Vesti Vidlič, Pirot - Planinarski dom i ski staza spremni

Vidlič, Pirot - Planinarski dom i ski staza spremni

Pirot | 15.12.2012. | novosti.rs
tur pirot planinarskom domu412

Staroplaninsko skijalište Planinarski dom, na oko 12 kilometara od grada, spremno je za sezonu i za besplatnu školu skijanja, kojom su obuhvaćeni učenici svih osnovnih škola, koji žele da nauče skijanje. Posle izgradnje žičare i bazena, proteklih dana stigli su i "topovi" za veštačko osnežavanje, tako da će sezona skijanja biti produžena i u slučaju da ne bude dovoljno prirodnog snega.

- Među retkim smo gradovima koji nadomak centra imaju savremeno skijalište, koje smo uz pomoć lokalne vlasti napravili neuporedivo jeftinije u odnosu na slične objekte. Uz lokalnu vlast, veliko razumevanje za ovaj posao imala je i kompanija "Tigar", tako da smo desetak kilometara od grada na nadmorskoj visini od 1.000 metara, dobili pravi ski-centar - kaže Nenad Đorđević, direktor Sportskog centra "Kej" pod čijim okriljem radi ovaj zimski centar, ali i besplatna škola zimskih sportova.

SKIJANJE GLAVNI SPORT
Školu skijanja, tokom zimskog raspusta, u proseku prođe 3.000 mališana. Cilj Piroćanaca je da se zimski sportovi omasove i da ovde, na Staroj planini počnu da stasavaju vrhunski skijaši.

Prema njegovim rečima, slični ski-centri, odnosno njihova izgradnja košta oko 200 miliona dinara, dok su infrastrukturu na Planinarskom domu Piroćanci izgradili za svega 12 miliona dinara. Uz žičaru kapaciteta 4.000 skijaša na sat nabavljen je i tabač za staze, čiju je kupovinu sufinansiralo Ministarstvo ekonomije. Neke objekte izgradili su sami zaposleni u Sportskom centru.

- Tokom prošlog leta zasukali su rukave i napravili bazene za vodu, koja služi za veštačko osnežavanje. Zapremina bazena u potpunosti zadovoljava kapacitet staza - kaže Đorđević.

Staza na Planinarskom domu je već sada spremna za skijaše. Glavni posetioci biće đaci pirotskih škola tokom raspusta. Oni će ovde uz besplatan prevoz iz grada, moći da borave skakodnevno uz simboličnu cenu ski-pasa od svega 50 dinara. Imaće i besplatne instruktore skijanja i nadzor lekara. Do početka zimskog raspusta biće postavljene i zaštitne mreže na deonicama staza na kojima je to neophodno.


Izvor: Novosti.rs   V. ĆIRIĆ

Komentari