PDA

Pogledati punu verziju : Samoservisiranje skija

nidza
28.11.2007, 15:37
Da li da se upuštam u to? U kraju nigde ne radi nijedan od servira, tako da ne mogu ni da voskiram skije. Svratio sam do SC-a i video sam da imaju vosak, alate za oštrenje i obaranje kantni (2 alata, ovaj jedan ide od recimo 83 do 90 stepeni, drugi ima dve strane pola i jedan stepen - ako sam dobro skapirao, jer tamo niko nije bio da mi objasni). Imaju i ono drveno čudo koje se zove sunđer za poliranje, tj. skidanje voska.

Ne zamerite mi, ja sam samo skijaš, ali nikad nisam servisirao skije.

Izuzetno sam spretan i pedantan, da li bi mi preporučivali da se igram sa tim? Uopšte se ne bih zezao sa tim da znam pouzdano da će neko da mi sredi skije. Ni poštene pantalone ne mogu sad da se kupe, svi čekaju kraj godine, a dotle ću ja bar 4 vikenda da skijam. Voska na skiji nije ostalo ni trunke, tako da bar to valjda mogu sam da odradim?

I poslednje pitanje, ima vosaka od 500 do 2500 dinara. Da li ima smisla dati brdo para na vosak? Ima i onih instant vosaka, na hladno što se stavljaju - to mi zvuči totalno debilno, s obzirom da je jasno kako sve to funkcioniše. Da li taj brzi vosak uopšte može da potraje i dan skijanja?

Sorry ako se ponavlja nešto od pitanja, znam da je pre bila tema, koju ću konsultovati kada dođemo do toga kako stvari odraditi, mene sad samo zanima da li sam da se upuštam u to? Već sam imao loša iskustva sa servisima, možda nije loše imati alat i znanje i na planini, možeš pomoći i sebi i drugima! :)

wlad
28.11.2007, 16:09
Nekada davno smo na onim "starim" skijama radili sve ;). Sada se ne zezam sa oštrenjem - niti mislim da bih to mogao da uradim dobro kao serviseri (iskreno, jako retko i nosim kod servisera na oštrenje - 1 godišnje - pred sezonu :)).

Što se tiče voskiranja, to možeš da radi svako - ako vidi kako - ima linkova na ovom forumu ka video tutorijalima.

Minimalno ti treba: pegla, vosak, plastična pločica za skidanje voska. Što se tiče vrste voska, ili uzmi neki univerzalni ili ono pakovanje od 2 komada (za toplo i hladno vreme), ja koristim ToKo (pegla, vosak, itd) i ne bacam pare na skupi vosak (mada ga ni ne trošim puno). Mislim da mi rekreativci ne bi osetili razliku u tim "takmičarskim" i običnim "voskovima" ;) :).

Ja uglavnom sada "mažem" sam svoje skije, a ako baš nemam vremena ponesem kod majstora.

Ako hoćeš i da krpiš skije, uzmeš i one ptex štapiče i metalnu pločicu za skidanje viška, isto je lako da pokrpiš, pa ako ti se ne sviđa kako si uradio možeš da poneseš kod majstora jednom godišnje da sve to uradi profesionalno :D.

stekan
28.11.2007, 16:44
Potpuno se slažem sa Wlad-om po pitanju mazanja i krpanja skija.

Rubnike oštrim u prosjeku svaka 3 -4 dana skijanja. Imam spravicu za ručno oštrenje rubnika i povremeno je koristim, ali samo ako u blizini nemam servis sa pravom mašinom za oštrenje rubnika. Pod tom mašinom ne podrazumijevam mašinu sa brusnom trakom gdje serviser iz ruke oštri rubnike. Po mome, neiskusan serviser će tako prije uništiti nego dobro naoštriti rubnike. Čak i kad ih tako naoštri, previše materijala je skinuto sa rubnika.
Na pravoj mašini serviser stavi skiju na mašinu i mašina sama odradi sve od vrha do repova. Takve mašine skidaju izuzetno malu količinu materijala sa rubnika.

patak
28.11.2007, 16:51
Ne znam kako bi išlo oštrenje rubova sa ručnim alatom. Plašim se da bi to bio prilično težak posao da se naoštre kako treba( zato nisam nikad ni pokušavao, a možda se i varam ). Voskiranje nije problem sam da uradiš, naravno da vosak moraš topiti sa peglom, to na hladno nije ni za k. Kada kupuješ vosak obrati pažnju za koju temperaturu snega je. Ako se rešiš za servis ja nosim kod Đoleta u Mlatišuminoj ulici, a dobar je, a i blizu ti je Ciclodrom, Bul.Umetnosti 1.

skiman
29.11.2007, 08:24
Ne znam kako bi išlo oštrenje rubova sa ručnim alatom. Plašim se da bi to bio prilično težak posao da se naoštre kako treba( zato nisam nikad ni pokušavao, a možda se i varam ). Voskiranje nije problem sam da uradiš, naravno da vosak moraš topiti sa peglom, to na hladno nije ni za k. Kada kupuješ vosak obrati pažnju za koju temperaturu snega je. Ako se rešiš za servis ja nosim kod Đoleta u Mlatišuminoj ulici, a dobar je, a i blizu ti je Ciclodrom, Bul.Umetnosti 1.

Evo ja svoje skije oštrim i mažem voskom sam.....Več dugi niz godina.....Prosto zbog toga, jer mi je to jeftinije i radim to na ruku (manje ide rubnika nego na mašini, tek toliko da znate. Sam paziš koliko skidaš, a ne neki kujoni u radionici kojim se prosto j....e za koliko če skinut rubnik). Na moje dane na snegu in na količinu skija kod kuče (radim iz za članove familije) na to si jednostavno prisiljen. Ako manje skijaš na sezonu onda je bolje dati majstoru, da uradi kako valja. Dobro je pogledati ovo: http://www.swixschool.com/ Oprema koju trebaš košta u SLO oko 200 e, ali to je sve što ti treba:

-metalni pričvrščivači,
-pegla (može obična.dobro je da ima temp. skalu),
-gruba pila,(rašpla)
-fina chrom pila,
-diamantna pila(fina srednja i gruba),
-vosak (univerzalni na kg),
-kotnike u razponu 86 stepeni-90 (sam koristim 88-dovoljan je jedan),
-kotnik za stranski kot od 0.5-2 stepena,
-PVC štapovi za zalivanje mase,
-krtače za glancanje (PVC i od Bakra),
-ščipalka za pričvrstitev pile,
-nož za odtranjevanje fenola,
-metalno i PVC strugalo za odstranjivanje voska.....

Ovo je na brzaka što se tiče opreme. Ono što stekan koristi, dobro dođe na skijalištu, da na brzinu malo poglancaš kantne, ali za naki ozbiljni servis to nije. Skija mora da bude non-stop mastna (a ne bijela, jer je to znak da je drsna podloga zažgana),kanti se bruse po potrebi (posle 3-4-dana na veštačkom snegu, manje na prirodnom). Ja si više ne znam predstavljati, kako bi skijao sa ne sređenom skijom na veštačkom snegu.
Pogledajte i ovo, ovdje ima svega, o čemu sam pričao...
http://www.briko.com/jspbriko/category.jsp?activeProduct=51&activeDiscipline=38&activeWorld=5

Sapa
29.11.2007, 09:58
Samo jedna primjedba. Konsekventni vlasnici freeride-skija, osim voska, ne koriste nista od ove gore nabrojane opreme za ostrenje. Dodje i puno jeftinije za odrzavanje :kez:

skiman
29.11.2007, 10:04
Samo jedna primjedba. Konsekventni vlasnici freeride-skija, osim voska, ne koriste nista od ove gore nabrojane opreme za ostrenje. Dodje i puno jeftinije za odrzavanje :kez:

Ne verujem, najmanje što jim treba je OOOOOOOGROMNNNNNNAAAAA količina PVC štapića za zalijevanje mase........:sm011: :bootyshak :dziveli: Skiman

stekan
29.11.2007, 10:27
Skiman, ne slažem se da se ručnim oštrenjem skida manje rubnika nego oštrenjem na ovakvoj mašini: http://www.wintersteiger.com/E/sp_content_trim71.html
Na Gerlitzenu provodim u sezoni više od 20 dana i rubnike oštrim u servisu baš na takvoj mašini. S obzirom da je serviser moj zemljak, imao sam priliku da tu mašinu dobro upoznam. Keramičke brusne ploče skidaju izuzetno tanak (mikronski) sloj rubnika. O preciznosti podešavanja uglova ne treba ni govoriti.

