Vesti Ski-skokovi se vracaju na Igman

Ski-skokovi se vracaju na Igman

Sarajevo | 28.05.2016. | radiosarajevo.ba
skakaoniceigman

Prvi korak u projektu izgradnje K-25 skakaonice na Malom polju na Igmanu ozvaničen je na sastanku zaljubljenika u ski-skokove, Nermina Bise i Selvera Merdanovića sa načelnikom Opštine Hadžići Hamdom Ejubovićem. Ovim se realizuje ono što su Nermin i Silver najavili početkom ove godine – ovaj sport konacčno se vraća na olimpijsku planinu Igman.

„Ta skakaonica s plastičnom podlogom biće urađena i deca će moći na njoj da treniraju tokom cele godine. Načelnik je na skokovima održanim u martu prošle godine na Igmanu rekao da ima u budžetu novac namenjen za tu svrhu i taj novac stoji i dalje za upotrebu“, otkrio je Bise.

Veliku podršku i pomoć, kazao je, dao im je direktor EYOF-a Samir Avdić, nekadašnji košarkaš koji ih je povezao s načelnikom Opštine Hadžići.

Nećemo se zaustaviti samo na maloj skakaonici. Celu priču ćemo podići na viši novo, do same države koja treba da stane iza ovog projekta. Sledeća instanca prema kojoj ćemo krenuti s pismom namere je Ministarstvo za sport Kantona Sarajevo, odnosno kantonalni premijer Elmedin Dino Konaković, kao i JKP ZOI 84.

Skijaški savez BiH potpuno stoji iza ovog projekta i stavlja se u svom kapacitetu na raspolaganje, potvrdila nam je to Jelena Dojčinović, sekretar Saveza. Poslednja instanca do koje će pismo namere čiji sam autor doći jeste državni nivo i Olimpijski komitet BiH pod čijim okriljem ćemo imati ponovo skakaonice na Igmanu, a možda čak i skakaonicu na Vlašicu“, dodao je Bise, uz rečenicu: „Duh olimpizma moramo vratiti u Sarajevo.“

Napomenuo je da Janez Gorišek (85) i njegov sin Sebastijan, uz njihove prijatelje s letaonice na Planici čekaju signal i „evo mi im ga šaljemo“.

„Oni su spremni da nam uputute projektnu dokumentaciju igmanskih skakaonica i ući u projekt izgradnje malih skakaonica i obnove postojećih. Na Malom polju imamo nameru izgraditi kompleks za nordijsko skijanje sa skakaonicama kao kod Slovenaca na Planici ili na stazama za kros-kantri i biatlon na Pokljuki“, zaključio je Bise.

 

Galerija slika

Komentari