Pogledati punu verziju : savet za pancerice
od sutra su na akciji ( jedan od hyper marketa) pancerice Lange Concept 85 (112 e). Valja li to cemu ili vredi li to cemu? a ima i nekih skija ....:sm022:
Cipele su odlične uz uslov da ti odgovaraju na nogu. Cijena je super povoljna.
Sve najbolje o Lange. Imam ih i prvi put otkad skijam nemam problema sa cipelom, jer imam uzanu nogu. Od detinjstva sam muku mučio. Takođe je odlična cena bila u Sava Centru, ispod 100€, flex 80, mada deluje dosta tvrđe.
Nema važnije stvari od pancerice, zatim rukavica. Sve ostalo se može podneti, samo ne žuljanje na nogama i smrzavanje prstiju na rukama. :)
lange cizme svaka cast
pod uslovom da imas nogu ko kod balerine
previse uske za moju nogu
lange cizme svaka cast
pod uslovom da imas nogu ko kod balerine
previse uske za moju nogu
prima balerina sam od svoje 13 g. tj od tada mi ne raste stopalo 40,41 ali dok neprobam nista. skocicu danas do sajma da naparim malo oci:hair:
Sve najbolje o Lange. Imam ih i prvi put otkad skijam nemam problema sa cipelom, jer imam uzanu nogu. Od detinjstva sam muku mučio. Takođe je odlična cena bila u Sava Centru, ispod 100€, flex 80, mada deluje dosta tvrđe.
Nema važnije stvari od pancerice, zatim rukavica. Sve ostalo se može podneti, samo ne žuljanje na nogama i smrzavanje prstiju na rukama. :)
Da li si mozda upoznat za koju sezonu je ovaj model, jer u prodavnici (ona sa karticama) su se pojavile skije koje su iz sezone 04/05 (elan a serija ...)
Concept verovatno ima za razne sezone, ali ne vidim što ti je to bitno. Ja sam otišao da kupim Concept takođe, sa flexom 70-90, na kraju završio sa nekom specijalnom edicijom za prošlu sezonu, ne mogu da se setim modela (niti piše igde, zbog specifičnog dizajna). Cipela jako podseća dizajnom na Concept, ali je plava, poluprovidna, unutra lebdi veliki Lange znake po obodima, žute boje, kao hologram. Uvrnutog izgleda, ali odlične..
Nema nikakve veze da li nosiš 41-42, ili 46, bitno je da nemaš široku nogu, inače će da žuljaju. Ovaj moj model, medium širine, bez većih problema mogu da dotegnem do kraja, i to je onda to. Možeš misliti koju bih muku imao sa bilo kojim drugim.
Vodi računa da ih probaš dugo, turi jedan broj na levu, drugi na desnu, ili dva različita modela sa brojevima koji ti približno odgovaraju i sedi u radnji sat vremena. Ponesi novine. Treba da te stegnu da ne možeš da mrdneš, naravno, ne da ti prekinu krvotok, ali da nema mrdanja, posebno da peta ne može da se izvuče ili noga da šeta torziono horizontalno.
Prvih dana sam imao problem sa onom grbom što svako od nas ima veće ili manje na nozi (ja na žalost imam to sranjce veće), ali unutrašnji uložak se očigledno prilagodio kad ga noga dobro zgreje i sad su ko bog.
Cena je jako dobra, cipele su kvalitetne, kopče full metalne, ja bih išao na njih bez obzira da li su sa sezonu 05 ili 07.
plageton
06.12.2007, 12:38
Lange vazi kao pancerica za uzu nogu, kao i rossignol npr, nordica je u tom pogledu neutralna, a salomon je kao za one sa sirim stoaplom, visim risom i to. Ali nigde ne nalazim kako se u ovom smislu svrstava dalbelo?
To i mene interesuje za Dalbelo. Ajde dajte mi neki predlog modela pancerice imam sire stopalo i deblji list. Fleks 7-8 zavisi naravno od prozivodjaca a i po mogucnosti da ima podesavanje nagiba pete posto gazim na unutra. To sam video da imaju malo bolji modeli Dalbelo npr. Aero 8 model od prosle godine.....Jel postoji neki precizan nacin da se podesi peta?
