ove:
1816
Ali stavi na njih kakve prave vezove:
1817
ili:
1818
Mogu se montirati ovi vezovi. Provjereno! A i boje se slažu.
Ako to uradiš, postaćeš moj idol.[/quote
Da, da ove sam mislio............al sa vezovima ne ekspirenitram.....mene Neox služi sasvim OK...... Tako, da neću biti i sledeće sezone tvoj idol:dziveli: :smoke: sKIMAN
Skimen-e ako nije tajna za koliko para možeš naći SL 12 od prošle godine?
Ako je suditi po ovoj fotografiji, Nordica za sezonu 08/09 koristi Vist vezove umjesto dosadašnjeg Markera:
1828
Vist je i nastao prije nekoliko godina kao vez za Nordicu, pa se Nordica okrenula Markeru, a evo izgleda da se vraća Vist-u. Čuli ljudi da sam prošlu zimu skijao na tim vezovima.:smoke:
Što se tiče XRC 800, ona je izbačena zbog nove linije XENON koja je pokrenuta u sezoni 2007/2008 sa tri modela, a u sezoni 2008/2009 će imati pet modela i u budućnosti će verovatno u potpunosti zameniti legendarnu XRC seriju, kao što je i XRC zamenila C- seriju.
Za američko tržište si potpuno u pravu, ali mislim da ne gubimo ništa što smo u Evropi.
Pozdrav skijaši
Što se tiče XRC 800, ona je izbačena zbog nove linije XENON koja je pokrenuta u sezoni 2007/2008 sa tri modela, a u sezoni 2008/2009 će imati pet modela i u budućnosti će verovatno u potpunosti zameniti legendarnu XRC seriju, kao što je i XRC zamenila C- seriju.
Ne mogu se složiti sa tobom.
Xenon serija je prethodne sezone zamijenila "uske" modele serije Monster (70, 72 i 75). Kakva veza može biti između npr. Xenon 9 koji ima dimenzije 127/75/112 sa XRC serijom gdje su svi modeli 69mm u struku?
XRC i C su serije koje su godinama paralelno postojale. Kako može onda jedna da zamijeni drugu? Jednostavno se skije ispod 70mm u struku više ne prodaju (posebno u USA) i zbog toga je C serija ukinuta.
Xenon serija je prethodne sezone zamijenila "uske" modele serije Monster (70, 72 i 75). Kakva veza može biti između npr. Xenon 9 koji ima dimenzije 127/75/112 sa XRC serijom gdje su svi modeli 69mm u struku?
.
Mozda gadno grijesim, ali men' se cini da ce taj Xenon da bude promasaj decenije. Nemam nikakve mjerodavne izvore koji bi potvrdili ovu moju tvrdnju, ali kao amaterski pratilac trendova imam osjecaj da je ta linija previse nedifinisanih namjena da bi postala atraktivna vecem broju ski-konuzmenata . Ne mislim da je linija pogresna sto se tehnickih performansi tice, nego nije tacno marketinski definisana.
Sa Monsterom se znalo;linija je promovisana kao cistokrvni allmountin segment. Cak su ti uski modeli odlicno popunili rupu u trenutku kad je offpiste skijanje tek pocelo da se afirmise u sirokim krugovima ski-publike. Za mnoge koji su se plasili 'lopata' su ti uzi modeli bili upravo nacin da stidljivo zakorace u svjet offpiste. Cak je i samo ime 'Cudoviste' referilalo na gutanje svake vrste terena. Skija koja propagirala 50-50% skijanje; jednake performanse i na stazi i van staze (neki model manje, a neki vise).
Ovaj Ksenon je nekako 'cudan', ni tamo 'vamo. Jeste i on se reklamira kao univerzalna, multicondition skija, ali nekako te performanse nisu jasno definisane. Vjerujem da je skija u praxi odlicna za rekreativno allround skijanje i da sto se performansi tice ni pocemu ne zaostaje za cuvenim Monsterim a 70,72 (prije samo cetiri godine je iM 75 bio jedna od shirih allmountain skija), ali samom imenu Xenon, a i onom shucmurasto-fluorescentnom dizajnu fali karakter da bi bijo uspjesan nasljednik Monster-serije.
S jedne strane ne ciljaju jasno na multicondition-skijanje (kao npr. rossignolov mutix ili elanov magfire: dakle prevashodno "race-perfomance" na stazi, a 'solidán float' van staze, a s druge strane, u danasnje vrijeme kad se freeride kao fenome potpuno odomacijo na trzistu, Xenon marketinski ne moze da privuce da bi ga ljudi poistovjetili sa nekim iole allmountain skijanjem.
Vrijeme ce vec pokazati dal sam prorok il sharlatan, a ako bude ovo prvo; Xenon ce se dogodine na ebay prodavati za male pare. Dakle potencijalni kupci bud te strpljivi i drzite ovog Xeno-foba na oku. :-)
verujem da se neslažeš sa mnom, ali ova informacija nije od mene, već sa Head skimeeting-a na Obergurgl-u 19.11.2007., to je predpostavka head dilera u Evropi i Japanu kako će se tržište menjati u budućnosti. A s'druge strane da su iste skije ne bi ni menjali ime, zar ne? Ja bih najviše voleo da bude više modela sa strukom ispod 70, ali...
verujem da se neslažeš sa mnom, ali ova informacija nije od mene, već sa Head skimeeting-a na Obergurgl-u 19.11.2007., to je predpostavka head dilera u Evropi i Japanu kako će se tržište menjati u budućnosti. ...
Ima jedno 3 mjeseca, dobih neki mejl od Head dilera za benelux. Ne sto sam poslovni partner ili bitan faktor pa me informisu o trendovima, nego sam nekad nesto pazarijo u jednoj od njihovih prodavnica, pa imaju moju adresu. U mejlu reklramiraju Xenon i nude 100 evra nazad ako pazarim jedan par, a njima utrapim svoje "stare teske carve skije" (tako pise u mejlu).
Ukratko su opisane karateristike i namjene. Elem svodi se prica na tu aircoat tehnologiju koju skiju cine laksom i pod rukom a i na snjegu. Xenos se reklamira kao multicondition skija; kao npr. magfire10,12 ili Z9 ili Z11 kod rossignola ili kao sto je bio Metron u Atomica. U vrijeme kad je nastala Monster serija, multiconditon-kategorija nije ni postojala, takva vrsta skija se pocela izdvajati kao odvojen segment tek od prije 2-3 godine. Eh da vele u tom mejlu kako su sire skije stvar buducnosti, idi reko, jel me to uzimate za neiformisanog ili mislite da ste otkrili nesto novo :-))
Eto sad oni pokusavaju da se ubace u igru sa tom skijom. A da se trziste i prohtjevi skijsa mjenjaju sve vise u pravcu sirokih skija, pa to je tendencija jasna vec ima 4-5 godina, znaju i ti iz Heada da nisu izmisli toplu vodu; a cini se da sa Xenon serijom upravo kaskaju za trendovima.
No ce vidime, ti ljudi koji vrse marketinska ispitivanja bi ce, znaju puno vise nego ja, bar bi trebalo, ako nista zaradju puno vise nego ja.
A s'druge strane da su iste skije ne bi ni menjali ime, zar ne?
Citava ski-industrija nebi nikad ni opstala da ne postoje kreativni ljudi, sposobni da prave novi dizajn i layout. Sto bi u nas rekli isto s...e drugo pakovanje.
Pa ko bi svake godinu-dvije smisljao novi shape, novi flex, novu geometriju ???? To je mozda i moguce u projektantskom birou, ali ne i u praxi, na proizvodnoj traci.
Gomila modela kod gomile proizvodjaca se vec godinama sustinski ne mjenjaju, svake sezone dobiju novo ruho, a po karakteristikama se ne promjene ni za (nano)milimetar.
@Skitata, mislim da je sada sve jasno. Očito si ti pisao sa tržišnog aspekta, a ja sa tehničkog.
Ne bi bilo zabune da si napisao "da će po obimu prodaje serija Xenon zauzeti mjesto koje je imala serija XRC". Jasno je da skije postaju sve šire i da prodaja prati taj trend.
Pretpostavljam po opremi i godinama da se takmičiš. Griješim li?
Ne bi bilo zabune da si napisao "da će po obimu prodaje serija Xenon zauzeti mjesto koje je imala serija XRC".
Mislis da ce prodajom da se priblizi nekim uspjesnim serijama? Ya Yok. XRC a i Monster su imali "karakter", imidz, a ovo mi nesto bez okusa i mirisa, bas bas aircoat.
Kamo sreće da imam para da se takmičim, ja sam trener (jedino kad mi plate idem na skijanje, he,he). Što se tiče opreme ovo sam naručio s'tim da sam zamenio GS RD za SL RD 160, ali ljubav je ljubav, pa reko da me ljudi prepoznaju.
Što se tiče tržišnog pristupa, to me užasava, ali verujem da si u pravu. mislim da nema bolje konstrikcije od sendviča za bilo koju skiju, a tržište diktira lepotu i skiju za svakoga i svako skijanje. Mislim da pravi skijaš mora da ima pravu skiju za ono što hoće, ako hoće d skija na više načina i padina, treba da ima i više pari skija, u zavisnosti od mogućnosti, naravno.
Ti viloš skijanje, ili nešto više? poz
Mislis da ce prodajom da se priblizi nekim uspjesnim serijama? Ya Yok. XRC a i Monster su imali "karakter", imidz, a ovo mi nesto bez okusa i mirisa, bas bas aircoat.
Ma ja isto mislim, ali kažu u Head-u da su baš boje i grafika odlično prihvaćene, pa će nove biti slične kao prošle, meni je sve to traljavo. Head je uvek važio za firmu koja pokreće nove stvari i mislim da je Aircoat dobar, ali mogli su ga baš stavitiu neki XRC, zar ne? Ali mi se ne pitamo, cela Srbija kupi skija kao jedna jača prodavnica u Trentu, jbg.
Kamo sreće da imam para da se takmičim, ja sam trener (jedino kad mi plate idem na skijanje, he,he). Što se tiče opreme ovo sam naručio s'tim da sam zamenio GS RD za SL RD 160, ali ljubav je ljubav, pa reko da me ljudi prepoznaju.
Što se tiče tržišnog pristupa, to me užasava, ali verujem da si u pravu. mislim da nema bolje konstrikcije od sendviča za bilo koju skiju, a tržište diktira lepotu i skiju za svakoga i svako skijanje. Mislim da pravi skijaš mora da ima pravu skiju za ono što hoće, ako hoće d skija na više načina i padina, treba da ima i više pari skija, u zavisnosti od mogućnosti, naravno.
Ti voliš skijanje, ili nešto više? poz
Ja sam ti goli amater i zaljubljenik u skijanje. Diletant, što bi jedan sa ovog foruma rekao. Ali pratim sve u vezi skijanja dugi niz godina, posebno opremu.
Ja sam ti goli amater i zaljubljenik u skijanje. Diletant, što bi jedan sa ovog foruma rekao. Ali pratim sve u vezi skijanja dugi niz godina, posebno opremu.
Nisi diletant ako znaš šta hoćeš i šta ti za to treba! Znati skijati nije takmičiti se već uživati, tako ja to gledam. Meni je uživanje takmičenje, a nekom nešt drugo. Malo sam slab na tu temu.
Ali vratimo se glavnoj stvari, Možda nas u budućnosti iznenade sa nekom Xenonom sa užim strukom, to bih voleo da vidim, onda bi to stvarno nasledilo XRC.
