Pogledati punu verziju : Molim za savet od nekoga ko zna vise od mene ( a takvih je puno )
iggydrum
01.01.2008, 20:11
Imam 33g. Poslednjih 10 god nisam skijao, sto zbog posla, sto zbog male dece. Pre toga sam skijao svake godine po 10 - tak dana. Spadam u red obicnih rekreativaca koji skijaju iskjucivo po uredjenim stazama. Nikad do sada nisam vozio curving, a odlucio sam da kupim daske. Raspitujuci se kod prodavaca ski opreme ponudjeno mi je nekoliko modela pa mi treba savet za koju dasku da se odlucim:
1. Volkl supersport s2 - 200E
2. Rossignol actys 300 - 260E
3. Rossignol cobra - 200E
4. Fisher RX4 - 270E
5. Fisher ctx 400 - 190E
6. Salomon Aero Xs - 250E
7. Elan Speedwave 9 - 300 E
8. Atomic metron 5 - 240E
9. Atomic sx 9 - 360E
Ja o ovome nista ne znam pa mi dajte savet sta je optimalno za mene u pogledu cena - kvalitet. Pre svega mi treba daska koja nece da me umara puno, lako se vozi, a moze da izdrzi moje gabarite. Visok sam 185 cm, tezak 90 kg. Hvala vam u svakom slucaju na dobroj volji da mi pomognete. Pozdrav
moj savjet bi bio magfire 10
to je skija koja ce te definitvno provesti kroz sljedecih par godina najlagodnije
omoguciti ti da isprobas razne stvari od carvinga do nekog lakseg freeride
mislim da je to nekako pravi izbor da nadjes sebe na skijalistu
a pri tome da ne izbijes previse love iz dzepa
mada ni osmica nije los izbor
i u svakom slucaju duzina 176
na tvoju visinu i tezinu ici krace je ludost
:sm018:
Da da tacno tako samo Magfire ja vozim takve i fantasticne su nemoj razmisljati ja sam vozio neke od ovih navedenih ali je Mag po meni neprevazidjen za ovo sto je tebi potrebno
Podržavam Flexonov prijedlog. Sve skije sa spiska su mekane za nekog sa 90 kg.
Magfire 10 jeste za uređene staze. I kad su stvarno uređene prije podne, ali i kad su pred kraj dana ne baš upeglane.
iggydrum
02.01.2008, 08:58
Hvala vam punoooo...
Po mom mišljenju kupi neki malo tvrđi Fischer ili Voelkl, a ako ne i oni koje si nabrojao su bolji od Elana. Magfire i Speedwave ne drže u zaokretu ni blizu kao Fischer ili Voelkl odgovarajućeg ranga i kada su im najoštriji rubovi. Ukratko ti modeli od Elana su NAJGORE skije koje sam ja u životu vozio ( zajedno sa Metronom ).
Ukratko ti modeli od Elana su NAJGORE skije koje sam ja u životu vozio ( zajedno sa Metronom ).
U jeee, sto si ti strog. Nemam pojma, nista od te firme nisam vozijo godinama, ali imam skiju koja nema kantnu za led, al je voleeeeem ko naj rodjenijeg, jos da sam na te skije nabacijo neke ljudske vezove, a ne salomon Z12, mojoj sreci kraja bilo nebi (za 8 dana su me izdali 2 X u odsutnim trenutcima, u 2gom zavoju). Nego kantne, ne drze na ledu, ali su zva sve druge uslove meni perfektne. A da li postoji skija koja je optimalna za sve uslove? yok brate. Sad valjda sve zavisi od toga sta preferises, koju falinku mozes da prezivis i oprostis jednoj skiji, a bez kog kvaliteta ne-me-resh. Ti si stvarno prvi koji zvuci ovako ljuto po pitanju magfire skija.
Ali nije to tako bitno ja bih u jedan dublji OFF-TOPIC. Kako stoji sa OUTLAW-om????? Ja kad tek probam skije pa sam zadovoljan eto me na forum da se hvalim na sva usta...............ti nista ne prijavljujes o svojim novim skijama koje si valjda rabijo do iznemoglosti u onom puderu u 3 D ????
Pricaj molim te, pa i ja sam pomalo odgovoran za tvoju nabavku....:dontknow:
:sm011:
PS
Jos gori OFFtopic nisam kupijo speedmachine12, nego head s13 : dobre,ali ubise, samo su i iskljucivo za skijanja, nisu ni za sjedenja na zhici :sm019:
Ovo za Magfire pišem jer sam imao 12-icu i razočarao se i upravo zbog toga kupio K2. To sa držanjem u zaokretu i sa naoštrenim rubovima smo svi uvideli u Fr. i došli do toga da je tu u pitanju konstrukcija skije. Svi koji su tamo probali te skije su to uvideli samo se "femkaju" da to kažu.To je definitivno veliko SR... od skije.Ograđujem se od vožnje za neke početnike, njima bi verovatno bila dobra.
