PDA

Pogledati punu verziju : Atomic IZOR 7:5 vs Fisher AMC Cruise RF2

akole
27.01.2008, 19:56
Molio bi iskusnije skijase da mi razrese sta je bolje kupiti

1 Atomic IZOR 7:5
2 Fisher AMC Cruise RF2 165 R:14m vez:FS11 railflax2
3 Fisher CTX 200 165 R:16m vez:FS10 railflax2

Za CTX 200 sam video negde da je slabiji rekrativni model. Za AMC nemogu da nadjem neki opis kao da su ovo stariji modeli?
Moja visina 186 105kg

Atomic izadje duplo skuplje :)))

stekan
27.01.2008, 20:23
AMC Cruise je prošle sezone bio "najtanji" model u AMC seriji, namijenjen nivou skijaša od 5 do 7. Sledeći jači model je bio AMC 70 kojeg sam vozio i sa kojim sam bio prijatno iznenađen, tako da ja od ponuđena 3 modela glasam za AMC Cruise.

akole
27.01.2008, 22:27
Hvala Stekane,

Molim te objasni mi zasto je AMC boliji od IZORa? U cemu je razlika.

Meni treba skija za ove nase trene na kopu, skija u kojoj cu moci da napredujem.

akole
27.01.2008, 23:36
Jos samo dodatak
Naso sam negde i dimenzije doduse za 160
SIDECUT 114 - 70 - 100

akole
27.01.2008, 23:55
Jos samo dodatak za Fisher AMC Cruise RF2
Naso sam negde i dimenzije doduse za 160
SIDECUT 114 - 70 - 100 R 14 m / 160 cm

Sta mi znaci razlika u dimencijama kod modelia koji su jos u ovoj AMC seriji
AMC 70 SIDECUT 117 - 70 - 104 R 15 m / 170 cm
AMC 73 118 - 73 - 105 R 15 m / 170 cm
AMC 76 Titan 120 - 76 - 106 R 16 m / 170 cm
AMC 79 116 - 79 - 104 R 18 m / 170 cm

wlad
28.01.2008, 00:08
Sidecut ti je širina skije na vrhu-sredini-repu u milimetrima (kod nas se obično zove "geometrija" skije). Pored toga je naravno bitna dužina skije i radijus (koji valjda može da se izračuna iz dužine i geometrije - ali se da čisto da ne moraš da računaš ;)).

U prevodu, gledaš dužinu i radijus (ako voliš da "vezeš" onda manju radijus [veće zakrivljenje skije po dužini], a ako voliš "brže" onda veći radijus). Geometrija određuje vrstu terena na kojoj želiš da skijaš, što je skija šira (pogotovo u sredini, uspod nogu), pogodnija je za off-piste, što je uža (čačkalice što bi rek'o udarnik Sapa) pogodnija je za tvrdu stazu (omogućuje brže prebacivanje skije sa jednog ruba na drugi).

E sad, ako si totalno zaljubljen za stazu ili van staze onda biraš "ekstreme", a dosta ljudi ipak bira nešto što može da se koristi skoro svuda, znači neki kompromis, to ti je ta all-round kategorija (a još lepše ako nađeš all-mountain ;)).

Konkretno u toj Fišer AMC seriji ćeš videti da oznaka modela (broj) je u stvari širina skije u mm ispod cipele. Ono što je lepo kod te serije je valjda što je to "vozač za po svuda po planini" (AMC).

hehehe
28.01.2008, 08:11
Svaki Fischer sa prefiksom AMC, sigurno te nece razocarati.
Dovoljno je laka da te ne umori previse, dovoljno je cvrsta da ne treperi pri vecoj brzini, dovoljno je siroka/uska da skijas i po razrovanoj i po peglanoj stazi, ima dovoljno jake rubnike da se ne tupe cak i na ledu...
Sto se napredovanja u tehnici tice... gledao sam prave skijase poput Crazy Konga i Stekana (AMC 76), Markoos-a (AMC 70) i Dexa (AMC 73) kako piche... a da li sam ja popravio tehniku na ovim skijama (AMC 73) neka ti kazu oni (ja osecam da jesam :))...
Kupi, neces se zeznuti.

stekan
28.01.2008, 09:34
Hvala Stekane,

Molim te objasni mi zasto je AMC boliji od IZORa? U cemu je razlika.