Ma ja isto mislim, ali kažu u Head-u da su baš boje i grafika odlično prihvaćene, pa će nove biti slične kao prošle, meni je sve to traljavo. Head je uvek važio za firmu koja pokreće nove stvari i mislim da je Aircoat dobar, ali mogli su ga baš stavitiu neki XRC, zar ne? Ali mi se ne pitamo, cela Srbija kupi skija kao jedna jača prodavnica u Trentu, jbg.
Ma bas me interesuje jeli to stvarno tako, mislim to sto oni tvrde; ako jeste onda se ja bas ne razumijem u taj marketinski aprouch. Nit im je geometrija seksi za danasnje pojmove, a nit im je dizajn atraktivan (e sad ako je potencijalno trziste za te skije sastavaljno od zapadnjackih zena, majki-domacica, wanabe skijasica i gay-scene onda moze bit da je Xenon pun pogodak :sm011: . btw. to samo ime na sta se to odnosi i na sta asocira? moje znanje staro-grckog nije what it use to be, ali bi ce da ima veze sa necim 'stranim' jeR, cak i ime me asocira na onu bolju marku lampi i sijalica.
Meni licno bezvezna citava pojava tog Xenona (pih, opljuvah skiju na osnovu vizuelnih zapazanja (a pipko sam je nako u radnjama par puta, al ne da me nije privukla nego cini mi se da bi radije vozijo snowblade nego to).
A sto se tice aircoata, nanotehnologije, aircarbona, spaceframe...... to za mene sve apstraktni pojmovi, nista mi ne govore. A iskreno XRC mi nece faliti, ja sam iz neke druge sekte ;-). Nako vise ko al-kaida; prilicno ekstremistickih stavova; skija ili mora da bude za freeride ili za 'race' nema treceg, trece je jeres ;).
A cujem da su neki iz te XRC serije mogli dobro da se udare po gasu. A jel se ti lozis na Head il je ova tema nako slucajno (osim sto imas head-race skije)??
Ma bas me interesuje jeli to stvarno tako, mislim to sto oni tvrde; ako jeste onda se ja bas ne razumijem u taj marketinski aprouch. Nit im je geometrija seksi za danasnje pojmove, a nit im je dizajn atraktivan (e sad ako je potencijalno trziste za te skije sastavaljno od zapadnjackih zena, majki-domacica, wanabe skijasica i gay-scene onda moze bit da je Xenon pun pogodak :sm011: . btw. to samo ime na sta se to odnosi i na sta asocira? moje znanje staro-grckog nije what it use to be, ali bi ce da ima veze sa necim 'stranim' jeR, cak i ime me asocira na onu bolju marku lampi i sijalica.
Meni licno bezvezna citava pojava tog Xenona (pih, opljuvah skiju na osnovu vizuelnih zapazanja (a pipko sam je nako u radnjama par puta, al ne da me nije privukla nego cini mi se da bi radije vozijo snowblade nego to).
A sto se tice aircoata, nanotehnologije, aircarbona, spaceframe...... to za mene sve apstraktni pojmovi, nista mi ne govore. A iskreno XRC mi nece faliti, ja sam iz neke druge sekte ;-). Nako vise ko al-kaida; prilicno ekstremistickih stavova; skija ili mora da bude za freeride ili za 'race' nema treceg, trece je jeres ;).
A cujem da su neki iz te XRC serije mogli dobro da se udare po gasu. A jel se ti lozis na Head il je ova tema nako slucajno (osim sto imas head-race skije)??
Bitće da si pogodio, ja stvarno gotivim Head, pogotovo poslednjih par godina, kad su obratili pažnju i na SL skije, mada ja više volim SG i DH, onako gas do daske. Mislim da je Head sada na vrhuncu za takmičarske modele, pa mi je i to milo kod njega.
Pored Head-a moja je ljubav takođe Volkl - prava skija za mene, povučeni vezovi i tvrda u repu (RACE) nasloniš se malo nazad i - katapult, mada muški u svetskom kupu to ne voze, ali kao što rekoh ljubav je ljubav.
Upravo ti kažem da svako ko ima malo ljubavi za skijanje treba da ima dasku za ono što želi, a struk od 70-85mm nije ni za šta. ispravi me ako grešim, ali ako ćeš brzinu uzimaš race ovaj ili onaj, ako hoćeš van staze i šumu onda uzimaš struk minimum 90mm, ako hoćeš da sediš u Dolly Bellu uzimaš Kniessel Swarowski za devojku ili dečka.
Apsolutno, bezuslovno se slažem. Jedna uska race skija i jedna široka za okolo staze, to je jedina i prava mera koju bi trebao da ima svaki skijaš. Ono kao između koje služi za svašta je u stvari đubre koje ne služi za ništa.
Upravo ti kažem da svako ko ima malo ljubavi za skijanje treba da ima dasku za ono što želi, a struk od 70-85mm nije ni za šta. ispravi me ako grešim, ali ako ćeš brzinu uzimaš race ovaj ili onaj, ako hoćeš van staze i šumu onda uzimaš struk minimum 90mm, ako hoćeš da sediš u Dolly Bellu uzimaš Kniessel Swarowski za devojku ili dečka.
A, pa i ti si al-kaida; ili jedan ili drugi extrem trece je bogohulno; Slazem se i u vezi karakteristika skija struka 70-85, ali da ipak da budemo malko iznijansiraniji kad sudimo; to su geometrije ko stvorene za komforno, stabilno bezbrizno skijanje i nekome ko ne ganja extremne carve zavoje ili ozbiljnije offpiste terene cu ih uvjek od srca preporuciti.
Mislim cak da tim dimenzijama ne fali nista ni kad su u pitanju izvrsni allround/allmountain skijasi. Neko sa osjecajem za feelin, neko ko rastura na svakom terenu, njemu takodje lezi taj 75-85 struk. Tu cesto puno vecu ulogu igra flex nego shirina same skije. Ispricah ovdje vec da sam zimus imao priliku da skijam sa covjekom koji vozi na rossi b78 (za danasnje pojmove skroman allmountain model). Covjek je poigravao na tim skijicama u extremnim uslovima duboko u terenenu, a ono malo sto sam ga vidijo kako vozi na utabanoj stazi nije izgledalo nista manje dinamicno i atraktivno nego da je vozijo neki izraziti GS model. Tako, ipak je do skijasa, a ne do skije.
PS
Drugaricu Dolly Bell i druga Swarovskog ne poznajem ni licno a ni vako, al kontam sta hoces da kazes, oni su vozaci Xenon-serije; Za nas amatere naj ljepse je u kolekciji imati jednu dobru cackalicu ili dobru lopatu skiju ili oboje. Evo patak je lirichan o svojim cackalicama, e samo jos da nabavi odogovarajucu lopatu onaj )inace) legendarni Apach mu nesto nista nije lego. Patak druze, a da i ti probnes onog Gunja, mozda promjenis svoje krute poglede na svjet :bootyshak
milos_pg_91
03.05.2008, 00:16
Evo nesto o xenon seriji, preuzeto sa : http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=17411
C serija je otišla u povijest, njeno je mjesto zauzela Xenon linija (naslovna slika). Namijenjena prvenstveno rekreativcima, ističe se po (trendovski) povećanim dimenzijama struka (od 71 do 75 mm) što će skijašima omogućiti izlete i van staze, ali i pružiti veću sigurnost kod mekanog, mokrog snijega. Četiri su modela u seriji, dva najjača, Xi 9.0 i 7.0 će zadovoljiti i ambicije sportski orijentiranih rekreativaca. Takvi će cijeniti ugrađenu Intelligence i Liquidmetal tehnologiju, a posebno Aircoat sistem smanjenja težine. Aircoat je prisutan i kod modela Xi 5.0 i 3.0, no te će modele tražiti oni koji tek počinju svoje pustolovine na uređenim stazama. Dostupne visine kreću od 142 cm, završavaju na 177 cm, a radijusi su vrlo primjenjivih 13-15 m na 170 cm.
Ja sam ove godine jednom vozio iznajmljeni xenon x3.0 (iznajmljen na Jezerinama, jedino su taj model imali u ponudi). Skija je prava 'pocetnicka' , sto bi se reklo za 'lagano karvanje' .. Solidna za laganu voznju po pistama, van staze losa(sto se i podrazumijeva, zbog svoje geometrije iliti mrsavostii :)
To bi bilo to.. poz :ski:
A, pa i ti si al-kaida; ili jedan ili drugi extrem trece je bogohulno; Slazem se i u vezi karakteristika skija struka 70-85, ali da ipak da budemo malko iznijansiraniji kad sudimo; to su geometrije ko stvorene za komforno, stabilno bezbrizno skijanje i nekome ko ne ganja extremne carve zavoje ili ozbiljnije offpiste terene cu ih uvjek od srca preporuciti.
Mislim cak da tim dimenzijama ne fali nista ni kad su u pitanju izvrsni allround/allmountain skijasi. Neko sa osjecajem za feelin, neko ko rastura na svakom terenu, njemu takodje lezi taj 75-85 struk. Tu cesto puno vecu ulogu igra flex nego shirina same skije. Ispricah ovdje vec da sam zimus imao priliku da skijam sa covjekom koji vozi na rossi b78 (za danasnje pojmove skroman allmountain model). Covjek je poigravao na tim skijicama u extremnim uslovima duboko u terenenu, a ono malo sto sam ga vidijo kako vozi na utabanoj stazi nije izgledalo nista manje dinamicno i atraktivno nego da je vozijo neki izraziti GS model. Tako, ipak je do skijasa, a ne do skije.
PS
Drugaricu Dolly Bell i druga Swarovskog ne poznajem ni licno a ni vako, al kontam sta hoces da kazes, oni su vozaci Xenon-serije; Za nas amatere naj ljepse je u kolekciji imati jednu dobru cackalicu ili dobru lopatu skiju ili oboje. Evo patak je lirichan o svojim cackalicama, e samo jos da nabavi odogovarajucu lopatu onaj )inace) legendarni Apach mu nesto nista nije lego. Patak druze, a da i ti probnes onog Gunja, mozda promjenis svoje krute poglede na svjet :bootyshak
Gledaj, uvek je do skijaša, a zamisli da ima odgovarajuću skiju za to što vozi. Ako nemaš para da kupiš dva ili tri para skija, onda iznajmi, a ne da bacašš pare na ono što ti ništa ne znači. Ja sam jednom dao prijatelju koji vozi 7 dana godišnje da proba moj iSL RD 160cm full naoštren, a on je meni dao nešto malo šire, ali se ne sećam šta - on se oduševio mojom skijom, a ja sam se zgadio na njegovu. Nije što sam se ja razočarao, nego je on hteo svoju da baci u đubre. Imam još primera gde su ljudi lakše vozili juniorski race, nego skiju koja je "za njih". Tako da nema ništa bolje od PRAVE skije.
Uz pravu skiju treba imati i prave noge, tj. snagu i kondiciju. Ja to nemam. Vozio sam skije iz Race serije Fischera, Elana i Atomica, i bile su prave, ali sam morao često praviti pauze zbog nogu. Kratko sam vozio i Voelkl-ovog (tj. Patkovog) Racetiger SL, ali me on nije umarao. Na Fischerovim AMC 73 ili 76 mogu jurcati po cijeli dan, a da mi jedini odmor bude dok sam na sjedežnici.
Slažem se sa pristupom da treba imati dva para: jedan za karving na tvrdom i drugi za mekan i dubok snijeg. Tri para su već problem za transport.
