Prijavite se

Pogledati punu verziju : Magfire 14

andrelleas
29.12.2007, 06:29
Trenutno moja omiljena skija. Samo me buni zasto Elan predlaze da za visinu od 194cm ide skija od 184 a ne 176 za Magfire 14, dok je za Magfire 12 176cm dobra duzina.

Ja sam vec uzeo 176cm tako da me sad nesto kopka...:dontknow:

Flexon
29.12.2007, 07:23
jedino objasnjenje bi bilo skiing level
12 su stavili na level 4 a 14 na level 5 sta god to znacilo
u stvari koliko se meni cini a nisam previse zagledo jedina je razlika
jedan dodatni sloj titaniuma kod magfire 14 sto je cini tvrdjom
u svakom slucaju sa visinom od 194 ja bih isao na duzinu od 184
ali generalno se ovdje niko ne slaze sa moim izborom duzina ...
ali bez obzira dobar izbor skije i da promjenis puno duzih :ok:

wlad
29.12.2007, 10:45
Pa to je tu negde granična dužina, ja sam 190 i isto imam Magfire 14 u dužini 176 (ovde je i nisu prodavali u 184 dužini u to vreme) i odlično mi je legla ta dužina, ali bi i 184 bila OK ja mislim...

Flexon
29.12.2007, 18:10
ja sam visok 186 i skijam na 192 duzine
i mislim da ne mislim ici ispod 190 u buducnosti
za mene licno je dosta bitnija stabilnost nego radius skije
carving radius mi ne znaci gotovo nista
jer kad se neko odluci da koristi carving radius (skije stavi na autopilot funkciju) to obicno znaci da je staza toliko komotna da covjek sebi moze priustiti opustenu voznju i nije bitno jeli taj radius 15 ili 30 metara
ali kad dodje strma uska staza radius je beskoristan tu imaju samo dvije opcije prva je stat i plakat a druga slip and slide (koju ja iskreno receno
preferiram u svim uslovima) a skija malog radiusa MOZE (ali ne mora) samo pogorstai koristenje slip and slide tehnike nepozeljnim zapinjanjem vrha i repa skije dok duza skija sa vecim radiusom pruza ravnomjerniji i veci oslonac i na kraju zaista koliko se puta nalazimo u situaviji gedje
ima dovoljno mjesta za skiju od 160 a nema za 190
opet to je moje misljenje i spreman sam da podnesem svako potencijalno pljuvanje na temu hehhe malo sale nije na odmet
ja ovdje podrzavam longbordere u tranzitu;)

Veliki brat
29.12.2007, 19:51
Tacno je da kad se vozi po strmim stazama punim leda i hupsera radius ne znaci mnogo posto bi se tada moralo odklizavati repovima(sto ti kazes slip and slide) ... iako sam gledao momke koji i to voze u pravilnom carving zavoju , ali nikako nemozes da me ubedis da skija sa sirinom u struku 99 i duzinom 192 ima brzu i "laksu" promenu pravca pri carving zavojima od npr.neke skije koja je slalomska sa 66 u struku u duzini 165 , pa svaka skija je pravljena za odredjene uslove staze...
Pa sad ko sta voli .....

Flexon
29.12.2007, 21:02
naravno da nema brzu i laksu promjenu pravca pri carving zavoima
pa to na kraju jeste carving skija vise manje iskljucivo
ali za sve ostalo je definitvno bolja i onako ne preferiram koristenje radiusa skije i nikad nisam uzivao u carving tehnici za mene je licno
prilicno dosadno i poslije par zavoja dodje mi da zaspem
i na skijama malog radiusa kratkim se covjek vrlo lako opusti
posto imam neke 176 slx stare par sezona nisu moje ali sam ih vozio
i sada kupe prasinu kod mene u podrumu
uglavnom bilo kako bilo ja se na njima opustim i onda kad dodje neko naglo ubrzanje iz zaokreta bace me u sjedeci polozaj i onda moram da se vracam
i to mrzim
ja uzivam u izvjesnoj dozi borbe gdje skijama moras da kazes sta da rade
i volim da mijenjam ritam tokom voznje
vidio sam ja ljude koi idu na duplim crnim stazama niz hupsere
gotovo pravolinski pritom preskacuci po nekoliko hupesera za redom
ali ja pad na toj vrsti terena ne mogu sebi da priustim barem ne na glup nacin
a ni koljena ne mogu da podnesu tu vrstu ritma
ipak je za to potrebno nekih 200 dana skijanja godisnje

Veliki brat
01.01.2008, 14:08
Rekose mi da zivis preko bare ... tako da mi je jasno zasto volis freeride skije ... blago tebi .

oggy
01.01.2008, 19:10
Ja vozim 168 i nema problema, izuzimajuci kantne koje nisu bog zna sta u head2head poredjenju sa Fischerima. Za ostalo je super skija, mirna, stabilna, ja joj ne pronadjoh "speed limit" sem u pravolinijskoj voznji gdje imam osjecaj da ipak malo plese u odnosu na tataratirinu 12-ku od 176...