Meni treba skija za ove nase trene na kopu, skija u kojoj cu moci da napredujem.

Ne tvrdim da je AMC bolji, ali ko god je probao bilo koji AMC, svi su bili vrlo zadovoljni. To za Izor ne mogu reći.

Izor 7:5 nisam probao, ali jesam Izor 9:7 i desilo se isto kao i sa SL:9, GS:9 ili Metronom 11. Dobre, ali nisu za mene. Traže više snage nego sam ja spreman da ponudim.

Međutim, AMC Cruise je najmekši u AMC seriji i ti može odgovarati samo ako si početnik (ili blizu toga). Problem je u tvojih 105 kg. Ako nisi početnik, bilo bi dobro ako si možeš priuštiti AMC 73 ili 76. Ili kakvo "magare" (npr. Magfire 10).

akole
28.01.2008, 19:08
Međutim, AMC Cruise je najmekši u AMC seriji i ti može odgovarati samo ako si početnik (ili blizu toga). Problem je u tvojih 105 kg. Ako nisi početnik, bilo bi dobro ako si možeš priuštiti AMC 73 ili 76. Ili kakvo "magare" (npr. Magfire 10).

Stekane,
Gotovo, ja ih kupih. Nisu imali nista vise od AMC. Videcu sigurno ce mi biti dobra bar jednu dve sezone. Sta je tu je... Ovo su prve skije koje kupujem, dosad samo renta. Mozda sam posle tvog posta malo lose protumacio i ovaj link
Srednji rekreativni modeli (http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=12592)
Sceneo 300, RX6, FX(7, 7.6), Bigstix (7.2, 7.6, 75), S-Move 5.5, Vision (50, 70, 73), CX6.6, AMC (70,73) (http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=12592)
Viši rekreativni modeli (http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=12592)
Sceneo (400, 450, 500), RX8, FX8.6, Bigstix (8.0, 8.6, 84), AMC (76, 79, Cruise), Vision 76 (http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=12592)pa me je to poviklo.

Inace skiju sam kupio u Turbo-Sportu Beograd. Imaju bas dobar popust. Koga zanima ili planira da kupi opremu neka svrati.
Jedan podatak ono "magare" 10 je 22000 a to bas nisam bio spreman sada da dam.

Sapa
28.01.2008, 20:55
Stekane,
Gotovo, ja ih kupih. Nisu imali nista vise od AMC. Videcu sigurno ce mi biti dobra bar jednu dve sezone. Sta je tu je... Ovo su prve skije koje kupujem, dosad samo renta. Mozda sam posle tvog posta malo lose protumacio i ovaj link

Izvini, ne skontah sta si kupijo??? Sta god da je nek bude sa srecom. Na AMCu se nisam vozikao ali jos ne procitah negativnu impresiju o toj skiji, mislim na AMC76. Ne mogu dakle da uporedim sa Izorom, ali mislim da je upravo to sto stevo kaze: AMC je vjervatno 'udobniji' da se na njemu skija. Ja sam deklarisani 'neprijatelj' atomica, ali opet kazem Izor 9.7 je bio sasvim oke, nisam ga dozivijo kao teskog za voznju, cak sta vise. Svuda je gazijo dosta pouzdano, i kroz tvrdo i meko, jedino sto mi je pri brzoj voznji na tvrdom poceo da 'klapara', ocigledno nije skija za disciplinu zvanu speed (only). Van staze je bio puno prijatnijeg flexa, nego recimo moj crossmax10, a ni jedna ni druga nisu allmountain skije. AMC76 je definitivno naj jeftiniji a istovremeno naj hvaljeniji model iz multicondition/cruise kategorije skija. Stvarno, kad uzmes neki katalog sa cjenama, upada u oko kolko je nov AMC jeftiniji od bilo koje druge skije iz iste grupe. Al ti si sad obavijo poso, tako da je ovo sve............
uzivaj!!!

akole
28.01.2008, 22:22
Izvini, ne skontah sta si kupijo??? Sta god da je nek bude sa srecom.