I ne postoji univerzalno pravilo oko izbora modela, jer se svi razlikujemo po godinama, kondiciji, tehnici, visini.... Sreća pa imamo hrpu modela za izbor. Ima jedna kafana u Banjoj Luci koja se zove "Svak' svoje zna".
Uz pravu skiju treba imati i prave noge, tj. snagu i kondiciju. Ja to nemam. Vozio sam skije iz Race serije Fischera, Elana i Atomica, i bile su prave, ali sam morao često praviti pauze zbog nogu. Kratko sam vozio i Voelkl-ovog (tj. Patkovog) Racetiger SL, ali me on nije umarao. Na Fischerovim AMC 73 ili 76 mogu jurcati po cijeli dan, a da mi jedini odmor bude dok sam na sjedežnici.
Slažem se sa pristupom da treba imati dva para: jedan za karving na tvrdom i drugi za mekan i dubok snijeg. Tri para su već problem za transport.
I ne postoji univerzalno pravilo oko izbora modela, jer se svi razlikujemo po godinama, kondiciji, tehnici, visini.... Sreća pa imamo hrpu modela za izbor. Ima jedna kafana u Banjoj Luci koja se zove "Svak' svoje zna".
Moja žena nije skijala više od 5 godina, i kada sam joj dao pozajmljeni Elan GS race junior, vozila je cela tri dana pitajući me kada ću da joj kupim skije...nije što mi je žena, ali kapiram da joj je prijalo, naravno na uređenoj stazi.
A šta se dešava kada na kraju dana naiđeš na deo gde je skinut sneg i ostao samo led, tu ti nijedna skija preko 69mm u struku ne igra bez obzira na stanje kantni - moš peške...i pitaš se šta si kupio za 200,300,400€. mogao bi da iznajmiš iste te skije i da piješ svaki dan i da ti ostane para!
[QUOTE]Gledaj, uvek je do skijaša, a zamisli da ima odgovarajuću skiju za to što vozi.
Pa naravno, odgovarajuca skija za odgovarajuce okolnosti. perfekcija. Ali ako si allround rekreativac i ako ti je iz inih razloga tesko imati dva para skija onda jedna dobra allmountain ili multico skija nudi kompromisno rijesenje.
Ako nemaš para da kupiš dva ili tri para skija, onda iznajmi, a ne da bacašš pare na ono što ti ništa ne znači.
Zagovornik sam iznajmljivanja. to je naj jeftiniji nacin da otkrijes da li ti skija iz nekog segmenta lezi. Tom metodom sam ja izabrao svoje skije. Medjutim stalno iznajmljivanje je neprakticno i na duze staze preskupa zajebancija da bi to ikome savjetovao. Nemos uvjek da nadjes ono sto trazis, cesto rental nema optimalnu skiju ili optimalno pripremljenu itd, itd.....
Ostajem pri tvrdnji da dobar rekreativac ljubitelj allround skijanja, neko ko voli da da gas po pisti, a voli i da skija po neobradjenom terenu, moze za sebe da nadje odlicna kompromisna rjesenja u modelima stuka 75-85mm. Uopste nemislim da je to sve djubre. Kad nadjes ono sto tebi lezi, neku finu allmountain skiju ako vise volis teren ili neku rasnu multicondition skiju ako ipak malo vise preferiras uredjene piste, kad to nadjes imas jednu skiju vjernog druga za sve situacije; tzv one-ski-quiver. tesko je naci tako nesto ali moguce, ko sto Stekan rece ima tolko modela, treba samo traziti. A definitvno postoje one-quiver-skije. Za flexona je to M999, za mene dosad bio Foil, a odsad ce da bude mozda Seth, mozda Legend Pro, elem meni ce biti savrsena.
Pazi. mi ovde pricamo o rekreantskom skijanju. Mozda je tvoj GS tebi one-ski-quiver, skija za skoro sve okolnosti, meni garant nebi bijo. Patijo bih se snjim na onim terenima na kojim ja volim da skijam. Hocu ti reci; skija previse specijalistickih namjena nije za svakoga, nije za prosjecnog rekreativca; Struk 75-85 je revolucijonaran za 70% ski publike, bar sto se udobnosti i mogucnosti da se skija na razlicitim terenima tice
Tako da nema ništa bolje od PRAVE skije.
Hehhe, ko sto rekoh al-kaida: samo "pravi" put je pravi put. To sto je tebi prava skija je meni mozda shit i obrnuto. Nisam zastupnik nikakvih ortodoxnih teorija. Prava skija je ona koja meni lezi. Ti si ako se ne varam mladji po godinama; mozda si zato i bezkompromisan u stavovima i neumoljiv u pogledima , mozda ovo nema veze sa zivotom, nije ni bitno.
Sigurno da kad extremno volis da vozis pistu, umijes i volis da das gas treba da imas neku sl, gs skiju i kad zivis za dubok snjeg da nabavis jednu adekvatnu BC ili bigmontainskiju. Isto tako 70-80% skijasa koji se ni u cemu ne isticu extremno (osim sto extremno vole da skijaju), vole da skijaju svuda i svakako, onako 'normalno' ne trebaju skije ni izrazito za teren, a ni za pistu, vole potaman......a takva je vecina, e ta velika vecina moze garantovano nda nadje adekvatnu skiju struka 75-80.
A šta se dešava kada na kraju dana naiđeš na deo gde je skinut sneg i ostao samo led, tu ti nijedna skija preko 69mm u struku ne igra bez obzira na stanje kantni - moš peške...i pitaš se šta si kupio za 200,300,400€. mogao bi da iznajmiš iste te skije i da piješ svaki dan i da ti ostane para!
ne zelim da zvucim arogantno ali to apsolutno nije tacno
sto se tice skijanja na ledu ja skijam ovdje na takozvanoj ledenoj obali amerike istocna strana i moja skija za svaki dan je u struku 99 milimetara
i nemam nikakvih problema da skijam ledenu pistu sa istima
kakve veze ima dali je skija 69 ili 99 ako je konstrukcija skije adekvatna
naravno da ima sirokih skija koje su smrt na ledu ali isto tako
ima veliki broj onih koje su vise nego adekvatne i u ostalom
ako pogledas neke od skijaskih filmova vidjeces u vise prilika kako ljudi skijaju ledene terene koi vise asociraju na zidove sa skijama preko 90mm
bitna je torsionalna cvrstoca skije
uzi struk pomaze pri prebacivanju sa jedne na drugu stranu cini skiju agilnijom prilikom karvinga sto je pripadnicima nase sekte irelevantno
na prilicno poledjenoj padini od nekih 40 plus stepeni bih uvijek
preferirao da imam neku skiju kao sto je LP nego bilo koju slalom skiju na svijetu
jer mislim da skija malog radiusa nije nikako dobra za skijanje strmih terena
gdje vrh i rep skije zapinju a sredina skije nema nikakvog kontakta
i na kraju krajeva ako dodje stani pani LP uvijek mogu usmjeriti nadole
i opiciti pravo sto se na slalom skijama nebih usudio ni u najdivljijem snu
nemam nista protiv 69 milimetara skije sve dok je duga 2+ metra
i ima radius koi se mjeri u svjetlosnim godinama
na takvim skijama svaka voznja je avantura
vrijeme takmicarskog skijanja dolazi polako kraju
barem u obliku kako je to bilo do sada
sada dolaze neki novi klinci
u modi je biti slobodan prosirivanje horizonata
skidanje FIS-ovog jarma
ne zelim da zvucim arogantno ali to apsolutno nije tacno
sto se tice skijanja na ledu ja skijam ovdje na takozvanoj ledenoj obali amerike istocna strana i moja skija za svaki dan je u struku 99 milimetara
i nemam nikakvih problema da skijam ledenu pistu sa istima
kakve veze ima dali je skija 69 ili 99 ako je konstrukcija skije adekvatna
naravno da ima sirokih skija koje su smrt na ledu ali isto tako
ima veliki broj onih koje su vise nego adekvatne i u ostalom
ako pogledas neke od skijaskih filmova vidjeces u vise prilika kako ljudi skijaju ledene terene koi vise asociraju na zidove sa skijama preko 90mm
bitna je torsionalna cvrstoca skije
uzi struk pomaze pri prebacivanju sa jedne na drugu stranu cini skiju agilnijom prilikom karvinga sto je pripadnicima nase sekte irelevantno
na prilicno poledjenoj padini od nekih 40 plus stepeni bih uvijek
preferirao da imam neku skiju kao sto je LP nego bilo koju slalom skiju na svijetu
jer mislim da skija malog radiusa nije nikako dobra za skijanje strmih terena
gdje vrh i rep skije zapinju a sredina skije nema nikakvog kontakta
i na kraju krajeva ako dodje stani pani LP uvijek mogu usmjeriti nadole
i opiciti pravo sto se na slalom skijama nebih usudio ni u najdivljijem snu
nemam nista protiv 69 milimetara skije sve dok je duga 2+ metra
i ima radius koi se mjeri u svjetlosnim godinama
na takvim skijama svaka voznja je avantura
Skijanje po ledenim pločama može da se izvede verovatno i sa širokim i još širim skijama, kada su ti one na nogama. Predlažem ti da probaš baš Head SL RD 165cm ili GS RD 183/188cm, pa ćeš videti razliku u držanju na ledu. Za duboki sneg nije ni jedna, ali ja kad uđem sa SL RD u pršić svi su izamene, to ne znači da imam bolje skije.
Što se tiče namene šireg struka, samo jedna je brzo prebacivanje sa kantne na kantnu, a mnogo bitnija je urezivanje rubnika u sneg, koje je mnogo, mnogo izrazitije sa užim strukom, kao i mnogo direktniji i precizniji prenos pritiska na rubnik, što još podstiču i ploče, kojih nema na fat-ovima, ako se nevaram, jer to za duboki sneg nije potrebno. tako da je razlika izneđu leda, staze, powder-a, mnogo velika.
vrijeme takmicarskog skijanja dolazi polako kraju
barem u obliku kako je to bilo do sada
sada dolaze neki novi klinci
u modi je biti slobodan prosirivanje horizonata
skidanje FIS-ovog jarma
Sve, ali baš sve što dolazi u skijanje, dolazi iz takmičarskog skijanja. Svaka debeljuca ili twintip ili rekreativna daska dolaze iz takmičarskog skijanja. Zašto? Zato što je samo ono kvantifikovano (merljivo). A kako ćeš izmeriti koja je skija bolja, udobnija, bolje drži, brža na pravcu, bolja na mekanom, tvrdom ili dubokom, ako nemaš merilo? Samo u FISu se sve meri.
Moram priznati, Srbija nije nikakvo merilo, bar ne oni srpski takmičari koji treniraju u Kopaoniku i Jarmu. Ali moram priznati da je samo snowboard FIS na Jarmu, nema skijaša tamo.
Sve, ali baš sve što dolazi u skijanje, dolazi iz takmičarskog skijanja. Svaka debeljuca ili twintip ili rekreativna daska dolaze iz takmičarskog skijanja. Zašto? Zato što je samo ono kvantifikovano (merljivo). A kako ćeš izmeriti koja je skija bolja, udobnija, bolje drži, brža na pravcu, bolja na mekanom, tvrdom ili dubokom, ako nemaš merilo? Samo u FISu se sve meri.