... posto gazim na unutra.
Neki modeli Dalbella su imali opciju podešavanje visine pete: plastična ploča ispod stopala se podiže/spušta u području pete.
Pojasni ovo sa "gaženjem na unutra". Ravna stopala, X noge ili nešto treće? Za ravna stopala su rješenje specijalni ulošci, a za X (ili O) noge je rješenje podešavanje kantinga (bočnog nagiba gornjeg dijela cipele).
Jedan prodavac mi je objasnio da je ta ploca kod Dalbella ne za podizanje i spustanje pete vec za podesavanje nagiba ka spolja ili unutra. Ocigledno da se presao. Nemam X ili O noge (barem nisam primetio :) )nego jednostavno stopalom vise gazim na unutrasnju stranu. Kad stanem da vozim na jednu skiju na npr. desnu nogu mene skija vodi na levo. Obicne cipele koje nosim posle duzeg nosenja se istanje na unutrasnju stranu tj. desna cipela se vise istanji na levu stranu a leva cipela na desnu stranu. Nadam se da me sada bolje razumes? Aj predlozi neki model za sire stopalo i deblji list, fleks 7-8.
To su X noge ;), dosta cipela sada ima podešavanje kantinga, to je ono što tebi treba...
Mislim, i ako ti nisu X noge, nego samo gaziš koso - isto će ti kanting to srediti - ali treba naći neki servis gde to može tačno da se podesi.
[QUOTE]Jedan prodavac mi je objasnio da je ta ploca kod Dalbella ne za podizanje i spustanje pete vec za podesavanje nagiba ka spolja ili unutra. Ocigledno da se presao.
Ne znam dal se presao. Ja sam nedavno probavao jedan drugi model koji nema tu kerefeku za podesavanje, na peti kao dalbelo. Prodavac je (gledajuci moja bosa stopala na staklenoj ploci konstatovao da imam ulegnuto desno stopalo (poluravan taban sto bi nas narod reko) i da se isto zbog (radi toga) 'nagiba' unutra.
Stavijo je je jednu malu gumiranu potpeticu ispod uloska cipele, koju je prije toga je blago 'isturpijao' tako da se to ulegnuce (prema unutra) iznivelisalo. Moram priznati da sam odmah imao osjecaj kako kompletna noga, od koljena do stopala stoji pravilno u cipeli, sto prije toga nije bio slucaj. Time svakako postizes da se i koljena, stopala i kompletna noga manje umara na skijanju.
E sad dal Dalbelo ima tu mogucnost i dal je to kod Dalbela funkcija namjenjena za korekciju gore pomenutog problema to nemam pojma.
Nemam X ili O noge (barem nisam primetio :) )nego jednostavno stopalom vise gazim na unutrasnju stranu.
Mislim da imamo isti/slican probljemos i da bi onaj gore pomenuti zahvat sa potpeticom pomogao.
Kad stanem da vozim na jednu skiju na npr. desnu nogu mene skija vodi na levo. Obicne cipele koje nosim posle duzeg nosenja se istanje na unutrasnju stranu tj. desna cipela se vise istanji na levu stranu a leva cipela na desnu stranu.
Cuo si za 'duck stance'? Polozaj nogice ko u patka (dache). Fischer pravi pancerice u kojima noga stoji u pacijem polozaju, zakrivljena za nekih 9 stepeni prema vani u odnosu na osu. Ako zauzmes taj stav, primjeti ces da se koljena 'prirodnije' savijaju u cucanj. To je valjda tajna 'duckstance'-pancerica. Kazu da to nekom drasticno poboljsava nacin na koji skija, ali ne svakome.
Aj predlozi neki model za sire stopalo i deblji list, fleks 7-8.
Mozda ce Stevo moci (od oka) da ti predlozi adekvatan model. Na (trulom) zapadu su se pojedine prodavnice ski opreme obezbjedile sa 'mashinom' zvanom FootPrint. Stanes sa golim nogama na jednu elektronsku plocu koja je spojena sa kompjuterom i u roku od par mintua dobijas pregled modela pancerica koje su odgovarajuce za tvoje stopalo. Sistem je smislijo neki chika Schmitzl koji je nekad u proslosti podesavao ski cipele za chika Hermann-a Maier-a.