K2 sam vozio samo 1 ceo dan upravo iz razloga koji si i ti video. Svi delovi van staze su bili totalno izvoženi. Tamo gde si mogao uhvatiti par metara nevoženog dela sneg je bio vrlo težak i nabijen i to čas voziš po kori, pa onda propadneš kroz nju. Vozio sam off stazu iza vrha gde vozi gondola De Caron, prema Orelle i sve okolo što se moglo voziti i vozio sam od vrha Masse prema Val Thorens-u i ostalo što se moglo nazvati off piste sa vrha Masse. 90% je to bio već izvoženi sneg i to je više ličilo na neuređenu stazu sa hupserima, a od pudera ni traga. Posle celodnevnog skakanja po tim off pistama nisam imao više volje da to ponavljam, tako da mi je prava van staze vožnja i vožnja po puderu ostala za neki drugi put. Outlow mi za takve staze nije ni trebao, tu mi je trebala što lakša skija zbog silnog đipanja, tako da će nešto biti u petak na Kopu(nadam se na svežem snegu). Inače primetio sam da čak i ovej Outlow bolje drži u krivini od Magfire i ako je prava van staze skija (samo bolje drži jer na malo većoj brzini počne da vibrira kao luda, ali to i nije skija za stazu).
Zašto takav zaokret kod cipela?
Ovo za Magfire pišem jer sam imao 12-icu i razočarao se i upravo zbog toga kupio K2. To sa držanjem u zaokretu i sa naoštrenim rubovima smo svi uvideli u Fr. i došli do toga da je tu u pitanju konstrukcija skije. Svi koji su tamo probali te skije su to uvideli samo se "femkaju" da to kažu.To je definitivno veliko SR... od skije.Ograđujem se od vožnje za neke početnike, njima bi verovatno bila dobra.
Hehehe, nagrdijo si skiju koju par testova veoma hvali u kategoriji supercruiser/multico. Doduse u ovim testovima se radilo o mag14, ali kontam da razlika nije drasticna, moRda neki sloj titana manje vise jel?
Nema veze, ja necu da se uvrijedim, nisam fan te linije, a i postujem tvoje impresije.
K2 sam vozio samo 1 ceo dan upravo iz razloga koji si i ti video. Svi delovi van staze su bili totalno izvoženi. Tamo gde si mogao uhvatiti par metara nevoženog dela sneg je bio vrlo težak i nabijen i to čas voziš po kori, pa onda propadneš kroz nju. Vozio sam off stazu iza vrha gde vozi gondola De Caron, prema Orelle i sve okolo što se moglo voziti i vozio sam od vrha Masse prema Val Thorens-u i ostalo što se moglo nazvati off piste sa vrha Masse. 90% je to bio već izvoženi sneg i to je više ličilo na neuređenu stazu sa hupserima, a od pudera ni traga
Samo 1 dan, bas tuzno, a ostatak ekipe, pa jesu je drugi jahali ?
Moram ti reci da sam svo ovo vrijeme mislijo da ste vi one sedmice uzivali u puderu s kraja na kraj galaxije; od cime du caron pa do courchevela, par dana prije vaseg polaska primam sms...puder ko nikad u ta doba, valjda kad ste vi dosli naglo zahladnilo, vjetar, sta li..........pih, bas mi je zao.
Fini puder sam imao u onu subotu (ali vozijo malo), i u utorak, to sve na italijanskoj strani i to i tamo samo na jednoj strani skijalista (ostatak skijalista je van staze bio skoro ko na francuskoj strani, dakle ne bas ocaravajuci, ali moze). Djevicanski snjeg na 20 metara od piste, onda ides i zavrsis u nekoj sumetini, ali milo mi :sm011: Nigjde nikog okolo da ostavlja prve tragove...
Kazes u 3 V sve bilo izvozeno, pa kad prije ma.ku mu? Vidis to je razlika izmedju velikog i malog centra, u velikom centru se sve brze razgrabi, niko ne pita da nisi i ti gladan, ne znaju za bontona, ma niko te ne poznaje, kad je puder u pitanju, sve go djankoza
Posle celodnevnog skakanja po tim off pistama nisam imao više volje da to ponavljam, tako da mi je prava van staze vožnja i vožnja po puderu ostala za neki drugi put.
Nista bez upronog trazenja, ne zovu puder djaba holy grail. ako treba 5 dana u potragu, da ga uhvatis onaj 6ti.
Znas kako, veliko je tamo prostranstvo, a toliko liftova na raspolaganju da se prebacujes, uvjek bi trebalo da bude makar neka dolina, uvala, zaklonjena od vjetra, gdje se temperatura malo manje spustala, a opet da je okupana u suncu........na takvom mjestu je sansa da naletis na dobar snjeg. Kad se prelazi iz VT prema meribel, vozi onaj neki, bi li 6to sjed desno od onih spojenih kabina.....izdadjes gore na prevoju i prosetas desno, popnes se malo gore i , blag spust ukoso...., poslje jedno 800 metara mozes da se vratis na stazu, ali ako se popnes malo vise i presjeces, onda imas citavu off dolinu na raspolaganju, ode prema Mont Vallon, jesi tamo vozijo off.?...MV je dobar jer gdje god krenes vracas se prije ili kasnije na neku stazu u dolini, naravno dobro je ako je dobar snjeg.