Ne mogu se složiti (opet). U FIS-u se mjere dimenzije skija, visina cipele nad kliznom plohom i mjere se vremena prolaza kroz kapije. Koliko je koja skija udobna i kako drži na različitim podlogama ni FIS ne može da mjeri.
Skije koje se razvijaju za takmičenja, osim boje, imaju jako malo zajedničkog sa skijama pravljenim za obične smrtnike.
Slično kao kad bi neko birao automobil prema rezultatima Formule 1. Doduše, ima i takvih. Znam čovjeka koji je u poslednjih 6 godina promijenio 3 Fiata (a ja bez ikakvih problema već osmu godinu vozim istu Mazdu). Kad sam ga pitao zašto Fiat, odgovorio je da je Ferrari dio porodice Fiat i da je samim tim Fiat najbolja marka. A Fiat je stalno na dnu analiza pouzdanosti i zadovoljstva korisnika, npr. 2005-te (http://www.whatcar.com/NonCar/134555622.jpg) ili 2007-me (http://www.whatcar.com/NonCar/105774033.jpg).
Ne mogu se složiti (opet). U FIS-u se mjere dimenzije skija, visina cipele nad kliznom plohom i mjere se vremena prolaza kroz kapije. Koliko je koja skija udobna i kako drži na različitim podlogama ni FIS ne može da mjeri.
Skije koje se razvijaju za takmičenja, osim boje, imaju jako malo zajedničkog sa skijama pravljenim za obične smrtnike.
Slično kao kad bi neko birao automobil prema rezultatima Formule 1. Doduše, ima i takvih. Znam čovjeka koji je u poslednjih 6 godina promijenio 3 Fiata (a ja bez ikakvih problema već osmu godinu vozim istu Mazdu). Kad sam ga pitao zašto Fiat, odgovorio je da je Ferrari dio porodice Fiat i da je samim tim Fiat najbolja marka. A Fiat je stalno na dnu analiza pouzdanosti i zadovoljstva korisnika, npr. 2005-te (http://www.whatcar.com/NonCar/134555622.jpg) ili 2007-me (http://www.whatcar.com/NonCar/105774033.jpg).
Ne ne govorim o merenju samo na trci svetskog kupa. Šta misliš kako je karving pronđen, tako što su konstruktori elana išli na skijanje pa gledali šta im se sviđa? Naravno da nije tako, već se gledalo kakva skija može da izdrži zaokret u kapiji, sa utroškom što manje energije, i eto ti karvinga, samo što slovenci njisu imaali hrabrosti to da pokrenu, pa je morao Tomba sa rosssignol yelow power-om iliti 9s i 9x pre više od 10 godina, asada svi rekreativci pričaju o karvingu. Tako da mislim da testovi fabrika za takmičare daju nove skije za rekreativce. Nadam se da sam pojasmio ono od ranije.
...samo što slovenci njisu imaali hrabrosti to da pokrenu, pa je morao Tomba sa rosssignol yelow power-om iliti 9s i 9x pre više od 10 godina, asada svi rekreativci pričaju o karvingu...
He, he, ovo me podsjeća na različit pogled na istoriju bivših republika nekadašnje države. Svako ima svoju verziju. Ovo je istorija kojoj ja vjerujem: http://skiinghistory.org/sidecut.html
Salomon i Rossignol su poslednji prihvatili novost zvanu karving skija: "As late as 1994, Rossignol built an entire factory for rapid manufacture of the injection-molded 4SV cap ski, with a painfully straight 7mm, 83-64-73mm profile – and the factory didn’t yet have a shaped ski in progress."
A opšta prihvaćenost novih skija je krenula 1996 nakon uspjeha dječarca zvanog Bode Miller: "With a width limit, the K2 Four wound up with dimensions of 98-65-87 – a 14mm sidecut depth, describing a 22 meter radius at the 195cm length. When the mold was finally cut the following year, the result arrived in New England just in time for a young racer named Bode Miller to try it out in the ’96 Junior National Championships. In four events at Sugarloaf that March, Bode took three firsts and a second. Overnight every Master’s racer in the country needed a pair of K2 Fours just to be in the game.
The word was out: If you wanted to keep up with the hot guys, you needed shaped skis. Traditional 7mm “straight” skis began to pile up in warehouses. Salomon and Rossignol had hundreds of shipping containers full of slick, straight, heavily discounted cap skis."
A evo i kompletne istorije razvoja skija: http://www.skiinghistory.org/skishistory.html
He, he, ovo me podsjeća na različit pogled na istoriju bivših republika nekadašnje države. Svako ima svoju verziju. Ovo je istorija kojoj ja vjerujem: http://skiinghistory.org/sidecut.html
Salomon i Rossignol su poslednji prihvatili novost zvanu karving skija: "As late as 1994, Rossignol built an entire factory for rapid manufacture of the injection-molded 4SV cap ski, with a painfully straight 7mm, 83-64-73mm profile – and the factory didn’t yet have a shaped ski in progress."
A opšta prihvaćenost novih skija je krenula 1996 nakon uspjeha dječarca zvanog Bode Miller: "With a width limit, the K2 Four wound up with dimensions of 98-65-87 – a 14mm sidecut depth, describing a 22 meter radius at the 195cm length. When the mold was finally cut the following year, the result arrived in New England just in time for a young racer named Bode Miller to try it out in the ’96 Junior National Championships. In four events at Sugarloaf that March, Bode took three firsts and a second. Overnight every Master’s racer in the country needed a pair of K2 Fours just to be in the game.
The word was out: If you wanted to keep up with the hot guys, you needed shaped skis. Traditional 7mm “straight” skis began to pile up in warehouses. Salomon and Rossignol had hundreds of shipping containers full of slick, straight, heavily discounted cap skis."
A evo i kompletne istorije razvoja skija: http://www.skiinghistory.org/skishistory.html
to može biti američka istorija skijanja, jer 96 je već Tomba vozio svoj 9s kraći od drugih, i tako...
Ah ja sam pogrešio, nije '96, nego '94. Naravno da ovo nije 11m radijus, ali je prva takmičarska sa manjim radijusom i ona je okrenula skijanje, jer je nju Tomba vozio za 10 cm kraću od svih. A i koristio je ploče pre svih, baš zbog toga što je imao strukiranu skiju. Na slici se vidi kakav je zaokret on uspeo da napravi.
Tomba je bio car: "...znao sam tulumariti sa tri žene do 5 sati ujutro….A sad sam ostario, ovdje u Olimpijskom selu se zabavljam s pet žena, ali ne mogu izdržati duže od tri…"
Moguće je da je vozio kraće skije od drugih. Ali ne vidim ni k od karving skija. Evo još par Tombinih sličica sa Olimpijade u Lillehammer-u 1994.:
1843
1844
1845
I ove iz decembra 1995 u Madonni mi djeluju ravne:
1846
Nisu potpuno ravne, ali ni moje stare Elan RC Comprex S iz 1989 su bile iste.
Ne iskopah nigdje na Internetu da iko vezuje Tombu za početke karving skija. Za mene, ako nečeg nema na Google-u, to se nije ni dogodilo.
Odosmo totalno u :sm023: , ali nema veze.
Tomba je bio car: "...znao sam tulumariti sa tri žene do 5 sati ujutro….A sad sam ostario, ovdje u Olimpijskom selu se zabavljam s pet žena, ali ne mogu izdržati duže od tri…"
Moguće je da je vozio kraće skije od drugih. Ali ne vidim ni k od karving skija. Evo još par Tombinih sličica sa Olimpijade u Lillehammer-u 1994.:
1843
1844
1845
1846
Ne iskopah nigdje na Internetu da iko vezuje Tombu za početke karving skija. Za mene, ako nečeg nema na Google-u, to se nije ni dogodilo.
Ok, ja mislim da je Tomba otac na karving,a Miler Tombin sin, ali pošto je ovde pitanje opreme, možemo to početi kao novu raspravu.
Moje mišljenje o opremi je da prave novine dolaze iz takmičarskog skijanja, jer fabrike prave najveće testove za takmičare i takmičenja i tako dolazi sve što je zaista kvalitetno. Sada su proširili takmičenja i na Freestyle, Freeride, Skicross, od ranije je tu i Interski meeting, pa se mnogo više modela skija intenzivnije razvijaju i ispituju. Velika većina od onih koji učestvuju na ovim takmičenjima su bivši ili sadašnji FIS vozači.
1843
1844
1845
1846
Mene zanima sljedeće: Kada su počeli da kapije sklanjaju "vanjskom rukom"(kao Tomba na drugoj slici)??
To mi je nekako promaklo u periodu od 92-96g., nisam baš pratio svjetski kup a vjerujem ni ti.
Nekako mi se čini da je to vezano sa pojavom zakrivljenih skija (ne kraćih).
Istu tehniku sklanjanja štapova je koristio i 1992: http://www.youtube.com/watch?v=0emDNx8kaNM
Istu tehniku sklanjanja štapova je koristio i 1992: http://www.youtube.com/watch?v=0emDNx8kaNM
Da, da koristio je ruku preko štapa, ali ja ne bih to tako lako povezao, jer su i pre njega razmatrali prelazak sa unutrašnje ruke na spoljnu. Ako pogledaš snimke i pre 92, takmičari su sklanjali unutrašnjom rukom kapiju, a realno im je lakše bilo da je sklone spoljnom, ali morao je da dođe MR Alberto i kaže ja nemam problem da probam nešto novo na trci i eto.
U svakom slučaju možemo povezati i strukiranost skija sa time, kao i to da je on najviše uneo novoga u skijanje (po meni), a iz tih stvari je došao i karving.
Inače sada instruktori uče ljude da u karvingu ramena gledaju prema skijama, a ne niz padinu, a to ti dođe kao kada spoljnu ruku staviš kao da ćeš da udariš kapiju i eto ti nove stvari u rekreaciji koja je došla direkt iz FIS-a i to tek posle više godina.
[QUOTE]Sve, ali baš sve što dolazi u skijanje, dolazi iz takmičarskog skijanja. Svaka debeljuca ili twintip ili rekreativna daska dolaze iz takmičarskog skijanja. Zašto? Zato što je samo ono kvantifikovano (merljivo). A kako ćeš izmeriti koja je skija bolja, udobnija, bolje drži, brža na pravcu, bolja na mekanom, tvrdom ili dubokom, ako nemaš merilo? Samo u FISu se sve meri.
Ne bik se slozijo. Nikako. Izum zvani twintip (za mene poslje carve-skije, naj veca revolucija u svjetu skijanja)nema nikakve veze sa svjetom takmicarskog skijanja i nije proistekla iz nekih experimenata za takmicarske skije, a pogotovo nema veze sa FISom (pu, pu sakloni daleko bilo).
O ovom pisem vec precesto ovdje; freestyle skije kao i citava freestyle kultura ima veze sa svjetom snowboarda, koji je po definiciji bijo anti-Fis, pa i anti-takmicenja uopste ( u svojim zacetcima). Citav princip twintip skije; one FS i one BC (a termin twintip podrazumjeva modernu freestyle skiju uopste), njena konstrukcija, pa i nacin njenog skijanja (u dubljem snjegu) je proistekao iz izkustava sa snowboard-daskom.
Cak mislim da ni onetip freeride skije nemaju direktne veze sa svjetom takmicenja. Skije koje su pravljene na principu reverse camber ili rocker avtomatski nemaju veze sa race-skijom (sutsta suprotnost), njihova konstrukcija cak ima puno vise veze sa skijama za skijaske skokove.