Kod mene u blizini te masine nema, ali mnogo sam znatizeljan.....mozda mi pomogne. :confused:
1. Mogao bi ti da pateniras taj izum sa gumiranom potpeticom i zaradis veliku lovu :). Razumeo sam te sta je uradio ali neznam ja sa cime i kako to da izvedem? Jel ima takve potpetice da se kupe negde ili mora kucna radinost to da odradi?
2. Nisam te razumeo za Fischer pancericu. Jel bi ona meni pomogla ili ne?
3. Znam da postoje takve naprave ali sam video samo na netu i u jednom filmu.
Evo sta sam nasao na netu:
http://www.profeet.co.uk/ski_2DCustomInsole.asp
Jel zna neko da li postoji takva masina (FootPrint) u Srbiji ili okolini i ko je ima? Jel ima neko od izlagaca na sajmu mozda tu ili neku masninu istih namena?
Takodje tu na istom sajtu postoje rangirane pancerice. Evo muskih modela:
http://www.profeet.co.uk/ski_mensboots.asp
Evo jos jednog interesantnog sajta za odabir pancerica:
http://www.skinet.com/skinet/gear/app/bootfinder/0,26999,,00.html
Ima Dalbello pancerica ali izgleda da su veoma mali broj modela obradili.
Stevo ili neko drugi jel moze pomoc oko modela sem ovih sto su na ovim sajtovima obradjeni?
Jos me intetesuje ako neko zna cene Dalbello modela: Aerro8, Reflex 7,9 i 11 i Proton P8? Jel ima ovih modela na sajmu?
Evo cemu sluzi to podesavanje kod Dalbella za petu:
oprobaj dalbelo krypton ako ne uspijes tu cizmu
da podesis spram svojoj nozi neces nijednu
ja se nadam da ih ima na sajmu
Ovo je ono o čemu sam već napisao: "Neki modeli Dalbella su imali opciju podešavanje visine pete: plastična ploča ispod stopala se podiže/spušta u području pete."
Okretanjem imbus vijka se reguliše visina zadnjeg dijela ploče na kojoj stoji noga.
Ja već godinama vozim Salomona, a prije toga sam imao Dalbello sa ovakvim podešavanjem visine pete. Moje stopalo je osrednje široko, a noga tanka. I Dalbello i Salomon mi savršeno odgovaraju.
Znam ljude koji su imali problema sa bolom u koljenima za vrijeme skijanja, a problem su riješili sa ranije spomenutim Fischer pancericama koje imaju blago izražen "pačiji" položaj stopala (Soma-Tec tehnologija).
Ibane, jesi li probao šta od Tecnice? Kao što se priča da Lange ima uzak kalup, tako Tecnicu bije glas da je za široka stopala i jaku nogu. Ja sam ih jednom probao i nisu mi odgovarale. Možda će tebi odgovarati.
Svake sezone se pojavi hrpa novih modela, a ni stari stereotipi o uskim (Lange) i širokim (Tecnica, Salomon) pancericama više nisu pravilo. Npr. nova Falcon serija Salomona je za užu nogu.
Jedini pravi savjet je: Odvoji dovoljno vremena, idi na sajam i probavaj, probavaj, probavaj...
Zaboravih (aorist): Poželjno je da pancerice imaju podešavanje Canting-a. Mislim da bi igranje sa ovim moglo da riješi tvoj problem sa "gaženjem na unutra".
Veliki brat
07.12.2007, 09:21
Trazio ... nisam je nasao .... sramota.. :awm2:
1[QUOTE]. [QUOTE]Mogao bi ti da pateniras taj izum sa gumiranom potpeticom i zaradis veliku lovu :).Razumeo sam te sta je uradio ali neznam ja sa cime i kako to da izvedem? Jel ima takve potpetice da se kupe negde ili mora kucna radinost to da odradi?
Na zalost nema tu sta da se patentira, svaki ortoped, podolog, fizijoterapeut i bolji shuster (obucar) koristi takve potpetice.
