Vesti Ski skokovi – Dve pobede Šlirencauera u istom danu u Harahovu

Ski skokovi – Dve pobede Šlirencauera u istom danu u Harahovu

Hasrkov, CZE | 03.02.2013. | b92
gregorschlierenzauer2

Austrijanac Gregor Šlirencauer ispisao je nove stranice istorije pobedom na prvim ski letovima u Harahovu, postavši rekorder po broju trijumfa u Svetskom kupu. Šlirencauer je u Češkoj došao do 47. pobede u elitnom takmičenju i tako je nadmašio legendarnog Matija Nikenena, koji je taj rekord držao od 1989. godine.

23-godišnji Austrijanac se sa Nikenenom izjednačio prošlog vikenda u norveškom Vikersundu, a iako nije uspeo iz prvog pokušaja da ga pretekne, to je učinio već iz drugog.

Prvi letovi u Harahovu je trebalo da budu održani u subotu, ali su zbog jakog vetra odloženi za nedelju. Šlirencauer je jutros na letovima koji su menjali odložene od subote došao do sedme pobede u ovogodišnjem Svetskom kupu, zahvaljujući letovima od 193,5 i 211 metara, sa 0,3 boda prednosti u odnosu na Slovenca Roberta Kranjeca. Njima dvojici se na podijumu pridružio miljenik domaće publike Jan Matura.

Samo nekoliko sati pošto je postao novi rekorder po broju trijumfa u Svetskom kupu, Austrijanac Gregor Šlirencauer je slavio i na drugim letovima u Harahovu i ostvario i 48. trijumf.

Mladi Austrijanac je ove do pobede došao skokom od 197,5 metara, pošto su loši vremenski uslovi doveli do otkazivanja druge runde. Šlirencauer je osvojio ukuono 191,8 bod i za nešto više od tri i po nadmašio domaćeg takmičara Jana Maturu, dok je treći bio Slovenac Jurij Tepeš.

Iza najbolje trojice našli su se svetski šampion u letovima Robert Kranjec, Norvežanin Anders Stjernen, Simon Aman iz Švajcarske i Austrijanac Volfgang Lojcl. Među prvom desetoricom našli su se Poljak Kamil Štoh, još jedan austrijski skakač Martin Koh i Sebastijan Koloredo iz Italije.

Zahvaljujući novoj pobedi, Šlirencauer sada u generalnom plasmanu ima 443 boda više od aktuelnog osvajača Kristalnog globusa Andersa Bardala, koji se nije ni takmičio u Harahovu.

Svetski kup se nastavlja sledećeg vikenda u nemačkom Vilingenu.

Komentari