A nemoj zaboraviti jednu stvar; Fis je freestyle/ i freeride takmicenja poceo, skromno, na mala vrata da organizuje tek prije neku godinu (nema ni 3). I to sa prilicno polovicnim uspjehom. Zasto? jer se Fis pravila, kose sa nacelima onog sto se zove 'free' (ovo pogotovo vazi za freestyle; pricam o newskool a ne o akrobatskom skijanju oldskool i mogulskijanju). Vecina ozbiljnih, dosljednih (a opet profesionalnih) free-skijasa nece da ima nikakve veze sa Fisom.
Nekako u celoj ovoj prici se stvari vrte u krug. Neko je vec spomenuo da su vecina skijaca (70-80%) nekakvi rekreativci sto su ujedno i najveci potrosaci-kupci svakojake opreme. Sve sto im treba i ne treba. E za te kupce se bore svi proizvodzaci pa da ih pridobiju prvo pridobijaju vrhunski skole skijanja koji stvaraju takmicare a oni su najbolja reklama koja ujedno i prodaje skije bez obzira dali je takva ili onakva i bas zbog toga vec pridobijaju freestyle/freeride i kakve ne skijace -razume se vrhunske koje ce opet praviti odlicnu reklamu koja ce prodavati skije, a posto je trziste veliko a konkurencija nemilosrdna mora biti i razvoja a razvoj skija ce se dokazivati na (opet) takmicenja i to u svim stilovima (ako nisu stavljeni u neki ram bice stavljeni zbog bezbednosti) i tu ce opet uz adekvatnu reklamu prodavati skije (onima 70-80%) i tako u krug.....
[quote=skitata;29286]
Ne bik se slozijo. Nikako. Izum zvani twintip (za mene poslje carve-skije, naj veca revolucija u svjetu skijanja)nema nikakve veze sa svjetom takmicarskog skijanja i nije proistekla iz nekih experimenata za takmicarske skije, a pogotovo nema veze sa FISom (pu, pu sakloni daleko bilo).
O ovom pisem vec precesto ovdje; freestyle skije kao i citava freestyle kultura ima veze sa svjetom snowboarda, koji je po definiciji bijo anti-Fis, pa i anti-takmicenja uopste ( u svojim zacetcima). Citav princip twintip skije; one FS i one BC (a termin twintip podrazumjeva modernu freestyle skiju uopste), njena konstrukcija, pa i nacin njenog skijanja (u dubljem snjegu) je proistekao iz izkustava sa snowboard-daskom.
Cak mislim da ni onetip freeride skije nemaju direktne veze sa svjetom takmicenja. Skije koje su pravljene na principu reverse camber ili rocker avtomatski nemaju veze sa race-skijom (sutsta suprotnost), njihova konstrukcija cak ima puno vise veze sa skijama za skijaske skokove.
A nemoj zaboraviti jednu stvar; Fis je freestyle/ i freeride takmicenja poceo, skromno, na mala vrata da organizuje tek prije neku godinu (nema ni 3). I to sa prilicno polovicnim uspjehom. Zasto? jer se Fis pravila, kose sa nacelima onog sto se zove 'free' (ovo pogotovo vazi za freestyle; pricam o newskool a ne o akrobatskom skijanju oldskool i mogulskijanju). Vecina ozbiljnih, dosljednih (a opet profesionalnih) free-skijasa nece da ima nikakve veze sa Fisom.
Twintip nije mogao nastati iz takmičarske skije po FISu, to stoji, ali reci mi koliko ima od kada su freeride i freestyle skije postale toliko debele? po mom iskustvu od trenutka kada su provalili da karving skija koja je šira na vrhu i repu mnogo lakše pluta na dubokom snegu nego klasična, a ona je definitivno kroz FIS došla do šire upotrebe, posle su prilagodili skije za dubok sneg tako što su je proširili malo više u sredini i malo manje na vrhu i repu (zavisno od modela), a zbog dužine dodatno gube na radijusu.
Ne kažem da je totalno sve došlo iz takmičarskog skijanja (onda bi svi vozili u takmičarskim odelima i izgledali kao gliste na vetru i druge katastrofe) ali najvažnije stvari za razvoj opreme sigurno, posle se sve to prilagođava za tih 70% rekreativaca.
Nego da ja pitam nešto što mene zanima, da li je neko vozio HEAD SUPERSHAPE MAGNUM? Ako je neko probao neka se javi i ako nije niko probao šta mislite da treba da se očekuje od takve skije?
evo mišljenje sa Head-ovog mitinga za 08/09
Čika Pera (Peter Keelty) sa http://www.realskiers.com mnogo hvali skiju:
"Almost as solid as the Supershape Chip, more nimble. Skis "lighter" than the Chip. Ice hold not quite as good (still good by any standard), quickness and rebound are almost in the same class as the original SS. This is probably a more versatile choice for all but the fastest and most aggressive skiers. Easier to control in bumps than the Chip."
Činjenica je da je on nekad radio za Head i da tu marku na testovima malo (ali stvarno malo) protežira. Kad bih tu skiju uspio gdje uloviti novu za 250€ (sa vezovima), rado bih posjedovao.
Nisam vozio Head SS magnum, ali sam imao prilike da za vikend probam nekoliko Head modela za 2009 godinu.
Prvi pik mi je bio Head SS u duzini od 165 cm (ja sam visok 170 cm i tezak oko 70 kg). Posto sam ranije probao Head SS (model za 2008 godinu) u duzini od 160 cm, hteo sam da probam ovu skiju u malo vecoj duzini. Ne znam da li postoji razlika izmedju 2008 modela i modela za narednu godinu (kazu da je ista skija), ali je razlika ocita. SS u duzini od 160 cm je extra vodljiv, kratki zavoji idu kao od sale, ali je skija za mene premeka i nestabilna prilikom vece brzine. SS u duzini od 165 cm je skroz drugacija, veoma stabilna, ali sam imao problema sa kratkim zavojima (iako je radijus skije 11,7 m). Bilo mi je daleko teze da je vozim u kratkim zavojima. Moram priznati da sam se malo razocarao jer sam se nadao da ce upravo SS u duzini od 165 cm biti moj prvi pik za narednu sezonu (preferiram slalom skije, a za SS kazu da se vozi malo duza i da moze da posluzi i kao all-mountain skija).
Zatim sam probao Head SS Chip u duzini od 163 cm. Ono sto me je iznenadilo je cinjenica da je ova skija meksa od obicnog SS u duzini od 165 cm (na forumima kazu da je tvrdja). Skija je ok, ali nisam bio nesto posebno odusevljen.
Treca skija koju sam probao je Head Worldcup Speed u duzini od 170 cm. To je nova skija za 2009 godinu. Slicna je SS Speed-u. Otprilike omeksani GS za mase. Radijus negde 16, 17 m. Skija je iznenadjujuce lagana i meka i veoma laka za voznju. Za moj ukus je malo premekana.
Mene zanima sljedeće: Kada su počeli da kapije sklanjaju "vanjskom rukom"(kao Tomba na drugoj slici)??
To mi je nekako promaklo u periodu od 92-96g., nisam baš pratio svjetski kup a vjerujem ni ti.
Nekako mi se čini da je to vezano sa pojavom zakrivljenih skija (ne kraćih).
malo jeste OT, ali dio odgovora ti je ovdje: http://www.bhski.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=94
Dakle, još se debelo skijalo na "bocama" (dugo o), kako ih moj sin zove, odnosno ravnim skijama
Tadija_91
06.05.2008, 13:33
E za te kupce se bore svi proizvodzaci pa da ih pridobiju prvo pridobijaju vrhunski skole skijanja koji stvaraju takmicare a oni su najbolja reklama koja ujedno i prodaje skije bez obzira dali je takva ili onakva i bas zbog toga vec pridobijaju freestyle/freeride i kakve ne skijace
ne slazem se sa tobom...mislim da je daleko najbolja reklama preporuka. mi na primer na ovom forumu imamo marketinsku agenciju "Sapa & Flexon enterprises" :sm017::sm017::sm017:
:D:D
Čika Pera (Peter Keelty) sa http://www.realskiers.com mnogo hvali skiju:
"Almost as solid as the Supershape Chip, more nimble. Skis "lighter" than the Chip. Ice hold not quite as good (still good by any standard), quickness and rebound are almost in the same class as the original SS. This is probably a more versatile choice for all but the fastest and most aggressive skiers. Easier to control in bumps than the Chip."
Činjenica je da je on nekad radio za Head i da tu marku na testovima malo (ali stvarno malo) protežira. Kad bih tu skiju uspio gdje uloviti novu za 250€ (sa vezovima), rado bih posjedovao.
Prvo hvala na uputu na ovaj sajt do sada ga nisam gledao, ne znam kako! Realno je odlična skija, ali vidim da nije za mene, jer kako rece Sapa ja sam Al Kaida, treba da je za brzinu i tvrdo ili duboko.
Samo jedno pitanje u vezi nabavke - Gde misliš da je nađeš za tu cifru, da li postoji uopšte takvo mesto?
Samo jedno pitanje u vezi nabavke - Gde misliš da je nađeš za tu cifru, da li postoji uopšte takvo mesto?
Pa, vjerujem da će se ovosezonski model moći nabaviti za te pare. Za jedno 6 - 7 godina. Šalim se, naravno.
good old US of A:dontknow:
Tadija_91
06.05.2008, 20:23
pre ce biti good old ebay of de :D
...mislim da je daleko najbolja reklama preporuka. mi na primer na ovom forumu imamo marketinsku agenciju "Sapa & Flexon enterprises" :sm017::sm017::sm017:
:D:D
Ne pretjeruj. Pomisli ce neko da smo 'elementi', strani placenici koji propagiraju poroke, shire ideologiju zasnovanu na laznim slobodama zvanim 'free-ski'; to su postasti 21veka, slicne, a mozda jos i mnogo gore od satanistickog new-age pokreta iz vremena Ingemara Stenmarka i Petra Popangelova (znam da ce generacije tipa Stevine, Skimanove, Dimove i Arsine znati ko je bio taj lik, njegovo ime vise spada u onaj thread o ski-nostalgiji).
Ne pretjeruj. Pomisli ce neko da smo 'elementi', strani placenici koji propagiraju poroke, shire ideologiju zasnovanu na laznim slobodama zvanim 'free-ski'; to su postasti 21veka, slicne, a mozda jos i mnogo gore od satanistickog new-age pokreta iz vremena Ingemara Stenmarka i Petra Popangelova (znam da ce generacije tipa Stevine, Skimanove, Dimove i Arsine znati ko je bio taj lik, njegovo ime vise spada u onaj thread o ski-nostalgiji).
Ja nisam iz te generacije, ali znam ko je Petar Popangelov. Na moju je sramotu što sam upoznao čoveka lično, a u tom trenutku nisam znao ko je!!!
[quote=TADIJA_91;29326]ne slazem se sa tobom...mislim da je daleko najbolja reklama preporuka. mi na primer na ovom forumu imamo marketinsku agenciju "Sapa & Flexon enterprises" :sm017::sm017::sm017:
Vec sam upoznao agenciju i dobio kvalitetan savet:ok:, mada jos uvek stoim na moj stav da biznis ulazi tamo gde slobodnjaci prvo naprave put, a sa biznisom dolaze marketing agencije (sa parama podrazumeva se) i zadovoljavaju siroku masu potrosaca.
