Vesti MKD - Izrađen master plan za Galičicu, traže se investitori

MKD - Izrađen master plan za Galičicu, traže se investitori

Ohrid, MKD | 08.08.2014. | skimacedonia.mk
galicicaski4

AD Mepso je objavio poziv za izražavanje interesa u ime Vlade Republike Makedonije i kao odgovorna kompanija za realizaciju projekta, za kombinaciju dve renomirane kompanije koje će investirati u razvoj i izgradnju i upravljati skijaškim centrom "Galičica". Agencija za sprovođenje (Mepso) priprema studije izvodljivosti i master plan za izgradnju skijališta i odmarališta u Nacionalnom Parku "Galičica". Projekat je u tri faze, i obuhvata dve gondole za 8 ljudi, sedam žičara od kojih dva ili tri četvoroseda, ski liftove tipa sidro i transportne trake koje su izuzetno sigurne i namenjene su deci i početnicima.

Jedna gondola bi trebalo da krene iz regiona iznad sela Peštani, od 1580 do 1890 metara n/v, a druga gondola koja bi bila izgrađena u poslednjoj fazi, treba da povezuje prespanski deo kroz turistička naselja Oteševo do platoa na Suvom Polju na visini od 1480 metara gde je osnova postojećeg skijaškog centra koji duže vremena nije u funkciji. U okviru ovog projekta, ski centar "Galičica", planirano je da bude centar srednje veličine sa kapacitetom oko 3500 skijaša dnevno odnosno kapacitetom žičara od 8800 skijaša na sat i 12 km dužinom skijaških staza. U okviru centra se planira sistem za veštačko osnežavanje sa veštačkom akumulacijom, spacijalne "ratrak" mašine koje će morati da poseduju i vitlo na strmim padinama od preko 70%. 

Širom kompleksa će se nalaziti i manji turistički objekti, restorani, hoteli, a planiran je i sadržaj koji će se koristiti tokom cele godine (penjanje, biciklističke staze)... Pored skijaških staza, predviđene su i staze za nordisjko trčanje i ceo ski centar će se prostirati između 1580 i 1930 metara n/v. Pri analizi planinskog terena, u obzir se uzima i južni deo poznatiji kao "Stara Galičica" gde su najviši vrhovi Magaro 2252m i Kota F10 2265m koji prema analizi nude veoma povoljne ski uslove imajući u vidu deo Galičice okrenut prema severu sa velikim dolinama i terenima nagiba 40-70% i niske izloženosti sunčevom zračenju gde se sneg zadržava duži period. Ali ovaj predeo još uvek nije pokriven tekućim projektom razvoja infrastrukture u okviru ski centra.

Galerija slika

Komentari