Vesti Ravna Planina, Jahorina - Gondola do početka skijaške sezone

Ravna Planina, Jahorina - Gondola do početka skijaške sezone

Pale, Ravna plamina, Jahorina | 30.10.2017. | avaz.ba
rp549 640x389

Ski centar „Ravna Planina“ koji se nalazi nadomak Sarajeva i Pala, već tri godine za redom svojom ponudom oduševljava i zadovoljava sve potrebe i najzahtevnijih skijaša, a od ove sezone svoju ponudu za sve posetioce upotpunili su i gondolom koja je deo projekta „Gondola Pale-Jahorina“ – „Jahorina Expres“.

Riječ je o gondoli, odnosno infrastrukturi za prevoz skijaša, koja kreće od podnožja ispred našeg restorana „Gondola“ i ide do vrha skijališta gdje je postavljena izlazna stanica kod jezera za vještačko osnježavanje i još jednog novog objekta, koliba „Gondola“, koji je još jedan od noviteta ove godine“ – istakao je Veljko Golijanin, vlasnik i idejni tvorac ovog projekta.

Ova gondola je jedina ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a sastoji se od 19 kabina gde svaka od njih prevozi 10 skijaša što iznosi 2200 skijaša na sat. Infrastruktura ovog tipa do sada je krasila svetska skijališta, a od ove sezone biće dostupna i skijašima u Bosni i Hercegovini.

Stigla je oprema

Pored namjene za prevoz skijaša do vrha staza, ova gondola će biti dotupna i ostalim posjetiocima koji žele doći do svojevrsnog vidikovca na vrhu staza odakle se prostire pogled na Pale i Sarajevo, sa jedne strane, a sa druge pogled doseže do Zlatibora, Romanije, ... Namjena ove gondole nije samo da se koristi u zimskoj sezoni već da se može aktivno koristiti i tokom cijele godine za panoramsko razgledanje jer pruža jedinstven osjećaj“ – ističe Golijanin.

Inače ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12km sa mogućnošču rekreativnog alpskog skijanja.

Ono što nas posebno raduje jeste da se možemo pohvaliti činjenicom da sve naše staze su prošle homologaciju, što znači da ovo skijalište ispunjava sve svjetske standarde za održavanje skijaških takmičenja na 7500m staza koliko je u posjedu skijališta što nije baš zanemarljivo“ – istakao je Golijanin.

Skijalište „Ravna Planina“ novu sezonu dočekuje i sa proširenim restoranskim kapacitetima, pa tako prošireni restoran „Gondola“ raspolaže sa 1000 mesta sa terasama. U sklopu restorana je kamin sala za sve one koji uživaju u toploj atmosferi, ugodnoj muzici ili zanimljivoj knjizi, u druženju, proslavama i porodičnom okupljanju. Celom dužinom restorana prostire se terasa, idealna za uživanje na sunčanom danu, svježem vazduhu i inspirativnom pogledu na ljepote Ravne planine. Novi objekat koliba „Gondola“ koji se nalazi na vrhu staza pored jezera raspolaže sa 300 mesta. Parking na ovom skijalištu za sve posjetioce i ove godine će biti besplatan, a i povećanog kapaciteta sa oko 1000 parkirnih mesta.

Vrh skijališta Ravna planina

I ove godine će svim skijašima biti dostupan i ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat, noćno skijanje svaku noć, ski rental sa svom potrebnom opremom za skijanje po veoma pristupačnim cenama, ski-vrtić sa bebi liftom koji je posebno prilagođen i obezbeđen za najmlađe posetioce.

Početak ovogodišnje skijaške sezone planiran je za početak decembra, odnosno čim nam to vremenski uslovi dozvole, a ove godine će i veštačko osnježavanje biti lakše izvesti jer za razliku od prošle godine kada smo radili sa šest topova, ove godine imamo 11 topova za pravljenje veštačkog snega. Svečano otvarenje sezone ćemo upriličiti puštanjem gondole u rad“ – rekao je Golijanin.

Skijaški centar „Ravna Planina“ pored raznovrsne ponude u toku zimske sezone ozbiljno pretenduje da preraste u pravi rekreativni centar jer planovi za ljetnu sezonu obuhvataju biciklističke staze, planinarske staze, zip-line, kupalište na jezerima i mnoge druge aktivnosti za uživanje u prirodi poručuju iz ovog centra.

Ski-centar se nalazi u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na tri kilometra od centra Pala.

 

Komentari