Vesti Nepal - Lavina na Manaslu zbrisala alpinistički kamp, Glen Plake prživeo

Nepal - Lavina na Manaslu zbrisala alpinistički kamp, Glen Plake prživeo

Nepal | 02.10.2012. | about.com
glenManasluRescue

U subortu 22. septembra 2012. rano ujutru u 4:45 ispod vrha Mansalu (8.156 m/nv) u Nepalu ogromna snežna suva ploča se pokrenula u lavinu. Na njenom pravcu se nalazio alpinistički kamp br.3 na 6.800 m/nv sa 25 šatora, koji su tom prilikom bili pokošeni. Nastradalo je najmanje 8 alpinista dok su spavali u svojim šatorima, a dosta njih se i dalje vode kao nestali.

Poznati Američki freestile skijaš Glen Plake se nalazio u ovoj ekspediciji, upravo u ovom kampu br.3 i nekim čudom preživeo. Glen je delio šator sa svojim prijateljem Greg Kosta, dok je Remy Lacluse, još jedan prijatelj i ekstremni francuski skijaš, bio je u obližnjem šatoru. Oni se vode kao nestali. Njih četvorica su imali nameru da se popnu na vrh Mansalu, inače osmi najviši vrh na svetu, i sa njega se spuste na skijama.

Glen je ležao u šatoru i nešto čitao kada se čuo huk. "Greg me je pogledao i rekao: To je veliki udar vetra ", a zatim, trenutak kasnije: "Ne, to je lavina". I upravo tada je lavina pogodila njihovu šator, noseći ga i tumbajući skoro 1.000 metara niz planinu. Onda je došao do zaustavljanja, "... ja sam i dalje u mojoj vreći za spavanje, još uvek u šatoru .... Izašao sam iz šatora i počela je pretraga. Grega nigde nije bilo. Koristio moje pantalone za jastuk i našao sam odelo, našao sam sve što je bilo u mom šatoru - kamera, vreća za spavanje, ski čizme, kao da je neko pobacao moju opremu po okolini - ali nije bilo ni traga od Grega. Ni Remiev šator nije mogao da se nađe "Obojica su poginuli u lavini". Glen je imao sreće, prošao je sa povredom oka i nekoliko izgubljenih zuba, dok njegov prijatelj par centimetara pored njega u istom šatoru nije.

Alpiniste ispod na Kampu 2 na 6.300 m/nv je probudio zvuke lavine i vetra ispred njega, i znali su da je gore situacija loša. Uspeli su na vreme da se sklone, a lavina je odnela i 12 šatora njihovog kampa. Kada se sve smirilo, počeli su potragu za svojim drugovima.

Kasnije je spasilački tim helikoptererom evakuisano povređene alpiniste i uklonio mrtve sa planine do kojih su mogli da dođu.

Narednih dana u potrazi za preživcelima su se uključili i francuski alpski spasioci iz Šamonija. Potvrđeno je da se 10 povređenih alpinista nalaze u bolnici u Kazmandu, a pronađeno je 8 tela poginulih alpinista, a ostali se vode kao nestali. Broj nestalih se nezna tačno, a procene se kreću od 15 do čak 38. Među stradalima ima Francuza, Nemaca, Španaca kao i Nepalskih šerpasa.

Himalajski vrh  Manaslu, visok 8.156 metara, kao osmi vrh na svetu poslednjih godina je privlačio sve više alpinista penjača, jer se smatra da je jedan od lakših vrhova za penjanje. Lavine tamo nisu baš česta pojava, ali je  1972 pogodio ekipu alpinista i kada je nastradalo šest Koreanaca penajča i 10 Nepalskih vođica.

Glen Plake je poznat i kao promoter Elan skija još od novembra 2006. a posebno je upečatljiv sa svojom "Mohavk" frizurom koju nosi dok skija. Dobro je poznata ličnost u Freeride skije sceni a nastupao je i u igranim gilmovima. Njegova strast je spuštanje na skijama sa velikih planinskih vrhova.

 

 

Galerija slika

Komentari