Vesti Ovo su 13 najspektakularnijih žicara u Švajcarskoj

Ovo su 13 najspektakularnijih žicara u Švajcarskoj

SUI | 04.07.2016. | watson.ch
8 Gelmerbahn Grimsel 2 592x360

Sledećih 13 švajcarskih žičara su jedinstvene svaka na svoj način - i vredi doživeti vožnju svakom od njih.

 

 

1 - Najbrža: Urdenbahn žičara Arosa - Lenzerheide


Otvorena je tokom zimske sezone 2013/14, tačnije u januaru 2014. i povezuje dva vrha, Hörnli u skijalištu Arosa sa vrhom Urdenfürggli u skijalištu Lenzerheide čime su ova dva ski centra povezana u jedinstveni sistem. Brzina kretanja ove ski instalacije (Urdenbahn) je 12 m/s i najbrža je u Švajcarskoj.

2 - Najstarija: Istorijska Seilbahn žičara u Giessbach-u


Na obali jezera Brienzersees u mestu Giessbach fällen nalazi se najstarija uspinjača u Švajcarskoj koja je postavljena davne 1879. godine.  Iako je prtrpela neke tehničke inovacije, ona i danas budi nostalgiju i romantiku. Žičara se penje na rastojanju od 345 metara sa visinskom razlikom od 104 metara. Pet minuta vožnje kroz šumu, preko mostova i pored vodopada vratiće vas na kratko u XIX vek.

3 - Na navećoj visini: Pendelbahn žičara Klein Matterhorn - Zermatt


Nalazi se u ski centru Zermatt. Ova žičara izlazi na vrh visok kao nijedan drugi. Putovanje nojm se završava na 3820 metara iznad mora. Obližnji sli lift dolazi do čak 3899 m/nv.

4 - Najsnažnija: Luftseilbahn žičara Bettmeralp - Aletsch arena


Ova Bettmeralp najsnažnija žičara u Švajcarskoj nalazi regiji Vallis u okviru ski centra Aletsch arena. Osim za prevoz ljudi, životinja, tereta ova žičara transportuje i automobile. Na primer, poštanski kombi bus, kao na slici.

5 -  Najpoznatija filmska: Žičara Schilthornbahn, Mürren


Ova gondolska žičara vodi iz mesta Mürren do vrha Piz Gloria na 2970 m/nv. Žičara pripada skijalištu Mürren, a filmsku slavu je strekla 1969. godine nakon filma iz serijala James Bond 007 - "Im Geheimdienst ihrer Majestät". Bondov protivnik Blofild imao je svoj štab na vrhu Piz Gloria. Na kraju filma sve je bilo u plamenu, u stvarnosti, žičara Schilthornbahn postoji i danas.

6 - Najveća: Žičara Samnaun - Alp Trida


Nalazi se u skijaškoj oblasti Silveretta arena, koju čine Samnaun sa švajcarske i Ischgl sa austrijske strane. Iz Samnaun-a vodi na glavni ski plato Alp Trida na 2488 m/nv.
Kabina ove žičare, či je naziv "Doppelstockige Pendelbahn", je na dva sprata a može odjednom da poveze 180 skijaša i sa takvim kapacitetom je najveća u Švajcarskoj. Slična postoji i u francuskom ski centru Paradiski.

7 -  Sa najviše prevezenih skijaša: Funitel žičara Ruinettes - Attelas u Verbieru


Ova velika funitel žičara izvlači skijaše iz samog mesta Verbier dalje na skijalište "4 Doline". Tokom godine, ova žičare preveze 1,4 miliona skijaša i ostalih putnika, i po tome je rekordna u odnosu na ostele ski centre Švajcarskoj.
Na drugom mestu je gondola Engelberg-Trübsee sa 1,3 pa gondola Zermatt-Furi sa 1,2 miliona prevezenih.

8 - Najstrmija: Šinska žičara Gelmerbahn, Grimsel


Žičara-voz Gelmerbahn je samo za osobe sa čeličnim živcima. Ima maksimalni nagib od čak 106 procenata. Nijedna druga uspinjača u Evropi nije strmija od ove. Vodi do istoimenog jezera Gelmer, a povratna vožnja košta 32 eura.

9 - Najbolji pogled: Kabriolet žicara Stanserhorn


CabriO-Bahn "Stanserhorn" je prva žičara na svetu sa kabinama sa otvorenom krovom. Može se reći da je to u početku bila luda ideja koja je ostvarena 2012. godine u okolini Lugana u Švajcarskoj i vodi od Chaltia sa 711 m/nv do vrha Stanserhorn na 1900 m/nv gde se nalazi veliki panoramski restoran.

10 - Rotirajući karusel: Titlis Rotair


Iz mesta Engelberg, u istoimenom ski centru, prema vrhu Titlis na 3028 m/nv vodi jedna od najpoznatijih gondola u švajcarskoj u kojoj ne morate birati poziciju za najbolji pogled. Tokom vožnje kabina gondole se rotira za 360 stepeni.

11 - Sa najviše hladnog znoja: Seilbahn žičara Selun


Žicara Selun koja se nalazi u mestu Toggenburg, izgrađena je 1911. godine za prevoz robe. Od 1986. godine ona je odobrena i za prevoz putnika.
U kabine za prevoz su jednostavne, otvorene i imaju mesta za maksimalno 4 odrasle osobe + 2 dece. Cela konstrukcija deluje staro i trošno, ali nema bojazni za putnike. Vožnja je pravo iskustvo i pruža predivan pogled na okolinu!

12 - Najduže u neprkidnom radu: Interlaken-Heimwehfluh


Ova žičara voz se nalazi u Bernu, nepromenjena od 1906. godine je u neprekidnom radu. Ko je u potrazi za nostalgijom i patinom - ovde će ih naći.

13 - Najintelektualnija: ETH-Polybahn, Zürich 


Ova žičara železnica se nalazi u Cirihu. Povezuje centralni gradski trg sa terasom glavne zgrade ETH-a, Univerzitetskog centra u ovom gradu. Preveze godišnje preko miliona putnika, a osim turista u navećem broju su intelektualci, studenti i profesori na ovom Univerzitetu.

 

Komentari