Vesti Zlatibor - Čekajući gondolu ...

Zlatibor - Čekajući gondolu ...

Zlatibor | 05.02.2017. | rts.rs
gondola 1 640x389

Kategorije

Hoće li gondolu na Zlatiboru, uprkos postupku pred sudom, graditi stanovnici Zlatibora u radnoj akciji? Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavljuje – hoće i to između 2.000 i 3.000 ljudi.

Dugo najavljivana zlatiborska zlatna gondola trebalo bi da poveže centar planine, odnosno Obudovicu preko stanice na Ribničkom jezeru sa najvišim vrhom Tornikom, i s njom Zlatiborci imaju ozbiljne turističke planove.

Naša gondola će biti duga devet kilometara, najduža te vrste u svetu. Mi smo već nabavili opremu u vrednosti oko 10 miliona evra. Ona je uskladištena na nekoliko lokacija, a sledeće nedelje stižu nam i kabine“, kaže Bojana Božanić, direktor JP „Gold gondola“.

Dok oprema čeka u magacinima i na otvorenom, a početak gradnje je nekoliko puta najavljivan, nije se odmaklo dalje od kamena temeljca. Zapelo je kod zemljišta preko kog gondola prelazi, a koje je pre godinu i po bilo predmet varnica na relaciji čajetinska opština – resorno ministarstvo. U međuvremenu, stiglo se i do Upravnog suda, koji je sve vratio na početak.

Vladajuća garnitura ne želi u poslednjih pet godina da razgraniči društveni i državni kapital i da ovom narodu pošalje jasnu poruku da li su oni prodali ili poklonili 2.213 hektara privatnom licu ili je to državna imovina“, kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od pre mesec i po stoji, između ostalog, da Čajetina može da podnese zahtev za građevinsku dozvolu uz dokaz o odgovarajućem pravu na zemljište, da Ministarstvo ne može da utiče na rad suda i da je, prema važećem zakonu, gradnja bez dozvole krivično delo bespravne gradnje. Novije reakcije nema.

O najavljenoj velikoj radnoj akciji ili narodnoj mobi i u opštinskom središtu, Čajetini, već se uveliko priča, a neki se za nju i spremaju. U užičkom kraju gotovo tri decenije nema radnih akcija sa hiljadama učesnika, kakve su bile Beograd–Bar ili Kadinjača. Da li će zlatiborska zaista biti masovna i da li će uopšte uspeti, videće se za 10 dana.

                 Izvor: RTS


 

Mihajlović: Gondola ne može da se gradi radnom akcijom zbog političke kampanje

Ministarstvo građevinarstva podržava gradnju gondole na Zlatiboru, ali sve mora da se radi po zakonu, i zato je poziv predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića na radnu akciju radi izgradnje gondole, za koju nisu ni podneli zahtev za izdavanje dozvole, poziv na kršenje zakona, rekla je ministarka Zorana Mihajlović, a prenosi sajt "novaekonomija.rs".

Mihajlović ističe da je Ministarstvo izdalo lokacijske uslove, Reviziona komisija dala je pozitivan izveštaj za taj projekat i omogućeno je da se radovi izvode po fazama upravo zbog problema sa zemljištem.

"Istina je da se pred Upravnim sudom vodi spor zbog dela zemljišta preko koga treba da pređe gondola, ali to ne znači da izgradnja nije mogla da počne fazno, jer se tako grade i drugi infrastrukturni objekti", rekla je Mihajlovićeva.

Ona kaže da je Stamatoviću više puta objašnjeno da može da traži dozvolu za izgradnju po fazama i dodaje da on to do sada nije uradio.

"Nije dobro rušiti sistemske zakone zarad političke kampanje", rekla je ministarka i istakla da se u Srbiji danas građevinska dozvola dobija u proseku za sedam dana.

Prema njenim rečima, nigde u svetu investitor ne kupuje opremu pre nego što ima i jedan dokument i dozvolu za gradnju, već samo idejno rešenje, kao što je to učinila opština Čajetina.


"Opština je unapred kupila opremu od renomirane francuske kompanije i ona sada negde stoji, a i dalje ne traži građevinsku dozvolu za gradnju za deonice koje nisu sporne", rekla je Zorana Mihajlović.

 

 

 

Komentari