Vesti Ski skokovi - Tomas Morgenštern završio karijeru

Ski skokovi - Tomas Morgenštern završio karijeru

Salzburg, AUS | 28.09.2014. | blic.rs
morgensternthomas524x319

Trostruki olimpijski šampion u ski skokovima Austrijanac Tomas Morgenštern saopštio je da je završio karijeru, sedam meseci pošto je na Igrama u Sočiju osvojio srebro.

Morgenštern je prošle sezone doživeo dva teška pada i tom prilikom zadobio povrede glave i pluća. Austrijski skakač se oporavio na vreme da pomogne austrijskom timu da osvoji srebro u Sočiju.

"Završavam aktivnu karijeru, sada spremam skok u drugi žvot", našalio se Morgenštern, ali i rekao neke ozbiljne stvari, baš u vezi sa povredama:

"Sada sam shvatio, čak i posle rada sa psiholom i razgovora sa mojom porodicom, da to moje razmišljanje, 'šta ako se opet desi?' (pad), upravo ono mi odvlači pažnju. A ako vam nedostaje tih deset odsto koncentracije, ne možete da uspete".
 
Veličanstven je bio njegov ispraćaj. Hangar-7, na aerodromu u Salzburgu je bio ispunjen do poslednjeg mesta, 11 kamera je pratilo Thomasov oproštaj.

On je jedan od četvorice skakača koji su u karijeri uspeli da osvoje sva četiri najveća takmičenja - Olimpijske igre, svetski šampionat, Svetski kup i turnir "Četiri skakaonice".

U karijeri je pored tri olimpijska zlata (individualno i timsko 2006. u Torinu i timsko u Vankuveru 2010), stigao i do pomenutog srebra u Sočiju ove godine. Kada je o Svetskim prvenstvima reč, od 2005. do 2013. je osvojio osam zlatnih medalja, dve srebrne i jednu bronzanu, u Svetskom kupu ima tri zlata i dve bronze, a da je takva karijera pred njim moglo je da se nasluti i na osnovu njegove tri juniorske zlatne medalje namanjene prvacima sveta.

    Izvor: Blic.rs

Galerija slika

Komentari