Vesti Zlatibor, gondola - Očekuje se da izgradnja počne do sredine septembra

Zlatibor, gondola - Očekuje se da izgradnja počne do sredine septembra

Zlatibor | 31.08.2016. | Blic.rs
gondola kabina 1 480x292

Gradnja turističke atrakcije u koju je opština Čajetina iz svog budžeta uložila 13 miliona evra – 10 za opremu i tri za građevinske radove, počeće čim Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izda potrebnu dozvolu.

U Čajetini očekuju da će poslednja administrativna prepreka za početak izgradnje zlatiborske gondole biti otklonjena do sredine septembra, do kada bi trebalo da budu rešeni i imovinski odnosi sa vlasnicima parcela nad kojima će biti trasirana gondola.

- Radovi će krenuti od poslednje stanice, odnosno od vrha do podnožja Tornika. To će za građevince biti najteži deo posla za koji očekujemo da bude završen do kraja ove godine – ističe Bojana Božanić, direktor JP „Gold gondola Zlatibor“.

Čeka se isporuka i sajle na koju će biti okačene kabine.
- Sajla, teška 180 tona, biće dopremljena specijalnim transportom u četiri kamiona. Sajlu i kabine dobićemo do kraja godine, dok je kompletna oprema za stanice i stubove već stigla – kaže  Božanićeva.


Preduzeće „Gold gondola Zlatibor“ predstavilo je  izgled kabina koje će prevoziti putnike gondole na 8.866 metara dugoj trasi od centra Zlatibora do kompleksa Tornik. Kabine, doduše, još nisu dopremljene, već je francuska kompanija „Pomagalski“ na Zlatibor poslala fotografije i 3D prikaz gondola koje će biti isporučene do kraja godine.

- Na naš zahtev radi se dopunosko opremanje, ugradnja spoljašnjeg osvetljenja i brendiranje kabina. Do sada su postavljeni nosači sa skije i bicikle -  objašnjava za Bojana Božanić.


Gondola, za koju iz „Pomagalskog“ tvrde da je najduža na svetu, imaće 54 kabine sa 10 mesta, i jednu VIP sa četiri sedišta koja će ponuditi posebne usluge, ali uz skuplju cenu karte.

       Izvor: BLIC.RS

 

Komentari