Flexon
01.01.2008, 21:18
jedina prednost koju daje kratka skija je radius
koi i onako nije bitan pri bilo kojoj vrsti ozbiljnijeg skijanja
i mozda usteda tezine spram duzim skijama istog modela
osim toga mrka kapa
a zrtvuje se stabilnost brzina duzina klizne povrsine duzina efektivne ivice
ponasanje skije u dubljem snijegu ako je nekome to bitno stabilnost pri doskoku

Sapa
01.01.2008, 22:44
Ja vozim 168 i nema problema...

Cekaj Oggy druze gledam maloprije one vase super slike i snimke iz 3 D, vidim i neki legendarni snimak: covjek izlazi iz dugog zavoja i pravi salto mortale :sm017: JEl to bilo na tim skijicama od 168cm??? A da si u tom trenutku vozijo na nekoj twintipushi, neke normalne duzine.........posto bi automatski freestyler + nebi ni pao nego bi se elegantno docekao na repove :bootyshak

andrelleas
02.01.2008, 04:08
ja sam visok 186 i skijam na 192 duzine
i mislim da ne mislim ici ispod 190 u buducnosti
za mene licno je dosta bitnija stabilnost nego radius skije
carving radius mi ne znaci gotovo nista
jer kad se neko odluci da koristi carving radius (skije stavi na autopilot funkciju) to obicno znaci da je staza toliko komotna da covjek sebi moze priustiti opustenu voznju i nije bitno jeli taj radius 15 ili 30 metara
ali kad dodje strma uska staza radius je beskoristan tu imaju samo dvije opcije prva je stat i plakat a druga slip and slide (koju ja iskreno receno
preferiram u svim uslovima) a skija malog radiusa MOZE (ali ne mora) samo pogorstai koristenje slip and slide tehnike nepozeljnim zapinjanjem vrha i repa skije dok duza skija sa vecim radiusom pruza ravnomjerniji i veci oslonac i na kraju zaista koliko se puta nalazimo u situaviji gedje
ima dovoljno mjesta za skiju od 160 a nema za 190
opet to je moje misljenje i spreman sam da podnesem svako potencijalno pljuvanje na temu hehhe malo sale nije na odmet
ja ovdje podrzavam longbordere u tranzitu;)

Problem je sto vecina ljudi koji idu na crne staze u Americi, kad dodju do ledene strme uske staze sa grbama prolaze je pravilnim zavojima, a ne slipe and slide. U tom slucaju mislim da je duzina bitna, i da kraca skija ima malu prednost.

Inace, Magfire 14 po mom ukusu je previse tvrda za utabane staze sa malo snega. Upravo sam se vratio sa tih uslova i nije se bas pokazala zadovoljavajuce, dok je moj prvi utisak sa dubljeg snega neverovatan, tacnije ne moze biti bolji.

oggy
02.01.2008, 12:48
Ebiga, ja neozbiljno skijam pa je meni radijus bitan :) Kazem, bez obzira na umjerenu duzinu na stabilnost nemam prigovora jer je skija jako tvrda i teska i nikako nisam uspio da je natjeram da pocne da klapara. A ne kontam kako je tvrdoca skije mana na dobro utabanoj stazi a prednost u dubokom snijegu???

@Sapa: nije skija kriva sto je driver levat :)

Sapa
02.01.2008, 12:56
@Sapa: nije skija kriva sto je driver levat :)

ISTINA!!! Kad sam neki dan vozijo one "prokletije", jedva moto zavoje, stanem i zalim se onom Divojarcu-lovokradici kako je snjeg uzasan. Znas sta mi kaze?
Engleski mu los, ali jasan: "No bad snow-condition, only bad 'skieur'"

On inace vozi na klasicnim allmountain skijicama rossi b78, novi model (valjda 78mm u struku ne pogledah), 9mm uzim od mojih skija (jeste da su 10cm duze od njega samog), nikakva freeride skija, ali ode covjek.:sm022:

wlad
02.01.2008, 16:49
Ma ne postoji pretvrda skija, pa ni ovo magare14 :D. Lepo je da je mekša skija za dubok sneg, ali je dobro i da je tvrda ako se pustiš malo brže... Npr. kod elana vidim da i za freeride skije često stavlja 2 sloja titanijuma, e sad možda je flex drugačije raspoređen po skijama, u to se ne razumem :D.

