Vesti Sochi 2014 - Hokejaš Aleksandar Ovečkin prvi nosilac olimpijske baklje

Sochi 2014 - Hokejaš Aleksandar Ovečkin prvi nosilac olimpijske baklje

Sochy, Rus | 28.09.2013. | b92, Tanjug
Oveckin

Slavni hokejaš Aleksandar Ovečkin imenovan je za prvog nosioca olimpijske baklje Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju.

"Izuzetno sam dirnut i počastvovan što ću biti prvi nosilac olimpijske baklje. Takva prilika se dobija jednom u životu i nešto je što nikada neću zaboraviti", izjavio je Ovečkin, trostruki osvajač priznanja za najkorisnijeg igrača (MVP) u najjačoj hokejaškoj ligi sveta.

Dvadesetosmogodišnji Ovečkin, kapiten američkog NHL ligaša Vašingtona, biće učesnik ceremonije paljenja olimpijske baklje 29. septembra u drevnoj Olimpiji u Grčkoj.

Olimpijska baklja stiže u Rusiju 7. oktobra i tokom četiri meseca putovaće kroz svih 83 regiona zemlje. Posetiće 2.900 gradova i naselja na 65.000 kilometara dugom putu do Sočija na obali Crnog mora, gde će 22. Zimske olimpijske igre biti održane od 7. do 23. februara sledeće godine.

Ovečkin, koji je veren sa teniserkom, zemljakinjom Marijom Kirilenko, jedan je od najpopularnijih ruskih sportista. U dresu nacionalne reprezentacije na svetskim prvenstvima osvojio je dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

------------------

Veličanstvena olimpijska borilišta u Sočiju

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ocenio je veličanstvenim olimpijska borilišta u Sočiju, na kojima će biti održane Zimske olimpijske igre 2014.

– Sve je jednom rečju veličanstveno – rekao je predsednik Koordinacionog komiteta MOK-a Žan Klod Kili na završnoj konferenciji za novinare posle inspekcije olimpiojskih borilišta.

On je naglasio da radovi u Sočiju ne kasne i da su ostali samo „detalji” koje treba završiti, pa je stoga pozvao ruske domaćine da „iskoriste svaki preostali sat”.

Kili je takiođe, naglasio da nedavno usvojeni zakon u Rusiji kojim se zabranjuje propaganda homoseksualizma maloletnicima nije u suprotnosti sa olimpijskom poveljom.

– Sve dok se poštuje olimpijska povelja, zadovoljni smo – rekao je Kili.

Komentari