skiman
29.11.2007, 10:52
Skiman, ne slažem se da se ručnim oštrenjem skida manje rubnika nego oštrenjem na ovakvoj mašini: http://www.wintersteiger.com/E/sp_content_trim71.html
Na Gerlitzenu provodim u sezoni više od 20 dana i rubnike oštrim u servisu baš na takvoj mašini. S obzirom da je serviser moj zemljak, imao sam priliku da tu mašinu dobro upoznam. Keramičke brusne ploče skidaju izuzetno tanak (mikronski) sloj rubnika. O preciznosti podešavanja uglova ne treba ni govoriti.
Samo ti radi na mašini kod njega ako si zadovoljan (ipak je tu bilo govora o tome, šta može neko sam uraditi sa skijama), ali ja ču to uvek raditi onako klasično na ruke.......Jel si se ikad upitao, zašto serviseri u World cupu na voze sa sobom te mašine, nego rade onako klasično na ruke?? Zašto tata deteta koji trenira skijanje to radi u garaži porodične kuče? Po meni, ruka još uvek čuva rubnik i precizna je dovoljno..........Pa idi u neki Hervis ili Giga centar (gde baš ne radi tvoj prijatelj), lepo šuti i gledaj šta rade sa skijama........Imao sam priliku videti......BTW ako je dobra zima imam od 50-60 dana na skijama, ako bi oštrio na mašinama, moje bi skije izdržale maskimalno sezonu i po.....Na moj način izdrže 3 sezone....Pa sad ti sam presudi.....Ali ipak, to je bilo samo moje mišljenje..... :sm018: Skiman

stekan
29.11.2007, 11:21
Sve šta si napisao je tačno. Samo sam htio reći da ima mašina koje skidaju manje rubnika od ručnog oštrenja. U istom servisu sam gledao austrijanca kojem sam dao skije da ih naoštri, nadajući se da će uraditi isto šta i moj zemljak, kako je na drugoj mašini iz ruke provukao moje skije po brusnoj traci. Čovjeku je bilo brže i lakše, a izgleda i da ne zna rukovati ovom novom mašinom. Kasnije je zemljak morao 4 puta provući skije kroz "finu" mašinu da vrati uglove u prvobitno stanje.

I ja isključivo ručno oštrim ako mi zemljak i mašina nisu pri ruci.

patak
29.11.2007, 11:50
Sve šta si napisao je tačno. Samo sam htio reći da ima mašina koje skidaju manje rubnika od ručnog oštrenja. U istom servisu sam gledao austrijanca kojem sam dao skije da ih naoštri, nadajući se da će uraditi isto šta i moj zemljak, kako je na drugoj mašini iz ruke provukao moje skije po brusnoj traci. Čovjeku je bilo brže i lakše, a izgleda i da ne zna rukovati ovom novom mašinom. Kasnije je zemljak morao 4 puta provući skije kroz "finu" mašinu da vrati uglove u prvobitno stanje.

U ski servisu kod Đoleta radi majstor Dule koji tvrdi da može oko 30 puta naoštriti rubove na istim skijama dok ne dođu u kritičnu situaciju.

skiman
29.11.2007, 11:56

Ma nema frke, ako smo kome pomogli, onda je sve OK......Možda sam ja imao dobrog učitelja (što i nije na odmet ako se pomene, da je to bio moj drug i bivši YU reprezentativac i višestruki prvak države u spustu, član olimpijske reprezentacije u Sarajevu Janez PLETERŠEK). Zaboravio sam da kažem, da ako ti netko ne pokaže kako se to radi pravilno, možeš da uništiš skije (bolje uzeti neke stare sulice, pa na njima trenirati dok ne naučiš), a to može koštati puuuuno para. Ne znam kako je kod vas Stekane, ali kod nas nema ozbiljnijeg skijaša, koji nema kod kuče u podrumu ili garaži neki priručni servis za sebe......:ski: Skiman

skiman
29.11.2007, 11:57
U ski servisu kod Đoleta radi majstor Dule koji tvrdi da može oko 30 puta naoštriti rubove na istim skijama dok ne dođu u kritičnu situaciju.

Prilično tačno.....važi za rekreativca, a ne za takmičara......:sm018: Skiman PS. Ako mi se bude pospremalo u garaži, staviču ovde neke fotografije alata sa kojim se služim........

ThE_MaN
05.12.2007, 11:06
Videh ovih da na http://www.chan-doo.com/catalog/index.php ima dosta alata za tjunnig opreme. Cene prilično povoljne i mogućnost naručivanja na kućnu adresu. Bez troškova isporuke. A vidim da imaju i poprilično razgranatu mrežu šopova po svim malo većim gradovima http://www.chan-doo.com/catalog/index.php
Ja sam se za ovu sezonu obezbedio sa opremom za servisirane i raznim sitnicama.

skiman
05.12.2007, 13:34
Videh ovih da na http://www.chan-doo.com/catalog/index.php ima dosta alata za tjunnig opreme. Cene prilično povoljne i mogućnost naručivanja na kućnu adresu. Bez troškova isporuke. A vidim da imaju i poprilično razgranatu mrežu šopova po svim malo većim gradovima http://www.chan-doo.com/catalog/index.php
Ja sam se za ovu sezonu obezbedio sa opremom za servisirane i raznim sitnicama.
Valjda je za bordere to dovoljna oprema, za skijaše sigurno nije......:sm018: Skiman

alex11
06.01.2008, 02:02
Stekan je u pravu. Fora je da se skine sto manja kolicina materijala tako da se rubnici ne trose a u isto vreme da to bude ravnomerno. Ovo se uglavnom izvodi sa keramickim brusenjem gde se skida minimalna materijala i na masini kroz koju moze da se propusti skija od vrha do kraja. Slicno je i kao kada se daska sece rucno ili na stolarskoj masini koja ima nivelisanu podlogu i gde je sve mnogo preciznije.

alex11
06.01.2008, 03:27
Sto se peglanja i voskiranja tice, ja sam to radio ranijih dana. Mislim da masina moze mnogo ravnomernije da odradi voskiranje uz mnogo manje skarta voska, jer kod rucnog peglanja treba voditi racuna da se vosak ravnomerno rasporedi preko podloge, pre nego sto se pocne sa peglanjem.

skiman
06.01.2008, 15:04
Sto se peglanja i voskiranja tice, ja sam to radio ranijih dana. Mislim da masina moze mnogo ravnomernije da odradi voskiranje uz mnogo manje skarta voska, jer kod rucnog peglanja treba voditi racuna da se vosak ravnomerno rasporedi preko podloge, pre nego sto se pocne sa peglanjem.

Sve je verovatno istina.....Ali kad mnogo skijaš (i čitava tvoja familija), e onda dragi moj, se meni najviše isplati da sve radim sam.....Jedan kompletan servis za jedne skije mene koštaju oko 20 eura. Servis (brušenje i peglanje), radim posle 4 skijanja, godišnje imam oko 60 dana na skijama. To mi za jedan par skija na mašini dođe 300 eura x 4 para skija=1200 eura.....Zanimljiva svota, zar ne???:sm018: Skiman

nidza
06.01.2008, 17:49
Sa zadovoljstvom bih tebi prepustio servisiranje mojih skija da si malo bliže. :) Pretpostavljam da to bolje radiš nego većina majstora ovde.

skiman
07.01.2008, 07:20
Sa zadovoljstvom bih tebi prepustio servisiranje mojih skija da si malo bliže. :) Pretpostavljam da to bolje radiš nego većina majstora ovde.
Nije stvar u tome, kako ja radim servis........Stvar je u tome, šta se meni više isplati...... Suma od 1200 e po sezoni za četveročlanu familju nije mala, zar ne?? Ali za nekog, koji godišnje ide na skijanje 7 dana, svakako preporučujem, da radi servis kot majstora u radnji....... :sm018: Skiman

zloglasni
07.01.2008, 21:43
Da zakljucimo :)

Svi koji imaju 0-21 dan godisnje na skijama - servisiraju ih u servisu
Svi koji imaju 21-... dan godisnje na skijama - neka razmisle malo i o kucnoj varijanti.

E sad tu treba ukalkulisati i porodicu.Po mom misljenju zenama i klincima je sasvim dovoljno da se skije sredjuju nakon 7-10 dana na snegu a ako su pocetnici to moze da se prolongira i na 14 dana opusteno.Naravno ovo ne vazi za porodice tipa Skimenove gde zena "gazi" skiju gotovo istim tempom kao i doticni gospodin :)

Video sam da se ovde pominje neki serviser Djole.Ako se radi o Djoletu iz ski servisa MASTER onda cu ponoviti ono sto sam vec jednom napisao na ovom forumu : Od njega boljeg nema tj.bio je jedan al je umro

U katalogu koji se krije iza Naslova Race World imate apsolutno sve o profesionalnom servisiranju skija.:dziveli:

Uzdravlje

skiman
08.01.2008, 07:13
Da zakljucimo

Svi koji imaju 0-21 dan godisnje na skijama - servisiraju ih u servisu
Svi koji imaju 21-... dan godisnje na skijama - neka razmisle malo i o kucnoj varijanti.