@Sapa: znaš onu staru, a u ruke Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita, tako i jarac delje na čemu stigne ;).

Ja nisam baš neki ekspert za skijanje, snalazim se solidno, ali svaka tvrđa (i šira ;)) skija mi lepo legne, doduše ne mogu da se pohvalim da sam ih baš isprobao puno :sm022:

CrazyKong
03.01.2008, 16:29
Sto bi reko neko pametan..."nije do skije...do skijasa je" a cika Arso ? :sm019:

Flexon
03.01.2008, 22:21
Problem je sto vecina ljudi koji idu na crne staze u Americi, kad dodju do ledene strme uske staze sa grbama prolaze je pravilnim zavojima, a ne slipe and slide. U tom slucaju mislim da je duzina bitna, i da kraca skija ima malu prednost.
kratke skije na grbama imaju definitivno prednost
mada na pravim grbama bilo kakav pravilni zavoj je nemoguc
i tu se cak sta vise najvise koristi odklizavanje repovima skija
a oni koi su pravo dobri idu gotovo pravolinski i tada koristeci odklizavanje
a najveci neprijatelj skijanja po grbama jeste skija malog radiusa
jer radius tu ne znaci ama bas nista
mada duzina tu ne igra toliku ulogu koliko tehnika eno recimo
Glan Plake skija grbe sa 218 dugim skijama za spust
jedina je stvar da koljena mogu da podnesu tu vrstu amortizacije
(ko sivaca masina)

hehehe
04.01.2008, 08:16
Sto bi reko neko pametan..."nije do skije...do skijasa je" a cika Arso ? :sm019:

Tako je cika Krejzi....

Najvise je do skijasa... al ima malo i do skije... snov kondišn je stvar ukusa a to nas opet vraća na skijaša. Al kako se* svaka skija*ne*ponaša*isto*u*svakom*snegu... dolazimo ponovo do skija... i tako u krug....wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ff; background-image: none; color: #000000; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 10pt; line-height: normal } p { margin: 0px; }

nidza
04.01.2008, 11:02
Ja bih baš rado probao tu 14icu. Vozim 8micu i stvarno sam oduševljen kako guta neravnine i koliko može da joj se strahovito skrati ili produži carving zavoj. Čak ni offpist neće da potone, iako je poprilično kratka, mada ni ja nisam nešto težak za svoju visinu od 184cm, u stvari nisam uopšte. :D

Prosto se nekako mislim da bi mi možda 10tka bila okej. Ne vidim što je skija koja lako ulazi i izlazi iz carvinga mana? Kad pravim serije kratkih zavoja, ulasci i izlasci iz mikrozavoja su mi takođe na kantnama, a otklizam repovima u odgovarajućem trenutku. Takođe nisam iskusio nestabilnost, na ovoj superkratkoj skijici možeš da se nagneš pozadi da samo ćoškovima repova pičiš po strmini, da sve pršti, i opet se ne prevaljuješ na leđa. Mogu misliti kako bi tek bilo sa dužom? Svakako je velika skija za offpist prednost i poželeo sam 176 dužinu u par trenutaka, ali zasad stvarno nemam gde offpist da vozim. Vidim da svi imate tu tvrdu i tešku skiju uglavnom dužine 176cm. Zanima me gde ih vozite i kako? Ja sam stekao utisak da je ovo jedna baš autentično carving skija i prosto te tera da je tako voziš, posebno kad se propisno naoštri.

wlad
04.01.2008, 13:08
Vidim da svi imate tu tvrdu i tešku skiju uglavnom dužine 176cm. Zanima me gde ih vozite i kako? Ja sam stekao utisak da je ovo jedna baš autentično carving skija i prosto te tera da je tako voziš, posebno kad se propisno naoštri.

Pa Magfire kao Magfire je all-mountin' ;) skija, što će reći može po stazi a može i izvan. Za tvrde odlično pripremljene staze ćeš verovatno bolje "karvovati" sa Speedwave 14 (ako gledamo Elanov ekvivalent) ili SL/SLX, GS/GSX modelima...

Magfire je lepa skija, nije idealna, kao i druge ;), ali ako voliš nešto što marketinški zovu "multikondišn" ;) skiju, onda je to dobar izbor.

