PDA

Pogledati punu verziju : Testovi skija

wlad
09.02.2008, 21:17
Ne vidim temu, pa da napravim novu. Dakle testovi skija su u toku, pa da se ovde stavljaju "izveštaji".

Danas je na Jahorini bio test Fischer skija, rekli su mi da je i danas poslednji dan (sutra ga nema) nažalost.

Pošto nisam očekivao da će biti baš-baš ono što mene interesuje (Freeride/TT mix :D), hteo sam da testiram čiste Freeride modele.

Jesam poranio na stazu, ali ne i na test - moja greška :). Kada sam došao nije bilo freeride modela pa sam uzeo da probam ovaj ski buldožer, Big Heat:

http://www.fischerskis.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17419

Dužina 174cm, u skiju su stavili sve tehnologije da bude pravi tenak, čak je i široka ispod stopala (90mm).

Moj (subjektivan) utisak je da iako je skija široka, više mi liči na neki tenak za brzo skijanje veleslaloma/superveleslaloma nego za off-piste. Može, probao sam ga - ali je pretvrda. Za jurcanje je odlična, rubovi drže odlično u zavojima i nije teška za upravljanje.

Iako je skija dobra, i široka, nije (meni lično) po meri...

Posle par vožnji sam od Nemanjusa "nasledio" (čist) freeride model Watea 101:

http://www.fischerskis.com/en/products_ski.php?show=detail&id_product=17167

Same dimenzije skije govore dosta, dužina 192cm, geometrija 134 - 101 - 124. Iako radijus nije (ekstremno) prevelik - 25m, skija se ponaša kao da je ravna. Naime, kada se nagne na rub skija ide i dalje pravo, ne ulazi u (carving) zaokret ni cm ;). Skija je veoma stabilna, za skijanje po uređenoj stazi mora se koristiti "stara" tehnika odklizavanja, iznenadilo me je da se vaoma lepo ponaša na stazi, lepo upija neravnine i može brzo da menja pravac. Dakle, može i da se "veze" starom tehnikom. Učinilo mi se da bi skija mogla da bude nešto kraća za mene, da je npr. 184cm - to bi bilo dovoljno za mene (pošto nema zadnji tip :D). Dubljeg snega nije bilo puno pored staza (a magla je bila veoma velika - pa nije moglo da se udaljava daleko od staze) ali sam iskoristio odlaske u šumice da testiram po dubljem snegu.

Skija se pokazala superiorno u dubljem snegu, skija apsolutno ostaje na površini snega, i to i pri veoma malim brzinama, ne utoni ni 1cm u sneg kada se ide ravno! Naravno, ima 101mm ispod cipele, ali ipak toliku plovnost nisam očekivao (milim kroz sneg a cela skija na površini). Skija "odaje" sigurnošću, iako je dugačka i "debela" sa velikim samopouzdanjem sam je vozio izneđu drveća. Ide tačno tamo gde joj se "kaže" i ni malo ne odstupa, to daje veliku sigurnost dok se brže prolazi između drveća.

Neko je na testu uzeo užu Wateau (ne znam da li je bila 94 ili 84, ali mi je rečeno da ima još jedna koja je uža) i izgleda da se toliko zaneo da je nije ni vraćao, šteta, baš bih voleo da sam probao i užu verziju.

Ova skija radi upravo ono što i treba, stabilna i plovna. Veoma sam zadovoljan sa pokazanim karakteristikama, iako bi meni verovatno više legla malo kraća verzija (koje nema u modelu 101). Skija naravno očekuje fizički spremnog skijaša, ja sam na njoj proveo oko 2 sata i osetio sam da umara, ali mislim da može da se vozi čitav dan (2h sam bio na njima pošto su mi Slovenci rekli da skijam na njoj dok ne dođe uža verzija).

Grafika na skijama je drugačija od ovih na sajtu, pa pretpostavljam da su to modeli za sledeću sezonu.

---

Kada sam se na kraju vratio na svoju Magmu od 176cm, izgledala mi je kao igračka u odnosu na Watea-u, okreće se mnogo laganije (i zbog dužine, i zbog širine) - ali na uštrb stabilnosti. Magma kroz iste šume ne deluje ni blizu sigurna kao Watea 101. Sa Wateom čovek može opušteno da ide kroz šumu znajući da nema odstupanja i nestabilnosti koja je veoma bitna između stabala ;).

patak
09.02.2008, 21:33
Jbg, magla vam je baš smetala, na Jahorini kao da je suđeno da svaki test bude po magli.

Samo kad Sapa vidi šta si vozio.......:yay:

Sapa
11.02.2008, 08:50
Samo kad Sapa vidi šta si vozio.......:yay:

Bravo, bravo, bravo, sta drugo da kazem. ]

Wlade tvoja impresija o Watea 101 se potpuno podudaraju sa par testova koje sam procitao; dakle skija je allmountain-univerzalka. Lakoca skijanja na njoj dakle nije proporcijonalna njenoj junackoj shirini, ha?

Znas ti druze kolko ce ova tvoja impresija da doprinese popularizaciji freeride skija, nisi ni svjestan. Drago mi je i zbog tebe, probijo si led, razbijo tabu prebrodijo psiholosku barijeru.............dobro znam, pretjerujem, ali fakat je cool :ok:

A ta Watea (imaju i 84 i 96 ili par mm gore dole), to bi ti isto bilo ko igrackica poslje 101.

