Pogledati punu verziju : Iznajmljivanje opreme, skola skijanja-da ili ne...?
filip181
24.12.2007, 20:26
Elem trebalo bi da idem sa devojkom u Borovec i velika zelja nam je da naucimo da skijamo, a posto ste vi ovde vec iskusni, nadamo se da nam pozete pomoci savetima.
1. Planiramo da iznajmimo opremu, ali jos uvek ne znamo da li to da uradimo ovde ili tamo. Ovde nam izadje 50-ak evra jefitinije a sa druge strane ako bismo tamo uzimali, verovatno bismo mogli da zamenimo ako nam ne odgovaraju cipele. Ono pisem jer sam dosta citao o tome kako u cipelama treba provesti dosta vremena da bi se zakljucilo da li su odgovarajuce ili ne, pa nas je strah da ne iznajmimo ovde sve a na snegu se ispostavi da nam ciplele ne odgovaraju(zuljaju ili nesto drugo). Sta biste nam vi preporucili-ovde ili tamo?
2. Kada iznajmljujemo opremu, mozete li da nas posavetujete na sta da obratimo paznju? Da li mozemo da biramo cipele i skije, ili nam oni daju? Uopste, da li da se prepustimo potpuno onima koji nam izdaju da zakljuce sta nam treba, ili ima nesto sto treba da znamo a oni nam nece reci?
3. Posto kao sto sam napisao ni ona ni ja ne znamo da skijamo, u nedoumici smo da li da uzimamo skolu skijanja tamo ili ne? Neke osnovne tehnike smo vec nasli na internetu, pa ne znamo da li nam je potrebna ta skola... Ili je mozda dovoljno da nam neko ko zna da skija a koga cemo verovatno tamo upoznati objasni osnovne stvari?
Hvala unapred
kad kazes 50-ak eura jeftinije
to znaci da to iznajmljivanje i nije toliko jeftino
ja preporucujem u svakom slucaju kupovinu opreme
mozda izadje duplo skuplje ali barem imas opremu ili trostruko
....
filip181
24.12.2007, 23:08
50ak evra za oboje. Sigurno da je kupovina najbolji izbor ali hocemo prvo da se oprobamo u skijanju pa tek onda ako se bas navucemo da razmisljamo o kupovini:ok:
ma za skijanje je najteze odluciti se
a jednom kad se izadje na snijeg navlacanje ne gine
to je predprogramirano
ali ipak ako odlucite da iznajmljujete opremu
najbitnije je da cizme odgovaraju
cizme ne smiju ni najmanje da vas ubijaju
moze se desiti da vam kazu ma u redu je to to ce da se prosiri
to je greska jer nista ne moze da ti upropasti odmor kao cizma koja ne odgovara
cizma mora da bude uz nogu usko ali ne smije da zulja
i nikako nije dobro da noga ima previse mjesta i da se pomjera unutar cizme
izbjegavati vise parova carapa u cizmama jer to ce dovesti definitivno do zaustavljanja cirkulacije
ukratko cizme su najbitniji faktor
ako nemate nekoga da vam pokaze osnove skijanja
uzmite instruktora obavezno
skije i stapovi to je laksi izbor za to ce vec da se pobrinu gdje budete iznajmljivali...:sm018:
Ako iznajmljujete opremu iznajmite je u velikim skijasnicama a ne u onim barakama. POstoji velika sansa da dobijete neki ptastari model skija ili cipela. U velikim hotelima imaju i dobru i relativno in opremu.
Cipele najvaznije udobne u taman ni velike ni male, skije carv za pocetnike -5/-15cm od visine, stapovi po meri lakta ruke.
Ski ucitelja ili uciteljicu uzmite obavezno. Bice vam lakse i udobnije. Otisli ste na odmor da uzivate a ne da se mucite. Obicno su zene kao ucitelji strpjivije ali to je to.
filip181
25.12.2007, 15:23
Hvala vam puno na savetima.
Da li imate neku preporuku za carape, gde da kupimo i koje?
plageton
25.12.2007, 15:58
Bice dobre svake deblje dokolenice. Nije lose imati pri sebi navlake za potkolenice koje ima da se nabave po radnjama koje prodaju steznike, elasticne zavoje i slicna pomagala. Njihova svrha je da ublazi mogucno zuljanje u predelu cevanice, tim pre sto uzimate iznajmljene cipele. Nemojte to da vas obeshrabri, to zuljanje je sasvim uobicajena stvar i cak i skijasi koji imaju skupe pancerice ponekad setaju okolo sa raskrvavljenim cevanicama.
U BGD Merkatoru u Intersportu prave carape za skijanje, sa svim potrebnim ojacanjima.
filip181
27.12.2007, 22:22
Hvala puno, svraticemo.