Nadam se da cu izaci iz te mase i postati stalni musterija gore spomenute "Sapa & Flexon enterprises" :sm017:
[
Nadam se da cu izaci iz te mase i postati stalni musterija gore spomenute "Sapa & Flexon enterprises"
Ma pusti Tadiju on je mlad ali ima izuzetan smisao za humor, Kad poraste: pravi ce dokumentarne filmove ili imati svoj kabare, neki reklamni biro, benzinsku pumpu........; elem bi ce od njega nesto. Nabavijo je i ozbiljne skije pa je sad primjetno veseo.
Sapa&Flexon su ti samo dobrovoljni pjevacki duo koji amaterski ali sa puno entuzijzma radi na propagiranju freestyle/ride opreme i popularizaciji 'freeskijanja' u opste, ostalo nit se interesujemo, nit pratimo nit se nesto specijalno razumijemo (ovo govorim u moje, a ne u ime kompanjona).
Nego Ovaj forum ima jednog kompetentnog allround savjetnika za sva moguca tehnicka pitanja sto se naj veceg djela ski opreme tice, na ovom forumu ima one-man company, sto bi kod nas rekli samostalnu agencije sa neogranicenom odgovornoscu (Ski Advising&Consulting bureau: MwSt), istovremeno i drug i gospodin Stekan. Od veza na dasci pa do rukavice, od kopce na pancerici pa do brila na nosu........samo pitaj i informisa' ce te; iscrpno, koncizno, kriticki i prijateljski. Cojek liberalnih pogleda na svjet, u svojoj petoj deceniji zivota nabavijo twintip skije i to ozbiljnih dimenzija; hocu reci otvoren za nove trendove i experimente. Za ovu akciju od mene ima totalni respect :sm017:
PS
nadam se naj iskrenije da nece staviti plocu na pomenutu twintip skiju (ozbiljnih dimenzija) jer ce da mu kod mene opane kreditibilitet, prilicno.
Veliki brat
08.05.2008, 09:20
@Sapo
Jedno ozbiljno pitanje ... zasto ne staviti plocu malih dimenzija na twintip skiju , pa zar ta ploca ne pomaze na stazi ...
P.S. ja razmisljam da pazarim jednu takvu skiju pa me interesuje vez i "ploca"
E Veliki, ovu temu sam nasiroko bistrijo prije neku godinu sa Stekanom. Diskutovali smo, a on je zagovornik a ja protivnik. Prije svega neznam kakvu skiju hoces? Puder, Park, twintip? Pa mozda ploca pomaze na stazi, ali ako vec nabavljas skiju za 'neko drugo skijanje' onda su mane vece od prednosti.
Tu skiju ces prevashodno da koristis za neke druge aktivnosti nego za pistu. Mane ploce su prije svega da negativno utice na flex skije, a onda i na stabilnost u dubokom i razrovanom snjega. Ploca sluzi za to da lakse i brze izvrsis pritisak na kantne. U dubokom, a pogotovo razrovanom terenu je to samo mana, jer u takvom terenu ne skijas na kantnama nego cjelom povrsinom skije. Ima jos momenata ali ova dva su naj znacajniji:
1Ploca steti Flexu (a taj veci flex je naj bitniji da bi fino plovijo kroz neuredjene terene)
2Stabilnost (cak stojis i 1cm vise na ploci, ali hajde to mozda i nije tako strasno), ali taj extra pritisak na kantne samo nevolja u razrovanom terenu, ali i u cjelcu.
a ako ces nabavljati skiju za freestyle, onda je ploca svakako not done;
Opustite se ljudi, batali te ploce ako ce skiju da koristi te za skijanje van staze. Ploca sucks :cool:
Na taj Gunj nikako ali nikako ne bi trebala ploca. Unsrecila bi performanse jedne takve puder ljepotice. Ja jos nikad ni kod koga sa BC skijama nisam vidijo plocu, ali za sve postoji prvi put. Mozda stevo probije led :-)
Pazi ja vozim jednu skijicu koja je oficijelno freestyle, ali je testovima dokazana allmountain skija, vrlo allround, a pomalo naginje na freeride skiju. Elem sve pomalo ali nista izuzetno (super skijica al cu je mjenjam za nesto konkretno). Twintip je i naravno nemam plocu. Na stazi je sigurno nesto tromija nego da imam plocu, ali ta skija svakako nema flex koji bi proizveo neki solidan output, ali u dugim i poludigim zavojima sasvim solidna na stazi (sem nekoj pretvrdoj). Odlicno izdrzava velike brzine....Ali meni je ona draga zbog onih drugih karakteristika u dubokom, u vazduhu......ja to volim da skijam i odricem se bilo kakvih extra prednosti na pisti. Foil se nemoze porediti sa ozbiljnom freeride skijom poput Setha ili Rydera ili Gotame, ali kakva je to drasticna razlika u osjecaju skijanja kad tu moju skiju u dobokom snjegu uporedis sa klasicnim cackalicama, meni drasticno ide bolje nego njima. E pa nema sanse da bi te performanse kvarijo nekom plocom. A ebiga i sam znas da freestyle/ride skije ni sa 3 ploce ne mogu da imaju performanse jedne solidne piste-skije, a da ne govorimo o tvojim slalomkama.
Na Gun-a ide ovo:
1849
Ali bez selotejpa.
@P.S. ja razmisljam da pazarim jednu takvu skiju ....
Jel razmisljas o nekom konkretnom modelu da ga pazaris? Ako je konkretan reci koji je, ako nije tajna. Mozda mogu nesto da ti kazem o toj skiji (ako se vec nisi detaljno informisao).
Na Gun-a ide ovo:
1849
Ali bez selotejpa.
Bravo Stevo. Mudro. ( Ovim potezom je drug Stekan spasijo svoj kredibilitet :-) )
Eto Veliki cak ni Stevi exeprimentatoru ovog foruma ne pada na um da stavlja plocu.
Ne bitno za diskusiju, ali mislim da je daska ispod veza twintip Salomon SPK, jesam pogodijo ooo Stevo?????
Veliki brat
08.05.2008, 11:48
K2 Public enemy ... i VIst vezove naravno ...ovo cisto da Stekana ne uvredim :smoke:
Odlicna skijica, ja je cak voziko (moj ski-saborac je posjeduje). Nisam mogao da je dobro ocjenim iz vise razloga (skijo u koleginim povelikim cipelama jer nismo mogli/umjeli da nastimamo vezove :( ). Okolnosti na stazi i van nje bijahu takve da nisam mogo dobiti dobru sliku. Ali PE definitvno bolji od FOila na stazi, osjecaj ko da vozis solidnu skiju za pistu, inace pre tvrda za moj ukus te kategorije.
Van staze skijo malo zbog uslova, ali moj Foil meni izgledo ljepsi, laksi van staze, ali moro bi je voziti jos nekad da dobijem jasnu sliku. Ako si testove cito onda znas, allaround freestyle skija, koju kao i Foila vozi puno ljudi bez da se bave parkovima i trikovima. Kazu da performanse puno odredjuje montiranje vezova (sto je sto posto tacno) kolegine su inace bile vise montirane za ride nazad, zato bijahu stabilne, ali meni teze za upravljanje. Naucno potvrdjeno, a i moje skromno iskustvo je da ta skija koja voli jaceg, agresivnijeg smuKaca. Mislim da je skija odlican izbor da je koristis u svim uslovima, a van staze ce da bude 3x bolja od bilo koje piste-skije koju si do sada vozijo. to je garant. Obavezno je uzeti u max duzini koja je nazalost samo 179cm.
Vist vezovi. nemam pojma. Ja bi licno uzo svasta nesto drugo, a vjerovatno i puno jeftinije od Vista: Neznam cak ni da je Vist provjereni freeride vez. Nisam ga puno vidjao na stazama.
ako imas koga u Americi. Npr. legendarni Look Px12 kosta 70tak dolara nov.
Veliki brat
08.05.2008, 13:00
@sapa
Hvala , na svojim utiscima ... jos se nisam odlucio dali cu da kupujem skiju .. dao bog ...
Sto se tice vezova .. to cisto iz kurtoazije prema Stekanu ... Hahaha :sm019:
Odlicna skijica, ja je cak voziko (moj ski-saborac je posjeduje). Nisam mogao da je dobro ocjenim iz vise razloga (skijo u koleginim povelikim cipelama jer nismo mogli/umjeli da nastimamo vezove :( ). Okolnosti na stazi i van nje bijahu takve da nisam mogo dobiti dobru sliku. Ali PE definitvno bolji od FOila na stazi, osjecaj ko da vozis solidnu skiju za pistu, inace pre tvrda za moj ukus te kategorije.
Van staze skijo malo zbog uslova, ali moj Foil meni izgledo ljepsi, laksi van staze, ali moro bi je voziti jos nekad da dobijem jasnu sliku. Ako si testove cito onda znas, allaround freestyle skija, koju kao i Foila vozi puno ljudi bez da se bave parkovima i trikovima. Kazu da performanse puno odredjuje montiranje vezova (sto je sto posto tacno) kolegine su inace bile vise montirane za ride nazad, zato bijahu stabilne, ali meni teze za upravljanje. Naucno potvrdjeno, a i moje skromno iskustvo je da ta skija koja voli jaceg, agresivnijeg smuKaca. Mislim da je skija odlican izbor da je koristis u svim uslovima, a van staze ce da bude 3x bolja od bilo koje piste-skije koju si do sada vozijo. to je garant. Obavezno je uzeti u max duzini koja je nazalost samo 179cm.
Vist vezovi. nemam pojma. Ja bi licno uzo svasta nesto drugo, a vjerovatno i puno jeftinije od Vista: Neznam cak ni da je Vist provjereni freeride vez. Nisam ga puno vidjao na stazama.
ako imas koga u Americi. Npr. legendarni Look Px12 kosta 70tak dolara nov.
To ga ja napalio :) Moze povoljno da se nadje na ebay-u, za nekih 190 EUR.
Sapo, kako bi ti montirao vezove na njih? I koji freeride vezovi mogu da se nadju povoljno u Evropi?
Veliki brat
08.05.2008, 13:30
Jeste cika Iko ti si "kriv" :smoke:
[QUOTE]To ga ja napalio :) Moze povoljno da se nadje na ebay-u, za nekih 190 EUR.
Hehe, svaka cast sto shiris jevandjelje. za 190 bez vezova? Pa nije losa cjena, ta se skija jos uvjek puno trazi u freestyle svjetu a i van njega.
Sapo, kako bi ti montirao vezove na njih? I koji freeride vezovi mogu da se nadju povoljno u Evropi?
Nemam pojma stvarno. Montiranje vezova u freestyle skija je pitanje afiniteta. Ja sam mislijo da su moji montirani centralno perfektni i bili su. Ali odkad sam u aprilu dva dana skijo u debelu puderu sam malo promjenijo misljenje, zao mi sto nisu malo vise nazad, za bolje surfanje.
Jeftini vezovi u evropi, hmm. Trazi u americi ovdje nema tako jeftino ko tamo. Drasticno jeftinije u USA.
Pa vidi onaj sport-conrad i.......zaboravih kako se zove link...telemark-pyrnees, tako nesto se zove, isti koncept ko conrad i imaju ponekad px za 110-120 evra, sto je jeftinije nego drugdje u EU, ali ipak puno skuplje nego kod Amera.