Malo bolji prodavci ski-opreme specijalizovani za pancerice, koriste te potpetice. Ja sam npr. sutra (subota) narucen kod podologa da mi ljudski pregleda oba stopala i ako ocjeni za potrebno, napravi uloske samo za moju nogu. Ako stvarno imas problema sa nalazenjem cipele mislim da to mozes da uradis i u Bgd-u kod specijaliste..
2. Nisam te razumeo za Fischer pancericu. Jel bi ona meni pomogla ili ne?
Mislim da se Fischerovi modeli sa 'duckstance' polozajem zovu Soma, odes lijepo na google i pogledas o cemu se radi. Niko ne moze da ti kaze dal' bi pomoglo ili ne bi. Moras da probas. Ja nisam probao, ni taj model nemam u blizini da ga probam. Citao sam da nekima drasticno smanjuje i otklanja bolove u koljenima, ali i pritisak na stopala u samim pancericama, a da drugi opet ne osjete nikakvu razliku izmejdu te i neke normalne pancerice.
3.
Znam da postoje takve naprave ali sam video samo na netu i u jednom filmu.
Evo sta sam nasao na netu:
http://www.profeet.co.uk/ski_2DCustomInsole.asp
Ovo su dakle specijni ulosci koji se griju na onoj grijalici sa slike, ko sto text kaze: stavis ulozak na grijalicu, stanes svojim nogicama na istu i ulozak se formira prema tvojim stopalima, jeste ovo danas ima skoro svaka radnja ski-opreme.
Onaj gore pomenuti footprint nije jos postao standarad, jako malo radnji ga koristi, skupa stvarcica, a iskreno govoreci sumnjiva joj je efikasnost. Zasto? Zato sto se kalupi i ulosci za cipele prave prema "standarnoj nozi", dal je tvoja noga standardna??? sansa je barem 50% da nije. Ispitivanja pokazuju da vecina skijasa ne moze nikad da kupi odgovarajuci model cipele, tj da vecina ljudi kad kupi neki model koji naj blize odgovara nozi, mora jos uvjek da pancerice odnese kod ‘majstora’ na doradu/podesavanje. Dakle ako ti kompjutre i izbaci: da tvojem stopalo odgovara oblik Salomonove cipele npr. Falcon10 to jos uvjek ne znaci da ce ta cipela u praxi da bude odgovarajuca, dakle velika je sansa da nesto moras na njoj da uradis. No dobro stajanje na 'Footprintu' je besplatno, tako da onda mozes da se koncentirses na odredjene modele pancerica.(jos nesto; kompjuter footprinta ne uzima u obzir samo oblik stopala, nego i tezinu, visinu i nivo skijsa.).
Nego ulosci su ozbiljan problem a malo ljudi je svijesno toga, kupis cipelu, ako ima onaj ulozak koji se na toploti formira prema stopalu, mislis to je maximum koji svojoj nozi mozes da obezbjedis
. A danas je dus-tabanija kolko volis: ako ti se stopala ulijezu, krive prema unutra, onda nijedan standardni ulozak nemoze da pomogne. Rijesenje: spcijalista i spceijlni ulosci.
el zna neko da li postoji takva masina (FootPrint) u Srbiji ili okolini i ko je ima?
Footprint ne postoji garant u Srbiji, vjeruj da ih u jednoj Njemackoj mozes prebrojati na prste jende ruke.
[
Mislim da taj dalbelo ima upravu tu funkciju, koju je u mom slucaju imala ona isturpijana potpetica iz 'prve price'.
Veliki brat
07.12.2007, 09:35
Moje misljenje je da nema dobrog saveta za ski cipele , svaka noga je razlicita, kao i potebe svakog skijasa .
Ipak mozemo da diskutujemo o kvalitetu izrade i samom podesavanju odredjene cipele ....
Ibane, jesi li probao šta od Tecnice? Kao što se priča da Lange ima uzak kalup, tako Tecnicu bije glas da je za široka stopala i jaku nogu. Ja sam ih jednom probao i nisu mi odgovarale. Možda će tebi odgovarati.