Da vas pitam jos nesto... Posto cemo uzeti skolu skijanja tamo, ali tri dana, posle koliko bi mi otprilike mogli na neku plavu stazu, ili nam uopste ne preporucujete taj podvig?
Jeremija
27.12.2007, 22:25
Zamolite neku staramajku da vam nesto izshtrika nabrzaka pred polazak :)
ja sam uspio izvuci nekoliko prijatelja na crnu za 5 dana
to nije nikakav problem
ali pravilno savladati tehniku to je vec
dugogodisnji proces
na jednu stvar obratite paznju prilikom ucenja
uvijek opterecivati prednji dio skije to je stvar koju kad pogresno naucis
tesko se odviknes
najbolji nacin da se to savlada je drzati uvijek pritisak na jeziku cizme
ako ne pravis pritisak na jezik cizme znaci da pogresno radis
to je apsolutno najvaznija stvar dobro obrati pznju na to
filip181
29.12.2007, 02:15
Odlucilli smo da ovde iznajmimo opremu a skolu skijanja uplatimo direktno kad stignemo tamo u nekom od hotela jer nam je mnogo 6 dana skola skijana po 4 sata. Mislili smo da uzmemo ili 1 dan ili 3. Cisto da nam pokaze tehniku, pa cemo mi da vezbamo.
E sad da vas pitam da li mozete da nam preporucite gde u Beogradu da iznajmimo dobru opremu? Bili smo u nekoj radnji na Banovom brdu, sad ne znam kako se tacno zove ali je bas lepa radnja, imaju samo ski opremu i klizaljke. Jel zna neko da li je ok da tamo iznajmimo ili imate neku bolju preporuku. Hvala unapred:ok:
generalno mislim da je najbolje iznajmiti opremu na licu mjesta
mislim na skijalistu
recimo u slucaju da dodje do nezeljenih problema (defektna oprema)
vrlo je lako na licu mjesta uzeti novu bez eksta troskova
a i prilikom transporta opreme lako dodje do kojekakvih ostecenja
sto moze dovesti do potencijalnih problema prilikom vracanja
moje je misljenje da su direktno na skijalistima dosta lezerniji
ne obracaju paznju toliko na nanesena ostecenja (sve dok je u granicama normale podrazumjeva se) i usluga je bolja sa boljim izborom
tih ustedjenih 50 eura moze na kraju da se pretvori u ono
na mostu dobio na cupriji izgubio
pa da te iznajmljianje u beogradu kosta dosta vise
ali to je moje misljenje
ovo je samo prijateljski savjet:sm018:
Malo je 1 dan sa cetiri sata. A i cetiri sata dnevno je puno. Nadjite neku skolu po 2 sata sa uciteljicom, pa posle uvezbavajte popodne sami. Obicno skole traju po 5 dana i to je vreme za koje se nesto nauci. Tehnika je stvar koja se dosta dugo uci.
Skije ne vucite iz Beograda kako vam rece Flexon. Sta ce biti ako cipela bude nekog od vas zuljalja. Mozda jeftinije prodjete kada uzmete komplet opremu i skolu skijanja. Nekada je bilo tako. Toplo se obucite :) .
plageton
29.12.2007, 17:54
Taj na BBrdu je Salto-M, ako je to ona radnja kod crkve. Znam gazdu, korektan je i prilicno se razume u opremu. Sad, Borovec je veliki centar i sigurno necete imati problema da na licu mesta nadjete odgovarajucu opremu. A 4 sata ski-skole dnevno, to je stvarno ludilo. Dva sata dnevno je puna kapa. Nemojte uopste da se opterecujete tim ucenjem, skijanje je nesto sto ce svako da savlada samo ako ima volju.
filip181
31.12.2007, 00:18
Razumem ja vas sta hocete da kazete... Postoje tri opcije- da iznajmimo ovde, da iznajmimo tamo i da iznajmimo preko agencije. Prva opcija, slazem se, najnesigurnija, druga-100 evra skuplja za oboje, pa tako treca ispada najbolja jer se tamo dobija oprema, medjutim nas brine da to ne bude neka fus oprema koju ne mozemo da zamenimo... Jer mi ovde ne znamo kakvu opremu ce nam tamo dati. Da li biste se vi uzdali u to iznajmljivanje preko agencije?
Sto se skole skijanja tice, naravno najpovoljnije je kad uzimemo paket ski pas+oprema+skola ali tih 4 sata nam je bas mnogo. Valjda postoje tamo neki instruktori sa kojima mozes da se dogovoris da bude recimo 6 dana po 2 sata?
Kreni Filipe u skolu, videces, svidece ti se ovaj sport.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.