Iko evo ti linak od pyrnees
http://www.telemark-pyrenees.com/shop/index.php?cPath=1_53_290
Ko sto vidis imaju Px12 jib za 119 evra. Ovo Jib bi trebalo da referira na freestyle kvalitete, bar ja tako mislim, al vjerovatno se ne razlikujje od klasicnog px-a. :dontknow:
Iko evo ti linak od pyrnees
http://www.telemark-pyrenees.com/shop/index.php?cPath=1_53_290
Ko sto vidis imaju Px12 jib za 119 evra. Ovo Jib bi trebalo da referira na freestyle kvalitete, bar ja tako mislim, al vjerovatno se ne razlikujje od klasicnog px-a. :dontknow:
Hvala ti. Pogledacu.
PE + Px12 za 300 EUR, nije losa varijanta.
A evo ga isti ili slican model px12 jib samo u Dynastar izvedbi 129 evra kod konrada
http://www.sport-conrad.com/index.asp?disp=kategorie&kat_id=43
PS
a eno sad vidim na pyrnees sajtu moj z12 takodje 119, samo kad za iste pare ima px onda nema razmisljanja, px zakon.
Veliki brat
08.05.2008, 16:50
@Sapo
Povodom jevandjelja
:sm019: Ja sam za sva uzivanja u snegu :sm019:
Pa da, kod mene otprilike ista stvar; ima jos nekih par stvari u kojim uzivam ljeti i u zatvorenom prostoru (da ne nabrajam nisu vrijedne spomena:sm011:) Ostalo je sve nekako povezano sa snjegom.
Nego ne znam jeste primjetili, uneredili smo ovaj inace kvalitetan topic; bila cak i dobra diskusija na temu modeli 08/09.............
Ajmo ON TOPIC;
Stevo; Onaj Volkl Bear? Geometrija, ime......sve mi zvuci da ce to u narednoj sezoni biti uspjesno prodavana allmountain skija. Ti si ga ono bijase probao? I sta mislis o njoj sad?
@Veliki & Iko: za K2 montažu vezova i ostale detalje najbolje na:
http://www.k2skis.com/tech_iframe.asp?Category=Bindings&TechID=14
http://www.k2skis.com/idealbb/
Proverite na SportConrad-ovom sajtu što se tiče skija & vezova, komplet zajedno ima ogroman popust (naravno, poručiš skije + vezove i kažeš im na koju poziciju da ti montiraju), konkretno taj PE + px12 jib ispadne kod nji' 379,00€ sa montažom (više nego vaša kombinacija ;)).
nadam se naj iskrenije da nece staviti plocu na pomenutu twintip skiju (ozbiljnih dimenzija) jer ce da mu kod mene opane kreditibilitet, prilicno...
...Na taj Gunj nikako ali nikako ne bi trebala ploca. Unsrecila bi performanse jedne takve puder ljepotice. Ja jos nikad ni kod koga sa BC skijama nisam vidijo plocu, ali za sve postoji prvi put. Mozda stevo probije led :-)
Kazu da performanse puno odredjuje montiranje vezova (sto je sto posto tacno) kolegine su inace bile vise montirane za ride nazad, zato bijahu stabilne, ali meni teze za upravljanje...
Eto, ko tu koga malo...
A imam dva para Railflex šina i FX12 vezove. Kad bih to montirao na Gun-a, mogao bih pomjerati vezove 3 cm napred-nazad, ali bih izgubio kredibilitet kod druga Sape.
...Ko sto vidis imaju Px12 jib za 119 evra. Ovo Jib bi trebalo da referira na freestyle kvalitete, bar ja tako mislim, al vjerovatno se ne razlikujje od klasicnog px-a. :dontknow:
Mislim da je jib onaj hepek (šablon) za montažu vezova. Nećeš se sa tim mnogo naskijati.
Stevo; Onaj Volkl Bear? Geometrija, ime......sve mi zvuci da ce to u narednoj sezoni biti uspjesno prodavana allmountain skija. Ti si ga ono bijase probao? I sta mislis o njoj sad?
Volio bih da sam Grizlija probao u normalnim uslovima. U uslovima proljetne kaše na Bjelašnici kad se ljudi pate da se nekako spuste niz stazu, ja sam na međediću jurio kao da je ispod mene upeglana pista. Bio sam oduševljen (oduševit, što bi neki rekli).
Originally Posted by Sapa
nadam se naj iskrenije da nece staviti plocu na pomenutu twintip skiju (ozbiljnih dimenzija) jer ce da mu kod mene opane kreditibilitet, prilicno...
...Na taj Gunj nikako ali nikako ne bi trebala ploca. Unsrecila bi performanse jedne takve puder ljepotice. Ja jos nikad ni kod koga sa BC skijama nisam vidijo plocu, ali za sve postoji prvi put. Mozda stevo probije led :-)
Quote:
Originally Posted by Sapa
Kazu da performanse puno odredjuje montiranje vezova (sto je sto posto tacno) kolegine su inace bile vise montirane za ride nazad, zato bijahu stabilne, ali meni teze za upravljanje...
Eto, ko tu koga malo...
A imam dva para Railflex šina i FX12 vezove. Kad bih to montirao na Gun-a, mogao bih pomjerati vezove 3 cm napred-nazad, ali bih izgubio kredibilitet kod druga Sape.
Ma cekaj Stevo, hoces da kazes primjena ploce bi bila prakticna da setas vez naprijed nazad? pa to sigurno. ALi sta ja tvrdim je da ploca u razrovanom, dubokom.....otezava posao skijanja. Spomeno sam nepotreban extra pritisak na kantne (a ti trebas u dubokom i razrovanom da tezinu bas sto vise da rasporedis po povrsini skije, a ne da ona sama leti na rub), i pomenuo sam (relativan) uticaj na Flex, ali sam zaboravijo i ovo:
U dubokom i razrovanom kroz nerve na tabanima (pa preko cipele) trazis sto vise kontakt sa skijom tj sa snjegom; Ploca taj kontakt sam nepotrebno sprecava.
PS
Kolegini vezovi su takodje Px12 (btw. nabavljeni kod konrada na moje instistiranje) i naravno bez neke tamo ploce.
Da zakljucim; Moja teorija je da je ploca balast u terenskom skijanju, jer se njenom upotrebom gubi na stabilnosti u 3 dimenzijonalnim uslovima.
Mislim da je jib onaj hepek (šablon) za montažu vezova. Nećeš se sa tim mnogo naskijati.
A, oke, eto vidis Jib nije spomenut zbog Jibbovanja. Jos jedan dokaz da je drug Stekan naj kompetentnije tehnicko lice sa foruma. Ostaje da je vez dobar, a 119 evra oke cifra za evropske uslove (mozda na ebay naleti nesto jeftinije :dontknow: )
Volio bih da sam Grizlija probao u normalnim uslovima. U uslovima proljetne kaše na Bjelašnici kad se ljudi pate da se nekako spuste niz stazu, ja sam na međediću jurio kao da je ispod mene upeglana pista. Bio sam oduševljen (oduševit, što bi neki rekli).
Medi dakle prognoziramo svjetlu buducnost u sezoni 08/09.
Ma cekaj Stevo, hoces da kazes primjena ploce bi bila prakticna da setas vez naprijed nazad? pa to sigurno. ALi sta ja tvrdim je da ploca u razrovanom, dubokom.....otezava posao skijanja. Spomeno sam nepotreban extra pritisak na kantne (a ti trebas u dubokom i razrovanom da tezinu bas sto vise da rasporedis po povrsini skije, a ne da ona sama leti na rub), i pomenuo sam (relativan) uticaj na Flex, ali sam zaboravijo i ovo:
U dubokom i razrovanom kroz nerve na tabanima (pa preko cipele) trazis sto vise kontakt sa skijom tj sa snjegom; Ploca taj kontakt sam nepotrebno sprecava.
PS
Kolegini vezovi su takodje Px12 (btw. nabavljeni kod konrada na moje instistiranje) i naravno bez neke tamo ploce.
Da zakljucim; Moja teorija je da je ploca balast u terenskom skijanju, jer se njenom upotrebom gubi na stabilnosti u 3 dimenzijonalnim uslovima.
Ma sve je jasno. Moram ovlaš da te provociram. Da planiram i skakati po gelenderima i skijati u dubokom snijegu (tj. pokušati), tad bih možda i razmišljao o Railflex šinama. Ovako planiram samo pokušati skijati puder, i Vista montiram u zadnji položaj, tačnije BOF - 3cm.
A, oke, eto vidis Jib nije spomenut zbog Jibbovanja. Jos jedan dokaz da je drug Stekan naj kompetentnije tehnicko lice sa foruma.
Ovo je bio dokaz da je Stekan samo hinsan ko i svaki drugi, jer jib ipak nije šablon za montažu, već su jib verzije vezova verzije za jahanje po gelenderima sa ugrađenim apsorberima udaraca. Vjerovatno je u pitanju nekakva gumirana podloga ispod veza. Ni ovo pojašnjenje jib-a nije sigurno, ali more bit' bidne da je tako.
[QUOTE]Ma sve je jasno. Moram ovlaš da te provociram. Da planiram i skakati po gelenderima i skijati u dubokom snijegu (tj. pokušati), tad bih možda i razmišljao o Railflex šinama.
heheh svakao smo prestari za gelendere,ali kazu da bi sa railflexom jibbing isap jos teze jos puno teze :-)). Inace pod terminom jibbing ze podrazumjevaju i razno razni trikovi, fazoni i manuguparije na stazi. Jib skijice u pravilu imaju mehshi flex nego park skijice.
@Veliki & Iko: za K2 montažu vezova i ostale detalje najbolje na:
http://www.k2skis.com/tech_iframe.asp?Category=Bindings&TechID=14
http://www.k2skis.com/idealbb/
Proverite na SportConrad-ovom sajtu što se tiče skija & vezova, komplet zajedno ima ogroman popust (naravno, poručiš skije + vezove i kažeš im na koju poziciju da ti montiraju), konkretno taj PE + px12 jib ispadne kod nji' 379,00€ sa montažom (više nego vaša kombinacija ;)).
Hvala Wlad. Pogledacu.
Video sam na sportconradu, nego se nadam da bi moglo jos povoljnije da se nadje. Naleteo sam na ebay-u za nekih 190 EUR.
A razmisljam i o Head MOJO 90. Pa sta iskrsne povoljno.
Tadija_91
09.05.2008, 14:51
ja sam gledao pre mojo 90 u nekoj junackoj duzini od 194 ili 5, kupovina i transport i carine i sve bi kostalo 270 e do Srbije....gledao sam na americkom ebayu...originalna cena je 200 $
Ovo je bio dokaz da je Stekan samo hinsan ko i svaki drugi, jer jib ipak nije šablon za montažu, već su jib verzije vezova verzije za jahanje po gelenderima sa ugrađenim apsorberima udaraca. Vjerovatno je u pitanju nekakva gumirana podloga ispod veza. Ni ovo pojašnjenje jib-a nije sigurno, ali more bit' bidne da je tako.
jig je sablon za montazu
a jib je kao sto drug stekan rece vez koi je napravljen za vratolomije po gelenderima i basamacima sto se moze vidjeti u gotovo svakom skijaskom filmu poenta tog veza je da je cizma sto blize skiji jedino sto odvaja vez
od skije je 2 milimetra ili tako komad tvrdje gume ili plastike
jedina razlika sto dijeli taj vez od freeride veza jeste to sto nema siroku kocnicu mislim da idu do jedno 100mm ali svi znamo da je danas 100mm
carving skija:ok:
znaci da saberemo jedan i jedan ljudi koi skijaju takozvani freestyle su
DZIBERI:sm018:
Elem onoj dziberskoj verziji px-a nista ne fali (osim malo amortizacje), a 'jib' u imenu modela je ipak referirao na freestyle komponentu.
http://www.skiwarehouse.com/Rossignol-FKS-155-Binding-06-P1441C0.aspx
nije bas vez za 2009 ali mislim da ponuda stima
i kad god pogledam ovaj link
vez mi kaze montiraj me montiraj me
pa ne znam sta da radim doduse ruku na srce
to je sami vrhunac vezne tehnoloije odatle sve ide nizbrdo
dileme dileme
:confused: :dontknow: :glavaozid
Da se malo vratimo tj. ispovraćamo na temu.