Djaba Patak, van piste moze da bude i trava zelena, ali kad si navucen, sve je djaba, eto imali smo slicne snjezne uslove, ali ja svako jutro ista rutina, bas ko sto neko izjutra prvo mora da popije kafu i zapali cigaru da bi 'dosao sebi', tako je meni prvo sici sa staze, pa i ako su oni skoreni talasaci u pitanju, da se razbudim, moram sta cu, ne radim iz kurcenja, nego iz nasusne potrebe :)
Outlow mi za takve staze nije ni trebao, tu mi je trebala što lakša skija zbog silnog đipanja, tako da će nešto biti u petak na Kopu(nadam se na svežem snegu). Inače primetio sam da čak i ovej Outlow bolje drži u krivini od Magfire i ako je prava van staze skija (samo bolje drži jer na malo većoj brzini počne da vibrira kao luda, ali to i nije skija za stazu).
Zna svako svoje, jeR? Ja se nebiK snjih skido ko djete sa zrele tresnje :) Salu na stranu; Kazes cak i Outlow drzi bolje u krivni, pa i trebala bi ona skija, pa Fap je sestotonac sto bi flexon reko.
Patak, samo izvini, nisam razumijo iz ovog texta, koja po tvojoj procjeni bolje trpi brzinu?
I na kraju iz ovog tvog izlaganja nisam shvatijo jednu, naj bitniju stvar; el si se ti u te skije malko zaljubeo ili nisi? kontam da je bio barem jedan trenutak, barem u 10 m2 u kojima su skije izvele kratki trbusni ples, dal je bilo ono nesto zbog cega si u sebi pomislijo YEEEEZ......ili ipak nije to to sto ti trazis???
Zašto takav zaokret kod cipela
Hmmmm, mnogo komplikovano da bi se dao jednostavan odgovor: Bi cu "kratak"
SM12 kod Bileka, sam pobjedio valjda negdje u novembru, slali ljudi emailove, ja se pravijo lood, tj nisam jos znao sta bi i kako bi, sumnjo sam jer sam sumnjao u SM14 u kojem sam probavajuci proveo dobrih 5,6 sati, mozda i vise, decku u prodavnici sam se mislim popeo, ali je stojicki izdrzao. U stvari desna ciplela me u probavanju pritiskala odzgo po prstima, a u lijevoj sam imao, moram ti reci malo i previse prostora (a jos noga nije ni dobro zagrijana, pa ti vidi). Elem cak i Speedmachine je za mene blago presiroka cipela u broju 26,5. (u modelu SM10 tu vec tabani kolo igraju u cipeli, osjecaj ko u cmax10, SM14 nesto uzi, ali.........).
Kad su sve relevantne opcije bile istrosene, tj u radijusu od 30 km vise nije bilo cipela za probavanje, sve sam ih rasturijo i naso im po neku manu :cool: , a doslo vrijeme da se ide na skijanje.......ja brze bolje kod Bileka po one SM12 jer kontam nesto moram, kad ono hoces, slao im 3,4 maila, molijo kumijo spustijo se na niske grane, oni kazu yok more, nur keine skischuhe, moro si da platis u roku od 14 dana, mislim se da je neka roba sto slabo ide ne bi se vi drzali tih datuma, ali hajde.
Moram ti reci da mi nije zao, mislim, tj skoro sam 100% uvjeren da su malo komotniji model za moju nogu. sjecam se kolko sam zatezo kopce na lijevoj nozi. btw. jedna mi se stvar nije svidila samo 3 zuba na onim prednjim kopcama....malo nekako.
s13 sam probavo, davno, davno krajem novembra. I nisam znao sta da mislim, probo ih odma poslje dvadeset minuta u tecnica diablo (valjda fire), u kojima sam mislijo da ce kosti na nogama da popucaju, za koju je ono nogu pravljeno ne znam, vlajda samo italjijanske nogice.......elem nisam mogao da skontam kakve su s13 poslje tih diablo. Sjecam se da su mi se ucinile manje uske nego tecnica, ali prilicno tvrde headov flex 120 (i one kao i sm mogu da podesavaju flex 110/120.
Prolazile sedmice, a u radnji stoji taj par s13 26,5 niko ne uzima. Propadne Bilek, a ja imam jos 6,7 dana do polaska trci tamo.......
Probavam vidim usko, ali od diabla nista uze nisam probavao, pa mi se ovo ucini oke. Inace cipela fantasticno radjena, nema nikakvih visak detalja, nego sve onako chusto, robusno. flex se ne mjenja ko kod sm12 jednim zavrtnjem lijevo desno, nego se mora dobro sharafat da to namjestis, razlika izmedju 110 i 120 drasticna, btw. headov flex 120 mi izgleda tvrdji nego nordicin 140. Znas, ova s13 izgleda, a tako se i osjeti mnogo robusnije od npr. SM14 koje sam probavao.
vidim ja cipela ko zmaj, jes malo pretvrda za moj ukus, i mogla bi bit zericu sira, ali niko nije savrsen jeR. Plus odlican deal sa radnjom, ako ne valjaju ja im vratim cipele oni meni vrate 70% od placenog (btw. cipela je u tom trenutku bila snizena sa 400 na 270, kaze prodavac svi se zalili da im je preuska).
Epilog.
Prva dva dana, dok sam skijao cipela ko grom (osim onih nekih standardnih zuljanja), u trenutku kad stanes (cak i kad pocnes da skijas blagom padinom) ne znas gdje vise boli, umiro od bolova, ali najvise u palcevima ukoso sa strane, a bogami i u naj sirem djelu noge............kud cu sta cu, na bootfitting u selu.
