PDA

Pogledati punu verziju : Pomoc pri izboru.

karlos
28.02.2008, 02:18
Ljudi moze li mi neko iskusan reci dali obzirom na moju visinu i tezinu(183cm i 110kg) odgovara sledeci model ili mi nesto drugo preporuciti.Nisam bas nesto iskusan.Hvala unapred svima.:ok:

ELAN Magfire 10

stekan
28.02.2008, 09:50
Mislim da ćeš biti vrlo zadovoljan skijom. Ako si bliže početniku uzmi 168 cm, a ako se već snalaziš na skijama uzmi 176cm.

Pet@r
02.03.2008, 21:27
poz svima
ne znam da skijam, ali mi je neshto sinulo da nauchim. pratim forum vec neko vreme, ali sad mi trebaju neki konkretni odgovori. koja skija, duzhina skije, polovna da ili ne, preporuke itd.
skontao sam do sada da se carving vozi vec neko vreme, i da se trenutno uglavnom samo one i prodaju, i po komentarima da su mnogo lakshe za vozhnju od onih ranije.
inache sam visok 180cm, imam 75kg.

p.s. rekoh da ne otvaram novu temu, mozhe i ovde!

wlad
02.03.2008, 22:23
Možeš slobodno da otvoriš i novu temu.. Ako si početnik koji nikada nije stao na skije najbolje je da iznajmiš opremu + uzmeš časove kod instruktora bar jedan dan - za osnovu.

Iznajmi svakako što novije skije, neke za početnika dužine npr. 160cm (za totalne početnike ide neka preporuka da dužina bude u visini brade)....

Što pre počeneš da učiš to bolje - onda ostaje više vremena za uživanje :).

Želim ti da uživaš u skijanju, snegu i planinama :sm018:

Pet@r
03.03.2008, 00:41
ja to gledao ovako, kupim sad neke skije, 300-350 eura, sa pancericama (valjda ce mi to biti dovoljno) i koristim ih neko vreme. tj dok ne steknem neko isqstvo da bi se prebacio na neke druge.
i josh par pitanja:
jel mozhe neko da mi objasni koje bi bilo najbolje za mene, poshto sam video da ima all mountain, freestyle...skontao sam da race definitivno nisu za mene :P,
zanima me shta oznachava radijus na skijama? chemu u stvari to sluzhi? vezovi? video sam da ima diagonalnih i nekih drugih? bolji - loshiji, preporuke?

stekan
03.03.2008, 08:57
Bilo je dosta priče na ovom forumu o svim ovim temama, ali evo najkraće:

Vezovi
Svaki savremeni vez je dovoljno dobar i siguran. Izbor je često vezan za izbor skija, jer većina današnjih vezova dolaze u kompletu sa skijama.

Radijus
Bočni luk karving skije (rubnik, kantna) je u obliku luka kružnice. Radijus (poluprečnik) te kružnice je radijus skije. Manji radijus = skija lakše skreće, ali je nemirnija u vožnji pravo.

Tip skije
Postoji hrpa kategorija skija. Parametri za klasifikaciju po kategorijama su radijus skije i širina srednjeg dijela (ispod pancerice). Nemoj uzimati totalno početnički model, jer ćeš ga brzo prerasti, pa će ti biti kočnica u daljem napredovanju. Kakav allmountain model srednje klase (ali ne preširok u struku) koji prašta greške bi bio idealan. Ako uzmeš polovne skije (ali da nisu iz rentala, tj. da nisu puno korištene i izgubile svoje karakteristike), možeš proći super povoljno. Evo jednih idealnih: http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=1738

Pancerice
Najvažniji dio opreme. Marka nije bitna. Bitno je da ti odgovaraju stopalu, tj. da čvrsto drže stopalo i petu (ne smije se podizati) bez bolnih tačaka. Ni ovdje ne uzimaj totalno početničke modele. Trebaš isprobati što više modela različitih proizvođača da vidiš koji ti najbolje "leži" na nozi.