Vesti Zlatibor - Uređene staze za nordijsko skijanje na Tić polju

Zlatibor - Uređene staze za nordijsko skijanje na Tić polju

Zlatibor | 14.01.2015. | zlatiborpress.rs
tic polje 2592

Smučarski klub Zlatibor i ove godine uspešno je izvršio uređivanje staza za skijaško trčanje na Tić polju. Uređivanje i priprema staza jedna je od stalnih aktivnosti kluba, koji se trudi da tokom perioda godine kada ima snega, staze uvek budu spremne i na raspolaganju svim zainteresovanima.

- Staze se spremaju pre svega za treninge naših takmičara i polaznika naše škole skijaškog trčanja, ali i za sve ostale koji su zainteresovani za ovaj sport. Posao nam je dosta otežan, s obzirom da od mehanizacije imamo samo sa jednim "Bombardier" sankama, koje su prilično stare, tako da se često kvare, ali opet uspevaju da posluže svrsi. Svakako bi nam odgovaralo ako bismo u skorije vreme nabavili neke nove sanke ili neki manji "ratrag" , ali za to su potrebna velika sredstva i teško je do toga doći bez sponzora - kaže Radosav Jelisijević, trener u SK Zlatibor.

Prethodne godine, obnovljena je homologizacija staza na Tić polju, koja je urađena 2009. godine. Zlatibor je, inače, jedini u Srbiji koji je ima stazu za skijaško trčanje priznatu od strane Svetske skijaške federacije (FIS). Čak ni neke od zemalja regiona koje su u tom segmentu jače od naše, nemaju FIS stazu. Npr, Bugarska ima dosta problema oko toga, tako da ne može da organizuje FIS takmičenja, a čak ni Hrvatska, koja ima i bolje uslove od nas, nema priznatu FIS stazu za skijaško trčanje. I pored toga, u klubu ističu da nemaju adekvatnu podršku od strane Skijaškog saveza naše zemlje.

- Tokom leta je kod nas održana sednica Izvršnog odbora SSS i tom prilikom su istakli da su zadovoljni našim radom oko uređivanja staza, ali iskreno, ne podržavaju nas u nekoj velikoj meri. Uvek su ovde potrebni i neki dodatni radovi, jer se nekada dogodi da probije voda na staze... Jedinu podršku čitavoj priči, osim naravno nas iz kluba, daje naša lokalna samouprava - dodaje Jelisijević .

Adekvatno funkcionisanje kluba pre svega pomažu javna preduzeća sa područja naše opštine.

- Želimo posebno da se zahvalimo Opštini Čajetina, Turističkoj organizaciji Zlatibor, JP Kulturno sportski centar Čajetina, JKP Vodovod Zlatibor i KJP Zlatibor, koji nam dosta pomažu oko uređivanja staza i obezbeđivanja klupskih prostorija. Želimo da pozovemo sve zainteresovane, pre svega decu, da nam se priključe. Svakog dana, od 10 časova, u klupskim prostorijama u Auto - kampu mogu dobiti sve potrebne informacije. Naglasio bih da nije potrebno da kupuju bilo kakvu opremu, sve će im biti obezbeđeno - istakao je Miloš Glišović, predsednik Upravnog odbora kluba.

Poslovi oko uređivanja staza dodatno su intenzivirani u prethodnih nekoliko dana, s obzirom da će predstojećeg vikenda, Zlatibor biti domaćin takmičenja Kupa Srbije, koje će biti regionalnog tipa i na kojem će osim iz naše zemlje, učestvovati i takmičari iz Crne Gore i BiH. Očekuje se učešće oko 100 smučara, koji će se nadmetati u 12 različitih kategorija, od najmlađih ( 1 km ) do seniora i juniora ( 10 km ). Takođe, krajem februara, SK Zlatibor organizovaće i dvodnevno međunarodno FIS takmičenje (21. i 22. februar), kada će se održati muška (10 km) i ženska trka (5km).

Galerija slika

Komentari