E sad tu treba ukalkulisati i porodicu.Po mom misljenju zenama i klincima je sasvim dovoljno da se skije sredjuju nakon 7-10 dana na snegu a ako su pocetnici to moze da se prolongira i na 14 dana opusteno.Naravno ovo ne vazi za porodice tipa Skimenove gde zena "gazi" skiju gotovo istim tempom kao i doticni gospodin

Video sam da se ovde pominje neki serviser Djole.Ako se radi o Djoletu iz ski servisa MASTER onda cu ponoviti ono sto sam vec jednom napisao na ovom forumu : Od njega boljeg nema tj.bio je jedan al je umro

U katalogu koji se krije iza Naslova Race World imate apsolutno sve o profesionalnom servisiranju skija.

Uzdravlje

Zloglasni, nisi mogao bolje opisati.....Respect!!:yay: :smoke:

plageton
08.01.2008, 12:30
Jedan kompletan servis za jedne skije mene koštaju oko 20 eura. Servis (brušenje i peglanje), radim posle 4 skijanja, godišnje imam oko 60 dana na skijama. To mi za jedan par skija na mašini dođe 300 eura x 4 para skija=1200 eura.....Zanimljiva svota, zar ne???:sm018: Skiman

Razmisli da servisiras u Beogradu :sm021:. Pun servis = 880 din ~ 11 E. Na Kopaoniku 800 din. Sad, za kvalitet ne garantujem. :sm021:

skiman
08.01.2008, 13:35
Razmisli da servisiras u Beogradu :sm021:. Pun servis = 880 din ~ 11 E. Na Kopaoniku 800 din. Sad, za kvalitet ne garantujem. :sm021:

Još uvek me dođe sezona za familiju 660 eura....:smoke::dontknow:

vladaepro
09.01.2008, 17:04
Piselo se ovde o masinama za ostrenje kantni, da li neko moze da preporuci servis u NS (i okolini) sa takvom opremom? Odnosno, da li uopste u NS postoji dobar ski servis?

Pozdrav

aleksasos
10.01.2008, 15:22
Nemoj da se upustas u takve stvari, jer karving skija ne trpi gresku, i lose naostrena kantna moza nacisto da ti pokvari skijanje. Ostriti skije bez stege nije preporucljivo.
Sa druge strane slobodno mozas da mazes vosak, ali se konsultuj sa ljudima u SC koji bi ti bio najpogodniji u zavisnosti od skijaskog umeca.

A citam komentare i poredjenja o servisiranju skija na masini ili rucno, pa se ljudi pozivaju na servisere svetskog kupa. To je u poredjenju sa rekreativnim skijanjem kao nebo i zemlja. To sto radie serviseri SV. Kupa je nesto sasvim drugacije od onoga sto treba rekreativcu.
Ta prica je potpuno deplasirana. Ne zelim nikoga da uvredim ali zaista je tako.

Pozadrav

skiman
10.01.2008, 18:06
Nemoj da se upustas u takve stvari, jer karving skija ne trpi gresku, i lose naostrena kantna moza nacisto da ti pokvari skijanje. Ostriti skije bez stege nije preporucljivo.
Sa druge strane slobodno mozas da mazes vosak, ali se konsultuj sa ljudima u SC koji bi ti bio najpogodniji u zavisnosti od skijaskog umeca.

A citam komentare i poredjenja o servisiranju skija na masini ili rucno, pa se ljudi pozivaju na servisere svetskog kupa. To je u poredjenju sa rekreativnim skijanjem kao nebo i zemlja. To sto radie serviseri SV. Kupa je nesto sasvim drugacije od onoga sto treba rekreativcu.
Ta prica je potpuno deplasirana. Ne zelim nikoga da uvredim ali zaista je tako.

Pozadrav

Da, da carving skija je veliki zli duh. Ma daj skija ko skija, koju treba koristiti, Pa kad je potrošiš, kupiš novu. To su za mene deplasirane izjave. Pa onda mi objasni kako to,da kod nas u Sloveniji skoro svi moji prijatelji, koji mnogo skijaju, rade sve sami u vlastitoj garaži. Pa nečeš valjda tvrditi, da sam sa svojih 37 godina staža na skijama ne znam o čemu govorim. Skija koju kupiš, treba da je voziš, jer je to za skijaša potrošni material. Kanta, kad je tupa (a to je posle svako 4-tog skijanja na betonu zvanom veštački sneg) mora, da se naoštri, a skija kda je suha mora da se izvoskira. I ti stvarnoi misliš, da serviseri u svetskom kupu rade nešto vanzemaljsko? Za početak pogledaj ovo: [url]http://www.swixschool.com/url] obrati pažnju na Race edge filing (ili bolje za rekreativca Recreation edge filing).....To ti je sva nauka.......Sad kad si ti rekao, da je to zaista tako, treba da ti vjerujem, zar ne? :smoke: Skiman P.S. Vosak se maže u odnosu na temperaturu snega i zraka, a ne po skijaškom umječu. Tek toliko za tvoju dobru informiranost.....

skiman
10.01.2008, 18:12
Da, da carving skija je veliki zli duh. Ma daj skija ko skija, koju treba koristiti, Pa kad je potrošiš, kupiš novu. To su za mene deplasirane izjave. Pa onda mi objasni kako to,da kod nas u Sloveniji skoro svi moji prijatelji, koji mnogo skijaju, rade sve sami u vlastitoj garaži. Pa nečeš valjda tvrditi, da sam sa svojih 37 godina staža na skijama ne znam o čemu govorim. Skija koju kupiš, treba da je voziš, jer je to za skijaša potrošni material. Kanta, kad je tupa (a to je posle svako 4-tog skijanja na betonu zvanom veštački sneg) mora, da se naoštri, a skija kda je suha mora da se izvoskira. I ti stvarnoi misliš, da serviseri u svetskom kupu rade nešto vanzemaljsko? Za početak pogledaj ovo: [url]http://www.swixschool.com/url] obrati pažnju na Race edge filing (ili bolje za rekreativca Recreation edge filing).....To ti je sva nauka.......Sad kad si ti rekao, da je to zaista tako, treba da ti vjerujem, zar ne? :smoke: Skiman P.S. Vosak se maže u odnosu na temperaturu snega i zraka, a ne po skijaškom umječu. Tek toliko za tvoju dobru informiranost.....

www.swixschool.com/web_tysk/index2.html

skiman
10.01.2008, 18:31
Evo nekoliko slika osnovne opreme:

skiman
10.01.2008, 18:33
i još preostala oprema...

Danchi
24.01.2008, 18:37
A sad ako može jedno laičko pitanje. Do sada sam obično iznajmljivala skije za onih 7 dana skijanja godišnje i uvek mi ih podese u servisu gde uzimam. Sad mi nudi drugarica njene, ali su vezovi namešteni za veće pancerice. Možete li mi reći da li je sigurno moguće ovaj vez podesiti za 3 broja manju pancericu, da ne bih džabe teglila skije do Kopaonika, a da tamo samo konstatuju da npr. mora da se buši nova rupa i sl.? Inače su te skije vožene samo 3-4 dana, a ni ove sezone neće ih koristiti.

Sapa
24.01.2008, 18:44
A sad ako može jedno laičko pitanje. Do sada sam obično iznajmljivala skije za onih 7 dana skijanja godišnje i uvek mi ih podese u servisu gde uzimam. Sad mi nudi drugarica njene, ali su vezovi namešteni za veće pancerice. Možete li mi reći da li je sigurno moguće ovaj vez podesiti za 3 broja manju pancericu, da ne bih džabe teglila skije do Kopaonika, a da tamo samo konstatuju da npr. mora da se buši nova rupa i sl.? Inače su te skije vožene samo 3-4 dana, a ni ove sezone neće ih koristiti.

Mikrofon predajem drugu Stekanu.
ako neko bidne znao da dane odgovor onda je to (h)on......................

