Prijavite se

Pogledati punu verziju : Test skija za 08/09

stekan
22.01.2008, 16:43
Vratih se prije neki dan iz Austrije i dočepah se tamo novog Elan Race SL za 2008/09 u dužini 165 cm, pa velim da podijelim svoje utiske ovdje.

Skija je dobila WaveFlex valove i nešto je izmijenjena Fusion ploča za vezove u odnosu na aktuelni model. Dizajn je vrhunski (ubaciću slike naknadno), ali me je iznenadilo da na kliznoj plohi nema nikakvog natpisa, čak ni onog malog zelenog kruga sa oznakom WF kao kod ovosezonskog SpeedWave-a.

Trebalo mi je 2 žice da se priviknem na radijus 12,9 (sa svog AMC-a 76 sa radijusom 17m) i na fenomenalno držanje rubnika.

Gerlitzen je skijalište koje na vrhu ima mali plato i staze kreću na sve strane sa skoro nikakvim nagibom i postepeno se nagib povećava. To znači da po silasku sa žičare treba u ravnoj vožnji ubrzavati do strmine dovoljne za prve zavoje. Prvo šta me je iznenadilo je da sa povećanjem brzine u pravolinijskoj vožnji skija sa radijusom ispod 13m ostaje i dalje mirna. Zatim široki zavoji i dodatna brzina, a skija i dalje mirna. Iznenađujuće. Da nije bilo drugih skijaša na stazi, tražio bih gornju granicu brzine, ali i ovo što sam vozio je više nego dovoljno da me skija oduševi. Sitno vijuganje sa radijusom manjim od 13m naravno da nije nikakav problem. Prije par sezona kad sam imao Atomic SL:9 mi se par puta desilo da me skija katapultira sa repova i da završim na leđima. Da li je do skija, ili sam ja u međuvremenu usavršio tehniku, ali Race SL nije pokušao da mi to napravi ni jednom.

Fenomenalno držanje rubnika me je iznenadilo. Navikao sam na “pitome” rubnike kod Elana (vozio sam SpeedWave 12 i 14, te Magfire 12), tj. da skija bez problema otklizava pri staroj tehnici skijanja, a da kad se pusti gas i kad se nagneš u zavoj skija “hvata” i drži kako treba. Na tu “pitomost” se treba navići, jer inicijalno izaziva osjećaj lošeg držanja rubnika i potrebno je privikavanje, naročito ako se prethodno vozio neki model koji “drži” stalno i ne voli otklizavanje. Dobro držanje rubnika ima i posljedicu: nešto veće trošenje snage, tako da su mi se prvi dan javile moje noge sa željom da smanjim tempo. Znam da se drug Patak vjerovatno neće složiti sa iznešenim u vezi „pitomih“ rubnika, ali bih volio da iskoristi priliku na testu da proba novu Elanovu Race seriju i da ih uporedi sa svojim Racetigerom.

Ali ne postoji savršena skija za sve. Kad se staza pokvari i kad se formiraju hrpe „brašna“ od vještačkog snijega, a između njih ploče leda, ova skija pokazuje da nije pravljena za te uslove. Može se voziti, ali se mora se smanjiti brzina i brzo umara noge. U tim uslovima briljira allmountain skija, tako da sam popodne uglavnom bio na AMC-u koji je mnogo bolji u tim uslovima.

Sve u svemu, Elan Race SL me je pozitivno iznenadio i oduševio.

Potražio sam po netu informacije o novim Elanovim modelima i ovo je jedino šta sam pronašao: http://www.skipass.com/news/22029-skis-elan-08-09.html

Markoos
22.01.2008, 16:53
Kao i uvek na visini zadatka, Stevo svaka cast za review :yay: . Bice toga jos u buducnosti ne sumnjam. :sm017:

Sapa
22.01.2008, 17:38
Stevo zvani profi-tester.:ok:
Kako si je opiso, dodje mi da je kupim, steta samo sto nije.....znas vec. :smoke:

