Vesti Ski festival u nordijskom trčanju „Henrik Angel“ na Žabljaku

Ski festival u nordijskom trčanju „Henrik Angel“ na Žabljaku

Žabljak | 25.02.2011. | dan.co.me
durmitornord7690

U organizaciji Norveške grupe „FORESTI“ i crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva održaće se Ski festival u nordiskom trčanju pod nazivom „Henrik Angel“ na Žabljaku. Festival ce trajati 25, 26, 27 marta 2011. Festivalu ce prisustvovati i instruktori skijanja, Britt Pettersen olimpijska šampionka iz Sarajeva 1984 godine i drugi. Poziv da učestvuju na manifestaciji upućen je svim ski klubovima u okruženju i u njemu će učestvovati i naši takmičari Smučarskog kluba Zlatibor.

NA ŽABLjAKU U OKVIRU PROJEKTA „TURIZAM ZASNOVAN NA PRIRODNOJ BAŠTINI" U MARTU 2011. GODINE Ski festival „Henrik Angel" ŽABLjAK / Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za šume i Norveška šumarska grupa realizuju drugu fazu projekta „Turizam zasnovan na prirodnoj baštini". Jedna od programskih oktivnosti u okviru projekta je organizacija međunarodnog ski festivala „Henrik Angel", koji je pokrenulo žabljačko Sportsko smučarsko udruženje „Soa", uz podršku lokalne samouprave.

Osnovna namjera festivala je da se revitalizuje nordijsko skijanje, koje ima dugu tradiciju na ovim prosotrima. Festival je planiran za mart iduće godine na stazama za nordijsko skijanje na Žabljaku / kaže Milan Anđelić, predsjednik sportskog udruženja „Soa".

On ističe da je tokom ove godine realizovano više aktivnosti kako bi se festival pripremio, od izrade studije izvodljivosti do detaljnog plana aktivnosti.

Na tim aktivnostima radila je radna grupa koju čine predstavnici našeg sportskog udruženja, Opštine Žabljak, Crnogorskog skijaškog saveza, NP Durmitor, lokalne i nacionalne turističke organizacije, miinstarstava turizma i ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U cilju što uspješnijeg organizovanja ski festivala formiran je Nacionalni komitet, čiji je predsjednik ministar Milutin Simović, a članovi su predsjednik Crnogorskog skijaškog saveza Vesna Medenica, ministar turizma Predrag Nenezić, glavni administrator opštine Žabljak Milika Ostojić, predstavnik Norveške šumarske grupe Truls Korset i kao predstavnici udruženja „Soa" ja i Aco Šamšal / ističe Anđelić i dodaje da prijatelji iz Norveške uspješno sprovode kampanju prikupljanja skijaške opreme na tradicionalnoj berzi nove i polovne opreme u Lilehameru. Očekuje se da će ova oprema na Žabljak biti dopremljena početkom januara. Na ovaj način, kaže Anđelić, biće obezbijeđena ski oprema za oko 200 djece i odraslih osoba iz lokalne zajednice koji budu željeli da se uključe u festival i posvete skijanju.

Prema generalnom planu ski festival „Henrik Angel" biće regionalna manifestacija u trajanju od dva do tri dana, koja će sadržati aktivnosti za djecu, trening seminar posvećen nordijskom skijanju i sprovođenje nordijskog takmičenja. Planirani su i kulturni sadržaji kao što su otvaranje memorijalnog mjesta Henrik Angela, čije opremanje će pomoći Norveški ski muzej, zatim razne aktivnosti kojima će se promovisati ruralni razvoj sjevera Crne Gore / kaže Anđelić, navodeći da nije slučajno što ski festival nosi ime Henrika Angela.

Viziju festivala prvobitno je definisao sam Henrik Angel kada je 1895. godine donio prve skije u Crnu Goru i zapisao: "Ko zna da neće kroz par godina planine, brda i doline biti ispresijecane tragovima skija, kao u Norveškoj. U Crnoj Gori su u svakom slučaju pogodnosti za to izvanredne"... U zahvalnost čovjeku koji je autor četiri književna djela posvećena Crnoj Gori i prvih časova skijanja kod nas, ne čudi da je festival posvećen upravo njemu i norveško-crnogorskom prijateljstvu / naglašava Anđelić.

            V.Š.


Ekonomsko osnaživanje sjevera

Projekat „Turizam zasnovan na prirodnoj baštini" predstavlja inicijativu posvećenu ekonomskom osnaživanju sjevera Crne Gore kroz ruralni razvoj, čiji je cilj da se razviju turističke usluge zasnovane na održivom korišćenju prirodnih potencijala. Projektne aktivnosti su fokusirane na opštine Pljevlja, Žabljak, Plužine i Šavnik.



Izvor: http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=260978&datum=2010-12-23

Komentari