PS
Stekan ce sve to, po pitanju vezova (naj)bolje i teorijski, a bogami i prakticno, ali da ti dok se on ne javi kazem (da se ne sekiras),da busenje rupa (na skijama) u opste nije kraj svijeta. Cak sta vise, busenjem se cak malko izgubi i na tezini skije ;)

Sapa
24.01.2008, 18:50
Sunac mu njegov, tek sad vidim Look vezovi :ok:

Sapa
24.01.2008, 18:56
Eh, ba, cekaj malo pa zar ovo nije neki rental-vez??? Stevo jeste u studiju ? :sm006:

Sapa
24.01.2008, 19:09
Meshchini ipak nisu.

spikeee77
24.01.2008, 22:40
Da li da se upuštam u to? U kraju nigde ne radi nijedan od servira, tako da ne mogu ni da voskiram skije. Svratio sam do SC-a i video sam da imaju vosak, alate za oštrenje i obaranje kantni (2 alata, ovaj jedan ide od recimo 83 do 90 stepeni, drugi ima dve strane pola i jedan stepen - ako sam dobro skapirao, jer tamo niko nije bio da mi objasni). Imaju i ono drveno čudo koje se zove sunđer za poliranje, tj. skidanje voska.

Ne zamerite mi, ja sam samo skijaš, ali nikad nisam servisirao skije.

Izuzetno sam spretan i pedantan, da li bi mi preporučivali da se igram sa tim? Uopšte se ne bih zezao sa tim da znam pouzdano da će neko da mi sredi skije. Ni poštene pantalone ne mogu sad da se kupe, svi čekaju kraj godine, a dotle ću ja bar 4 vikenda da skijam. Voska na skiji nije ostalo ni trunke, tako da bar to valjda mogu sam da odradim?

I poslednje pitanje, ima vosaka od 500 do 2500 dinara. Da li ima smisla dati brdo para na vosak? Ima i onih instant vosaka, na hladno što se stavljaju - to mi zvuči totalno debilno, s obzirom da je jasno kako sve to funkcioniše. Da li taj brzi vosak uopšte može da potraje i dan skijanja?

Sorry ako se ponavlja nešto od pitanja, znam da je pre bila tema, koju ću konsultovati kada dođemo do toga kako stvari odraditi, mene sad samo zanima da li sam da se upuštam u to? Već sam imao loša iskustva sa servisima, možda nije loše imati alat i znanje i na planini, možeš pomoći i sebi i drugima! :)

pozz...sve mozda i mozes da uradis...ali zaista ne vidim nacin kako ces izvuci ugao na skiji celom duzinom...ili jos gore kako ces kvalitetno zakrpiti skijuto ve cnije za igranje van servisa,narocito ako imas neku jacu opremu...
ps.imas jedan dobar servis,ali nije na NBGDU, on je na B.Brdu, Ljeska 2,zovu se Salto M,ja idem kod njih vec par pta i zaista su i brz(sto puno znaci,jer se svi setimo skija u 5 do 5),ali i stvarno je skija kao besna na snegu...pozz

Danchi
24.01.2008, 22:47
Mikrofon predajem drugu Stekanu.
ako neko bidne znao da dane odgovor onda je to (h)on......................

PS
Stekan ce sve to, po pitanju vezova (naj)bolje i teorijski, a bogami i prakticno, ali da ti dok se on ne javi kazem (da se ne sekiras),da busenje rupa (na skijama) u opste nije kraj svijeta. Cak sta vise, busenjem se cak malko izgubi i na tezini skije ;)

Onda bi ove trebalo izbušiti kao švajcarski sir, čini mi se da su prilično teške. Ipak, ne bih na tuđim skijama bušila nove rupe, zato i pitam. Sve je prilično hitno, putujem u subotu, 26. ujutru, so Stekane, i svi ostali koji možete, pomažite!

Flexon
25.01.2008, 01:17
A sad ako može jedno laičko pitanje. Do sada sam obično iznajmljivala skije za onih 7 dana skijanja godišnje i uvek mi ih podese u servisu gde uzimam. Sad mi nudi drugarica njene, ali su vezovi namešteni za veće pancerice. Možete li mi reći da li je sigurno moguće ovaj vez podesiti za 3 broja manju pancericu, da ne bih džabe teglila skije do Kopaonika, a da tamo samo konstatuju da npr. mora da se buši nova rupa i sl.? Inače su te skije vožene samo 3-4 dana, a ni ove sezone neće ih koristiti.10-01-2008 12:33
meni ovo izgleda kao rental vez
prilicno sam siguran da se isti moze podesiti bez vecih problema
na razlicitu velicinu pancerice
na kraju krajeva za to je i koncipiran

skiman
25.01.2008, 07:43
pozz...sve mozda i mozes da uradis...ali zaista ne vidim nacin kako ces izvuci ugao na skiji celom duzinom...ili jos gore kako ces kvalitetno zakrpiti skijuto ve cnije za igranje van servisa,narocito ako imas neku jacu opremu...
ps.imas jedan dobar servis,ali nije na NBGDU, on je na B.Brdu, Ljeska 2,zovu se Salto M,ja idem kod njih vec par pta i zaista su i brz(sto puno znaci,jer se svi setimo skija u 5 do 5),ali i stvarno je skija kao besna na snegu...pozz
Pa kutnikom npr. od 88 stepeni, a za krpanje drsne obloge uzet če crnu svečicu za zalijevanje drsne obloge, onda će uzet "rašplu"(grubo pilo) i lijepo če poravnat oblogu........ :sm011: Skiman

stekan
25.01.2008, 09:05
Eh, ba, cekaj malo pa zar ovo nije neki rental-vez??? Stevo jeste u studiju ? :sm006:

Veliki sam štovatelj Look vezova, izmeđutim, sa ovim modelom nemam iskustva.

Ali, na osnovu fotografija zaključujem da nema rješenja bez bušenja novih rupa. Vide se vijci i zavrtnji i na prednjem i na zadnjem vezu, pa metodom dedukcije zaključujem da ti vijci (a bogami i zavrtnji) završavaju u skiji.

S obzirom da je priča o posuđivanju skija, mislim da bušenje otpada.

A sad malo :sm023:
Interesantno je vidjeti Look vezove na Fischer skijama. Vidjeh neki dan u Hervis-u u Jesenicama (Slo) Elan skije sa Elan vezovima. Reći ćete: Pa šta?
E ti Elan vezovi su samo sa Elan oznakama, a u pitanju je Look, i to vrlo sličan ovima sa gornjih fotografija. Ta Elan-Look ljubav je prolazna, jer znam da su na 08/09 modelima Elana i dalje Tyrolije (pozitivno brojanje za Elan). A možda je to samo serija urađena na Hervis-ov zahtjev. Evo jedna očajna fotka (imam telefon za telefoniranje, a ne za fotografisanje) tih skija:
1410

Danchi
25.01.2008, 10:58
Hvala svima, sreća da vas pitah na vreme. Ipak ću odustati od ovih, iznajmiću opet nešto na Kopu.

spikeee77
25.01.2008, 21:21
bolje iznajmi kod nas jeftinije je...imas i Salto M ljeska 2,tel 354 20 18,skije za nedelju dana su 2400din,a sve su skoro nove rossignoli...ili volkl...a sa pancericama je 4200...ja sam uzeo za burazera SKIJE...i ok su...samo sto moras da ih nosis,ali bolje i to nego da tamo naletis na neki krs koji ce ti zeznuti celo zimovanje...pozz

wlad
27.01.2008, 00:12
@spikeee77: nije da reklamiraš Salto M, nego u skoro svakoj poruci pomeneš barem ime, onda adresu i broj telefona ponekad..

Entuzijazam je čudo, ali ne mora baš toliko entuzijastično da se reklamiraju firme na forumima ;). Verujem da imaš jako, jako lepa iskustva sa njima ali ne plaćaju te pa da moraš toliko da ih reklamiraš :).

Uzdravlje :dziveli:

stekan
17.04.2008, 21:38
Evo 10 razloga zbog kojih treba skije sređivati sam umjesto u servisu: www.razlozi.ski (http://www.jonsskituning.co.uk/content/view/14/32/)
Vidi se da čovjek zna šta piše. Problem kod nas je kako doći do alata i materijala.

skiman
18.04.2008, 07:22
Evo 10 razloga zbog kojih treba skije sređivati sam umjesto u servisu: www.razlozi.ski (http://www.jonsskituning.co.uk/content/view/14/32/)
Vidi se da čovjek zna šta piše. Problem kod nas je kako doći do alata i materijala.

Dobri razlozi, nema šta.............Ko ima interesa sve raditi sam, nači če i put do odgovarajučeg alata....Jeste li svoje skije poservisirali za sledeču sezonu, ili ste ih onako bacili u neki kut? Vredi na kraju sezone napraviti kompletan servis:ok: Skiman

Sapa
18.04.2008, 09:04
Jeste li svoje skije poservisirali za sledeču sezonu, ili ste ih onako bacili u neki kut?