I nije bas da se trudim da upratim novosti iz oblasti 'te vrste' skija, a kamoli da probavam modele koji tek treba da se pojave, al slucajno naleceh na ski-test za nas obicne smrtnike i probah Z11.
I....sta da ti kazem, da si je ti probo mozda bi ti to ljepse srocijo svojim rijecima i mozda bi je cak i od srca preporucijo potencijalnim ljubiteljima, meni se taj dan samo skijalo i nisam obraco paznju na detalje; Kao laik sto se testiranja tice, ja je ne bih preporucijo nikome, sigurno ne za pare koje momentalno traze za nju (ali ja vec odavno nisam objektivan, kad u pitanju nije moj tip zene). Puuuno vise mi se svidijo good-old PE koji sam malko provozikao :sm011:

Offtopic:
Nije tema ove emisije, ali.....
Posto su ostali suzdrzani po pitanju pisanija, daj metni i neke impresije o 3 D. Ljepse je kad cojek u pricu ugradi i malo emocije, Arsi, kaze, ne ide, pa da nas ti pocastis nekom pricom iz tih krajeva, slike govore vise od rijeci, ali i rijeci nadahnjuju pa jeR???

patak
22.01.2008, 18:14
Svakako ću na testu probati Elan SLX. Moje mišljenje o "pitomim" rubnicima znaš i ono se odnosi samo na spedwave i magfire. Kada bi možda bio u situaciji kao ti verovatno bi se i kod mene zvali "pitomi", ali da ne ponavljam moje mišljenje o tome na ovoj temi. Ukratko, Elan ću probati, a Voelkl ću kupiti, što i svima preporučujem.

ps. Ne znam šta mi bi da budem ovako fin.

stekan
23.01.2008, 08:47
Ostao sam dužan za fotografije skije:
1390
1391

patak
23.01.2008, 09:15
Ovo mi ovako na slici koliko vidim više liči na sendvič neko na talasastu konstrukciju.

stekan
23.01.2008, 09:36
Na ovoj slici se bolje vide talasi:
1392

Sapa
23.01.2008, 10:01
El mogu i ja nesto da izjavim za televiziju??? Ja je nebik ni da mi je djaba daju :cool:

stekan
23.01.2008, 13:04
El mogu i ja nesto da izjavim za televiziju??? Ja je nebik ni da mi je djaba daju :cool:

Koji si ti šaldžija...

Sapa
23.01.2008, 17:06
Pa Stevo? 165cm? malo duze od snowblade? Skije tolke duzine cu cerki da dam, da s'njima pocne sad u februaru (al podrazumjeva se twintip). A vidi struka: mrshavo jadno nikako: Cackalica iz Dolca.

stekan
23.01.2008, 17:08
More bit bidne. Ali meni baš ta dužina odgovara. To je tek 37 cm kraće od moje visine.

Sapa
23.01.2008, 17:48
More bit bidne. Ali meni baš ta dužina odgovara. To je tek 37 cm kraće od moje visine.

Ma stevo. rodijace. halo? jes ti na njima ceifijo? ako ovaj tvoj text citam kao nesto vise od impresija za publiku, tj ako citam izmedj redova, onda cini mi se da jesi.

PS
mada popodne si ipak tjero onog allround shampijona 76mm ispod pamcerice, pa jel?? Al taj je kazu dobarrrr i moze ono sto ja naj volem.

stekan
23.01.2008, 21:08
Halo, halo, stani malo, probaj Čipi-Čips! JeR se sjećaš toga?

Jesam vala ćeifijo sve dok se staza ne pokvari. A onda su nastupale one kakve ti više preferiraš.

Flexon
23.01.2008, 23:49
tj. da skija bez problema otklizava pri staroj tehnici skijanja, a da kad se pusti gas i kad se nagneš u zavoj skija “hvata” i drži kako treba
ja sam uvijek imao taj osjecaj kod elan skija
u svakom slucaju odlican opis:yay: :ok:

Ovo mi ovako na slici koliko vidim više liči na sendvič neko na talasastu konstrukciju
pa i jeste sendvic
IN SENDVIC WE TRUST!!!:ski: :ski:

Ja je nebik ni da mi je djaba daju :cool:
ja se tu ne slazem
kako bi ih zamijenio za par proleterskih devetki