Eto kako se kadar na koji referishesh drasticno promjenio.:sm011: Ma genijalno je to iskustvo !!!!

I bas je cool sto na stazi nemere karv nego metesh otkliznom tehnikom :sm019:

PS
A Top nije ni probo????, e tope tope, a o mojim milim lopatama siris okolo dezinformacije putem sms-sluzbe.:)

Nemanjus
11.02.2008, 09:11
Ne znam da li je ovo običaj, ali da ne bih ponovo pisao moje impresije sa testa, evo linka

http://www.bhski.ba/forum/index.php?topic=280.new#new

:sm018:

wlad
11.02.2008, 11:35
Lakoca skijanja na njoj dakle nije proporcijonalna njenoj junackoj shirini, ha?

Pa da, treba snage ali može da se vozi bilo gde. Jedino možda može da bude neko u problemu ako se totalno odvikao od stare tehnike - ali ne verujem ;).

A ta Watea (imaju i 84 i 96 ili par mm gore dole), to bi ti isto bilo ko igrackica poslje 101.

Verovatno, ali pretpostavljam da su imali te u manjoj dužini, npr. 186, pa bi bilo interesantno videti kako se ponašaju nešto kraće...

Sada još da se objavi kada će biti Elan/Volkl test :dziveli:

11.02.2008, 13:57
Bravo, bravo, bravo, sta drugo da kazem. ]

PS
A Top nije ni probo????, e tope tope, a o mojim milim lopatama siris okolo dezinformacije putem sms-sluzbe.:)

Ono ti je Nemanja pisao sms, a ja ti rekoh da se nisam skidao sa cackalica :D

patak
11.02.2008, 14:08
Šta si ti vozio Tope ? Da nisi nešto novo kupio ?

stekan
11.02.2008, 15:58
Sada još da se objavi kada će biti Elan/Volkl test :dziveli:

Nezvanično sam čuo da bi test trebao biti 23.2. na Jahorini i 24.2. na Bjelašnici. Na testu će biti modeli 08/09 Elana i Voelkla. Test na Kopaoniku će biti u martu, ali ne znam datum.

Tadija_91
11.02.2008, 16:05
Posto nikad nisam bio na testu, jel moze neko da mi kaze dal' treba da se ostavi neki dokument(licna karta ili slicno).

stekan
11.02.2008, 17:00
Posto nikad nisam bio na testu, jel moze neko da mi kaze dal' treba da se ostavi neki dokument(licna karta ili slicno).

Da.

Svrha ove rečenice je da omogući upisivanje odgovora, jer sistem zahtijeva duži tekst od unešenog "Da.".

wlad
11.02.2008, 17:25
Nezvanično sam čuo da bi test trebao biti 23.2. na Jahorini i 24.2. na Bjelašnici. Na testu će biti modeli 08/09 Elana i Voelkla. Test na Kopaoniku će biti u martu, ali ne znam datum.

Uu, lepo :). Još ako SkiBus potrefi onu svoju poznatu turu Jahorina/Bjelašnica taj vikend - idealno :), onda možemo da testiramo i subotu i nedelju :ok: .

Flexon
12.02.2008, 00:55
wlad drago mi je da ti se watea 101 svidjela
i mislim da si konacno upoznao cari freeride modela
svaka voznja sa istima u svim uslovima je dozivljaj za sebe
nije samo prebacivanje tezine sa ivice na ivicu
nego naporan fizicki rad i zahtijeva jake noge
ali isto tako nagradi sa svakim zaokretom i nikada ne ostavlja na cijedilu
bez obzira na uslove satze i strminu
poslije toga iskustva voznja carving modela je kao voznja
u invalidskim kolicima
a o plovnosti po snijegu i da se ne prica kad ugledas cijelu skiju izvan snijega na pola metra dubokom snijegu upitas se sta sam ja radio od mladosti svoje...
ako ti se pruzi prilika oprobaj 999 cisto da vidim kakvi su utisci
znam da nije za tebe posto trazis TT ali ipak da vidim kakva je razlika
izmedju watea i 999

wlad
12.02.2008, 01:37
Svakako, probaću svaku "debeljucu", nisam ni siguran da će na drugim testovima biti TT/FR kombinacija.

Ali mi je naravno pri testu važnije da vidim ponašanje širina/dužina/modela FR skija :).

Idealno bi bilo da na testu bude FR/TT mix :D.

wlad
14.02.2008, 11:35
Evo i zvanične informacije na ovom sajtu:

Ski test Elan-a i Volkl-a na Jahorini i Bjelašnici

23.02.2008. subota - Jahorina
SKI TEST - 9:30 do 15:00, Poljice - strana do Termaga
SKI PREZENTACIJA - 16:30 - 18:00 u Konferencijskoj sali hotela Termag

24.02.2008. nedelja - Bjelašnica
SKI TEST - 9:30 do 15:00, Polazna stanica troseda
SKI PREZENTACIJA - 16:30 - 18:00 u Konferencijskoj sali hotela Maršal

Ski test i prezentacija je u organizaciji Planet Bike Co. a prisustvuje im i tehnička ekipa Elan-a.