Odrade desnu samo tako, cipela ko za pepeljugu radjena, pasuje ko salivena. Lijeva me i dalje stisce po sirini, jos jedan dan, opet odem na extra prosirivanje, hm, mozda bolje da nisu extra radili cini mi se da su je u drugom putu malo,malo previse prosirili, ali nije strasno, to ja cjepidlacim. Sve bude oke skijam dva dana, preporodjen, treci dan idem na ozbiljan hiking sat vremena uz brdo, nikakvih problema..........skijam taj citav dan po sunovratima, intenzivnije skijanjene postoji, sve oke, odjednom u po frke, niz shumu, poce da boli palac na lijevoj nozi. Ko da je u kljestima, osjecas da ga je plastika odzgo zatvorila, bol ruzan, ne snosan. Izdrzim puni sat nesnosnih bolova. Sutra dan opet skijo, ujutru sve oke, osjetim po podne opet stisce, i to sve jace i jace, sjedim na zici kontam otpade nokat kompletan. TO je bio petak i mene mrzilo da opet nosim na bootfitting, izdrzo i subotu. mora cu ovdje negdje to uraditi, nadam se da je to moguc poduhvata da prosire gore iznad palca cipelu (posto znam da pojedine djelove jednostavno ne mogu da rasire, ne znam koje tacno), uglavnom ne planiram da ih vracam u radnju. A evo gledam svoj lijevi palac, nokat modar ko sinje more .
PS
Kad sam ih uzimao od bootfittera, covjeku se cipela svijdela je normalno kako je iznutra radjena (ima neki skeleton :confused: ), btw u selu nisam vidijo da prodaju head cipele. Kaze u shali da mjenjamo, on ima diablo, nove 27, reko neka fala, probo tu tecnicu i nebik vise nikad.
Ajmo negde drugo, zatrovasmo čoveku temu.
uz duzno postovanje da magfire 12 ne drzi u zaokretu u to ne mogu da vjerujem
licno istu skiju nisam vozio ali imam m10,m12 mantis serije
to su modeli koje je zamijenio magfire i mislim da su sve izmjene u pozitivnom smijeru
oba modela su bila genijalna ko nije skijao na istocnoj strani amerike ne zna sta je ledena staza jednog momenta me ni jedan od ovih modela nije izdao m12 je rezao led kao zilet
sada skijam m999 u svim uslovima bas sam neki dan skijao na neopisivom ledu jedan jedini put odklizno nisam i stvarno ne mislim da se vracam na
bilo sta uze od ovoga jedina stvar je da mi se 193 duzina toliko svidjela
i izgleda 181 ce ostati tehnoloski visak hahahaha
za mene je elan uvijek bila idealna kombinacija
ako mogu reci da mrzim nesto od skijaske opreme to su sistem vezovi
CrazyKong
03.01.2008, 16:25
Aj i ja da napsiem nesto....da nekazu posle "samo se ovaj sapa i flexon u sve razumeju"...:sm022:
Elem posedovao Magfire 8 (geometrija kao 10 samo nesto meksi) i prvi dan kantne drzale extra po cistom ledu...ja ih bas forsirao po cistom ledu i vec sledeci dan pocele da slabe, ali izdrzalale do kraja nedelje....
Magfire 14 ili Magma neposredno posle 2 ostrenja daje subjektivni osecaj da ne drzi kantna kako bi trebalo...kada se malo vise stisne/nagne u zavoj drzi bolje. Malo je problem "verovati" skiji da kantna nece da pusti i bezbrizno se nageti posto skija deluje krajnje neuverljivo :hair: . Ali nije me ni jednom pustila i pravo uzivanje je terati u sirokim zavojima niz strminu.... :ok:
Ovo sve moze da se uzme pomalo sa rezervom posto smo razmazeni odlicnim drzanjem kantni Fischer-a i Volkl-a :sm017:
Aj i ja da napsiem nesto....da nekazu posle "samo se ovaj sapa i flexon u sve razumeju"...:sm022:
OFF-TOPIC
Izvinu ces decko, ali moram da reagujem na ovu, blago malicijoznu primjedbu. Vazda, a bez imalo zeniranja, podvlacim, kad se, i da se u nesto ili mnogo sto sta ne razumijem. Neki mudrac, mislim da je bio moj deda, je jednom rekao: 'znam da nista ne-znam' i od kad sam tu mudrost cuo, to mi je postala omiljena zivotna parola.
Ono u sta znam da se bas, bas dobro razumijem jeste moje 'veliko' prakticno iskustvo (empirija brale) u nekim domenima ski-sporta; Evo na primjer, empirijskom metodom sam dosao do zakljucka da je meni licno mnogo tesko naci dobru pancericu, ali sta sam ih probo i sta sam sve o tim spravama za mucenje naucijo....piiiiiii!!!!. Znam tacno sta mi od pancerica ne lezi nozi, a ima toga puno.
Svratim tu tako, ko i ti (samo ja cesce) i uglavnom podjelim zapazanja sas ostatkom foruma. Al nako ih podjelim od meraka, 100% uvjeren da sam u pravu. Kad sam nezadovoljan vezom, skijom, cipelom, svojim skijanjem....ja to prijavim (obicno ima neki "objektivni" faktor koji mi je kriv za sve to). A tek kad sam zadovoljan tim istim skijama, cipelama, vezovima, a bogami i svojom ski-umjetnoscu, eto mene brze bolje da se pohvalim, o tome mogu napisat metre (prelazimo polako na kilometre) texta.