:confused: :sm006: :sm003: Jos leze pored ulaznih vrata. Valjda se nadaju jos nekom skijanju :glavaozid. Cipele se vjetre na balkonu. :sm022:

stekan
18.04.2008, 09:26
Jeste li svoje skije poservisirali za sledeču sezonu, ili ste ih onako bacili u neki kut? Vredi na kraju sezone napraviti kompletan servis

Krpanje eventualnih oštećenja i peglanje voska bez struganja je procedura koju ja vjekovima praktikujem na kraju sezone. S obzirom da u stanu trenutno imam hrpu skija i skijica, biće tu posla. 3 para sam već upeglao, a ostalo čeka sledeće vikende. Sin je na olimpijskim planinama uspio napraviti i par ogrebotina, pa će biti i malo krpanja.

skiman
18.04.2008, 10:02
Krpanje eventualnih oštećenja i peglanje voska bez struganja je procedura koju ja vjekovima praktikujem na kraju sezone. S obzirom da u stanu trenutno imam hrpu skija i skijica, biće tu posla. 3 para sam već upeglao, a ostalo čeka sledeće vikende. Sin je na olimpijskim planinama uspio napraviti i par ogrebotina, pa će biti i malo krpanja.
Nema lepšeg mirisa što je miris istopljenog voska:sm011::smoke: :ok: Skiman

stekan
18.04.2008, 10:33
Nema lepšeg mirisa što je miris istopljenog voska:sm011::smoke: :ok: Skiman

Ima. A to je miris voska pomiješan sa mirisom zapaljene plastične svjećice za krpanje skija. Pa kad sretneš skijaša koji sam održava skije, po mirisu prepoznaješ da li radi sa ToKo, Swix ili Holmenkol voskovima.

skiman
18.04.2008, 10:49
Ima. A to je miris voska pomiješan sa mirisom zapaljene plastične svjećice za krpanje skija. Pa kad sretneš skijaša koji sam održava skije, po mirisu prepoznaješ da li radi sa ToKo, Swix ili Holmenkol voskovima.
Znači, mene nebi prepoznao ni pomoču trikova, jer koristim Briko voskove........:yay: :sm018: Skiman

stekan
18.04.2008, 10:56
Znači, mene nebi prepoznao ni pomoču trikova, jer koristim Briko voskove

Radim na tome. Moraću se inhalirati Briko i Dominator voskovima da bih proširio dijaFazon prepoznavanja. Kad već spomenuh Dominatora, ljudi se kunu da su ti voskovi najbolji. To treba provjeriti. Najbolji vosak je onaj koji najduže ostane na skijama.

Tadija_91
18.04.2008, 11:54
Samo vi šmrčite :D:D:jester::D:D

Sapa
18.04.2008, 16:37
Nisam ocekivo od njih dvojce; Narkomani.

skiman
19.04.2008, 07:33

Middle age crisses....:D

hehehe
19.04.2008, 12:25

Ti ćeš nekome prigovarati... Em Holandez, em javno priznaje da se navuk'o na "bijelo" (i to čisto, swicarsko)... ccc...

Jadna nam omladina dok je tak'i vaspitavaju...

aleksasos
19.04.2008, 13:24
Ti druze, osim sto si strasno pametan i sveznajuci skijas,(misli na ovog tzv ski manijaka, skiman) zivis u Sloveniji, gde svako ima po nekoliko pari skija i alat u garazi.
U Srbiji malo ko ima adekvatne skije, jos manje je garaza, a alate imaju samo serviseri i ski treneri. Jedan nesrecnik se prosle godine zestoko isekao na kantnu, ostreci je nekim ostracem iz srednjeg veka, i to bez stege. Ja sam i inace hteo da kazem da na masini treba ostriti skije jer je skija potrosni materijal, a da vidis kako se nesrecnici koji skijaju sedam dana godisnje klizaju i padaju mazuci skije raznim glupostima po Kopaoniku, jasno bi ti bilo zasto sam rekao skijasko umece. Mislis li ti da vecina zna sta je termometar za sneg!? Ja kad kazem da sam skijao u Grckoj ili na Kipru oni kazu da je to nemoguce!? Vidim i da si razgovarao sa serviserima iz svetskog kupa koji su po tebi diletanti.
Izvini ali vas Slovenc, Ales Sopotnik je jedan od najtrazenijih servisera na svetu. Momak je pravi umetnik. Da li mislis da je on bez razloga serviser Anje Pirson, koja svuda prica da on ima zlatne ruke. Prosetaj malo do nekog ski centra gde Slovenacka reprezentacija ima trening, zamoli da te uopste puste da gledas sta rade, i bice ti sve mnogo jasnije.

skiman
19.04.2008, 13:55
Ti druze, osim sto si strasno pametan i sveznajuci skijas,(misli na ovog tzv ski manijaka, skiman) zivis u Sloveniji, gde svako ima po nekoliko pari skija i alat u garazi.
U Srbiji malo ko ima adekvatne skije, jos manje je garaza, a alate imaju samo serviseri i ski treneri. Jedan nesrecnik se prosle godine zestoko isekao na kantnu, ostreci je nekim ostracem iz srednjeg veka, i to bez stege. Ja sam i inace hteo da kazem da na masini treba ostriti skije jer je skija potrosni materijal, a da vidis kako se nesrecnici koji skijaju sedam dana godisnje klizaju i padaju mazuci skije raznim glupostima po Kopaoniku, jasno bi ti bilo zasto sam rekao skijasko umece. Mislis li ti da vecina zna sta je termometar za sneg!? Ja kad kazem da sam skijao u Grckoj ili na Kipru oni kazu da je to nemoguce!? Vidim i da si razgovarao sa serviserima iz svetskog kupa koji su po tebi diletanti.
Izvini ali vas Slovenc, Ales Sopotnik je jedan od najtrazenijih servisera na svetu. Momak je pravi umetnik. Da li mislis da je on bez razloga serviser Anje Pirson, koja svuda prica da on ima zlatne ruke. Prosetaj malo do nekog ski centra gde Slovenacka reprezentacija ima trening, zamoli da te uopste puste da gledas sta rade, i bice ti sve mnogo jasnije.

Žestoko nema šta.....E pa krenimo redom.....Da, živim u Sloveniji..... Pa što? Imam dva para skija (racing modeli) I?? Mogu ti iz prve ruke reči, da kod nas nema svatko par skija, jer je i kod nas to dosta skupo. Ja ih imam, jer stare ostavim za skijanje po kamenju....Šta hočeš reči, da sam bogat što imam garažu i kuču? Ma ajde idi nekde, koji su ti to argumenti....Još jednom, ko voli skijanje i skija više od 20 dana u sezoni, sam počne razmišljat o tome kako bi sam sebi servisirao skije, jer mu se to i isplati i uštedi koji dinar...Iseći se mogu i ja, ako se sve poklopi.....Koji bre argumenti:sm006: ....Ako bi bilo tako, niko ne bi vozio kola, a kamoli motor.......Kad ideš ulicom, može da ti padne cigla na glavu i tebe više nema .......:sm022: Da, da ja sam ti onda umjetnik.....idi i pogledaj film i onda pričaj.....ali ne gluposti:jester: ......(BTW budi malo ažurniji i nemoj se javljati na kraju sezone)....E sad, gdje i kad sam reko, da su serviseri diletanti??:smoke: Ajde pokaži i citiraj.....Da nisu vanzemaljci, to još danas tvrdim, da rade svoj posao kako valja i to je istina......ali su ga naučili, jel ti sad jasnije? Svaki zanat se nauči, iz prakse, pa i ovaj....Ljudi kao što je Sopotnik ima u Sloveniji koliko očeš.......Skoro kod svake nacije u svetskom kupu nađeš nekog Slovenca. To govori samo za sebe.......I niko, upamti, pa ni ja, nije rekao, da su to diletanti. Šetam dragi moj šetam, pitam, molim, da mi neko nešto pokaže, učim.....Malo se raspitaj ko je nekada bio Janez Pleteršek, ko je bio Denis Dolinšek, Stojan Puhalj, Zvone-Žiga Žirovnik.......Ja ne samo da sa njima pričam, čak su mi i našto od svojih tajni rado pokazali.........Jel ti sad poteglo iz petnih žila u glavu ili da još crtam???:glavaozid Da, da jedava sam sačeko priliku, da sam na ovom forumu i da se mogu praviti pametan........Nadam se da drugi ne misle tako što misliš ti za kojeg bi bilo najbolje, da ostane u nekom stanu i uopšte ne izlazi, jer napolju vrebaju straaaaašne nevolje..........

