Vesti Nagrada "Turistički cvet" dodeljena JP "Skijališta Srbije"

Nagrada "Turistički cvet" dodeljena JP "Skijališta Srbije"

Beograd | 27.09.2014. | Tanjug
tcvet201412638372a

Turistička organizacija Srbije (TOS) obeležila je Svetski dan turizma 27. septembar dodeljivanjem nagrada "Turistički cvet" za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji.

U kategoriji Turistička organizacija nagradu je odnela TO grada Subotice, dok je u kategoriji Turistička manifstacija pobedila "Zlatne ruke" Sokobanje.

Beogradski hotel "Skver najn" i seosko domaćinstvo "Ivanjički konaci", podelili su nagradu u kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj.

U kategoriji Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanja kvaliteta turističkih usluga nagradu su dobili JP "Skijališta Srbije" i rediteljka Marijana Petrović.

U obrazloženj nagrade Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“ je navedeno:
     Jedan od značajnih potencijala turističke ponude Srbije su planinski centri. Da ti potencijali postanu i prepoznatljiv turistički proizvod kako u zimskoj, tako i u letnjoj sezoni pobrinulo se Javno preduzeće „Skijališta Srbije“.
     Zimski turizam, prevashodno na Kopaoniku, visoko je pozicionirao Srbiju ne samo na domaćem tržištu, već i na tržištu celog regiona i Evrope. Izgradnjom sistema za veštačko osnežavanje ski sezona je značajno produžena, organizuju se zimski adrenalinski sadržaji, unapređena je tehnička opremljenost, te su izgubljeni skijaši bezbedni, a počeli su i pripremni radovi za izgradnju dve najmodernije šestosedne žičare sa haubom, koje će biti jedinstvene u Srbiji.
     Hotelijeri na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini ističu podatak da imaju preko 30% više gostiju zahvaljujući izgradnji letnjih sadržaja – biciklističke rute, bike park, bob na šinama, zip lajn, tjubing, teren za mini golf, kao i multifunkcionalni sportski tereni za košarku, fudbal i tenis sa prihvatnim tribinama za posetioce.
     Obogaćivanju ponude ovih ski centara doprinele su i sledeće aktivnosti: mogućnost da se rezervišu i kupe ski karte putem interneta, besplatno skijanje za decu sa teritorija lokalnih samouprava na kojima se nalaze ski centri Kopaonik, Stara planina i Tornik, a vlasnicima sezonskog ski pasa iz Slovenije omogućeno je tri dana besplatnog skijanja u srpskim ski centrima.


Dodeljena su i priznanja "Izuzetne destinacije Evrope" (EDEN) na osnovu konkursa koji se prvi put organizovao u našoj zemlji. Pobednik je opština Knjaževac, dok su za prateće destinacije izabrani Kovačica, Topola, Kučevo i zajednička kandidatura Nove Varoši i Prijepolja. Izabrane destinacije u Srbiji biće uvrštene u "Mrežu izuzetnih destinacija Evrope" (EDEN Network). Ovaj izbor organizovan je sa ciljem da se prepoznaju i nagrade destinacije koje razvijaju turističku ponudu na promociji teritorijalno-specifičnog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ministar tgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je na svečanosti povodom dodela nagrada rekao da turizam još uvek nema značaj koji bi trebalo da ima u ekonomskom oporavku i razvoju Srbije. Prema njegovim rečima, turizam ima potencijal da bude važna privredna grana Srbije.

Govoreći o planovima, Ljajić je rekao da će do Nove godine biti izmenjen Zakon o turizmu koji se mora prilagoditi potrebama privrede i da će biti izrađena prva verzija Strategije razvoja turizma 2015. do 2020. godine

     Izvor: Tanjug, TOS, Sjijališta Srbije

 

 

Galerija slika

Komentari