PDA

Pogledati punu verziju : Potrebna pomoc za izbor skija

Djordje1988
02.12.2007, 18:02
Ljudi imam vezove Tyrolia SLD10.

Koje skije da kupim, s obzirom da sam rekreativni skijas.

Svi podaci su dobrodosli.
sezona
namena
cena
...

Flexon
02.12.2007, 18:53
treba da kazes malo vise o tome sta te interesuje kod skijanja
ima li neki odredjen pravac koim bi volio da krenes
krecem od toga da si 88-o gidiste
sto bi moglo da nzaci da dolaze u obzir neke twin tip skije
ali u svakom slucaju skije bez sistema sa vezovima
jer vezove vec posjedujes...

stekan
02.12.2007, 19:40
Koliko me služi memorija pamćenja, Tyrolia SLD10 je Railflex verzija veza, tj. na šinama. Malo me buni ovo slovo D, jer znam za SL10 i SLD11, ali ne i za SLD10. Slovo D je od Diagonal i predstavlja petni vez koji izbacuje i diagonalno. SL je naravno od Super Light, tj. Mnogo Lagan. Nešinske verzije SL vezova nose trocifrenu brojnu oznaku, npr. SL100. A more bit bidne i da griješim.

Đorđe, svi smo rekreativci, ali sa različitim skijaškim znanjem i iskustvom. Za izbor skija je potrebno više podataka: težina, visina, skijaško iskustvo, gdje skijaš... Za sada znamo samo da imaš nepunih 20 godina.

Flexon
02.12.2007, 20:00
i ja sam zbunjen oko ovog veza:confused: pa sam se nadao stekanovoj tyrolia ekspertizi
ali vidim da je ovdje j*** lud zbunjena
ali nije bitno bitno je da se vez ima :dontknow:

Djordje1988
02.12.2007, 22:39
Evo podataka

tezina: 83-85 kg
visina:185cm

sto se tice skijaskog iskustva,mislim da znam solidno da skijam (mada ima par godina kako nisam tako da je znanje sigurno malo izvetrelo) do sada sam skijao na klasicnim skijama tako da se slabo razumem u ove novije stvari.

do sada sam skijao na Kopaoniku(najvise), Gocu, Divcibarama, Rtnju i ja mislim da bi to bilo to

sto se tice vezova to je 100% ta oznaka evo linka:

http://www.coloradoskioutlet.com/cat117_1.htm

a u prilog dajem i nekoliko slika koje sam ja slikao

plageton
02.12.2007, 22:56
Moj slucaj glasi Tyrolia SL 110 PS. Sa prednje strane ima regulator koji se okrece za 90 stepeni i onda kao menja svojstva daske - u jednom polozaju drzi dasku u "napetom" stanju i to je kao za led, a u drugom u "opustenom" i to je za mekaniji sneg. Ili bese obrnuto? Kako god bilo, isprobavao sam i nisam primetio razliku. Ne bi bilo lose da neko ko se razume objasni sta je ideja ovog sistema.

Flexon
03.12.2007, 00:23
Djordje1988
uzmi ti onu m777 za 200eura ako prodata nije
prisarafi te vezove pa bog da te vidi
ima da ti se promjeni zivot za sva vremena

Moj slucaj glasi Tyrolia SL 110 PS. Sa prednje strane ima regulator koji se okrece za 90 stepeni i onda kao menja svojstva daske - u jednom polozaju drzi dasku u "napetom" stanju i to je kao za led, a u drugom u "opustenom" i to je za mekaniji sneg. Ili bese obrnuto? Kako god bilo, isprobavao sam i nisam primetio razliku. Ne bi bilo lose da neko ko se razume objasni sta je ideja ovog sistema.Today 16:39

