Vesti Lokve, Berane - Nova šansa za ski centar

Lokve, Berane - Nova šansa za ski centar

Lokve, Berane, MNE | 03.10.2017. | monitor.co.me
lokve 2223

Poslije deceniju i po propadanja, hotel Lokve i istoimeni ski centar na planini Smiljevici kod Berana na dobrom su putu da povrate stari sjaj. Po onome što se može čuti od novih vlasnika, kada je reč o planovima za blisku budućnost, ima izgleda da to bude i više od starog sjaja.

Skijalište je proradilo prošle sedmice nakon što je privatizovano, a hotel još ove zime neće biti u funkciji. Monitoru je to potvrdio Dejan Guberinić, jedan od vlasnika koji su ski centar kupili polovinom prošle godine.

Nekoliko mjeseci nam je trabalo da ozbiljno pripremimo skijalište za sezonu i malo smo kasnili. Prva sedmica nam je donijela gubitke, ali ćemo ipak uložiti napor da skijalište održimo otvorenim do polovine marta, odnosno da kraja ove sezone", kaže Guberinić.

Braća Guberinić iz Berana, od kojih najstariji Dragan ima u Švajcarskoj privatnu firmu za negu starih osoba koje se oporavljaju od bolesti, registrovali su u Crnoj Gori preduzeće pod nazivom Ski centar Lokve.

Imamo velike ambicije da napravimo dobar ski centar, ali ne samo to, već i da na ovom mjestu oživimo ljetnji planinski turizam. Već za mjese-dva počećemo s renoviranjem hotela, tako da sljedeću i ljetnju i zimsku sezonu dočekamo s punim kapacitetima", obećava Guberinić.

On najavljuje plan za izgradnju nove dugačke žičare, od hotela pa sve do vrha Smiljevice, na preko hiljadu i osamsto metara nadmorske visine. To je ono o čemu se, kako kaže, intenzivno razmišlja i na čemu se već radi.

Želja nam je da ovdje dovedemo stranu klijentelu, tako da računamo najviše na goste iz Švajcarske. Moj brat Dragan ih je i ranije dovodio i pravili smo izlete po Smiljevici. Nećete vjerovati, ali oni su oduševljeni ovom netaknutom prirodom. Kod njih je, naravno, sve uređenije, ali im se neobično dopada ovdašnji ambijent. Ti će se planovi bez sumnje ostvariti", kaže Guberinić.

Ski centar Lokve, s istoimenim hotelom nalazi se na planini Smiljevici, na nadmorskoj visini od 1350 do 1800 metara. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Otvoren je u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog veka i to je bilo vreme pravog procvata. Tada je predstavljao tek otkriveni biser, posebno za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa s Berancima, podigli i čitavo vikend naselje u njegovoj neposrednoj blizini.

Uspevao je da radi i devedesetih, u vremenima krize i inflacije, sve do rata na Kosovu, kada su u hotel smeštene izbjeglice. Istina, od novca dobijenog izdavanjem hotela na Smiljevici i u Andrijevici, u teškim i siromašnim godinama, preživljavalo je kompletno hotelsko-turističko preduzeće.

Zato je 2003. godine privatizacija ove kompanije dočekana s velikim nadama, ali se ispostavilo da društvo okupljeno oko firme Euroturist GMBH nije bilo ozbiljno. Sve je vrlo brzo otišlo na doboš i bankarske zapljene. Tako je i ski centar Lokve poslije velike agonije, prodat Rusu Alanu Alikovu još 2006. godine.

Nije ni Rus ispunio svoja bajkovita obećanja. Čitav kompleks novih hotela, saune, bazeni s pogledom na planinu... Hotel Lokve samo je delimično rekonstruisan, ali nije u funkciji sve ove godine.

Od novih vlasnika, braće Guberinić, građani Berana, prije svega, očekuju da ga konačno stave u punu funkciju i da mu vrate staru lepotu i prepoznatljivost na turističkoj mapi Crne Gore i regiona.

,,Kada smo kupovali hotel, bilo je riječi o tome da je on u dobroj mjeri rekonstruisan. To je djelimično bilo tačno, ali sve to što je učinjeno nije bilo rađeno po standardima, tako da nas čeka veliki posao. Mi imamo ambicije da uredimo hotel sa četiri zvjezdice, a to podrazumijeva da sve radimo iznova, instalacije i sve ostalo. Sobe se moraju proširiti, tako da najmanja ne smije biti ispod dvadeset i dva kvadrata'', kaže Guberinić, ističući da su već doveli stručnjake koji su snimili situaciju pa je prvo idejno rešenje na pomolu.

,,Za sada se nijesmo obraćali za pomoć nikome, pa ni Vladi Crne Gore. Intenzitet i brzina radova zavisiće isključivo od finansija. Radićemo tako da ne upadamo u dubioze, ali sam skoro ubijeđen da ćemo sljedeću sezonu dočekati u sasvim novom ruhu i da ćemo naše planove realizovati'', vjeruje Guberinić.

Ski centar Lokve ima značajne prednosti u odnosu na druge zimske centre, prije svega zbog lokacije, odmah uz magistralni put Berane–Rožaje, i dalje prema Srbiji, koji nikada nije zatvoren za saobraćaj. Do njega se iz Berana stiže za petnaest minuta, koliko je potrebno i iz Rožaja.

Ovaj ski centar za sada je opremljen žičarom dvosjedežnicom koja se na vrhu nastavlja sa dva ski lifta, ukupnog kapaciteta hiljadu skijaša na sat. Dužina postojećih staza je oko pet kilometara. Novi vlasnici imaju mogućnosti da šire kapacitete i otvaraju nove ski staze i uspinjače, ako se posao u koji su ušli pokaže rentabilnim.

Ono što je najbitnije, braća Guberinić iz Berana hotel Lokve i istoimeni ski centar nijesu, kako tvrde, uzeli zbog prepordaje, kao što su to činili kupci prije njih. Njihovi planovi za turističku valorizaciju planine Smiljevice djeluju ubjedljivo i nijesu nerealni.

,,Deset godina smo planirali da napravimo ovaj korak, da kupimo ovaj hotel, ali su nas neke objektivne okolnosti ometale da to ranije učinimo. Sada kada smo ušli u posao, naše namjere su sasvim iskrene. Napravićemo od ovog mjesta i ove planine raj koji će vratiti stare goste i dovesti stranu klijentelu'', kaže Guberinić.

Planine u okruženju Berana do sada nijesu valorozovane ni izbliza koliko zaslužuju i zbog svoje lepote i atraktivnosti. I blizine gradu, prije svega. Mogu li braća Guberinić preneti malo duha Švajcarske, gdje su već dugo u poslu, u ovu netaknutu prirodu?

Dobrih namera, volje i planova ne fali. Koliko je sve realno izvodljivo u crnogorskom ekonomskom i svakom drugom ambijentu u ovom trenutku, i mogu li u svojim planovima naići na raznorazne birokratske barijere i prepreke, pokazaće se već u godini koja je pred nama.


     Izvor: monitor.co.me   Autor:Tufik SOFTIĆ

 

Komentari