Vesti Održan 9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“

Održan 9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“

Stara planina | 05.03.2013. | SKNis-Z.M.
EB13 Mile

Naša najbolja skijašica Nevena Ignjatović i renomirani takmičar iz Bosne i Hercegovine, Igor Lajkert, ukupni su pobednici međunarodnog skijaškog takmičenja 9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“, održanog na Staroj planini u organizaciji Skijaškog kluba „Niš“ i pod tradicionalnim pokroviteljstvom Grada Niša. Trka je vožena za bodove na svetskoj rejting-listi.

Takmičenje će biti upamćeno po nastupu 81 takmičara iz rekordnih 20 država Evrope, Azije i Latinske Amerike, ali i po tome što je predstavljalo prvi veliki sportski događaj u Srbiji kojim je obeleženo jubilarnih 1.700 godina od kada je rimski imperator Konstantin Veliki, rođen u Nišu, doneo Milanski edikt (februar 313. – februar 2013).

U slavu Konstantinovog tolerantnog čina, kojim je dozvolio slobodu veroispovesti svim religijama u Rimskom carstvu i time odredio tok zapadne civilizacije, na Evrobalkan kupu „Konstantin 2013.“ nisu deljene sportske medalje već umanjene replike fragmenta skulpture s Konstantinovim likom, nađenog u temelju tvrđavskog mosta u Nišu.

Nagrade ukupnim pobednicima, Neveni Ignjatović i Igoru Lajkertu, uručio je prof. dr Mile Ilić, predsednik Skupštine Grada Niša, tradicionalnog pokrovitelja Evrobalkan kupa.

Oba takmičarska dana (veleslalom i slalom) obeležili su izuzetno nepovoljni vremenski uslovi. Smenjivali su se jak vetar, kiša, magla i vejavica, ali je organizator uspeo da i u takvim uslovima održi kvalitetno takmičenje, čemu je naročito doprinelo Javno preduzeće „Skijališta Srbije“. Uz upotrebu dve tone veštačkog djubriva za snižavanje temperature snega, staza je bila tako dobro pripremljena da su, uprkos jakoj kiši i visokoj temperaturi, osmorica najuspešnijih skijaša u veleslalomu prošla kroz cilj u vremenskom rasponu od samo 62 stota dela sekunde!    

Za razliku od muške konkrencije, gde je vladala potpuna neizvesnost, u ženskoj je Nevena Ignjatović već u prvoj vožnji veleslaloma napravila prednost od gotovo tri sekunde i stavila do znanja da joj najbliže konkurentkinje, tri Slovenke i jedna Slovakinja, neće biti prave rivalke.

Trke muškaraca obeležene su veoma malim vremenskim razlikama u veleslalomu i teškom borbom s vejavicom u slalomu, kada više od polovine skijaša nije prošlo kroz cilj! Danak nevremenu platio je i Marko Vukičević, koji je odustao i nije ponovio pobedu iz veleslaloma. Time je otpala mogućnost da prvi put oba glavna trofeja ostanu u Srbiji.

Trka na Staroj planini pomogla je delu nacionalnog tima Srbije da popravi bodovni saldo na svetskoj rejting listi. U tome su uspeli Andrija Vuković i Strahinja Stanišić u obe discipline (slalom i velelsalom), a u slalomu još i Veronika Tomić i Marko Stevović.

Prva tri mesta u veleslalomu osvojili su Nevena Ignjatović (Srbija), Katja Jesenko (Slovenija), Lucija Pezdiček (Slovenija), Marko Vukičević (Srbija), Aleksandru Barbu (Rumunija) i (na podeli trećeg mesta, sa identičnim rezultatom) Dardan Dehari (Makedonija) i Svetoslav Georgiev (Bugarska).

Najuspešniji u slalomu bili su Nevena Ignjatović (Srbija), Sofija Rali (Grčka), Katja Jesenko (Slovenija), Igor Lajkert (Bosna i Hercegovina), Georgi Nušev (Bugarska) i Andrija Vuković (Srbija).

9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“ predstavljao je i prvenstvo Srbije za starije kategorije. Novi državni prvaci u mlađim kategorijama su kadeti Strahinja Stanišić (VSL) i Marko Stevović (SL) i juniori  Veronika Tomić (VSL i SL), Marko Vukičević (VSL) i Andrija Vuković (SL).

Neprikosnovena seniorska šampionka u obe discipline (SL i VSL) i dalje je Nevena Ignjatović.

9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“ bio je početak „Srpske ski-turneje“, organizovane prvi put ove godine. Skijaški karavan je sa Stare planine otišao na Tornik (Zlatibor), a zatim mu predstoje trke na Mokroj gori i Jahorini (BiH).

Galerija slika

Komentari