Vesti Stara planina - Stigli topovi za sneg

Stara planina - Stigli topovi za sneg

Stara planina | 12.10.2012. | FB-Ivica Stojadinovic
staratopoviokt20121

Pre nekoliko dana na skijalište Stara planina dopremljeni su finalni delovi sistema veštačkog osnežavanja. Radi se o topovima za sneg Italijanske firme Technoalpin (Model T-40 Fiksni koji se može postaviti na platformu visine 4.5m).

Ove jeseni se izvode radovi na instalaciji sistema u delu skijališta koje je otvoreno prosle zime uz gondolu Jabučko ravnište, četvorosed  Babin zub i ski lift Rudine. Sistemom za veštačko osnežavanje biće pokriveno devet novih staza i ski puteva duž kojih će biti raspoređeno oko 40 mobilnih i fiksnih topova, kao i lansera (žirafa). Dužina postavljenog cevovoda je oko 15 kilometara, planiran završetak radova je početak novembra.

Uz ski staze Konjarnik i Sunčana dolina, sistem ukupne dužine3 km je već urađen pred sezonu 2011/12. Sistem čine vodoakumulacija na Župskoj reci kapaciteta 10.000 kubnih metara, 21 šaht sa 20 priključaka za topove za proizvodnju veštačkog snega, sedam mobilnih topova M12 i potisni cevovod dužine 3.000 metara.

Izgradnjom sistema za proizvodnju veštačkog snega u ovom novom delu skijališta, ski centar Stara planina biće u potpunosti pokriven sistemom za veštačko osnežavanje, čime će kvalitet usluge u predstojećoj sezoni 2012/13 biti podignut na znatno viši nivo. Skijalište Stara planina sada čini sistem od ukupno 13km ski staza koje povezuje osmoseda gondola, dva četvoroseda i dva ski lifta.

       Foto: Ivica Stojadinovic

Galerija slika

Komentari