Vesti Rajkovo, Majdanpek - I pored svega urađenog skijalište ne radi

Rajkovo, Majdanpek - I pored svega urađenog skijalište ne radi

Majdanpek | 07.02.2015. | skijanje.rs
Rajkovomapa640x2

Poslednjih godina je mnogo toga urađeno na skijalištu Rajkovo kod Majdanpeka. Remontovan je ski lift, košena trava na stazi i duž tase lifta, rentiran je ratrak - tabač snega, ... Čini se da je tu sve što treba, ali skijalište ove zimske sezone nije pušteno u rad.

Prema informacijama dobijenim iz Sportsko rekreativnog centra "6 Avgust" koji i gazduje skijalištem, sve je spremno, samo nedostaju snežne padavine! A da li be bas sve tako?

Pred novu godinu je palo 30-35cm snega, koji nije iskorišćen da se ski staza utaba i pripremi za skijanje.

Ski lift ipak nije u funkciji, jer je zbog ne održavanja trase ski lifta 20 decembra 2014. spala sajla sa tri stuba lifta. Velika je šteta što drveće sklono padu uz trsau nije posečeno i time se spreči oštećenje lifta na ovaj način, jer je uloženo 4 miliona dinara koji je opština dala za sanaciju ski lifta.

Nažalost, iz SRC "6 Avgust" nisu iskoristili januarski period kada nije bilo puno padavina da urade popravku i osposobe lift da bude spreman. Ističu da kada padne dovoljno snega - popravice ga.

Jedini koji nesto uspevaju da urade na Rajkovu su mladi skijaški entuzijasti - volonteri iz Majdanpeka. Uradili su puno da skijalište ima sve preduslove da dobro funkcionise.

- napravljena je tabla sa 6 najosnovnijih skijaških znakova. Vrši se izrada skijaške signalizacije, a sve iz pomoć RBM-a.

- adaptirane su prostorije - kontejneri na ski centru: zamenjen pod, postavljene podne obloge, postavljeni su krovovi sa dva voda, zastitne resetke, uskoro i oluci...

- uradjena je sanacija nadstrešnice komandnog kontejnera, čime je deo lifta-elektro-upustač zaštićen, više neće biti izložen snegu.

- volontere su pomogli Trag fondacija iz Beograda obezbeđivanjem neophodnog materijala. Takođe, akciju uređenja ski centra pomogla je i lokalna Fabrika bakarnih cevi A.D. obezbeđivanjem drvne građe neohodne za izradu krova i za postavljanje nove strehe na komandnoj kućici.

- i ove godine, dobijen je na korišćenje terenski automobil Lada Niva za prevoz radnika.

- volonteri su pokusali i da urede staze, zajedno sa licima koja su bila angazovana na Javnom radu, ali nije bilo dovoljno vremena za ovaj deo posla. Bilo je i sitnih neslaganja sa Srbijašumama, što je oduzelo dragoceno vreme...

- na predlog skijasa-entuzijasta, srpski proslavljeni fudbaler, Dejan Rambo Petkovic, rodom iz Majdanpeka, pomogao je svoj grad time što je, u vidu donacije fizickog lica iz inostranstva, poklonio motorne sanke. Sanke će značajno doprineti funkcionisanju skijališta, kako sa tehničkog, tako i bezbednosnog aspekta.

Ono što dobro što još treba istaći je da se ovih dana traži konačno resenje da se otkupi tabač, koji je trenutno pod rentom.

Prošle godine se na Rajkovu skijalo, prvi put posle dugih neskijaških 8 godina. Pre toga, poslednji put je ski centar radio u sezoni 2005 na 06. Sledeće 2006 na 07 nije bilo snega, 2007 na 08 se desio pad drveta na ski lift i tada je ski centar krenuo nizbrdo. Sve je tako ostalo, napušteno, lopovi videli da niko ne brine i počeli su da čerupaju...
I gotovo iz beznadežnog stanja, napokun su se prošle, 2014. godine sklopile kockice, i skijalište je proradilo. Pogledajte kako je to izgledalo u izveštaju lokalne televizije od 02. februara 2014.

Ski centar Rajkovo ponovo radi 02.02.2014. - VIDEO:

Ne bi trebalo da se ponovi greska zbog koje su se građani Majdanpeka našli u situaciji da ski centar ne radi.... a desilo se upravo isto-pad drveta na lift!

I kao po pravilu, nema odgovornih ...

--------------------------------------------------

Sada u Majdanpeku pada sneg i postoje najave da će ga biti još. Ako tako bude, možda će se sezona izvući. Pa neka bude i 3 dana skijaška, samo da postoji kontinuitet.....

 

Komentari