Flexon
19.04.2008, 15:10
za samoservisiranje nije potreban neki strasan alat
licno volim da sam umjesan u svaki segment ovoga sporta
ovdje je servisiranje skija tako jeftino da zaista nema potrebe
da covjek radi bilo sta sam
ali ja to smatram hobijem i na svojoj opremi sve radim sam
na ljeto kad me uhvati kriza obavezno montiram kakve vezove :cug:
moje misljenje je da ljudi pretjeruju sa ostrenjem kantni

kad sam uzeo m999 192 bile su sredne sa ToKo voskom od strane prodavaca
kao da je neko na njih nabacio nevidljivi stit nisam imao razloga da ih taknem cijele sezone iako sam imao potrebu
ali kontam sta god da uradim smo ce da bude gore
ko god da ih je obradio zaista zna svoj posao
u svim uslovima od bljuzgavice do powdera nije bilo apsolutno nikakvih problma
cak sam presao preko par kamenica gdje su mi suze krenule na oci
kad sam osjetio karakteristicnu vibraciju na nozi
jedva da sam se usudio pogledati skiju
ali nista se nije dogodilo:yay:
ToKo vosak prva liga:ok:

stekan
19.04.2008, 15:34
Ti druze, osim sto si strasno pametan i sveznajuci skijas,(misli na ovog tzv ski manijaka, skiman) zivis u Sloveniji, gde svako ima po nekoliko pari skija i alat u garazi...

Aleksa, možeš li mi pojasniti koji tekst našeg slovenca te je ponukao da napišeš ovakav tekst? Smatram da je čovjek izuzetno potkovan u onom o čemu piše. Slažem se da nije savršen (npr. fura se na Atomic), ali mi je izuzetno drago što je aktivan na ovom forumu. Slovenci mi generalno nisu previše srcu dragi, posebno od kad su mi odbili dati turističku vizu za Sloveniju, ali ovaj naš slovenac je nešto posebno. Čak se trudi da piše na nama razumljivom jeziku, za razliku od nekh drugih foruma.

Sad će drugovi Sapa i Hehehe da me pitaju da li je ljubav između mene i Skimana ozbiljne prirode. :bootyshak Samo se nadam da je obostrana.

aleksasos
19.04.2008, 15:45
Žestoko nema šta.....E pa krenimo redom.....Da, živim u Sloveniji..... Pa što? Imam dva para skija (racing modeli) I?? Mogu ti iz prve ruke reči, da kod nas nema svatko par skija, jer je i kod nas to dosta skupo. Ja ih imam, jer stare ostavim za skijanje po kamenju....Šta hočeš reči, da sam bogat što imam garažu i kuču? Ma ajde idi nekde, koji su ti to argumenti....Još jednom, ko voli skijanje i skija više od 20 dana u sezoni, sam počne razmišljat o tome kako bi sam sebi servisirao skije, jer mu se to i isplati i uštedi koji dinar...Iseći se mogu i ja, ako se sve poklopi.....Koji bre argumenti:sm006: ....Ako bi bilo tako, niko ne bi vozio kola, a kamoli motor.......Kad ideš ulicom, može da ti padne cigla na glavu i tebe više nema .......:sm022: Da, da ja sam ti onda umjetnik.....idi i pogledaj film i onda pričaj.....ali ne gluposti:jester: ......(BTW budi malo ažurniji i nemoj se javljati na kraju sezone)....E sad, gdje i kad sam reko, da su serviseri diletanti??:smoke: Ajde pokaži i citiraj.....Da nisu vanzemaljci, to još danas tvrdim, da rade svoj posao kako valja i to je istina......ali su ga naučili, jel ti sad jasnije? Svaki zanat se nauči, iz prakse, pa i ovaj....Ljudi kao što je Sopotnik ima u Sloveniji koliko očeš.......Skoro kod svake nacije u svetskom kupu nađeš nekog Slovenca. To govori samo za sebe.......I niko, upamti, pa ni ja, nije rekao, da su to diletanti. Šetam dragi moj šetam, pitam, molim, da mi neko nešto pokaže, učim.....Malo se raspitaj ko je nekada bio Janez Pleteršek, ko je bio Denis Dolinšek, Stojan Puhalj, Zvone-Žiga Žirovnik.......Ja ne samo da sa njima pričam, čak su mi i našto od svojih tajni rado pokazali.........Jel ti sad poteglo iz petnih žila u glavu ili da još crtam???:glavaozid Da, da jedava sam sačeko priliku, da sam na ovom forumu i da se mogu praviti pametan........Nadam se da drugi ne misle tako što misliš ti za kojeg bi bilo najbolje, da ostane u nekom stanu i uopšte ne izlazi, jer napolju vrebaju straaaaašne nevolje..........

Vidiš, za razliku od tebe ja sam zimi na planini i nemam vremena za dopisivanje sa diletantima. Ja skijam dok si ti za kompjuterom.
Možemo ti napraviti emisiju na spskoj televiziji pa se pravi pametan do mile volje, jer u Sloveniji se ljudi razumeju u skijanje, te tu ne možeš da prosipaš svoje bisere.

Zbogom

aleksasos
19.04.2008, 16:00
Aleksa, možeš li mi pojasniti koji tekst našeg slovenca te je ponukao da napišeš ovakav tekst? Smatram da je čovjek izuzetno potkovan u onom o čemu piše. Slažem se da nije savršen (npr. fura se na Atomic), ali mi je izuzetno drago što je aktivan na ovom forumu. Slovenci mi generalno nisu previše srcu dragi, posebno od kad su mi odbili dati turističku vizu za Sloveniju, ali ovaj naš slovenac je nešto posebno. Čak se trudi da piše na nama razumljivom jeziku, za razliku od nekh drugih foruma.

Sad će drugovi Sapa i Hehehe da me pitaju da li je ljubav između mene i Skimana ozbiljne prirode. :bootyshak Samo se nadam da je obostrana.

Nisu Slovenci tako loši, dosta pomažu našim klincima da napreduju u skijanju. A sad vize, da sam na tvom mestu ne bih je ni tražio, ako što rekoh može lepo da se skija u Bugarskoj, Grčkoj ili Austriji (lakse daju vizu od Slovenaca).
Ti znas koliko je skijasa u Srbiji koji skijaju ozbiljno. Ja sam u svom prvom tekstu hteo da ukazem ljudima koji se skijanjem bave malo, da ne eksperimentisu, jer ovaj forum citaju uglavnom ljudi iz Srbije, koji skijaju jednu smenu godisnje. Sto se pomoći tiče dođi slobodno kod Đoleta u Ski servis Master, on zna mnogo više od ovog nadobudnog, jer je bio serviser reprezentacije u staroj Jugoslaviji. Imaš i nekoliko klubova u Srbiji gde možeš da dobiješ dobre savete. A sve što te zanima odavno postoji u ski časopisima iz Austrije i Francuske. Ali ovaj sto se ne skida sa ovog foruma me je izvređao. Ne znam zasto, ali bih voleo da ga sretnem...

Tadija_91
19.04.2008, 18:06
...Još jednom, ko voli skijanje i skija više od 20 dana u sezoni, sam počne razmišljat o tome kako bi sam sebi servisirao skije, jer mu se to i isplati i uštedi koji dinar...
ej bre ne dirajte nam naseg skimana...covek deli sa svima nama svoja iskustva...i pomaze nam...
koliko ja znam, domen sajte je co.yu

Ali ovaj sto se ne skida sa ovog foruma me je izvređao. a sto te je izvredjao? neko ko vise zna od mene(i vecine nas) ne sme da prica o svojim iskustvima???ko ti drma kavez?

Ne znam zasto, ali bih voleo da ga sretnem...
i da ga sretnes, mislim da ne bi mogao da ga stignes:sm004:

skiman
19.04.2008, 20:25

Ljudi dobre volje mi ne smetaju. Politika me ne zanima, odrastao sam u Jugi i to u ludim osamdesetim, služio vojsku u Štipu, imao i još imam najboljeg prijatelja iz vojske u Beogradu. Stekane nema frke za ljudi dobre volje, sa njima ču uvjek rado diskutirat na ovom forumu i poštujem svaku tvoju stručnu reč iz koje se vidi, da vladaš zanatom. Isto važi i za druga Sapu i ostale članove sa kojima mogu uvjek popričat i zezat se na nekom pristojnom nivou. Možda se nekad i nismo slagali sa svime, ali sto uvjek rešili na pristojan način......Svaka vam čast, to mi je bilo uvek prvo i zbog ovakvih ljudi vrijedi ostati na tom forumu.....Nadam se, da ćemo se uskoro sresti, jer imam plan malo obićo Bosnu i svakako ću da se javim......:dziveli:

skiman
19.04.2008, 20:36
Vidiš, za razliku od tebe ja sam zimi na planini i nemam vremena za dopisivanje sa diletantima. Ja skijam dok si ti za kompjuterom.
Možemo ti napraviti emisiju na spskoj televiziji pa se pravi pametan do mile volje, jer u Sloveniji se ljudi razumeju u skijanje, te tu ne možeš da prosipaš svoje bisere.