Teorijska objasnjenja vezana za mat'maticke /fizicke zakonitosti, kao i hemijske procese vezane za ovaj plemeniti sport rado prepustam puno boljim teoreticarima od sebe samog. Kad se vec ovako "prozivamo"; pod puno boljim teoreticarem podrazumjevam npr.Stekana :D
PS
Nego, djaba ti i kantne, a i drzanje skije u zavoju kad su ti ljubimice ROZE boje :sm011: ............mislim stvaaaarno :dontknow:
:sm023: šmirgla i auto boja, nema mu druge hihihi :sm011:
iggydrum
03.01.2008, 22:04
Cini se da je topic koji sam postavio dobio sasvim drugu konotaciju od one koju sam zeleo. Mene je samo interesovala daska sa najboljim odnosom cena - kvalitet uzimajuci u obzir moje (ne)znanje i gabarit. I moj zivotni moto je slican sapinom samo sto moj glasi " ŠTO VOLIM ŠTO SAM GLUP " i bas iz tog razloga sam pitao vas koji se mnogo bolje razumete u materiju za savet. Elem da se vratimo na temu. Nasao sam u intersportu magfire 10 po ceni od 500E, ali ge daju sa 20% popusta tako da izadje 400E. Da li je to bolja varijanta ili neka od ponudjenih opcija sa pocetka topica za manje para kao neko prelazno resenje? P.S. Magfire 10 nemaju u duzini od 176, vec nesto krace, a magfire 8 koji bi najradije kupio nisam nasao.
Jeste da je to cena (400E) ali je mnogo svakako (za bilo koju skiju ;)). Ako baš želiš Magfire / Elan, onda sačekaj test PlanetBikea u/oko marta i kupi model za 2009 godinu za manje pare...
Magfire 8 je još mogla da se kupi model od prošle godine, a 10ka nema šanse, proda se pre kraja sezone.
Dakle, ili kupuj model od prošle godine, ili čekaj test. Modeli koje si ti okačio su uglavnom mekši.. A to da ti se čini da je topic otišao u drugom pravcu, ne čini ti se - jeste otišao, ali to i jeste draž ovog foruma, što se svaka tema "razradi" i onda ode negde drugo :D.
JAko baš želiš Magfire / Elan, onda sačekaj test PlanetBikea u/oko marta i kupi model za 2009 godinu za manje pare...
Moja je procjena da u ovom momentu bar stotinjak skijaša planira da kupi skije sa testa 08/09. Do testa će se broj utrostručiti.
newskijac
04.01.2008, 12:10
Dakle, zaista je ovaj forum postao krsh.
Hoce li neko odgovoriti coveku na postavljano pitanje?
Iskreno, i sam sam zeleo da postavim slicno pitanje, ali vidim da nema vajde.
Ili niko od vas ne zeli da pomogne nama pocetnicima, ili ovde i nema ljudi koji su dovoljno iskusni da bi to ucinili.
plageton
04.01.2008, 12:34
Na Expozimu pazarili Magfire 8 (sa vezom, normalno) za 260 E. Meni tih 400 ili 500 E samo zato sto je ovogodisnji model zvuce kao cista pljacka.
@Patak: A koji si K2 vozio?
Znači, ranije nije bio. I to je uspjeh.
Zar nije niko odgovorio? Čak se čovjek zahvalio: "Hvala vam punoooo...".
Ili niko od vas ne zeli da pomogne nama pocetnicima, ili ovde i nema ljudi koji su dovoljno iskusni da bi to ucinili.
Ima nas nekolicina koji pametujemo i iskusni smo u pametovanju. Neki od nas čak znaju i skijati. Tamo gdje postoji nada da možemo nešto ne baš previše glupo napisati, mi i napišemo. Ni pisanje gluposti nam nije mrsko. Ovo je forum i baziran je na dobroj volji učesnika.
Pitaj i dobićeš odgovor. Da li ćeš biti zadovoljan istim, to je do tebe. Npr. u drugoj temi je jedan početnik kupio takmičarsku skiju i odgovore je shvatio kao ismijavanje. A nije bilo ismijavanje, već je samo bilo par bockanja na račun jednog člana foruma koji je poznat ljubitelj Atomica, za razliku od mene koji sam tvrdi neljubitelj Atomica.
Sta da ti kazem, mozda je vrijeme da potrazis forum na kojem daju kompetentnije i duhovitije odgovore nego na ovom.
Ako procesljas po istoriji ovog foruma, ces da vidis da je ovdje u velijkoj vecini slucajeva, svako, ko je postavijo ozbiljno pitanje dobijo hrpu odgovora sto teroijske sto prakticne prirode. Tu i tamo ima mnostovo offtopica, sta ce ces, zanesemo se pisemo o drugim stvarima, ja bar licno ne iz brutalnosti nego iz velikog entuzijazma. Kad mi se nesto od materijala, zimskih centara itd, svidi ja bih da se to svidi svim ucesnicima ovog foruma, ni iz kakve licne koristi, niko me ne placa, nemam sponzora, nego tako, to mi je u prirodi. Znam da vecini idem na zivac, ali negdje kontam da tu i tamo i ja dam neki svoj skroman doprinos, nekome pomognem da se odlucni za neku skiju isl. Ako sam je slucajno vozijo sve cu o njoj da napisem, ako sam cito dobre ili lose recenzije i to cu da navedem. Evo Patka sam proganjo da kupi Apache Outlow..............i evo covjek sav srecan :confused: ....ne znam, bas dal je srecan, ne zvuci bas entuzijstican, mora da misli: kud ga poslusah, ma.ku mu.
