Vesti Ski skokovi - Prva pobeda Jana Mature u Saporou

Ski skokovi - Prva pobeda Jana Mature u Saporou

Saporo, JPN | 19.01.2013. | B92

Čeh Jan Matura došao je do prve pobede u karijeri, pošto je slavio na prvim skokovima koji su u okviru Svetskog kupa ove sezone održani u japanskom Saporou. Matura je trijumfovao sa 249,5 bodova i skokovima od 132 i 135 metara, ispred Norvežanina Toma Hildea i Roberta Kranjeca iz Slovenije.

Vodeći u generalnom plasmanu Gregor Šlirencauer, kao i veći deo austrijskog tima, nije otputovao u Japan, dok je njegov glavni konkurent u borbi za Kristalni globus Anders Bardal bio četvrti.

Matura je zahvaljujući manjoj kompenzaciji zbog vetra prvu rundu završio na čelu, ispred Kranjeca i Hildea, koji su imali znatno duže skokove od njega. U nastavku, Hilde je skočio sjajnih 139 metara, a Kranjec samo 130,5, da bi Matura na kraju imao skok od 135 metara, i upravo zbog manje kompenzacije je na kraju pobedio Norvežanina za manje od jednog boda.

Bardal je na četvrtom mestu takmičenje završio zahvaljujući skokovima od 138 i 130 metara, a sledili su ga Rus Dimitrij Vasiljev, domaći skakač Daiki Ito, i dvojica Nemaca Zeverin Frojnd i Mihael Nojmajer. Među prvih deset našli su se i Poljaci Kamil Štoh i Maciej Kot.

U generalnom plasmanu, Šlirencauer vodi sa 840 bodova, a slede ga Bardal sa 705 i Frojnd, koji je sakupio 601 bod do sada.

Takmičenje u Saporou se nastavlja u nedelju, novim skokovima sa velike skakaonice.

Komentari