Konkretno 14 je zaista teška skija u rukama (ne znam gde su na waveflex-u uštedeli 15% na težini :D), tj. za nošenje, na nogama se težina ne oseća, tvrda je da može da se skija po tvrdom, a lepo se uvija po neravninama (koliko god to možda zvučalo kontradiktorno - skija je torziono zaista črsta, pa otud te "kontra" karakteristike).

E sad, upravo zbog te multikondišn karakteristike, skija može da i ne odgovara, npr. onome ko baš želi da skija samo na stazi, ili samo van-staze - verovatno će mu smetati po neka karakteristika.......

CrazyKong
04.01.2008, 16:15
Konkretno 14 je zaista teška skija u rukama (ne znam gde su na waveflex-u uštedeli 15% na težini :D), tj. za nošenje, na nogama se težina ne oseća, tvrda je da može da se skija po tvrdom, a lepo se uvija po neravninama (koliko god to možda zvučalo kontradiktorno - skija je torziono zaista črsta, pa otud te "kontra" karakteristike).

Ja tezu nisam drzao iu ruci....strasno...jednom rukom se jedva nosi :sm022:

Na nogama se ne oseca tezina....oseca se tvrdoca koja ne dozvoljava nikakve vibracije na vecim brzinama...a na neki cudan nacin se prilagodjava i neravnom terenu...

nidza
05.01.2008, 17:16
a na neki cudan nacin se prilagodjava i neravnom terenu...

To isto važi i za 8micu. Seče uništenu stazu u carving zavoju kao da je staza savršeno uređena. Bez problema možeš da proširiš i uređenu stazu na spolja neuređene delove u dobrom carving zaokretu. Mene je ta osobina najviše oduševila, kako guta kombinaciju mekog, tvrdog snega i čistih ledenih delova. Sjajna skija (Mag8), i pitam se da li mi treba tvrđa uopšte?

Da li stvarno može da se oseti razlika? :) To je vazda bilo ključno pitanje, moralo bi da može za tu razliku u ceni. BTW, skija je bar 30% laganija od prošlogodišnjeg modela, laka je ko pero (8mica), ali ima i mnogo manje drveta, te pretpostavljam da je torziono inferiornija od 14ice.

E, sorry što kvarim temu, iako nemam 14icu, pošto mi je Magfire generalno super interesantan koncept. Jednostavno ne mogu da sakrijem oduševljenje skijom. Ne želim ni jednu drugu, možda samo jači model (samo da skapiram zašto). :)

wlad
05.01.2008, 19:28
Ne znam za 2008 model mag8, ali prošlogodišnji je isto bio dobar - ali pri većoj brzini ipak "klapara", eto zašto je tvrđa bolja ;). 10ka već ima 1 sloj titanijuma (barem prošlogodišnji) što joj daje lepše karakteristike...

wlad
05.01.2008, 20:05
E da, komentar na Magfire 14 pogledati i ovde (http://global.skipass.com/gearguide/ski/2008/elan/magfire-14.html) :).

Flexon
05.01.2008, 21:27
ma perfektna skija samo da se jos radi
bez fusion systema pa da mogu da se
prisestare vezovi po zelji
bilo bi jos bolje plus usteda tezine

nidza
06.01.2008, 17:58
Šta fali vezovima?

Odličan komentar wlad. :D

Sad sam se primio na skiju, magarci nijedni. Izgleda ko sam đavo iz pakla tako kvrgava i nandžarasta.

barrcode
06.01.2008, 18:53
Ljudima iz Elana mora da je neprijatno kada pročitaju ovolike hvalospeve :sm017:.
Očigledno je da je Srbija i posle 18 od raspada SFRJ neka vrsta home market-a za Elan.

Flexon
06.01.2008, 19:31
Šta fali vezovima

vezovima nista ne fali naprotiv odlicni su
jedina mana koju imaju jeste da ih ne mozes prebaciti na drugu skiju
u slucaju da skija bude ostecena do mjere da ne moze vise da se koristi
i vezovi idu u smece sa skijama
moja teorija je da je bolje uzimati skije bez system vezova
jeru u tom slucaju kad poderes jednu skiju vezovi i dalje ostaju
i u stanju si da uzmes vez po svom izboru
i jedan dobar vez moze da podere 5 parova skija bez problema
i kada se tako radi na svaku drugu ili trecu kupovinu skija moze da se
ustedi jedan dodatni par
mislim to su uglavnom prakticni razlozi
posto dosta naroda mijenja skije svake ili svake druge godine
i na kraju krajeva radije cu voziti 5 godina na metalnom vezu din 6-15
nego mijenjati svake godine plasticni vez din 2-10
ja neznam koliko vama ovo ima smisal
ali meni je prilicno logicno :dontknow:

wlad
06.01.2008, 21:46
Sad sam se primio na skiju, magarci nijedni. Izgleda ko sam đavo iz pakla tako kvrgava i nandžarasta.