Ja nista nisam vozijo od gore pomenutih skija, pa i nemam komentara na njih. U offtopic odoh kad sam cuo kako covjek sa puno zara kritikuje mag12, ni to nisam vozijo, al mi bi interesantno da cujem sta kako, jer je mag u testovima hvaljen model. Jos jedan dokaz da dok ne probas ne znas jel to 'cura' za tebe ili nije.
PS
U istoriji ces naci jednu cudnu pravilnost; ljudi koji pitaju za pomoc i savjet u vezi novih skija, uglavnom su vec kupili skije (bez da su se ovdje na forumu posavjetovali), pa onda pitaju o svojstvima tih skija, i da li je za njihov nivo idt ? :confused:
Jedni kupe skiju iz 2001 godine, vjerovatno vozenu 4,5 sezona, pa pitaju jeli to cemu. Obicno kazem da je to 2001 bio vrhunski model, ali da se u medjuvremenu flex drasticno promjenio.
Kad covjek kupi Atomicovu SL skiju i kaze da je absolute begginer, onda mora da istrpi malo cinicnih komentara, ali vjeruj nisu nikad zluradi.
Ovaj ski-forum je, u poredjenju sa nekim drugim forumima slicnog karaktera, prava oaza kulture, tolerantnosti i ne agresivnosti. Negdje bi covjeka toliko isprovocirali da misim da se ne bi vise nikad vratijo da nesto pita. Ja to ovdje jos nikad nisam dozivijo. Mada ima provokatora, ali jos su pocetnici u toj branshi ili su ih kuci previse lijepo vaspitali :dontknow:
PS
Admine kad ce moja plata ?
newskijac
04.01.2008, 14:32
Ama nije problem...pisi ti na koji god hoces nacin. Ali daj da uvedemo neki red (sto je, verujem, admin i predvideo), pa da se drzimo topica.
Ako bi neko zeleo da pise o Tri Dol. ili sl. neka otvori svoju temu...
Samo sam to hteo da predlozim.
Hvala.
[QUOTE]Ama nije problem...pisi ti na koji god hoces nacin. Ali daj da uvedemo neki red (sto je, verujem, admin i predvideo), pa da se drzimo topica.
Ako se rigidno budemo pridrzavali tema, onda ce diskusije da izgube svaki sharm; bolje vako: kreativni nered. ;) .
Salim se, ima cu u vidu, proba cu da se pridrzavam........................ali nista ne obecavam.
Ako bi neko zeleo da pise o Tri Dol. ili sl. neka otvori svoju temu...
Pa Patak je spomenuo Tri D ne da bi o njima pisao (mada,mora malo covjek da se pohvali dje je bio, i ja bi na njegovom mjestu :sm011: ), nego u kontekstu svog iskustva sa magfire12 i jos nekih drugih modela koje je u tim dolovima probao.
PS
Ajd sad ti postavi ono pitanje (sto si planirao) pa da pokusamo iz pocetka, bez offtopica. :yay:
iggydrum
04.01.2008, 17:44
Meni licno uopste ne smeta to vase "prepucavanje", cak mi je i simpaticno, jedino sam hteo da vam kazem sta sam nasao i da li je to skupo ili nije. Jedno je sigurno, a to je da o skijanju i skijama znate mnogo, mnogo vise od prodavaca cijim sam neznanjem frapiran, tako da od mene uvek mozete ocekivati i zahvalnost, i da cu vam se uvek obracati za pomoc, kao i da ponekad uzmem ucesce i u vasim diskusujama ( bez obzira na moje neznanje ). Hvala i pozdrav.
P.S. jedino sto jos nisam kupio daske
.................Jedno je sigurno, a to je da o skijanju i skijama znate mnogo, mnogo vise od prodavaca cijim sam neznanjem frapiran, tako da od mene uvek mozete ocekivati i zahvalnost, i da cu vam se uvek obracati za pomoc, kao i da ponekad uzmem ucesce i u vasim diskusujama ( bez obzira na moje neznanje ). Hvala i pozdrav.
P.S. jedino sto jos nisam kupio daske
Dobra primjedba u vezi prodavaca. Neznanje prodavaca je na zalost jedna globalna pojava. Na lose/nesavjesne/nekompetentne prodavace ces, da na zalost da naijdes svuda u svjetu, vrlo cesto upravo u alpskim ski-centrima. Tako, ako te to tjesi, ti koje si ti sreo nisu izuzetak. Sto duzes budes trazijo nove daske i sto se sam budes bolje informisao o ski-materijalu, to ce ti budalastine koje od prodavaca mozes da cuje sve vise parati ushi.
Kad naidjes na nekog pa zna o cemu prica rastopis se od miline, sa takvim 'majstorom svog zanata' mozes da podjelis sve svoje sumnje, strahove, skepsu...entuzijazam, tacno osjetis kad ispred tebe stoji neko sa znanjem i iskustvom, ali i entuzijazmom.
