Vesti Uskoro se nastavljaju radovi na zlatiborskoj gondoli

Uskoro se nastavljaju radovi na zlatiborskoj gondoli

Zlatibor | 05.03.2018. | blic.rs
gondola2 640X389

Gradnja panoramske gondole na Zlatiboru, najdruže žičare ovakvog tipa na svetu, biće nastavljena uskoro, najavljeno je iz Opštine Čajetina.

Saopštenje je prosleđeno pošto je u ovu lokalnu samoupravu stigla građevinska dozvola, koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, a koja se odnosi na početnu stanicu gondole na brdu Obudojevica u centru Zlatibora.

Po planovima Čajetinaca, gondola za koju je iz lokalnog budžeta izdvojeno 13 miliona evra, se gradi iz pet faza. Do sada je završena samo poslednja – peta, odnosno krajnja stanica na padinama Tornika, jer je samo za nju postojala dozvola koja je izdata jula 2017.

Investiciju je otežavala činjenica da je zemljište nad kojim treba da bude trasirana ova atrakcija pod upravnim sporom.

- U toku je postupak prijave radova koji će krenuti čim vremenski uslovi dozvole. Problemi po pitanju imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole, postepeno se rešavaju uz velike napore nadležnih službi opštine Čajetina – poručeno je iz zlatiborske opštine.

U Čajetini se nadaju da će uskoro dobiti dozvolu za još tri faze kako bi 8.866 metara dugom žičarom napokon povezali centar turističkog naselja i najviši vrh planine, čime bi se stekli uslovi da se Zlatibor svrsta među svetske turističke centre i da od kraja naredne decenije ostvari deset miliona noćenja godišnje. U slučaju da Ministarstvo ubrzo izda dozvole za deonice između početne i krajnje stanice, na Zlatiboru kažu da će gondola prve posetioce prvesti do kraja tekuće godine.

 

Komentari