to nema apsolutno nikakve funkcije
napravljeno je samo da izbije pare iz dzepova
da od toga ima ikakve fajde
race modeli bi imali taj sistem
ono zasigurno da oni mogu da dokazu u labaratoriskim uslovima
da to cini skiju tvrdjom ili meksom
sa mjernim instrumentima koi mjere sa 12 cifara iza nule
sto je dovoljno da ne budu tuzeni
ali to nije dovoljno da bi skijas primjetio bilo kakvu razliku
sve u svemu mlaka voda:sm022:

stekan
03.12.2007, 10:17
Đorđe, vez je OK i jeste Railflex (šinska) verzija, što se vidi sa prve fotografije (metalni "hepek" ispod veza). Vez je model od prije 3-4 sezona, a da li je prva ili druga generacija Railflexa, sa ovih fotografija je teško reći. Ako je dio koji povezuje prednji i zadni vez od metala, tad je prva generacija Railflex-a, a ako je od plastike, tad je Railflex 2. Nadam se da osim prednjih i zadnjih dijelova veza imaš i ta dva dijela. Pretpostavljam da nemaš šine na koje se ti vezovi montiraju.

Po pitanju preporuke za skije, drug Flexon je poznati poštovalac širokih i dugačkih skija za duboki snijeg. Te skije su upotrebljive i na uređenim stazama, ali im to nije primarna namjena. Vjerujem da uređivanje staza na skijalištima koja si spomenuo i nije na svjetskom nivou, pa vjerujem da bi se spomenute Elan 777 pokazale kao prihvatljiv izbor.
Izmeđutim (skraćeno je "međutim"), pretpostavljam da imaš želju da svoju skijašku tehniku prilagodiš savremenim tendencijama, tj. da pređeš na karving, pa bih ti toplo predložio Elan Magfire 8 ili Magfire 10. Dovoljno malen radijus za karving, a dovoljno široke da "plivaju" na ne savršeno uređenim stazama. Znam da se drugovi Flexon i Sapa neće složiti sa mojim predlogom za dužinu skija, ali to je njihovo pravo. Mislim da bi ti dužina od 168cm bila dovoljna. Podrazumijeva se da na Magfire skije ne možeš montirati svoje vezove.

Plageton, oznaka PS na tvom vezu je od Power Select i odnosi se na mehanizam koji između prednjeg i zadnjeg veza pomoću opruga stvara naprezanje. U jednom položaju je to zatezanje, u drugom pritisak, a srednji položaj je neutralan, tj. bez naprezanja. Ideja je bila da se položaji biraju u odnosu na podlogu: led, dubok snijeg ili uređena staza. Svojevremeno je na svjetskim forumima bilo dosta priče o tom sistemu i samo rijetki su tvrdili da osjete ikakvu razliku između ta tri položaja. Činjenica da je vez sa takvim mehanizmom osjetno teži od istog veza bez njega, a da stvarnog efekta nema, je dovela da se taj sistem prestane proizvoditi. Sličan mehanizam je imao i Marker.

plageton
03.12.2007, 11:05
Da, to je. Vec sam i zaboravio da su to ustvari tri polozaja, ukljucujuci i onaj neutralni. Uopste uzev ski-oprema je krcata nekim fajn-tjuning resenjima od kojih uglavnom nema koristi. Tipican primer je podesavanje flexa na Nordicinim pancericama iz serije GT-s. Koje takodje imam i opet ne primecujem nikakvu razliku:dontknow:, a kako sam video na skijanje.hr to je uglavnom slucaj sa svima koji su se vozili u tim cipelama.

Djordje1988
03.12.2007, 20:13
Railflex ploče imam.

A što se tiče veza prednji i zadnji deo je povezan metalnom šinom.

Jos nešto.Da li je ovaj vez muški/ženski ili nema veze(univerzalni)?

I da li bi neko mogao tačno da mi objasni šta znače ova sluva u skraćenici.

Super Light Diagonal

al šta to stvarno žnači

hvala

Flexon
03.12.2007, 23:06
sta reci scott santiago u oglasima
za 100 krvnih zrnaca
to je djaba
uzimaj to