Zbogom

Možeš i provocirat i vrijeđat, to ti daje pravo čoveka koji je sakriven izza ekrana i pokazuje kakav si kao čovek.:glavaozid To može svatko, pa i ti. Ti samo skijaj, ali više ne trabunjaj gluposti. To koliko ja dana imam na skijanju ili ih drugačije preživljavam (očigledno previše na kompjuteru, kao što ti kažeš), to je samo tvoje mišljenje i neka je....Ja za sebe znam šta govorim i to mi je dovoljno. Jedini biser možeš biti u tom okruženju samo ti, ali onaj veštački........ Vrlo rado ču se odazvat tvom pozivu, da se sretnemo bilo to na Pohorju ili ako ču navratit u Srbiju-to ću ti i pravovremeno javit, da mi možeš malo pokazat šta zanš i umeš. A POLITIKU PUSTI ZA NEKE DRUGE FORUME......na ovom je mesto samo za taj predivan sport zvan SKIJANJE (i sve što se tiče tog sporta)........ Bar se nadam.....:cool: Skiman

stekan
19.04.2008, 20:37
....Nadam se, da ćemo se uskoro sresti, jer imam plan malo obićo Bosnu i svakako ću da se javim......:dziveli:

Skiman, obavezno se moramo upoznati. :dziveli:

...Ali ovaj sto se ne skida sa ovog foruma me je izvređao. Ne znam zasto, ali bih voleo da ga sretnem...

Aleksa, mene vid već 45 godina služi savršeno. Ja vidjeh da si ti ušao u ovu temu da vrijeđaš njega. Ne znam od kud ti ideja da je Skiman negdje omalovažavao rad servisera.

Nisu Slovenci tako loši, dosta pomažu našim klincima da napreduju u skijanju. A sad vize, da sam na tvom mestu ne bih je ni tražio, ako što rekoh može lepo da se skija u Bugarskoj, Grčkoj ili Austriji (lakse daju vizu od Slovenaca).
Ti znas koliko je skijasa u Srbiji koji skijaju ozbiljno. Ja sam u svom prvom tekstu hteo da ukazem ljudima koji se skijanjem bave malo, da ne eksperimentisu, jer ovaj forum citaju uglavnom ljudi iz Srbije, koji skijaju jednu smenu godisnje. Sto se pomoći tiče dođi slobodno kod Đoleta u Ski servis Master, on zna mnogo više od ovog nadobudnog, jer je bio serviser reprezentacije u staroj Jugoslaviji. Imaš i nekoliko klubova u Srbiji gde možeš da dobiješ dobre savete. A sve što te zanima odavno postoji u ski časopisima iz Austrije i Francuske.

Hvala na savjetima. Očito si rijetko na ovom forumu, a i to malo samo kad imaš nešto od opreme za prodaju.

Šta znači: “koji skijaju ozbiljno”? Da li stvarno misliš da o skijanju i opremi više zna neko ko je stalno na skijama između kapija od nekoga diletanta koji dugi niz godina svakodnevno prati sve bitne američke i britanske skijaške forume i sajtove? Činjenica da spominješ časopise mi govori da si rijetko na Internetu.
Vjeruj mi, Internet je neviđeno moćna stvar. Sve u časopisima je sponzorisano, uključujući i „nezavisne“ testove skija. Na forumima toga nema. Ako se skoro svi na najjačem američkom ski forumu kunu da su Dominator voskovi najbolji, koji može biti razlog da im ne vjerujemo. Čuo sam sve najbolje o čika Đoletu, ali ga pitaj da li je čuo za Dominator voskove. Nisam siguran ni da su svi u tvom Beo Ski Klubu čuli za Dominator. Nije veliki problem nabaviti te voskove preko Interneta, ali kad već imam ToKo pri ruci, i on je više nego dobar za prosječnog diletanta kakav sam i sam.
Drugi primjer Interneta: da li si pročitao juče da Dalbello planira da kupi Rossignol zajedno sa Look i Lange-om. Vijest je juče objavljena na talijanskom ski portalu, a prenijeli su je odmah na hrvatskom portalu. To u klubu nisi mogao juče čuti.

Svako ko ima i malo tehničke pismenosti može sam da obavi osnovno održavanje svojih skija: krpanje, oštrenje i mazanje. Uz dobru volju je potrebno i nešto alata, pribora i potrošnog materijala. Skijam od 1978.-me i od tada sam sebi održavam skije, a da u životu u ruci nisam imao termometar za snijeg. Za šta će mi? Temperatura koju danas izmjerim neće biti ista sutra i prekosutra. Bilo koji univerzalni vosak je više nego dobar za rekreativno skijanje. Popunjavanje oštećenja? Oštrenje rubnika? Nauka? Nije. Ne bih da opet ponavljam priču koju sam više puta pisao na ovom forumu. Koristio sam uspješno nekoliko puta i dvokomponentno epoksidno ljepilo za ozbiljnija oštećenja. I kad trebam izbušiti rupe za vezove odem u servis i ljudi me puste da sam koristim šablon i bušim rupe. I sve to, a da nisam ni čuo ni za jedno ime slovenskih servisera koje ste ti i Skiman spomenuli. Njima svaka čast. Oni, koliko znam, isključivo ručno oštre rubnike, a ti pišeš “na masini treba ostriti skije jer je skija potrosni materijal”. Izvini, meni je skija ipak nešto više od potrošnog materijala.

skiman
19.04.2008, 20:44
Ti znas koliko je skijasa u Srbiji koji skijaju ozbiljno. Ja sam u svom prvom tekstu hteo da ukazem ljudima koji se skijanjem bave malo, da ne eksperimentisu, jer ovaj forum citaju uglavnom ljudi iz Srbije, koji skijaju jednu smenu godisnje. Sto se pomoći tiče dođi slobodno kod Đoleta u Ski servis Master, on zna mnogo više od ovog nadobudnog, jer je bio serviser reprezentacije u staroj Jugoslaviji. Imaš i nekoliko klubova u Srbiji gde možeš da dobiješ dobre savete. A sve što te zanima odavno postoji u ski časopisima iz Austrije i Francuske. Ali ovaj sto se ne skida sa ovog foruma me je izvređao. Ne znam zasto, ali bih voleo da ga sretnem...

Ajde majke ti daj ispljuni to ime tog servisera u bivšoj Jugi. Đole je previše široko.......Koliko ja znam, to su bili samo Slovenci........jedino je moguče da je bio serviser Ajdinu (Pašoviću, ako si čuo za njega, pošto tebe još tada nije bilo-vozio je spust:sm017: :smoke: :yay: ).... Evo ti još jedne zadače, da se malo usavršiš u edukativnom smislu.:sm011: ....Daj ime, a ja ču se raspitat kod bivših Yu reprezentivca iz Slovenije.......:smoke:

milos_pg_91
19.04.2008, 22:42
Ljudi cemu ovo vodi? samo opusteno, iskulirajte :cool:

Tadija_91
20.04.2008, 01:22
take care, be cool and don't make too many mistakes
rece drug wlad jednom prilikom i u pravu je:ok::ok:
nego ajmo back on topic

Sapa
20.04.2008, 14:51
[QUOTE]Skiman, obavezno se moramo upoznati. :dziveli: Ih. Ovo mi je vec too much. Ne samo da su narkomani nego su otkrili i da nisu straight