Prodavacima cesto nedostaju barem po jedna od ove tri karakteristike. A kad krenes da kupujes pancerice, tek onda da vidis jada. Ima i takvih koji ti garantuju da ti cipela odlicno pase i da ti se samo cini da ti lome kosti u stopalima. Neki pak savjetuju kupoviniu broj vece ski-cipele, nako da ti bude komotna, drugi bi pak isjekli pola unutrasnje cipele, prepolovili ulozak na kojem cipela stoji i prodali i par spuzvi pride.............sve u svrhu da pancericu mozes da podnes tj da je kupis. Ovo sam sve dozivijo.
Naucijo sam npr, da, ako mi treba neki ozbiljniji savjet u vezi ski opreme u prodavnicu nikad ne idem subotom. Subotom rade part-time radnici, djecaci, studentarija, koji (cast izuzecima) veze nemaju o cemu se tu uopste radi. Ti ozbiljan, nabavljas naj vaznije rekvizite u zivotu a on te gleda blijedo. Nema smisla pitati ih o nekom vezu ili cipeli, sto se daski tice tu mislim da sve znam sta i kako meni tacno treba, pa o tome nikad puno i nepitam. :sm004:
Poslje upornog istrazivanja nasao sam jednu radnju, u koju idem i u kojoj se od sad trudim da kupujem sve od glave do pete. Moj ski-shop. Znaju me (i predobro). Dobar dio prodavaca je kompetentan, ne svi. Oni koji to nisu ti to odmah i na glase, pitaju da dodjes sutra ili da malo sacekas da dodje neko ko zna. Vise su nego fer kad se o prodaji radi, spremni i na cjenkanje, a kad nisam zadovoljan materijalom spremi su i da robu vrate (primjer su moje nove cipele). Koliko sam shvatijo u Bgdu ima par prodavnica koji svojim uslugama odskacu od ostalih, vidi raspitaj se ovdje na forumu koje su to.
Moj savjet, ako nije hitno, sacekaj snizenja, a ovih dana iznajmljuj kad ides na skijanje. AKo nemas cipele, pocni prvo na to da se orijentises......to je jedan dug i mukotrpan proces. Kad bi moralo svaki mjesec bih isao u nabavku novih daski, samo da nikad vise ne moram da probam pancerice.
Pozdrav i sretno sa nabavkom opreme.
iggydrum
04.01.2008, 21:47
Slucajno sam trazeci sebi daske naleteo na salomon s9000 na velikom snizenju: kostale su 50000din (625E) a sada kostaju 20000 (250E). Kakva je to daska s'obzirom da su informacije o njoj na netu vrlo sture.
shaolin_master
05.01.2008, 00:08
@ iggydrum (http://www.skijanje.co.yu/forum/member.php?u=1710)
a magfire 8 koji bi najradije kupio nisam nasao
Danas sam video magfire 8 cini mi se bez vezova i u duzini 176 za 20900 u prodavnici Djak kod palate albanija.....mozda ti ova informacija nesto znaci poz i javi sta si kupio i utiske
plageton
05.01.2008, 00:29
Verujem da je to cena sa vezovima. To je tacno ona cena sa Ekspozima. Daske u radnji su bez vezova ali nalepljena cena obicno ukjucuje i vezove. Ako ipak to nije slucaj onda mi to izgleda skupo.
plageton
05.01.2008, 00:57
Vidim da smo pokrenuli novi oftopik "na temu "sta znaju prodavci ski-opreme". To mi je omiljena tema.
Grdan je problem sto imaju agresivan stav racunajuci valjda da vecina kupaca nema bas nikakvog pojma o ski-opremi pa pokusavaju da se nametnu kao autoriteti. Ako se ispostavi da kupac ipak zna bar nesto (a to odmah znaci da zna znatno vise od trgovca) to je jos malo pa gotova svadja.
Primer:
Kupac: Imate li Rosinjol Zenit 9?
Prodavac: Ne, ali imamo Zenit 11.
(Zenit 11, preskupi Mutix model, ko kad bi pitao da li imate toalet papir a ona rekla 'ne, ali imamo smirgl')
Nastavak dijaloga:
Kupac: A imate li Rosinjol Bandit?
Prodavac (s iskrenim iznenadjenjem): Ali, to je fri rajd model!
Ovde su moguca tri nacina da se razgovor nastavi.
1) Da, pa sta?
2) Nije.
3) Samo mi reci - imate ili nemate?
U sva tri slucaj razgovor postaje neprijatan. O tome govorim.
Možda je Magfire 8 model 2008 (ako je bez vezova onda je to možda ta cena), ako je od prošle onda više pristaje da je to cena sa vezovima i OK je.
Slucajno sam trazeci sebi daske naleteo na salomon s9000 na velikom snizenju: kostale su 50000din (625E) a sada kostaju 20000 (250E). Kakva je to daska s'obzirom da su informacije o njoj na netu vrlo sture.
Probaj sa ovim (http://www.google.com/custom?hl=en&cof=S%3Ahttp%3A%2F%2Fepicski.com%3BL%3Ahttp%3A%2F% 2Fwww.epicski.com%2Fimages%2Fgoog.jpg%3BLH%3A120%3 BLW%3A156%3BLC%3A%23414A66%3BVLC%3A%23919eba%3B&domains=forums.epicski.com&q=salomon+s9000&btnG=Search&sitesearch=forums.epicski.com) linkom...
