Pogledati punu verziju : Fisher skije sa rupom
Danas primetih, vratila nam se rupa na skijama. Fisher na svojim SL skijama postavlja rupu na vrhu. Koliko me pamcenje sluzi nekada je rupa postavljana na skije za spust radi bolje aerodinamike. Bese to pre nekih 15 tak godina???
"I za kraj, evo i direktne informacije iz Fischera o tome što se od ove skije očekuje, i u čemu je tajna odluke o njenom ponovnom reaktiviranju:
"Rupa na vrhu novog modela skije, kao i određene rezne specifičnosti na "repu" nove skije, trebale bi reducirati masu skije. A što onda opet reducira inerciju, kako bi masa skije što više ostala koncentrirana u središnjici. Osnovna je prednost pritome ta da skija sada može brže raditi izmjenu od ruba do ruba, a čime se i tranzicija između zavoja bitno olakšava. (..) Ako otkrijemo da ova skija u slalomu uistinu stvara prednost, naravno da ćemo je ponuditi i svim ostalim našim skijašicama i skijašima. A testirat ćemo je zasigurno u budućnosti i u ostalim disciplinama", izjava je Siegija Voglreitera, trkaćeg direktora Fischera."
www.skijanje.hr (http://www.skijanje.hr)
...Koliko me pamcenje sluzi nekada je rupa postavljana na skije za spust radi bolje aerodinamike...
Razlog je bio smanjenje mase vrha skije u cilju smirivanja vibracija (stručni izraz: klaparanje).
Razlog je bio smanjenje mase vrha skije u cilju smirivanja vibracija (stručni izraz: klaparanje).
Ustvari bas interesantno da fischer istu caku ne primjenjuje i kod tournih skija, evo gledam sad akutelne modele i jedino K2 i Volkl imaju tu rupicu na nosu, koja je inace prije bila standard kod turnih skijica.
Vjerovatno su te sadasnje turne-skije pravljene od takvih mat'rijala da im ta extra rupa nije ni potrebna.
http://www.sport-conrad.com/index.asp?disp=kategorie&kat_id=27
i Dynafit vidim ima skroz izrezan nos.
kod ovih skija ta rupa sluzi da bi se lakse zakacila kozha ispod skije.
Tadija_91
22.01.2008, 12:10
Posto slika govori vise od reci, evo slike:1389 izvor:bhski.ba
Bravo majstore! ..bo te, to nije rupica to je rupetina,ovo jos nisam vidijo. Sad mi je jasno da to nema nikakve veze s onim rupicicama na turnim skijama.:sm003:
Ima raznih rupa.
Ima. Al ja sam, u ovom slucaju, ljubitelj minimalizma.:cool:
U naučnim krugovima sistem zvani antiklap.
dzoninho
25.12.2014, 13:00
Imao sam pre neki dan da pricam o ovome sa jednim od najboljih servisera sa nasih prostora, i koji mi je preneo neke zanimljive detalje pa da podelim sa Vama.
Proizvodjaci godinama vode bitku kako bi smanjili amplitudu oscilacija tj smaljili vibracije. Davno je ustanovljeno da kaceci mali teg na prednjoj krivini povecava se amplituda vibracija samim tim, rasterecenjem i smanjenjem tezine prednjeg zakrivljenja smanuju se i vibracije. Fischer je uspeo na nacin busenja rupe da smanji tezinu za 38 gr tj 18% je smanjenja vibracija. Ovaj patent im se pokazao kao jezivo skupa ali izvarendna opcija resenja. Potrebno je bilo napraviti specijalne alate za urezivanje ovog otvora ne rizikujuci da se usled velikog napinjanja i torzoa skije, ona jednostavno ne pocepa-polomi.
Zato se sve vise koristi nano tehnologija i tecni metali (beskonacno osciliranje materijala bez promene svojstava elasticnosti),
tzv brzi povratni materijali. Sve vise se odustaje od metalnih delova na skiji zbog nestabilne kristalne resetke gde oblici gube vremenom elasticna svojstva.
alexapi32
25.12.2014, 14:25
Nije mi bilo jasno zasto samo Fischer to radi.
Ako zaista deluje kao sto kazu onda zasto to nije usvojio i Atomic, Elan, Nordica itd. da bi mogli da pariraju Fischer-u?
Mozda su patentirali tu rupu da niko drugi ne moze da koristi pronalazak bez njihovog pristanka?
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.