Vesti Maribor, SLO - Smučarski klub Branik završio u stečaju

Maribor, SLO - Smučarski klub Branik završio u stečaju

Maribor, SLO | 31.07.2016. | vecer.com
branik1 592x360 logo

Branik, nekada neprikosnoveni najveći i najznačajniji ski klub u Sloveniji, sa najdužom tradicijom u kome je na hiljade dece iz Maribora i okoline naučilo da skija, koji je proizveo je niz vrhunskih sportista, nedavno je potonuo u stečaj. Postupak je pokrenut u Okružnom sudu u Maruboru u utorak 26. jula 2016. Dodeljen im je likvidacioni upravnik koji ima rok 26. oktobara za prikupljanje i namirivanje potraživanja kluba.

Stečaj nije iznenađenje jer problemi sa finansijskom likvidnošću kluba traju već nekoliko godina a sve je počelo sa kolapsom Sportskog centra na Pohorju. U pojednostavljenom postupku prinudnog poravnanja 2014. godine se pokazalo da je Ski klub Branik imao 1,7 miliona duga, kao i još 19,1 miliona evra kreditnih garancija za Sportski centar Pohorje. Naime, klub je od 1994. godine upravljao skijalištem, investicijama na njemu.

Ski klub Branik je dugogodišnji organizator takmičenja Svetskog kupa u alpskom skijanju za žene "Zlatna lisica", i postoji velika bojazan šta će u budućnosti biti sa ovim takmičenjem, ali uveravaju da tu nebi trebalo da bude problema.

Kako prenosi list Večer, stečaj je zapravo "olakšanje" za klub, a takmičenja Zlatna liscica će i dalje biti organizovano, ali sa drugim imenom kluba. Slovenija će svakako dobiti to takmičenje, i za Međunarodnu skijašku federaciju FIS nije problem ime kluba, važni su ljudi, lokacija i tradicija.

Stečaj je čak pozitivan u smislu da će se raščistiti stvari u klubu. Dalji rad kluba biće lakši jer neće biti opterećen dugovima iz prošlosti za koje je sadašnje rukovodstvo nije krivo.

Naravno, za nekoliko hiljada članova ski kluba Branik, nije sve jedno što se ovo dešava sa njihovim klubom, a predsednik SK Branik Boštjan Tancer je izjavio da će na pepelu starog kluba nići novi koji će imati novo ime.

Videće se u budućnosti šta stečaj znači za aktivnosti kluba sa istorijom dugom gotovo jedan vek, posebno za grad Maribor i najveće takmičenje "Zlatna lisica" koje je SK Branik organizovao, koje je pronosilo ime grada po svetu.

Komentari