Izvini, meni je skija ipak nešto više od potrošnog materijala. Ne znam ni kako bih opisao taj osjecaj; I matera i macheha istovremeno.
Koliko ja znam, to su bili samo Slovenci........jedino je moguče da je bio serviser Ajdinu (Pašoviću, ako si čuo za njega, pošto tebe još tada nije bilo-vozio je spust Pa dobro, garant su to bili samo Slovenci za A-reperzentancu, ali mozda su servisiranje na nekim drugim saveznim nivoima radili i talentovani ljudi iz drugih republjika. A sto se Pasovica tice, heheheh, zna skiman, tuko je Slovence u spustu. Inace skijo za SSK, posto Ingo i Krizaj, nisam mogo da vidjam uzivo, onda mi bilo cool kad vidim Pasovica u Rajskoj Dolini. Skiamne bio je jos jedan zaHeban Bosanac; Robi Brudar, mislim da je skijo za Zelju, al ne znam tacno. Nego ONTOPIC po Tadijinoj zelji; Ma mogu Stekan i Skiman ovdje do sutra, do u detalj pisat kako i zasto treba (samo)servisirti mezimice. Pridruzumjem se brojnim pismimima podrske, ovakvi textovi obogacuju ovaj forum! Nesto su drugo nego pisanje kako smo brzi, spretni, zayebani, mislim i to je super i cini forum zanimljivim, ali nema nikakve doadne vrijednosti na (na koju bi trebalo opaliti MwSt). Ali kad neko objasni i pokaze kako on to konkretno radi, onda to moze da ponuka da to pokusas i sam; Neko ko skija puno, ima talenta i mogucnosti, ako nista, onda barem moze da ustedi ne samo neki dinar, nego i neki Euro, pa jeR?
Mene sto se tice; samo nastavite..........................samooooo, ja to ipak dajem u ruke skishopa, nemam ni talenta a ni zivaca za to, znajuci sebe.........poslje bi trco i molijo po servisima da mi urade tuning jerbo bi ga ja uneredijo metodom 'sam svoj majstor'.

Flexon
20.04.2008, 18:08
kad bolje razmislim samoservisiranje nije nikakva usteda love
da bi uzeo adekvatnu opremu za servisiranje skija potrebno je da
pljunes malo vecu kolicinu love sto znaci da si unaprijed potrosio
lovu sa kojom si mogao da servisiras skije narednih 10 godina u servisu
dugorocno gledano moze da bude usteda
to ti je kao stavljanje solarnih panela na kucu ako te klima posluzi
i ne budes imao nikakvih tezih kvarova
ulozenu lovu mozes da vratis nazad u minimalnim ratama za jedno 40
godina:dontknow:
to je jednostavno hobi i prosirivanje horizonta

a da ne mogu a da ne dam komentar za onaj snjezni termometar
to je glupost bez premca i nek me ljudi oproste na sljedecem komentaru
kako narod kaze 'prodavanje muda pod bubrege'
jer i temperatura snijega se mijenja sa promjenim visine
to znaci da serviser uprti ranac sa sendvicima i uz brdo i zabada termometar svakih 10 metara u snijeg i onda kompleksnom matematickom operaciom izracuna sa kojom temperaturom ce da radi
i dok on skonta prosao je neki sat vremenski uslovi se promjene
pa onda iz pocetka
ali ako bude tu radnju ponavljao svaki dan u sljedecih 50 godina mozda
uspije povuci i neke paralele naravno pod uslovom da se ne desi
nikakva ozbiljnija klimatska promjena jer ce u suprotnom svaki put
morati produziti svoj eksperiment na novih 50 godina
to bih ja nazvao sizifov metod servisiranja skija :glavaozid
ako je Dough mogao da skija sa onom mjesavinom sto nebih ja
ono je za mene revolucija u servisiranju:sm019:

hehehe
21.04.2008, 19:05

Čitam ovo zanimljivo al ne stižem da se umešam... doduše, niko me ništa nije ni pitao al me malo zaintrigirala ova quoteovana Aleksina rečenica. Video sam da je organizovan u klub, da ima opreme za prodaju, vrhunske, takmičarske... al me zanima ko plaća njegov boravak na planini preko zime, dok mi lupetamo po ovom forumu?
Ako je takmičar, kad je to svirala himna i dizana zastava u njegovu čast bar na Univerzijadi (Svetski kup je predaleko i za veće nacije) a da mi ne znamo za to?
Ako je trener, u čast kog njegovog pulena je svirana himna i podignuta zastava na jarbol na nekom ozbiljnijem takmičenju, a da mi ne znamo za to?
Ako nema ni jednog dizanja zastave i sviranja himne... sklon sam da pomislim da se drug Aleksa (a i njegovi puleni) ne razlikuje puno od nas, dakle običan diletant. (Nećete mi možda verovati da sam plakao kao malo dete kad je Juri Franku dignuta zastava Jugoslavije u Sarajevu, ali tako je bilo).
Bojim se da je drug Aleksa samo još jedan srpski veliki stručnjak (poput fudbalskih) bez rezultata iza sebe.
Boravak na planini i skijanje nije baš jeftina zayebancija pa me živo zanima da li drug Aleksa troši svoj novac (ako je tako, skidam kapu), novac poreskih obveznika (jao meni) ili novac roditelja (jao njima) čija deca nikada (čitaj NIKADA) neće čuti himnu i videti zastavu svoje zemlje (i meni poterati suzu na oči) na velikom takmičenju.
Složiće se svi da je bitno učestvovati, da je važno skijati, da deca budu zdrava i sve to... ali to se može i bez kidanja ligamenata u 15-toj godini života, to se može i sa manje para, to se može i uz samoservisiranje skija.
Vosak ovaj ili onaj, turpija, brusni papir... vešta ruka.... jebeš ga... nije mnogo važno ako voliš skijanje.
Skiman, samo nastavi, tvoji postovi su O.K., filmici takodje... i pusti "velike stručnjake" srpskog ski-sporta.
Stevo... mis'im, šta reći?
Aleksa... ako ti nije preveliki posao, odgovori mi na ova pitanja ili me poklopi nekom činjenicom zbog koje ću, ako sam te uvredio, da ti se izvinim ovde, najjavnije i to velikim slovima.

ON TOPIC
Krpljenje klizne površine nije teško uraditi ali bih šmirglanje iste radije poverio nekom ko ima mašinu. Nije da su mi ruke trapave, al nekako se bojim da nešto ne zeznem.
Oštrenje rubnika pod uglom od 88 stepeni, uz onaj hepek (spravica) sa turpijom... ništa lakše, to sam probao i to umem.
Mazanje, uz udisanje isparenja... takodje ništa strašno... čak pruža i neviđeno zadovoljstvo kad sutra na stazi osetiš svojih ruku delo.

stekan
21.04.2008, 21:08
kad bolje razmislim samoservisiranje nije nikakva usteda love
da bi uzeo adekvatnu opremu za servisiranje skija potrebno je da
pljunes malo vecu kolicinu love sto znaci da si unaprijed potrosio
lovu sa kojom si mogao da servisiras skije narednih 10 godina u servisu...

Druže Flexone, ne bih se složio sa tobom. Obično mazanje skija u servisu u Austriji je oko 10 €. To je za moju porodicu 40 € koliko iznosi ToKo pegla ili oštrač kantni sa dvije rezervne turpijice. Čak u servisu i ne rade sa peglom, već nešto onako na brzinu razmaže po skiji nekakvom spravicom i to je to. Bez struganja nakon mazanja. Pegla zakon.

Baci pogled na staru temu gdje sam dao cijene materijala: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=742

Flexon
22.04.2008, 00:36
Druže Flexone, ne bih se složio sa tobom. Obično mazanje skija u servisu u Austriji je oko 10 €. To je za moju porodicu 40 € koliko iznosi ToKo pegla ili oštrač kantni sa dvije rezervne turpijice. Čak u servisu i ne rade sa peglom, već nešto onako na brzinu razmaže po skiji nekakvom spravicom i to je to. Bez struganja nakon mazanja. Pegla zakon.

Baci pogled na staru temu gdje sam dao cijene materijala: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=742

da da potpuno si u pravu malo sam brzopleto dao izjavu
jer odavno nisam nosio skije na servis a uz to sam zaboravio jos dvije stvari prva da neki ljudi skijaju sa familijom a druga cijene u evropi
uglavnom moja poenta je bila da je to za mene vise hobi nego li sta drugo
i naravno psihicki odmor ko kinezima Tai Chi:sm011:

Sapa
22.04.2008, 07:53
Drug Stekan ima potpuno pravo. Servisiranje u alpskim zemljama je preskupo. Ostrenje i voskiranje u CH kosta 40-50 CHF, u Aut skoro 30 evra. :sm008: Perverzija. A potpuno se slazem i sa skimanom, nema sanse da masina moze da naostri ni priblizno dobro kao kad to radis sam rucno (ukoliko imas osjecaja za taj zanat).

patak
25.04.2008, 16:41
A inače majstor Đole je čovek u poznim godinama, i ne radi u svom servisu. Servisiranje skija u njegovom servisu radi isključivo čovek po imenu Bane.