Vesti Prvi koraci u saradnji skijaških asocijacija u okruženju

Prvi koraci u saradnji skijaških asocijacija u okruženju

| 10.08.2016. | skijanje.rs
20160810101706

Kategorije

U sredu 10.08.2016. je održana konferencija za medije u Skijaškom Savezu Srbije a povodom obavljenog prvog sastanka između predstavnika Združenja Učitelja i Trenera Slovenije (ZUTS), Asocijacija Trenera i Učitelja BiH (ATUS BiH) i Skijaškog Saveza Srbije. Tema sastanka je bila pokretanje inicijative za konkretnu saradnju između zemalja sa ovih prostora.

Na sastanku održanom u Beogradu prisustvovali su dr. Blaž Lešnik, predsednik ZUTS-a, Rado Pišot, član sekretarijata ZUTS-a, Bojan Šturm, profesor Pedagoškog Fakulteta Koper, Velibor Lazarević, potpredsednik ATUS-a, Mirjana Granzov-Močević, član Demoteam-a ATUS i bivša takmičarka, Igor Božić, profesor Fakulteta Fizičkog Vaspitanja i Sporta Banjaluka, Vladeta Radivojević, predsednik Skijaškog Saveza Srbije, Tomislav Okičić, profesor FSFV u Nišu i Ljubomir Pavlović, docent na predmetima Rukomet i Skijanje na FSFV u Nišu. 

Učesnici konferencije za medije su istakli da je ideja za ovakvom saradnjom postojala i ranije ali da su prvi konkretni koraci preduzeti ove godine na Kopaoniku. Na sastanku je dogovoreno da se prva konferencija SPE (Science Practic Education) Balkan Ski održi u martu 2017. godine na Kopaoniku, a domćin će biti FSFV iz Niša, zatim 2018. godine u Sloveniji i 2019. na Jahorini.

Misija i vizija je da se na ovim konferencijama, za početak razmenjuju iskustva, povezuju eksperti, treneri, profesori i instruktori skijanja a sve u cilju što kvalitetnije edukacije skijaša počevši od rekreativnog pa sve do takmičarskog nivoa. Svi su se složili da je potrebno uložiti zajedničke napore kako bi se ovaj sport unapredio na ovim prostorima i kako bi imali što više kvalitetnih instruktora i trenera skijanja koji bi kroz rad sa decom, napravili što više boljih skijaša a kasnije i takmičara.

Na ovom skupu nisu prisustvovali predstavnici Makedonskog Skijaškog Saveza zbog vanredne situacije povodom vremenskih neprilika ali će i Makedonija biti uključena u ovaj projekat a plan je da se kasnije priključe i Crna Gora i Hrvatska. Istaknuta je i mogućnost pokretanja inicijative za osnivanje FIS Jugoistočnog Kupa na kome bi se takmičari sa prostora Balkanskih zemalja takmičili i na taj način dolazili do FIS bodova kako bi lakše mogli da obezbede bodove za Evropa Kup a kasnije možda i FIS Svetski Kup.

Predstavnici Slovenije, zemlje u kojoj je skijanje nacionalni sport i koja prednjači na ovim prostorima u ovom sportu, istakli su da su spremni da pomognu i prenesu sva svoja iskustva kako bi se doprinelo razvoju i popularizaciji ovog sporta na našim prostorima. Na kraju svi su se zahvalili na gostoprimstvu i naznačili da će ulagati sve napore da ova ideja pokaže konkretne rezultate.

 

Galerija slika

Komentari