Koliko ja vidim, do su skije iz '90tih, sve neke dužine od 210cm i opisi kako je "bila" dobra :). Ako se radi o toj skiji onda se šale sa cenom od 250E (i nije 625E pošto tada euri nisu postojali :D) - realno vredi 10E (možda i 20E ako su nove ;)).
Možda je neki noviji model, mada koliko sam gledao ne pominje se S9000 osim te praistorije...
iggydrum
05.01.2008, 08:39
1335 Skije su karving i ima ih u turbo sportu u novoj idei na bezanijskoj kosi. Nisam pogresio oko cene, a ovu sliku sam iskopao negde na netu
iggydrum
05.01.2008, 08:52
Mada je ovo neki model sn 9000, a mislim da je ovaj model iz turbo sporta bas s 9000
iggydrum
05.01.2008, 09:38
shaolin_master pise
Danas sam video magfire 8 cini mi se bez vezova i u duzini 176 za 20900 u prodavnici Djak kod palate albanija.....mozda ti ova informacija nesto znaci poz i javi sta si kupio i utiske
Sada sam zvao radnju, imaju magfire 6 sa vezom za 20900, a magfire 8 za 24900. Da li je to puno i da li da kupim mozda tu 6-icu? Mozda meni kao rekreativcu ne treba bolje? Naravno, ukoliko puno vise dobijem za tih 50 E vise koliko kosta 8-ica ili za 100 E koliko kosta 10-ka onda kupujem ili 8 ili 10.
Očigledno postoji velika razlika između s9000 i sn9000, ta sn izgleda dosta modernije, evo kako izgleda s9000 i koja joj je cena:
http://yakima.craigslist.org/spo/513798075.html
http://images.craigslist.org/0101120102050103102007121817fb4f7c02596d5eb500a7b5 .jpg
Za Magfire, 6 nisam probao pa ne znam, 8 sam probao i dobra je, 10 je naravno idealno rešenje za rekreativca. 6tica je model od prošle godine (za 2008 sezonu ne postoji MF6), ta 8 i 10 ne znam, ali vrlo lako možeš videti po serijskom broju (na poleđini skije je zalepljena nalepnica na kojoj ima serijski broj, ako počinje sa 2007 onda je to model za 2008 [napravljen 2007]) - prodavci obično prećute ako je od prošle i/ili predprošle godine ;).
Salko-Salomon, moja firma. Nikad cuo za takav neki model SN9000, ne budem lijen, zagooglam i otvori mi se jedno 5,6 strana sve na jeziku Zemlje Izlazeceg Sunca.
Shara tj grafika ove skije podsjeca na grafiku salomonove race-serije od prije jedno 4-5 godina: Equipe, medjutim nije to to. Ovako napamet bi reko da se radi o nekom sportsko-rekreativnom modelu koji bi trebo da referira na one "prave trkace skije". Pod ovim 'sprotskorekreativnim' podrazumjevam modele namjenjena za solidne rekreativce, za skijanje na stazi.
Kad sam vidio onolike linkove sa ekstenzijom .jp pade mi na pamet jedna stvar; Da jedan broj proizvodjaca skija izmedju ostalog i Elan prave drugaciji 'shape'-skija za japansko trziste nego za evropsko i americko. Dakle skije za kosooke imaju drugi oblik, vjerovatno i geometriju nego iste skije pravljenje za bljedolike.
Moglo bi lako biti da je ovo neki model rekreativni ili mozda cak "takmicarski" napravljen iskljucivo za japansko trziste, a cudnim sticajem okolnisti dospijo u srbiju npr preko kine :sm006: Grafika je uglavno stara jedno dobrih 4,5 godina (sto naravno ne znaci da ovoj skiji ista fali, kad je svakako nova novcata).
Ovo me sve skupa nemoj bas uzimat za ozbiljno, ovo ja samo rado nagadjam.
Steta sto neznamo geometriju, onda bih tek mogao da dalje razradjujem ovu moju teoriju sn9000 :smoke:
PS
Na skiji su vezovi S 810, a ti si cojek od 90 kila, jos ako si agresivan vozac......................
a ja iz dugogodisnjeg iskustva nikako ne preferiram Salomon vezove, za razliku od skija koje obozavam.
Nisam 100% siguran da je vez 810, mozda je i 912 al ne bih rekao.
iggydrum
06.01.2008, 08:49
Hej ljudi kad ste vec tako dobri, hajde mi pomozite da probam jos nesto. Negde sam na forumu naleteo da hvalite izvesnog prodavca polovne ski opreme pod imenom pop. Da li je to pop67 koji se pojavljuje po forumu ili je neko drugi. Ukoliko imate kontakt bio bih vam zahvalan.
P.S. Ja sam kontaktirao pop67 putem private message, cekam odgovor, ali ako imate i tel bilo bi super
iggydrum
06.01.2008, 16:52
Danas mi je prijatelj koji stanuje blizu te sportske radnje poslao fotografije skije salomon s9000. Njegova fotografija nije najsrecnije resenje ali moze da se vidi najosnovnije. 1342
meni izgleda kao pocetnicka skija cap konstrukcije
i vez vjerovatno nesto u klasi 810
mozda nesto slicno pilot seriji
i te skije nisu definitivno za americko trziste jer
iste nisam nigdje vidjeo
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.