Hvala. Kupio sam AMC Cruise. Iako je najmeksi u klasi mislim da ce mi leci dok ne usavrsim tehniku za sezonu dve. Poneo me je clanak na skijanje.hr pa koji je ovu skiju rangirao u visi rekreaktivni model sa AMC 76. ALi nema veze.

PS: ono za magare 10 sam pomasio. Sad vide kada sam gledao slike sa tel. da se radilo se o SpeeadWave10. Pored ove skije elan je imao i Flow4.1 ali cenu ne znam na slici se visi neka 12k ali je sve jos spustene dole.

wlad
29.01.2008, 00:41
Flow seriju nikada nisam zagledao, to je valjda za totalne početnike. Za naše terene je bolje magare (Magfire) nego SpeedWave.

Čestitke na kupljenom AMCu, u zdravlju ih "trošio" :).

Flexon
29.01.2008, 02:03
cestitke puno sirih i duzih promijeno
mislim da je sasvim solidan izbor
od tri pomenute se i meni AMC verzija najvise svidjela
:sm018:

drma
30.01.2008, 13:23
'Za CTX 200 sam video negde da je slabiji rekrativni model. Za AMC nemogu da nadjem neki opis kao da su ovo stariji modeli?
Moja visina 186 105kg'

I ja sam sinoc bio do turbo sporta imaju AMC cruise 165cm i 170 cm cena je super medjutim mislim da je skija premekana i kratka za mene 188cm sam visok 108 kg tezak kategorija napredni rekreativac i samo to imaju od serije AMC i sad sam u dilemi ne bih da dam pare iako je povoljno i da je prodajem opet ako se razocaram ...

akole
30.01.2008, 23:17
cena je super medjutim mislim da je skija premekana

Zna li neko ima li na samoj skiji neka oznaka za 'mekocu'

Kao se to oznacava i gde pise?

stekan
31.01.2008, 08:47
Zna li neko ima li na samoj skiji neka oznaka za 'mekocu'

Kao se to oznacava i gde pise?

Često bude takav natpis. U obliku papirne naljepnice na kojoj je broj i neka slova. U EU je umjesto slova znak "€", ovdje u BiH su slova "KM", a u Srbiji "din". Šalim se, ali najčešće viša cijena znači i tvrđu skiju, ali nije obavezno.

Ne postoji oznaka tvrdoće na skijama. Na Head skijama možeš pročitati brojnu vrijednost za F-Index, ali to nije flex index, već float index, tj. površina klizne površine u centimetrima kvadratnim.

Sapa
31.01.2008, 10:04
Često bude takav natpis. U obliku papirne naljepnice na kojoj je broj i neka slova. U EU je umjesto slova znak "€", ovdje u BiH su slova "KM", a u Srbiji "din". ....

Hahahhahaha,
Fala Stevo.
znas kaki sam jutros namcorast na poslu, krivulja pozitivnog raspolozenja ode poslje ovog vica, nedje nebom pod oblake.

Za ne upucene;
Stevo je genije!!! steta samo sto jos nije otkrijo prave vrijednosti glede mehkog flexa, sirokih bokova i bujnih prsa...............ali jos je mlad, ima vremena da se preobrati.

akole
01.02.2008, 00:53
Često bude takav natpis. U obliku papirne naljepnice na kojoj je broj i neka slova. U EU je umjesto slova znak "€", ovdje u BiH su slova "KM", a u Srbiji "din". Šalim se, ali najčešće viša cijena znači i tvrđu skiju, ali nije obavezno.

Je**ga onda su skije totalni 'krs' jer im je taj flex stalno opada. Cak sta vise nije ni trecina onog sto je bio. Tih nalepnica je bilo cudo...

Ni svabe nisu sto su bili nekad.