Vesti Radovi na Staroj planini

Radovi na Staroj planini

Jabucko ravnište | 26.08.2011. | Izvor: Skijališta Srbije
stplgondola izgradnja2

U novu sezonu sa prvom gondolom u Srbiji, novom žičarom i hotelom

Radovi na izgradnji prve gondole u Srbiji, koja će povezivati hotel sa skijalištem na lokaciji Konjarnik na Staroj planini, su u toku, a gradi se i nova četvorosedna žičara čime će skijaška infrastruktura u ovom ski centru biti značajno unapređena. Trasa osmosedne gondole je dužine 1.100 metara, sa polazom od Jabučkog ravništa ka Rakitskoj gori, kapacitet će biti 2.400 skijaša na sat, a kretaće se brzinom od 6 metara u sekundi. Četvorosedna žičara će imati kapacitet 2.400 skijaša na sat, kretaće se brzinom 2,6 metara u sekundi, a trasa je dužine 963 metara. Do  predstojeće skijaške sezone planirano je da se izgrade i prateće staze kao i da se proširi sistem za veštačko osnežavanje.

Takođe, u toku je i izgradnja novih smeštajnih kapaciteta na Staroj planini, a radovi na hotelu, čiji je investitor Vlada Srbije, su u poodmakloj fazi i 450 ležajeva, odnosno 145 soba, trebalo bi da bude spremno do početka zimske sezone,  a prvi turisti očekuju se za Novu godinu.

U okviru priprema za predstojeću turističku sezonu odmakli su radovi i na sanaciji pristupnih puteva. Rade se deonice od sela Balta Berilovac do Janjskog mosta, a u toku su radovi i na putu Svrljig-Kalna, kojim se do Babinog zuba dolazi iz pravca Niša. Radovi na sanaciji ovih puteva se finansiraju iz Nacionalnog investicionog plana.

Proteklih sezona u Ski centru Stara planina ljubiteljima zimskih sportova bile su na raspolaganju tri staze, četvorosedna žičara, jedno „sidro" i bejbi ski-lift. Ovaj ski centar je i do sada privlačio veliki broj turista, ali se poboljšanjem skijaške infrastrukture i izgradnjom novih smeštajnih kapaciteta očekuje da već ove zimske sezone bude značajno povećan broj turista koji će se odmarati na Staroj planini.

Komentari