Ih Stevo, kad si ti zadnji put probavao nesto od Tecnice??? Ja imam relativno usko stopalo (naunco dokazano), a poprilicno usko kad se uporedi sa prosjecnim stopalima ovih germanskih neandertalaca, ali to usko stopalo nije bilo usko za Tecnica Magnesium onu neku narandzastu.......poslje 20tak minuta stajanje u njima suze krenule spontano na oci. Onda neki dan probnem neki model koji je stepenicu dvije nize u klasi ispod valjda se isto zove magnesium :confused: (flex valjda 80 ili 90) uglavnom crna cipela model od prosle sezone. Dakle osjecaj potupuno isti, stisla me, sa svih strana da sam hotijo da isda'nem. Nije to bilo da me zulja u peti ili prstima nego sa strane hoce koske da popucaju.
A sjecas se da sam prije par sedmica probavao Lange, jedina radnja koja ima Lange i jedini model u mom broju u radijusu od 20 km. Probam, a noga pliva u njima bas ko u onim mojim Salomonima...............
Eto sta da ti kazem, mozda neku marku bije glas da pravi ovakve ili onakve cipele (za siroka ili uska stopala), ali dok praxa ne pokaze nista.
Btw. Stevo, kolko ja znam Tecnicu, ne bije glas da pravi siroke, nego bas uske cipele, Za Nordicu se bas i nisma interesovao, ali cu ti reci da poslje nekih u totalu 5,5 sati provedenih u speedmachine 14 mogu samo da konstatujem da je to mnogo, mogo manje usko nego Tecnicini modeli magnesim, fire, diablo ili kako se vec zovu, a probo sam jedno 3,4 razlicita modela iz te linije.
plageton
07.12.2007, 10:12
Nema na sajmu. Kazu, mozda dobiju kasnije tokom sezone, ali ni to nije sigurno. Cena: sigurno ne manje od 350 E, a verovatno ne manja ni od 400. Samo citiram prodavca.
Sto ljudi = sto ćudi = dvjesto stopala = sto pari pancerica. Sto žena = dvjesto sisa.
Svi smo mi prepuni predrasuda koje vuku korijenje (korov) sa raznih strana. To da je Tecnica za široku nogu sam negdje pokupio, vjerovatno na http://www.bootfitters.com/. Na tom sajtu su prije par godina imali tabelu za poređenje hrpe modela po raznim parametrima (širina stopala, visina rista, širina gornjeg dijela...). Pokušaću iskopati taj link.
Na prošlogodišnjem Expozimu sam probao Tecnica Diablo Magnezium u istoj veličini kao Salomon koji nosim (31). Osjećaj je bio potpuno drugačiji u odnosu na onaj u Salomonu. Ne mogu reći ni da je uža ni da je šira pancerica. Jednostavno drugačije. Primjetio sam da je Tecnica "plića" tj. gornji dio kod Salomona je viši, što je jednom dvometrašu dosta bitno.
Kad sam prije nekoliko godina u Villachu prvi put probao Salomon Crossmax 10 bio sam odmah oduševljen kako mi noga "leži" u pancerici. Nisam ih odmah kupio zbog više od 400 razloga izraženih u eurima. Iste takve sam sledeće ljeto nabavio skoro u pola cijene metodom kliktanja mišem.
Veliki brat
07.12.2007, 14:10
Ja imam dalbello i ne bi ti preporucio aero modele , nekako mi plastika izgleda previse kruta i jeftina , vidim da se na sajmu i dalje prodaje Avanti model koji i ja vozim , osim sto je teska nemam nekih zamerki . Avanti modeli imaju dosta gotivno podesavanje ... canting , pomerljivi flex , forward lean .. tako da mozes da je podesis kako ti odgovara .
Ako mozes da nabavis Krypton(bilo koji) to bi bilo odlicno ..
Naravno da mi nije bitno, bitno je ono sto si naveo ali rekoh da barem znam sta kupujem. U medjuvremenu sam i pazario cipele na sajmetu. Jedva nadjoh broj. mrtva trka izmedju 26.5 i 27 . Probavao sam sve zivo , cak i neke zenske. Na kraju ispade Rossignol axium. Sto se tice skija za sad nemam nista i najverovatnije cu rentirati mada me vuce Elan slx race za proslu ili preproslu sezonu (oko 180 e) nove.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.