Pogledati punu verziju : Imam problem?!
Pejamachine
11.12.2007, 18:35
Prosle sezone sam na jahorini naostrio skije na masini za ostrenje,posao na stazu spustio se jedanput i osjetilo se da su ostrene...sledece spustanje-kao da ih nisam ostrio...sta je u pitanju??
Bata Bane
11.12.2007, 18:42
Prosle sezone sam na jahorini naostrio skije na masini za ostrenje,posao na stazu spustio se jedanput i osjetilo se da su ostrene...sledece spustanje-kao da ih nisam ostrio...sta je u pitanju??
Pitanje za zivu enciklopediju, gospodara nad svim gospodarima, najveceg medju najvecima, ziva legenda skijanja i coveka koji sve zna, al ovo se ne zezam
STEKANE
pomozi coveku!!!!!!!!
Mislim da nešto sa oštrenjem nije bilo kako treba.
a da nije do snjega? mislim, jel se skijalo po snjegu??? :D
Šalio sam se, naravno.
Dobro naoštrene skije bi trebale da takve ostanu bar 3 - 4 dana skijanja, zavisno od podloge na kojoj se skija. Na umjetnom snijegu je to kraće, ali taj slučaj se neće uskoro dogoditi na Jahorini.
Ovo su čiste pretpostavke, jer i da imam skije u ruci, ne bih mogao puno više reći. Vidim tri moguća razloga:
1. Stanjeni rubnici
Što su rubnici manje istrošeni, oštrenje duže traje. Tvrdoća čelika se postiže termičkom obradom i na površini je najveća, a dubinom opada. Ako je rubnik dobro stanjen, na skijama je ostala samo mekana jezgra koja ne može dugo da drži oštrenje.
2. Uglovi oštrenja
Možda je oštreno pod pogrešnim uglovima. Spominješ mašinu, ali da li je oštreno "iz ruke" na mašini ili mašina sve sama odradi? Prije će biti ovo prvo. A prvi spust su rubnici držali, jer možda nije bila skinuta "pucna" nakon oštrenja, koja je za vrijeme prvog spusta spala.
3. Subjektivni doživljaj
Da li zbog umora, ili pauze sa nekoliko piva ili nešto treće si stekao utisak da prvi spust rubnici drže.
Eto malo filozofskog prekenjavanja od mene. A možda je u stvari bilo nešto četvrto.
Sad tek vidjeh Sapin teoretski doprinos. Slažem se. Ako je skijano po kamenju, oštrenje neće dugo trajati.
sledece spustanje-kao da ih nisam ostrio
definisi to malo preciznije
sta se tacno desilo
i ostre ivice imaji svoje granice a granica je drugacija od skije do skije
i svaka voznja je drugacija
mislim to bi pomoglo da se tacno zna...
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.