Fischer je pripremio prezentacije novih modela na Web-u, ali ih još nije pustio u javnost, tj. nije linkove povezao sa home stranicom.
Kako Ozna sve dozna, evo direktnih linkova na modele:
RC4 Worldcup RC (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17914), RC4 Worldcup SC (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17915), RC4 Race RC Pro (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17916), RC4 Race SC Pro (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17917), RC4 Competition Pro (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17918)
Progressor 9+ (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17919), Progressor 8+ (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17920), Progressor 7+ (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17921)
Fuse 76 (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17922) (nekad se zvao AMC 76), Fuse 73 (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17923) (AMC 73), Fuse 70 (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17924) (AMC 70)
Cold Heat (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17925), Cool Heat (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17926), Red Heat (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17927), Pure Heat (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17928), White Heat (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17929)
RX8 Fire (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17930), RX4 Fire (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17931), RX2 Fire (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17932), RX Fire (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17933)
Vision Vapor (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17934), Vision Breeze (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17935), Vision Exhale (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17936), Vision Inspire (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17937), Vision Pure (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17938)
Watea 101 (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17939), Watea 94 (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17940), Watea 84 (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17941), Watea 78 (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17942)
Addict Pro (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17943), Addict (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17944), Villain Pro (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17945), Addict Team (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17946), Misfit (http://www.fischersports.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17947)
Tadija_91
13.05.2008, 10:37
evo i ovih sa rupom (a nema ih na fischerovom sajtu)
http://www.ski-depot.com/miva/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=820478&Category_Code=fischerskis2009&Product_Count=1
Evo i kompletan katalog 2008/09 Völkl-a (http://www.voelkl.com/uploads/files/Files/Alpine/RZ_VKL-LIT-7-03-A6_130207_E.pdf) (7 MB).
plageton
14.05.2008, 13:00
evo i ovih sa rupom (a nema ih na fischerovom sajtu)
http://www.ski-depot.com/miva/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=820478&Category_Code=fischerskis2009&Product_Count=1
OK rupe na vrhu, o tome znamo sve, al cemu sluze one polu-rupe na repovima?
OK rupe na vrhu, o tome znamo sve, al cemu sluze one polu-rupe na repovima?
Svrha je ista kao za rupu na vrhu.
Čini mi se da je zvanično objašnjenje: da smanji masu radi lakšeg prebacivanja sa rubnika na rubnik (platim ćevape i pivo onom ko osjeti razliku).
Mada mislim da u stvari postoje 3 razloga:
1. da se ljudi čude
2. da skija izgleda drugačije od ostalih
3. da se ima o čemu pričati i pisati
Izrez na repu bi imao isti efekat i da je izrezan u obliku slova V. Pilu i testeru u ruke i naprijed. :sm022: Skije ne moraju biti Fischer-ove.
Pilu i testeru u ruke i naprijed. :sm022: Skije ne moraju biti Fischer-ove.
Trebam li napominjati da je ovo šala i pošalica?
Tadija_91
14.05.2008, 16:39
Ma to su videli elan quad one...
Plagijatori, sram ih bilo
Trebam li napominjati da je ovo šala i pošalica?
SAD MI TO KAZES????
Evo i kompletan katalog 2008/09 Völkl-a (http://www.voelkl.com/uploads/files/Files/Alpine/RZ_VKL-LIT-7-03-A6_130207_E.pdf) (7 MB).
Lep katalog, nema šta, pogotovo one TT i freeride skije :D.
Nego, upade mi u oči, da je Marker napravio modele Baron i Griffon, pandani Duke i Jestera, samo što idu do DIN12 (umesto Duke/Jestera koji idu do DIN16). Ostalo, osim 16 -> 12 mi izgleda isto :dontknow:
Lep katalog, nema šta, pogotovo one TT i freeride skije :D.
Nego, upade mi u oči, da je Marker napravio modele Baron i Griffon, pandani Duke i Jestera, samo što idu do DIN12 (umesto Duke/Jestera koji idu do DIN16). Ostalo, osim 16 -> 12 mi izgleda isto :dontknow:
jedna rijec PLASTIKA
mada baron nebi bila losa opcija za jedno 200$
Veliki brat
20.05.2008, 08:02
http://www.ski-depot.com/miva/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=311188&Category_Code=headskis2009&Product_Count=22
Ako bi neko mogao da mi objasni u cemu je fora ... ??
http://www.ski-depot.com/miva/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=311188&Category_Code=headskis2009&Product_Count=22
Ako bi neko mogao da mi objasni u cemu je fora ... ??
To su skije za takmičenja u vožnji po grbama.
Veliki brat
20.05.2008, 17:46
Hvala , totalno me zbunila skija ... :sm006:
Evo i najava modela 08/09 na sajtu Nordice: http://www.nordica.com/dynamic/ski_09.php?restart=1&idL=1&siteVersion=1
Više od pola modela je sa Vist vezovima (koji su svojevremeno i nastali pod kapom Nordice), a ostali su sa Markerom kako smo navikli posljednjih godina.
Tadija_91
07.06.2008, 22:58
to za Vist vezove su videli od tebe :D
jasno je ko diktira trendove u ski svetu :D
prvo rossi prelazi na sire zbog jedne slomljene a sad i ovo? ccc
radis li ti u nekoj tajnoj agenciji? KGB(sada FSB), FBI, MOSAD, Ozna :D ???
radis li ti u nekoj tajnoj agenciji? KGB(sada FSB), FBI, MOSAD, Ozna :D ???
Do petka sam radio za jednu agenciju, ali nije bila ni tajna, a ni trajna.
Blizzard je još u maju "montirao" sajt sa 08/09 modelima: http://www.blizzard-ski.com/
Tadija_91
25.07.2008, 23:34
lep sajt:ok:
jos jedan koji ima ski selector...
a o blizzardu sta reci, imam njihovu vrecu za skije:D
evo sad videh , imaju konkurenta Duke-u...
pretpostavljam da je i cena konkurentna:sm022:...
ili je to ipak prefarbani Duke, tako izgleda :dontknow::confused:
Nisu ga ni prefarbali, samo su dodali Blizzard (piše Marker Duke, a ispod i Blizzard) :).
Fischer je kompletirao novi sajt sa ponudom 08/09: http://www.fischer-ski.com/en/
Čudna kategorizacija skija po grupama.
I Elan je postavio novu ponudu: http://www.elanskis.com/.
A čika Pera je na http://www.expertskier.com/ (može i http://www.realskiers.com/) postavio kataloge 08/09 većine proizvođača skija i najavio rezultate testova za septembar. Pristup je već dugi niz godina $20 godišnje.
Novu ponudu su predstavili i Felkl i Salko:
http://www.voelkl.com/
http://www.salomonsports.com/others/#/ski/
Tadija_91
16.08.2008, 12:03
Al' im dobar onaj car...
Nego Stevo, imas li ti akvarijum? :D
Nego Stevo, imas li ti akvarijum? :D
A što će mi akvarijum?
Tadija_91
16.08.2008, 14:12
Pa vidim da mnogo citas...
:D
ubi ova vrucina
ima dobrih ponuda nije da nema
vidim salomon je se okreno drvenoj konstrukciji
ali mi onaj car neasto kratak ako se uzme u obzir da imaju rocer
u svakom pogledu mi se najvise svidjaju poga holmes
187 solidna duzina (mada bih ja preferiro 190+) ali bih se mogao pomiriti sa istom
dok 182 kod cara je previse kratko gotovo kao slicure
ja sam mislio da oni nude istu u malo vecoj duzini
i raduje me da je elan vratio nazad turne modele mada im fali nesto
u freeride kategoriji
ali onaj sistem za kacenje koza je odlican
a pogotovo mi se svidja sto su zadrzali dosta istih modela milim barem graficki
covjek se 3 godine osjeca kao da ima nove skije heheh:dontknow:
ja sam za sada miran sa skijama pokrio sam sve rupe
ali opet red je da se pogleda
...ja sam za sada miran sa skijama pokrio sam sve rupe
...
O Flexone, nisi jedini. Ali ti sa svojim skijama možeš rupetine (ili se kaže rupčage?) da pokrivaš. I beton sa njima da šaluješ (to je stručni majstorski izraz za postavljanje oplate).
Evo malo i 08/09 pancerica od Dalbella: http://www.dalbello.it
Razočarali su me veličinama. Najveći brojevi dobrih modela su 15 mm kraći od mog stopala.
plageton
18.08.2008, 16:32
A što će mi akvarijum?
Ko ima akvarijum, znaci ima i ribice... A ko voli ribice, znaci voli zivotinje...
PhilJack
26.08.2008, 11:12
Da li neko zna nesto vise o ovo novom modelu Atomic-a koji je spreman za 2009. godinu.
Atomic Sl 11
163cm - 120.5 - 65 - 100.5 radius 12m
170cm - 122.5 - 65 - 102.5 radius 13m
Da li neko zna nesto vise o ovo novom modelu Atomic-a koji je spreman za 2009. godinu.
Atomic SL9 iz 2006/07 je u sezoni 2007/08 postao SL10 :http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=16737.
Sasvim moguće da se inflacija brojava nastavila i da se ta skija u 2008/09 zove SL11. U opisu ovog modela na http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=19414 se kaže "Razlike u dimenzijama gotovo da i ne postoje u odnosu na model od prošle sezone", a prošle sezone SL11 nije postojao, pa se rečenica definitivno odnosi na SL10.
U svakom slučaju, dimenzije SL9 iz 06/07 i SL11 iz 08/09 su iste. Moguće je da je SL11 nešto tvrđi.
PhilJack
26.08.2008, 22:19
SL10 se pojavljuje i u 2009. god.
Koliko sam ja razumeo poredi se sa SL12 samo je SL11 malo omesan.
Da i mene je malo zbunilo to sto ga pomilju u proslom vremenu....
Nigde jos nisam pronasao opis sem na skijanje.hr...
sl9 je prerasao u sl10, pa su postojali samo sl10 i sl12; ove sezone se pojavio i treci model (sl11) koji se "ugurao" medju dva vec prije postojeca i recimo da je zlatna sredina :-)
lp
Lei
:ski: Došlo doba,da i ja kupim nešto novo iz asortimana Atomic. Planiram, da ubodem nove SL12...(Stare nemajo više rubnika, a ni GS-ke niso daleko od toga, al če biti još za jednu sezonu, kao drugi par za jurnjavu) :smoke:Za koliko para? Pa neznam još, sve je stvar dogovora....:sm018: Skiman
Interesantan pristup prikaza novih modela: http://www.skiandsnowboardequipment.com/Skis/c/SS1000
Ponovili su se i novi modeli Atomic, Dynamic, Volant i Salomon. U suštini četiri brenda jednog proizvođača koji se zove Amer Sports (http://www.amersports.com/brands/).
http://www.atomicsnow.com
http://www.dynamicski.com
http://www.volantski.com
http://www.salomonsports.com
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.