Možda se sretnemo na nekoj planini pa se zamenimo da probaš...

patak
07.01.2008, 11:09
Ljudima iz Elana će baš biti neprijatno. Imao sam Magfire 12 model od ove godine, vozio u Le Menueres Magfire Magma i poredim ih sa Fischer AMC 76 koje voze neki među nama koji su takođe probali sve ove skije i podelili moje mišljenje. U odnosu na Fischer to nije F od Fischera i vi koji imate Magfire 12 ili 14, prodajte to, a ako ne uspete uzmite testeru i isecite ih, pa da znate da stvarno nemate skije, jer je to najgore đubre od skije na kugli zemaljskoj koje sam ja vozio.( sad će Crazy da se smeje).

ps.
Evo zašto su izgužvane. Onaj u Elanu što ih je konsruisao kada je probao to što je napravio izgužvao ih i bacio u kantu , a oni ih ipak izvadili iz kante, ali im model ostao izgužvan.

07.01.2008, 13:54
ha ha ha, :sm021::sm021::sm021: Patak, kralj si :yay:

wlad
08.01.2008, 13:15
Ma moraš i da znaš kako da ih voziš :D

Sapa
08.01.2008, 13:19
Ljudima iz Elana će baš biti neprijatno. Imao sam Magfire 12 model od ove godine, vozio u Le Menueres Magfire Magma i poredim ih sa Fischer AMC 76 koje voze neki među nama koji su takođe probali sve ove skije i podelili moje mišljenje. U odnosu na Fischer to nije F od Fischera i vi koji imate Magfire 12 ili 14, prodajte to, a ako ne uspete uzmite testeru i isecite ih, pa da znate da stvarno nemate skije, jer je to najgore đubre od skije na kugli zemaljskoj koje sam ja vozio.( sad će Crazy da se smeje).
ps.
Evo zašto su izgužvane. Onaj u Elanu što ih je konsruisao kada je probao to što je napravio izgužvao ih i bacio u kantu , a oni ih ipak izvadili iz kante, ali im model ostao izgužvan.

Pazi kad ces, poslje ovog texta, od sad, pa na dalje, a i u buduce u Francusku na skijanje ici preko Madjarske. Nema ti vise traznita preko Dezele :sm018:

PS
Ali ko zna zasto je to sve dobro, tolko si nafalijo tog Fischerka da ce Austrijanci mozda da ti daju besplatan Shengen.

hehehe
09.01.2008, 08:07
Ali ko zna zasto je to sve dobro, tolko si nafalijo tog Fischerka da ce Austrijanci mozda da ti daju besplatan Shengen.

A mozda ce da mu daju i patku.... da ne ide sam...

nidza
11.01.2008, 13:13
:D :D :D

Budimo realni, doživljaj skija je nešto veoma subjektivno. Moram da proučim malo taj Fischer, kad ga već pola foruma ima.

nidza
11.01.2008, 13:21
Izgleda slično kao Magfire, vez pomeren napred, široka. Nisu mi jasni oni rogovi pozadi, pa kako se vozi unazad? Našao sam na netu jednako dobrih koliko i loših review-a. Navode kao manu isto ono što sam ja osetio na Magfire,a to je bočno držanje po ledu, što je i za očekivati s obzirom na karakterističan oblik.

Cenim da je u pitanju još jedno loženje.

skiman
11.01.2008, 13:58
Sledeči tjedan ću ih isporobati 14-tke.........Da vidim ovo ćudo od skija......:smoke: :ok: Skiman

SasaNS
12.01.2008, 21:52
Ljudi ja imam 10ku i savrsena mi je. Jos me nije nijednom izneverila. Razbija neravnine "sama" skrece, univerzalna je i nije skupa (20000 pre dve godine). Za magfire 14 imate test na www.skijanje.hr (http://www.skijanje.hr) (izvinjavam se sto reklamiram konkurenciju). Inace ja sam od onih tezih skijasa 100kg 180cm.

SasaNS
12.01.2008, 21:55
da li neko zna kad ce testiranje Elanove opreme na Kop-u?

wlad
12.01.2008, 22:01
Ma testiralo je tu skiju dosta ovde sa foruma, neki su se oduševili, a neki i nisu :).

Test Elan/Volkl valjda u martu (ili kraj februara). Biće na ovom sajtu info 100%.